Simon Lelieveldt Profile picture
Payments & digital money regulation/compliance expert -on sabattical- https://t.co/MxLA5hO3sp + Financial history buff https://t.co/MUDWEw4sSW - + Pianist - https://t.co/crtH2MqAGY
Jessymogan Profile picture Postman Profile picture Guus Brugman Profile picture Hr. S. at ‘s-H. in N.Br. Profile picture Hakan | ∞/21M Profile picture 10 added to My Authors
Jul 1 12 tweets 4 min read
Allemaal heel mooi, zo'n algemeen advies van de gezondheidsraad, maar door het ontbreken van duidelijke signaalwaarden is het een vrijbrief aan OMT en Kabinet om 2e herhaalprik uit te stellen en daar eigen criteria voor te verzinnen. Image Theoretisch gezien is het bureau van de gezondheidsraad schoon. Zij hebben hun werk gedaan, advies gegeven en leggen de bal waar hij thuishoort.

De aanname's die gehanteerd worden of doorpakken, snel overleg, wetenschappelijke inzichten door laten werken zijn te rooskleurig. Image
Jun 28 40 tweets 34 min read
@OpenFoodChain @BCcoalitionNL For those interested in the talk. I'll follow up with the slides as a thread here. @OpenFoodChain @BCcoalitionNL I started out jotting down the history of e-cash, e-money and technological development, showing the role of banks, increasing role of merchants and role of central banks.
Jun 26 30 tweets 13 min read
Permanent hoger ziekteverzuim in zorg. Aldus de zorgmonitor.

puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_71… Image Langdurig ziekteverzuim. Image
Jun 18 64 tweets 33 min read
Wie de grondrechten van de mens serieus neemt, kan niet anders doen dan het poortwachter concept overboord gooien en veel strakkere regelgeving maken.

Ziehier mijn visie. Tweet daarna de Raad van State visie in FD. De @RaadvanState adviseerde over regelgeving ter bestrijding witwassen en terrorismefinanciering. Een sleepnet voor iedereen terwijl je ook gericht kunt zoeken is niet proportioneel/evenredig, zelfs niet als je een wet ervoor schrijft.

raadvanstate.nl/adviezen/@1227…
Jun 10 9 tweets 5 min read
Volgende week dinsdag op het anti-witwascongres NCI ga ik in de Europese wenkende toekomst.

Hoe we veel efficiënter en slimmer om kunnen gaan met meldplicht verdachte transacties en óók nog keurig netjes binnen de AVG en EVRM blijven !

compliance-instituut.nl/opleidingen/na… Ik hoop een gesprek te starten in Nederland over de manier waarop we elkaar zoekspelen in een ingewikkelde meldketen rond ongebruikelijke transacties waar ook de Rekenkamer net een dik rapport over gepubliceerd heeft: tijd voor een volgende stap.

rekenkamer.nl/publicaties/ra…
Jun 3 7 tweets 3 min read
Dear followers and friends,

It is a while now that the war in Ukraine has been going on. Although in the media and some of our minds/lives the attention may be diminishing, we cannot close our eyes for the sad realities of this war.

But what can we do?
What can you do? I don't have any personal advice as to what would be the best way to respond or help out on this delicate subject of war and geopolitical change. I just hope that we don't succumb as a society to a bystander effect.

There are many other wars going on, not just the literal ones.
Jun 2 6 tweets 3 min read
Nogal belangrijke lezing waarin belang toetsing grondrechten wordt onderstreept. Hier de link naar de volledige tekst.

raadvanstate.nl/publish/pages/… De lezing bevat een passage die beschrijft hoe Tjeenk Willink de professional oproept om het gat te vullen dat ontstaat doordat kennis en expertise en lange termijn denken bij overheid en parlement in het gedrang komt.

Die oproep probeer ik zo goed mogelijk gehoor aan te geven. Image
Jun 2 32 tweets 10 min read
Te zien is dat, door alle aandacht te richten op een extreme vertegenwoordiger van kritiek op het OMT, een hele groep mensen in feite alle kritiek op het OMT als ongerechtvaardigd wegzetten, terwijl bekend is dat VWS de adviezen van die 'onafhankelijke' wetenschappers meeschreef. Dat het OMT en van Dissel een scheve wetenschappelijke schaats hebben geschaatst en niet de wetenschap maar politiek hun adviezen bepaalde bleek uit tal van zaken/momenten, maar het meest prominent uit de single-solution madness: DE ENIGE WIJZE

May 25 30 tweets 13 min read
bitcoin.nl/artikel/twee-j… Ik heb nog even een rekensommetje gemaakt over de veelbesproken vraag: is dat registratieverzoek nu gedaan als registratie of als vergunning. En dan kijk ik alleen naar de termijnverplichting waarin DNB in 62 dagen ok moet geven op wat een stempelprocedure met reputatietoets is.
May 23 15 tweets 19 min read
So, here is the European Data Protection Board outlining that AML-regulations are going too far as an intrusion of human rights to privacy, innocence presumption.

edpb.europa.eu/our-work-tools… Image The @EU_EDPB requests the following safeguards

1. Consultation of the EDPB in the context of the drafting and adoption of regulatory technical
standards, guidelines and recommendations.
May 18 36 tweets 10 min read
@volkskrant beschadigt mijn reputatie door één van hun redacteuren (@mkeulemans) in een 'column' een platform te geven voor het ridiculiseren van mijn Tweets, mijn persoon en mijn vakgebied onder toevoeging van een Godwin en morele opdracht.

