Eftersom jag - precis som våra politiker och skolmyndigheter - är förfärligt mån om att mina elever ska utveckla ”digital kompetens” och ”framtidsförmågor” - låter jag dem läsa text på papper eftersom studier visar att elever som läser bra traditionellt också läser bra digitalt.
Eftersom jag -precis som våra skolmyndigheter - är mån om att mina elever ska utveckla ”digital kompetens”, fokuserar jag på att lära ut ämneskunskaper istället för att låta dem skrolla runt på nätet då studier visar att ämneskunskaper är a och o för att förstå källorna på nätet.
Eftersom jag - precis som våra skolmyndigheter - är mån om att mina elever ska utveckla ”digital kompetens” jobbar jag stenhårt med rättstavning och ordförståelse eftersom studier visar att ju fler ord du kan - och kan stava till - desto säkrare blir dina sökstrategier på nätet.
Eftersom jag - precis som våra skolmyndigheter - är mån om att mina elever ska utveckla källkritik på nätet, lär jag ut ämneskunskaper genom en papperslärobok då läsning och mängder av ämneskunskaper i långtidsminnet utvecklar deras analytiska tänkande och källkritiska kompetens.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
”När Lotta Edholm blev skolminister satt hon fortfarande i skolkoncernen Tellusgruppens styrelse och hade ett stort aktieinnehav, som efter regeringsförklaringen ökade i värde.
Innan Tellusgruppen bytte namn drev man förskolor med namnet Hälsans förskola.” aftonbladet.se/nyheter/a/wAA1…
”– Svältens förskola, jag menar Hälsans förskola, var ett aktiebolag som gav barnen vatten och knäckebröd. De yngsta som inte hade tänder fick tugga med gomen.
Hälsans förskola hade samtidigt gått med åtta miljoner i vinst.”
”– I vilket annat land hade man inlett rättsprocess, bett ägaren tacka för sig och förändrat de lagar som gjort det ta möjligt, men inte Sverige. Här saknas respekten för andras pengar.
I stället blir det ett namnbyte som ska lura ännu fler föräldrar och så kunde de fortsätta.”
Det är märkligt att Sverige inte fattar att det krävs ordförråd och referensramar för att läsa och förstå en klassiker. Vi förstår behovet av förkunskaper gällande matematik - men inte skönlitteratur.
Så här blir läsningen av Ivar Lo för en elev utan förkunskaper. Vad ger det?
I Sverige förstår vi inte att man inte bara kan gasta om HÖGA KRAV och LITTERATURKANON samtidigt som vi har mängder av elever som inte får med sig grunderna, aldrig läser, varken i skolan eller hemma, som har ett ordförråd på 17.000 ord när en klassiker kräver 50.000 ord.
Texten ovan, kräver förförståelse. Förförståelse och ordkunskap som många elever saknar idag. De har gigantiska brister i sin grundutbildning.
Om den här läsningen ska GE något, måste jag som lärare förbereda textläsningen noga, högläsa, förklara ord och sammanhang. Det tar TID!
Skolinspektionen hävdar att användningen av digitala verktyg ger positiva effekter på undervisning och lärande och hänvisar till en forskningsöversikt om digitala verktyg i skolan.
"Det är inte ovanligt att lärare sänker kraven på elevernas läsförmåga när de märker att dessa har svårt att ta sig igenom komplexa texter, enligt Barbro Westlund, tidigare lärarutbildare och lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet."
– Det här gäller framför allt lärare i texttunga ämnen som NO och SO. Lärare kan välja att återberätta delar av innehållet och förklara vissa ämnesbegrepp muntligt, men då hjälper man inte eleverna på sikt. Då gör man eleverna en björntjänst.
Förr hade vi inte det här problemet. För då jobbade vi traditionellt i syfte att LÄRA eleverna faktakunskaper för att sedan testa dem på vad de lärt in genom skriftliga prov. Det var den kunskapssyn som rådde och den främjade mängdträning och kunskapsinlärning på djupet via text.
-"Säv, säv, susa" högläste min lärare Mona Lisa och stannade sedan upp. Stryk under den raden och skriv ALLITTERATION i marginalen. Är det någon som vet vad det är? Nähä. Jo, det är när ord börjar med samma ljud. Sssäv, sssäv, sssusa. Hör ni? Nu skriver vi definitionen bredvid. >
-Allitteration är vanligt inom reklamen, i poesi och idiom. "Vvolvos vvärde vvarar." "Över ssstock och sssten". Är det någon som...? Ja, precis, Erik. "Ta en Toy!", det är allitteration det. Bra!
Och så läser vi nästa rad: "våg, våg slå." Detta kallas ASSONANS. Vi antecknar...
Jag har starka och levande minnen av hur mina lärare ledde oss genom texter i skolan. Mona Lisa ägnade flera lektioner åt Frödings "Säv, säv, susa", för att få oss att förstå ord och form men även innehållet i dikten.
Vi högläste noveller och delar av romaner på samma sätt. >
Jag kan ingenting om fackligt arbete, alla turer och procedurer och paragrafer. Men FAN vad tamt det verkar? Bara prat och dialoger?
VARFÖR?
Om jag hade varit ombud på en skola hade jag lyft fram saker lärare är förbannade på och lider av och drivit dem stenhårt.
Som t.ex:
• Skolan lider av mötesmani. Vi måste få ned antalet obligatoriska möten - nu!
• Skolans EHT-team skapar merarbete för lärarkåren. Dessa måste börja jobba explicit med elever och avlasta lärare - nu!
• Mentorskapsrollen tar död på lärarna. Den måste avgränsas - nu!
• Lärarna måste få vanliga pappersläromedel i alla ämnen - nu!
• Lärarna vill inte ha era töntiga inspirationsföreläsningar om ”agilt ledarskap” och ”tillgängliga närmiljöer”. Låt dem välja sin egen fortbildning - nu!
•Lärarna vill ha tjänster efter USK:en. Inför - nu!