درفش کاویانی پرچم اسطورهای/تاریخی ایران تا پایان دوران ساسانی و پیش از حملهٔ اعراب بود.
امروز میخوام هرچی مربوط به این درفش هست رو براتون بازگو کنم.
در اساطیر
بنابر اساطیر ایران، زمانی که ضحاک بر ایران زمان حمله کرد و چیره شد، هر روز دو جوان ایرانی را میکشت و مغز جوانها رو به خورد مارهایی که روی دوشش روییده بودند میدادند.
این روند ادامه داشت تا این که یک آهنگر به اسم کاوه علیه جور و ستم ضحاک قیام کرد.
او یک تکه چرم رو بر سر چوب زد و مردم رو دور خودش جمع کرد و علیه ضحاک قیام کرد. سپس فریدون که از نژاد شاهان ایران بود ضحاک رو دستگیر کرد و ایران آزاد شد. از این زمان اون چرمی که کاوه آهنگر اولین بار بالای سر برد، پرچم ملی ایران انتخاب شد و اسمش شد درفش کاویانی.
فردوسی این داستان رو بسیار شیوا سروده که بخشهایی از قیام کاوه و شکلگیری نخستین پرچم کاویانی رو در ادامه مرور میکنیم 👇
چو کاوه برون شد ز درگاه شاه
بر او انجمن گشت، بازارگاه
همی بر خروشید و فریاد خواند
جهان را سراسر سوی داد خواند
از آن چرم کهآهنگران پشتِ پای
بپوشند هنگام زخمِ درای
همان کاوه آن بر سر نیزه کرد
همانگه ز بازار، برخاست گرد
همی رفت پیش اندرون مرد گُرد
جهانی بر او انجمن شد نه خُرد
بدانست خود کآفریدون کجاست
سر اندر کشید و همیرفت راست
از این زمان آغاز شاهی فریدون، اینطور گفته شده که هر شاه ایران به آن تکه چرمی که کاوه به عنوان پرچم ساخته بود، تکههای جواهر رو نصب میکردند و این پرچم ایران بود.
وصف درفش کاویانی در شاهنامه آمده که دارای زمینهٔ ارغوانی مرصع و نوارهای قرمز، طلایی و ارغوانی با نشان ستاره بود.
اما در تاریخ هم بر پایهٔ اساطیر قدیمی و ملی ایران، پرچمی مشابه با همین درفش کاویان ساخته شد. اولین بار این پرچم روی سکههای فرمانداران ایالت پارس در دوران پس از سقوط هخامنشیان و زمانی که یونانیها بر ایران سیطره داشتند، میبینیم. هرچند که بعید نیست ریشه قدیمیتر هم داشته باشد.
پنج قرن بعد، وقتی که ساسانیان که از نسل همین فرمانداران پارس بودند، به قدرت رسیدند و سلسله ساسانی بنیانگذاری شد، درفش کاویان به عنوان پرچم رسمی ایران زمین مورد استفاده قرار گرفت. شاهان ساسانی هر زمانی که به قدرت میرسیدند جواهرات بیشتری به این درفش زیبا اضافه میکردند.
در زمان حمله عرب در پایان دوره ساسانی، این درفش به دست اعراب افتاد. در نبرد قادسیه که در آن اعراب مهاجم بر سپاه ساسانیان پیروز شدند، درفش کاویانی به دست "ضرار بن خطاب" افتاد. او
او ۳۰٫۰۰۰ دینار برای آن دریافت کرد، اگرچه ارزش واقعی آن ۲ میلیون دینار بود. پس از کندن جواهرات از روی درفش، گفته میشود که عمر بن خطاب درفش را کامل سوزاند.
بعدها یعقوب لیث سعی کرد درفش کاویان را دوباره بسازد اما مرگ زودهنگام تو مانع این اتفاق فرخنده شد.
اما نمای کلی درفش که شبیه به ستاره بود تا سالها مرسوم ماند تا این که در حدود هفتصد سال پیش شیروخورشید که نماد ملی ایرانیان بود، برای نخستین بار از روی سکهها و سنگها به روی پرچم اومد و تا سال ۵٧ پرچم ملی ما باقی ماند.
وقتی تولستوی و چخوف در اولین سال قرن بیستم با هم ملاقات کردند، پیرمرد ۷۳ ساله بود و جوان ۴۱ ساله. پیرمرد ۹ سال پس از آن دیدار از دنیا رفت و جوان ۳ سال بعد. و هر دو در اوج شهرت و در خانه ویلایی چخوف در کریمه به ملاقات هم رسیدند.
تولستوی پیر را همه میشناختند. نجیبزادهای وکالت خوانده از خانوادهای معروف که به هیچ وجه اهل تعریف و تملق از دیگران نبود. با این حال درباره چخوف که نویسندهای رعیتزاده و در آن زمان در بستر بیماری بود گفته: «خوشحالم كه چخوف را دوست دارم. قصهها و نمایشنامههای چخوف از كارهای
كمیابی است كه انسان دوست دارد آنها را دوباره بخواند».
