Fietsen, wandelen en OV zijn toch echt de meest efficiënte manieren van vervoer in steden - los van alle voordelen qua duurzaamheid, gezondheid, etc. Stel je voor dat we dit ook hier in Utrecht konden hebb... #oh#wacht :-)
Mss beseffen we in NL niet genoeg hoe bijzonder onze fietsinfra en ons fietsgebruik is. Dat kunnen we nog veel meer uitdragen - om ook elders mensen aan het fietsen te krijgen (vindt links NL mooi), en het kan ook business opleveren voor NLse consultants (vindt rechts NL mooi).
Denemarken doet dat al langer actief, en met succes. O.a. via de Copenhagenize-index die steden rankschikt op hun fietsbaarheid. Waar (surprise!) Kopenhagen als winnaar uit de bus komt. (Terwijl NLse fietsinfra toch echt beter is dan die in Denemarken). nl.wikipedia.org/wiki/Copenhage…
Ook zoiets. Vroeger werkte ik bij een adviesbureau voor OV, en waren we betrokken bij een Europees project over de combi fiets-trein. Wij zaten daar voor onze OV-kennis - maar we werden vooral gewaardeerd vanwege onze fietskennis. Terwijl dat niet onze specialiteit was. (..)
(..) Maar als je ook maar een béétje kennis hebt over verkeer en vervoer, en je zit in Nederland met enige regelmaat op de fiets, ben je al snel meer fietsexpert dan fietsexperts dan in veel andere landen. Iets met land der blinden en eenoog enzo.
Dus we hebben in Nederland zoveel kennis (...met een beetje goede wil hebben we miljoenen fietsexperts hier...) die we kunnen uitdragen om fietsen te stimuleren in andere landen...
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Treinen zijn een duurzame manier van reizen. Zeker als ze elektrisch zijn. Hoe lang bestaan elektrische treinen eigenlijk al? En wat voor (soms vreemde) vormen van elektrificatie bestaan er? Tijd voor een draadje over draadjes boven het spoor!⚡️
Elektrische treinen zijn misschien ouder dan je denkt - en sowieso een stuk ouder dan dieseltreinen. De eerste experimenten werden al in 1837 gedaan (nog voor de eerste trein in NL!). Die waren alleen niet bijster succesvol.
Eind 19e eeuw kwam 't op gang. De eerste elektrische trein die reizigers vervoerde was gebouwd door Werner von Siemens (ja, die) in 1879. Het was een klein prototype dat reizigers vervoerde op een kort demonstratielijntje in Berlijn. De trein werd gevoed met 150V en reed 13 km/u.
Er is werkelijk geen enkele reden om de schuld van Rusland aan deze oorlog te nuanceren. Een dictatuur, een oorlogszuchtig, fascistisch land, valt zonder reden een vrij, democratisch land binnen. Daar is geen enkele nuance bij nodig.
Net zo min als we ook maar enige behoefte voelen om de nazi-inval in Polen of in Nederland te nuanceren. Rusland anno 2022 is hetzelfde niveau als nazi-Duitsland in 1939. Dezelfde slechtheid.
Het blijft wel wonderlijk dat de Oost-Duitse spoorwegen de naam Deutsche Reichsbahn bleven gebruiken - de naam van de Duitse spoorwegen voor WO2. Je zou toch verwachten dat ze een iets meer communistische naam zouden kiezen - iets met 'volk' erin ofzo. 🙃
De reden was dat in de verdragen tussen de geallieerden rond het einde van WO2, en de opdeling van Dld in verschillende bezettingszones, de naam van de 'Deutsche Reichsbahn' werd genoemd. Door die naam aan te houden, hield de Oost-Duitse spoorwegen bepaalde rechten.
Zo bleef de DR de S-Bahn in heel Berlijn rijden - Oost én West. Wat natuurlijk wel opmerkelijk was - Oost-Duitse spoorwegen die een vervoersdienst in West-Berlijn uitvoeren. Wat dus deels kwam doordat ze nog steeds die oude naam voerden.
Jaren-'80-Deutsche-Bundesbahn-kleurenschema-waarderingstweet. In 1986 introduceerde de west-Duitse DB een kek nieuw kleurenschema, met herkenbare kleuren per treincategorie:
rood/paars = InterCity
blauw = InterRegio
(mint)groen = regionaal
oranje/geel = S-Bahn
(En de ICE had dezelfde kleuren als de IC, maar dan als een dunne band onder de ramen).
Na de Duitse eenwording in 1990 ging de Oost-Duitse DR (Deutsche Reichsbahn) dezelfde kleuren voeren - zo werd deze prachtig gestroomlijnde (kuch) dubbeldekker nieuw afgeleverd aan DB in de regionale kleuren.
De metro van Praag: een schoolvoorbeeld hoe in de (post-)communistische wereld vaak metro's ontworpen werden: de lijnen kruisen alle andere lijnen in t centrum, maar max 2 lijnen kruisen tegelijk - zo worden reizigers gespreid, ipv dat het ophoopt op één centraal overstapstation.
Dit is dus serieus de meuk die mensen twitteren. Rusland valt zonder aanleiding een vreedzaam land binnen, vermoordt vele duizenden mensen, vernietigt complete steden. Maar ze zijn 'mild' omdat ze van 12 eisen naar 4 eisen zijn gegaan.
Echt. Dat er zoveel lui in Nederland zijn die zo'n kwaadaardige invasie durven verdedigen. Het is echt de nieuwe NSB. Dat wordt makkelijk geroepen, maar het is hier zonder overdrijven gewoon waar.