Nu blir det #eltwitter om en föreskriftsändring som kommer att slå ner som en bomb när den träder i kraft 1 dec 2022. Vill ni veta vad?
Det handlar om att @elsakerhet ger ut en ny föreskrift, ELSÄK-FS 2022:3. Vem bryr sig om en sån grej förutom oss elnördar? Ni borde, för detta angår med all sannolikhet er.
Föreskriften handlar om innehavarens ansvar för att se till att dennes elanläggning är säker, så att man inte får ström i sig eller orsakar en brand. Kolla här i 6 par.
Innehavaren är den som äger en elanläggning eller en elektrisk utrustning. Det kan även vara den som har fått nyttjanderätten av ägaren, till exempel ett förvaltningsbolag som sköter en passiv ägares fastighetsbestånd.
Alla som är innehavare för en elanläggning som inte är ”för enskilt ändamål” ska alltså upprätta och efterleva en dokumenterad rutin för hur man ska kontrollera och sköta sin elanläggning.
Med ”enskilt ändamål” menas i praktiken enbart de som äger sin egen privata bostad. Alla andra omfattas av regeln.
För hyresfastigheter gäller att även den enskilda hyreslägenheterna ska ingå i rutinen. För bostadsrätter gäller att omfattningen beror på hur stadgarna är skrivna
De delar av brf som inte är enskilda lägenheter ingår förstås i kravet på rutin.
Alltså. Varenda hyresfastighet och brf, alla handelsplatser, idrottsanläggningar, industrier, skolor etc ingår.
Hur du ut din bostads- eller hyresrätt i andra hand? Gratulerar. Då förväntas du upprätta en rutin.
Har du en inneboende i villan? Sätt igång med rutinen. Den ska vara klar 1 dec.
Är du hyresgäst kan du ställa krav på din hyresvärd att din lgh ska omfattas av rutinen. Kanske dags att byta ut kylskåpet? Det ska finnas en plan för det.
All in all rör det sig om några miljoner elanläggningar som omfattas av dokumentationskravet. Inga övergångsregler gäller. Allt ska finnas på plats 1 dec 2022. Visste ni detta @Bostadsratterna@SveFast ?
Rutinen innehåller en mängd formkrav och ska bygga på en riskbedömning. Det är inget dokument du laddar ner från nätet, skriver under och arkiverar.
Framförallt innebär detta att fastighetsägare och hyresvärdar på allvar måste börja budgetera för underhåll av sin elanläggning.
Ett exempel. En lgh i en hyresrätt ska, enligt den av hyresvärden upprättade rutinen, kontrolleras till exempel vart tredje år. Visar det sig att kylskåpet eller spisen har brister så ska den bytas ut ”snarast möjligt”.
Vad händer om innehavaren inte följer rutinen och tex byter ut kylskåpet i exemplet ovan?
Då kan innehavaren anmälas till elsäkerhetsverket. De kan förelägga innehavaren att leva upp till sina rutiner ( läs: byta ut kylskåpet )
Är ni ett elinstallationsföretag i Norrköpingstrakten kan ni komma och lyssna på mig när jag och min kollega förklarar detta. Om inte, så kanske vi ses på andra platser? in.se/aktuellt/nyhet…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ringhals 4 är ur produktion till minst 31 Januari, enligt ägarna. Vad var det egentligen som hände? Häng med på en #eltwitter
En kärnreaktor är ur kraftproduktionsperspektivet sett inget annat än ett sätt att koka vatten till ånga, som sedan får driva runt turbiner som alstrar el i generatorer. Ringhals 4 är en så kallad tryckvattenreaktor. Där värms vattnet som omger kärnbränslehärden upp under tryck.
Detta innebär att vattnet inte tillåts koka och bli ånga. Det trycksatta, mycket radioaktiva vattnet, pumpas sedan till en eller flera ånggeneratorer, jättelika värmeväxlare kan man säga. Där värmer det trycksatta vattnet upp vattnet i sekundärkretsen.
Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
Den här debattartikeln är uppe på @DNDebatt just nu. Tyvärr hamnade den nyss bakom betalvägg. Den menar att en storstörning i södra Sverige skulle göra den landsändan strömlös i vinter. Är det så? Häng med så reder vi ut.
Artikeln hänvisar till två större störningar i Sverige. En som skedde 1983 och en 2003. Två mycket allvarliga händelser som författarna på något märkligt sätt försöker koppla till nedläggningen av reaktorer häromåret. Orsakerna till de händelserna var tekniska fel i elnätet.
Störningen 1983 var alla dåvarande kärnkraftverk utom R4 i drift. O3 och F3 hade ännu inte tagits i bruk. Ett haveri i ett ställverk på transmissionsnätet i Enköping orsakade en frånkoppling av hela ställverket. Nätet söderut blev då överbelastat så att spänningen sjönk.
Nu har det varit mkt energipolitik på #eltwitter ett tag. Dags för något lite mer jordnära. Vad måste man tänka på om man vill byta ut sin spis, hemma i köket? Häng med!
Vi börjar med det trista. Ta reda på vilken spänning din nuvarande spis har. Det är helt avgörande för vad du har att välja på i nästa skede.
Det kollar du såhär:
- Är det en kombinerad spis med gasugn?
- Är den ansluten med en vanlig stickpropp?
- Hur många säkringar har spisen i gruppcentralen?