tot 70% van de mensen met autisme heeft ook ADHD, en tot 50% van de ADHD’ers heeft ook ASS. zij vertonen vaak de volgende tegenstrijdigheden 🧵:
1/ gevoeligheid en nieuwsgierigheid aan/naar prikkels: we hebben constant nieuwe input nodig, maar zijn aan het einde van de rit wel mega overprikkeld — is een constante zoektocht
2/ nood en hekel aan structuur: we zijn een zootje ongeregeld en dat bezorgt ons stress. tegelijk vinden we rust in onze eigen georganiseerde chaos (leg ons vooral geen structuur op want dat werkt averechts)
3/ goed geheugen maar vergeetachtig: ja we onthouden bv alle verjaardagen, maar we vergeten constant welke dag het vandaag is.
4/ liever in gezelschap maar ook liever alleen: we houden van sociaal contact, maar het put ons zo hard uit — soms moeten we er uren of zelfs dagenlang van bekomen.
5/ veel energie, maar “lui”: we hebben tonnen energie, maar kunnen vaak niet aan een taak beginnen — mensen denken dat we lui zijn, maar we zijn “geremd” door inhibitie (en taken initiëren gaat moeilijk)
6/ stress haten, maar uitstelgedrag vertonen: alles stellen we uit tot het laatste moment — onze hersenen leren ook moeilijk uit eerdere ervaringen, dus we maken dezelfde fouten opnieuw.
Kortom: ik ben elke dag doodmoe, heb duizend to do lijstjes waarvan ik nooit iets afvink, ben enthousiast over werk maar stel het uit, mijd en zoek het contact op van mensen tegelijk, en elke drie maanden ben ik te laat met mijn btw-aangifte (ook al krijg ik boetes)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Focus & productiviteit zullen voor veel ADHD’ers altijd een uitdaging blijven. Advies van neurotypicals werkt niet, want onze breinen werken anders.
Hier 6 tips die wél werken 🧵:
/1 Don’t eat the frog, eat the candy 🍭
Starten met de lastigste taak werkt niet voor ons. We moeten het hebben van to do’s die instant voldoening geven. Die mail verzenden. Of feedback geven.
Het zorgt voor een positieve impuls die de motivatie en productiviteit stimuleert.
/2 Werk tijd- in plaats van resultaatgericht ⏰
ADHD’ers en tijd goed kunnen inschatten = mmmoeilijk. Vaak zijn we ergens mee bezig, en is er plots 5 uur verstreken en hebben we alle andere belangrijke zaken verwaarloosd.
Daarom: in plaats van resultaatgerichte voornemens (“vandaag maak ik deze tekst af”) ga je ze afbakenen in tijd (“vandaag werk ik een uur lang aan deze tekst”).
In het proces maakte Bart De Pauw tijdens zijn verdediging bekend dat hij autisme zou hebben, en dat dit zijn wangedrag deels zou kunnen verklaren.
Na het bekijken van #hetprocesdatniemandwou, geef ik hieronder 10 redenen mee waarom dit kant noch wal raakt 🧵:
/1 BDP heeft amper schuldinzicht
Mensen met autisme beseffen - soms na duiding - dat ze fout gehandeld hebben. En als zeker als de feiten zich (zoals bij BDP) hebben herhaald. In dat geval zeggen ze wel 100x sorry. BDP probeerde vooral aan damage control te doen (zie volgende).
/2 BDP is buitensporig bezorgd om zijn imago
Van slachtoffers opbellen met de vraag om te zwijgen tegen journalisten tot gesprekken met de VRT CEO om de uitzending van de docu tegen te houden: als BDP echt geen graten zag in zijn gedrag, dan zou hij zich geen bal aantrekken van de gevolgen. Mensen met autisme zijn soms niet eens bezig met wat de buitenwereld denkt.
Op #WereldAutismeDag pleit ik des te meer voor het behartigen van belangen van mensen met autisme. Enkel als anderen rekening houden met onze uitdagingen, kunnen we onze sterktes beter benutten en uitspelen.
Deze 10 voordelen over autisme kende je (waarschijnlijk) nog niet 🧵:
/1 We zien details die jij wellicht niet opmerkt
Bij autisme is de waarneming zeer gedetailleerd. Waar neurotypicals ‘the bigger picture’ zien, spotten wij details en foutjes die anders niet of te laat worden opgemerkt.
/2 We zijn meestal doodeerlijk en direct
‘What you see is what you get’ omschrijft de meeste mensen met autisme helemaal. We zijn heel loyaal, zeggen waar het op staat en maken liefst geen 234 omwegen om een punt te maken.