Schaf systematiek ongebruikelijke transacties (dat staat niet in EU richtlijn) af en vervang door melden van verdachte transacties. Column van Marcel Pheijffer.
Absolute no-brainer. Dat moet je morgen doen en dat had gisteren of 10 jaar geleden al gemoeten. Het staat niet in de EU richtlijn. Zie ook mijn gouden tip van deze zomer.
En om even door te pakken. Stop met het concept poortwachter. Stop private partijen boeven te laten vangen. Strafrecht en civielrecht zijn prima om witwassen mee aan te pakken. Dat hoeft niet ook in bestuursrecht.
We weten het al heel lang dat we een tandje teveel doen. @toezicht_AP is helder, de rechter is helder, het VN verdrag privacy in a digital age is helder. Maar we zitten nog in de tunnel.
Deze stap van gedupeerde Coinbaseklanten kan ik wel begrijpen. Er zit een tweede laag onder die vakmatig relevant is, waarvoor een Telegraaf-artikel niet de juiste plek is om dit uit de doeken te doen.
Wie probeert bij een civiele rechter een schadeclaim in te dienen of besproken te krijgen over een onderwerp waar ook DNB een rol heeft gaat dan tegen de rechter zeggen: kijk, die partij is hoe dan ook fout want, ze opereren hier illegaal en dat klopt niet en doet er hier toe.
De civiele rechter wil zich daar liever niet in mengen en zegt: als die partij zo illegaal is, waarom heeft DNB dan niet ingegrepen?
Dat wordt dan lastig uitleggen: DNB heeft 2,5 jaar niet gehandhaafd, Wwft-wetsovertreding gedoogd en tóch een registratie/markttoegang afgegeven.
Ik ga een draad van een jaar geleden herpubliceren. Dat ging over hoe je stuurt in Coronatijd. Over data en informatie. Zowel abstract als concreet, want destijds liepen de cijfers hoog op en was het kabinet te laat met ingrijpen.
Eind van de draad werd het een archief.
NOVEMBER 2021
Ik beloofde u een draad over informatie, data, sturing op variabelen als reflectie op waar het mis gaat in het kabinetsbeleid rond Corona. Maar let op, kan een beetje theoretisch worden en uit de hand lopen.
We beginnen bij het verschil tussen data en informatie.
Data is iets. Een gegeven. 23.
Succes ermee.
23 wat?
Geen idee.
Maar wel 23?
Jazeker.
Dus we hebben meer nodig om er cake van te bakken. Maar wat?
So, here's an update from the Netherlands on the (lack of) supervision by formal crypto supervisors DNB and AFM with repect to illegal operators in the Dutch market. It will be a bit long with referrals to Dutch items but I'll try to navigate you through Dutch and EU rules.
While non-EU operators of cryptoservices may make a business decision to wait for harmonised EU-license rules instead of registering on a state-by-state basis under the current AMLD5 legal regime, this could turn out to be a costly decision considering EU fair market rules.
In particular under Dutch rules, the consequence of not showing one's true colours -by not disclosing the lack of compliance with the EU and Dutch ruleset for cryptocompanies- will mean that quite realistically all illegally offered services to Dutch residents can be annulled.
Heel lang geleden, vorige eeuw, kwam het elektronisch betalen met de pinpas maar langzaam van de grond. Ik studeerde destijds af en beschreef de dynamiek van de introductie, inclusief de donderspeech van Albert Heijn alhier.
Bankiers en Postgiro waren traag met invoering nieuwe betaalmiddelen, terwijl de behoefte aan veiliger betalen, minder cash zich toen deed gelden. Er waren veel overvallen op filialen.
DNB heeft inderdaad het juridisch onjuiste: openbare aanwijzing heeft vervangen door openbare waarschuwing. Deze blijft echter staan in de tabel handhavingsmaatregelen terwijl het dat niet is.
Het gehussel met tellingen van aantal bezwaren waardoor het leek alsof het meeviel is veranderd in nieuw gehussel. Met een voetnoot wordt toegelicht dat aparte bezwaarschriften door DNB opeens wél bij elkaar worden gevoegd tot 1 bezwaar.