Hoop heisa over - Ik zocht het uit. Allereerst deed @maartenkeulemans, een redacteur Volkskrant die in de avonduren soms teveel op Twitter zit een interessante ontdekking. Grasduinend door allerlei discussies viel zijn oog op een Twitter-draadje en grafiek die niet klopte.

May 16 9 tweets 4 min read
Dit is een interessant WOB-verzoek. Over hoe de verbodsregels contant betalen worden beleefd in de handelaren sector. Het sentiment is weinig positief. Contant geld wordt gecriminaliseerd, aldus het publiek. En dat lijkt me inderdaad te kloppen. Dit negatieve waarde-oordeel verbinden aan contant geld wordt sterk afgewezen, ook omdat het nota bene een wettig betaalmiddel is. Image
May 11 21 tweets 9 min read
Dit wordt een draad over de manier waarop het kabinet in januari 2021 de regie nam om met oorlogswetgeving een avondklok in te voeren en daarbij het OMT als willig instrument gebruikte met grafiekmanipulerende Jaap van Dissel (van de KNAW-penning) in een hoofdrol.

Zit u klaar? Dit plaatje van het OMT, dat rond de avondklok ook bij de rechtszaken en in briefing aan de Tweede Kamer is gebruikt staat centraal. Kijk er maar eens goed naar.

En laten we eens zien hoe het eigenlijk opeens tot die avondklok kwam.

tweedekamer.nl/downloads/docu…
May 10 8 tweets 2 min read
Kosten van fraude bij Pels Rijcken blijven oplopen .
En... er is iets bijzonders aan de hand.

fd.nl/bedrijfsleven/… #FD #Juridisch Want Pels Rijcken wil de schade verhalen op de nazaten van Frank Oranje. Dat is gewetensloos, onbarmhartig en toont het gebrek aan moreel inzicht.
May 10 4 tweets 1 min read
Yiehoe... leuk streampje. CZ explains CBDC will have strong surveillance. Thinks EU is privacy sensitive and needs to be built in for uptake to become reality.

Plus: pricing and use factor is relevant for uptake. Some hundred CBDCs will come into existence and not be unlimited in supply.
May 10 25 tweets 11 min read
Ongelofelijk bizar slechte procedure van Saxo bank als je daar met iDeal een betaling naartoe stuurt. Die weigeren ze bij te boeken alhoewel alle informatie en beveiliging die je nodig hebt voor de bijboeking in Ideal verpakt zit en je vanuit hun beveiligde omgeving de trx start. Vervolgens upload je nog een keer paspoort een overbodig rekeningafschrift van de bank waarvan je betaalt hebt (via iDeal) en staat de iDealboeking niets te doen in limbo, tot iemand daar handmatig verifieert wat systeemtechnisch al driedubbel gecheckt of te checken is.
May 4 33 tweets 10 min read
Interesting play. Essentially Binance may have been tempting local supervisors in Europe with the bait: if you give me the registration/license first, we will settle down in your country with our big head office.

Supervisors then trying to accomodate this rather than fine them. It would explain why for example, despite abundant evidence of illegality Binance has not been fined at all although it now operates almost 2 years illegally in the Netherlands.

dnb.nl/en/general-new…
May 3 6 tweets 3 min read
Een hele tijd lang denk je: roken moet mogen. Maar op een dag begrijp je dat je roofbouw pleegt op je lichaam.

Voor aandelenbonussen en uitkering vaste salaris in aandelen geldt hetzelfde.

Aandelenbonussen bestuurders vallen verkeerd bij beleggers. fd.nl/bedrijfsleven/… #FD Alweer 4 jaar geleden sprak ik ING bestuurders en Raad van Commissarissen aan op de abberatie die ze introduceerden: een vaste beloning in aandelen.

Woordspel om bonusregels te duiken.
Hun idee: flesh in the game bij directeur.
Mijn visie: ongewenste belangenverstrengeling.
Apr 23 20 tweets 7 min read
Ons geldsysteem en betalingsverkeer verandert. Er is veel ophef over de CO2 controle's van de Rabobank. Wat zit hieronder?

Een draadje.

nos.nl/artikel/242604… Het begint ermee dat we begrijpen dat geld een heel late uitvinding is van de mens. Eerst is er de mens, die op allerlei manieren zich tot elkaar verhoudt. Onderdeel van die complexe sociale verhouding is ook een 'schuld' of 'verplichting' die je kunt hebben richting iemand.
Apr 21 26 tweets 15 min read
Het toezicht van DNB op crypto-markt is stuk. DNB handhaaft niet op buitenlandse aanbieders die 50% van de markt pakken. Toezichtkosten 150K ipv <34K. En DNB verhult haar functioneren achter foute tabellen en eufemistisch taalgebruik.

Verantwoording?

Voor alle duidelijkheid: ik heb dit DNB zelf ook gezegd, maar men blijft volharden in onverbiddelijk eigen gelijk dat ze zich 100% zélf aan de wet houden. Vergeten daarbij en-passant de van rechtszaken en door hen zelf geschreven herziene en ingetrokken besluiten en correcties.
Apr 21 44 tweets 34 min read
Ik hou nogal van financiële gescheidenis. Die van langer geleden, maar ook een nogal recente versie. Twee jaar geleden om precies te zijn op deze dag gebeurde iets bijzonders. Eerst het filmpje.

We zien toenmalig minister @WBHoekstra van @Financien in reactie op indringende vragen uitleggen dat het registratieregime voor crypto-aanbieders in Nederland écht alleen maar een registratie is en zeker niet duurder wordt dan 34000 euro per jaar.

bitcoin.nl/nieuws/vbnl-mi…