Ik snap echt dat mensen oorlogsmoe zijn en snel willen dat beide partijen vrede sluiten. Ik snap zelfs dat er mensen denken 'wees niet zo stug rondom territoriale concessies.' In de internationale politiek moet je concessies doen, alleen Rusland is een uitzondering op de regel 1/
Het probleem is dat Rusland maximaal inzet en geen enkel verdrag honoreert als ze het kunnen schenden. Ruslands ambities zijn nog altijd torenhoog en de regering in Kyiv af te zetten. Als de regering van Zelensky dit overleeft, dan is dit voor Rusland slechts een adempauze.
Daarnaast vraag ik me af aan mensen die concessies en onderhandelingen met Rusland eisen: hoe houd je Rusland aan die verdragen? Dit heeft nog niemand hard kunnen maken hoe je ervoor zorgt dat Moskou zich aan verdragen houdt.
In 1990 tekende Rusland de Parijs akkoorden (integriteit Oekraïne), in 1994 ging de handtekening onder der Boedapestakkoorden (afstaan kernwapens Oekraïne), in 1997 tekende Rusland de Founding Act (geen andere landen aanvallen), Rusland schond ze allemaal.
Er is een frame ontstaan waarin Oekraïne niet bereid zou zijn om te onderhandelen, maar het is juist dat de eisen van het Kremlin tot op heden onredelijk zijn.
Een paar dagen voor de oorlog werd in feite voorgesteld de Donbas de facto af te staan en geen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Het Kremlin wees dit af.
Niet Oekraïne, maar Rusland moet onder druk worden gezet om concessies aan Oekraïne te doen. De concessie die vereist is: de doelstelling van volledige capitulatie laten varen. Alle verdere eisen zijn daarom op dit moment een adempauze, zolang de doelstelling onveranderd is.
Nog even voor de duidelijkheid: ik vind dat je moet onderhandellen, zelfs met schurkenstaten is dit soms onvermijdelijk, maar enkel met landen voor die zich aan afspraken zullen houden. na een opeenstapeling van het schenden van verdragen, neemt de waarde van handtekeningen af.
Ik snap dus dat er mensen zijn die vanuit een algemeen principe redeneren 'dan moeten er maar concessies worden gedaan.' Maar dit gaat helaas niet op voor Rusland. omdat Rusland de door Washington geleide wereldorde wil opblazen en de EU en NAVO wil vernietigen.
Er is namelijk tot nu toe niemand die mij ervan heeft kunnen overtuigen hoe Oekraïne vrede kan sluiten met territoriale concessie, zonder het risico te lopen dat Oekraïne over een paar jaar weer wordt aangevallen, zonder dat Oekraïne NAVO-lid wordt.
We kennen het trucje inmiddels: in maart was Poetin zogenaamd ook bereid tot onderhandelingen, maar inmiddels werd het gebruikt om te hergroeperen en Kherson en Mariupol te bezetten. demorgen.be/nieuws/turkije…
Voor Poetin gaat het niet om het grondgebied, maar het feit dat Oekraïners zich als Oekraïner identificeren en niet als Rus. Elke territoriale concessie lijkt daarmee onvoldoende te zijn voor Poetin. Rusland vertoont zelfs genocidale elementen in haar oorlogsmethodes.
Rusland wil de Oekraïense staat, het bewustzijn van de burgers en alle uitingen van het zijn van een Oekraïner aanvallen en vernietigen.
Elk compromis draagt bij aan de ontmanteling van de Oekraïense staat. Daarom kan Kyiv denk ik enkel concessies doen als ze vervolgens NAVO-lid worden e omdat dat laatste heel lastig en gecompliceerd ligt, lijken me concessies erg ingewikkeld en gevaarlijk.
Vergeet niet dat wij in een enorme luxepositie verkeren. Wij betalen de kosten van de grootste oorlog in Europa sinds 1945 met onze wapenleveranties, boodschappen en energierekening, terwijl Oekraïners het in mensenlevens betalen.
Ruim 10 procent van de inwoners uit Mariupol kan het niet navertellen.
Poetin zal alleen concessies doen als hij daadwerkelijk de druk voelt. Dan zal Rusland pas echt bereid zijn tot concessies. Op dit moment toont enkel Oekraïne concessies, Rusland niet.