چخوف نیز در تمجید از تولستوی گفته است: «وقتی ادبیات یک تولستوی دارد، نویسنده بودن لذتبخش و ساده میشود. حتی اگر بدانید خودتان هیچکاری انجام ندادهاید، چندان فاجعهبار نیست؛ چون تولستوی بهجای همه این کار را انجام میدهد.»
ما در جهان یک سازمان خیریه بینالمللی داریم به اسم #صلیب_سرخ که همتون میشناسیدش. در سال ١٨٧۶ میلادی کشور عثمانی به نمایندگی از کشورهای مسلمان، سازمانی تاسیس کرد
به نام #هلال_احمر. چون عقیده داشتند صلیب نماد مسیحیانه و کشورهای اسلامی باید از هلال ماه استفاده کنند.
از سال ١٣٠١ خورشیدی (اواخر دوران پادشاهی احمدشاه قاجار)، کشور ایران به پیشنهاد دکتر امیر علم، یک نماد منحصربهفرد برای خودش میسازه به نام #شیروخورشید_سرخ و این نشان
به ثبت جهانی میرسه. از این زمان سازمانهای خیریه بینالمللی در زمینه بهداشت و پزشکی این سه بودند:
صلیب سرخ (برای همه کشورهای غیرمسلمان)
هلال احمر (برای تمام کشورهای مسلمان)
شیروخورشید سرخ (برای ایران)
توضیحی درمورد تاریخچهٔ سه رنگ سبز و سفید و سرخ بر روی پرچم ایران. #رشتو
ما یکی از زیباترین و خوشرنگترین پرچمهای دنیا رو داریم. اما شاید دلتون بخواد بدونید چجوری شد که این پرچم ساخته شد و فلسفه سه رنگ پرچم ایران چیه.
٢- سه رنگ سبز و سفید و سرخ ریشه در تاریخ ما داره. قدیمیترین نگارهای که این سه رنگ رو به ما نشون میده، یک نگارهٔ اهورامزدا (فروهر) در کاخ آپادانای شوش هست که در دوره هخامنشی ساخته شده.
ایناهاش 👇
٣- در این نگاره به خوبی میتونید قدمت این سه رنگ رو ببینید هرچند که این نگاره ربطی به پرچم نداره و در اون زمان درفش ملی ایران اینشکلی بود 👇
معمولا همه ما شاهنامه رو یک کتاب اساطیری + حماسی + تاریخی میدونیم. البته این تعریف درستیه. بخش پادشاهی پیشدادیان، بخش اساطیری شاهنامه است. بخش پادشاهی
کیانیان، بخش اساطیری/حماسی شاهنامه است. و بخش پادشاهی ساسانیان، بخش تاریخی این کتابه.
اما جدا از این موارد، در لابلای اشعار شاهنامه، ما با ابیاتی سر و کار داریم که اگه فقط هر ایرانی در زندگیش یکبار این ابیات رو بخونه و سرلوحهٔ مسیرش قرار بده، ایران بدون هیچ دردسری گلستان میشه.
این ابیات در اهمیت #فرهنگ سروده شده. فرهنگ گوهر گمشدهٔ عصر ماست. زمانی که فرهنگ در یک جامعه جاری و ساری باشه، جامعه پرورشدهندهٔ دزد و خلافکار و بیوجدان و متجاوز نخواهد بود. اگه در یک کشوری دیدید که این بزهکاریها از بالا تا پایین سرازیر شده
پژوهشگران تعداد مشخصی از گروه های ترک، لر، عرب، فارس، بلوچ، ترکمن، کرد، زرتشتی، گیلک، جزایر خلیج فارس و سیستانی را انتخاب میکنن و آزمایس میگیرن.
نتایج نشون میده که همه از یک ریشه هستیم؛ فقط بلوچ و جزایر خلیج فارس و اعراب کمی
التقاط با همسایه ها داشتن.
زرتشتی ها وسطکلاستر همه اقوام هستن.
اختلاف بین دوتا فارس ممکنه از یک فارس و یک ترک بیشتر باشه.
نتایج نشون میده که ماها با مردم Tuscany ایتالیا ژن مشترک زیادی داریم.
همچنین اگه ما را با اعراب و جنوب آسیا و شرق آسیا و... مقایسه کنن، با اروپاییها
2/
نزدیکتریم.
نکته جالب اینه که عرب زبانان، کردها، و ترک ها فرقی با فارس ها، گیلک ها و غیره ندارن و فقط زبانشون تغییر کرده. سیستانی ها، دورترین از نظر ژنتیکی به هسته ژنتیک ایرانی هستند، ولی زبانشون آریاییه.
ژنتیک این افراد با ژن اجساد خیلی قدیمی هم چک شده و نتیجه اینکه ما
3/