Als je ziet wat Poetins propagandisten uitspreken, dan weet je dat het innemen van Kyiv de doelstelling blijft. Dan zijn concessies en vrede enkel een adempauze.
Appeasers kennen overigens geen politieke kleur, ze zitten ook in mijn politieke voorkeur (progressieven) helaas.
Laten we niet in de illusie geloven dat je door ´vrede´ de confrontatie met Rusland hebt beëindigd. Na de Minskakkoorden in 2015 begon Rusland namelijk de confrontatie in Syrië te zoeken. Rusland lijkt een hybride oorlog en permanente confrontatie met ons te willen .
Oekraïne vecht ook voor onze veiligheid. Als Rusland ook maar het idee krijgt dat ze met deze oorlog kunnen wegkomen is dat een heel slecht idee en gevaar voor de toekomst.
Bovendien wordt Rusland bevestigd in het idee van het ´zwakke Westen.´ Oekraïners geven mensenlevens voor vrijheid, hele steden worden vernield en mensen zitten zonder stroom of stromend water. Maar in het Westen krijgen we al zwakke knieën ´als het ons iets zou kosten.´
Dit is een belangrijke maar ook lastige vraag. Moet Oekraïne onderhandellen met Rusland of zouden ze dit moeten afwijzen. Dit is niet in één tweet te behandelen dus wijd ik hier meerdere tweets aan. 1/
Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben we afgesproken dat grote landen niet meer samen het lot van kleinere landen bepalen en zeker niet van grotere landen, zoals bijvoorbeeld Oekraïne.
Daarom zou het een ondermijning van de bestaande liberale wereldorde zijn als de Verenigde Staten en Rusland uiteindelijk samen zouden gaan bepalen wat er met de grenzen van Oekraïne gaat gebeuren.
Het probleem is dat deze linkse Democraten onvoldoende op de hoogte zijn van Ruslands motieven en de aard van het conflict. Dit geldt voor veel mensen die “vrede met Rusland” bepleiten. Een toelichting 1/
De democraten pleiten voor 'talks with Moscow to incentives to end hostilities.' Dit is buitengewoon naïef, omdat Rusland ideologisch al jaren de aanval op het vrije westen heeft ingezet. Bij elke demonstratie in Rusland zou de CIA hier zogenaamd achter zitten.
Het is niet dat het conflict door de oorlog in Oekraïne kwam, Rusland stelt zelf dat door Oekraïne aan te vallen Rusland ook het gezochte conflict met westen kon omarmen. deze uitspraken werden in maart/april gedaan.
Precies. Ook dit moet vaak worden herhaald. De democratie in Rusland raakte vanaf 1993 in verval. Ook als Poetin het veld moet ruimen of er zelfs een revolutie komt (die kans lijkt me klein), dan lijkt een democratische transitie een onwaarschijnlijk scenario.
Democratie in Rusland is zeker niet onmogelijk. ook Frankrijk en Duitsland hebben er jaren over gedaan om hun imperialisme na de Lodewijks en Napoleon en het keizerrijk en Hitler af te zweren. Maar op korte termijn lijkt het niet waarschijnlijk dat Rusland democratiseert.
Poetin is dus een gevolg van het imploderen van de Russische democratie van 1993 tot 1999. Poetin krijgt wat mij betreft teveel de schuld van het instorten van de Russische democratie, terwijl in 2000 toen hij aantrad Rusland geen democratie meer was.
Helemaal mee eens en het kan niet vaak genoeg worden benadrukt: autoritaire leiders en Rusland en China in het bijzonder vrezen democratie. Daarom lijkt een van Ruslands doelstellingen het ontmantelen van de geest van Maidan en een stroman in Kyiv neerzetten, zoals Lukashenko.
Op dit moment ben ik zelf ook bezig met een essay over de angst voor een volksopstand in Rusland op de lange termijn. Democratische ontwikkelingen in de voormalige Sovjetwereld is daarom een gevaar voor Poetins regime op de middellange termijn.
Onderschat niet dat Russische desinformatie - wat gewoon onderdeel is van Ruslands hybride oorlogvoering tegen het westen, ertoe leidt dat Rusland het narratief in de Westerse media soms weet te sturen.
Een voorbeeld hiervan is dat Poetin naar men zegt onder druk wordt gezet door nationalisten en dat hij daardoor hele radicale beslissingen moet nemen om hen maar zoveel mogelijk tevreden te stellen. Zo werkt het niet.