📰#70χρονιαΑΥΓΗ@AvgiOnline
Η εβδομάδα 4-10/11/1952 είχε άφθονο υλικό για την αναδρομή μας. Επέλεξα όμως να δημοσιεύσω δύο μόλις τεκμήρια. Θα εξηγήσω γιατί πιο κάτω.
Στον παραπάνω χειρόγραφο (!) χάρτη της Αφρικής που δημοσίευσε η ΑΥΓΗ καταγράφονται τα κινήματα ενάντια στην αποικιοκρατία, τα οποία το 1952 ξεσπούσαν σε διάφορα σημεία σε όλη την ήπειρο.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. "Αγών. Φυλετικών Διακρίσεων" είναι η σημείωση στην "Ένωσι Νοτίου Αφρικής".
Το Απαρτχάιντ, αντίθετα με ό,τι συνήθως εμείς οι "νεότεροι" πιστεύουμε, δεν επεβλήθη μονομιάς. Ήταν αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας νομοθέτησης και επιβολής φυλετικών διακρίσεων, με αποκορύφωμα την περίοδο 1948-1954.
Στις εκλογές του 1948 το Εθνικό Κόμμα, με επικεφαλής ετούτον εδώ, τον Ντ.Φ. Μαλάν, και προμετωπίδα αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε απαρτχάιντ, επικράτησε με 37%. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου δεν είχαν οι μαύροι κάτοικοι της Ν. Αφρικής. Είχαν όμως οι μιγάδες καθώς και οι Ασιάτες.
Ακολούθησε ένα μπαράζ νομοθετημάτων που αφαιρούσαν όλο και περισσότερα δικαιώματα από όλο και περισσότερους κατοίκους της χώρας, στη βάση της φυλετικής τους ταυτότητας.
Η νομοθετική βάση του απαρτχάιντ δεν δομήθηκε χωρίς (και θεσμικές) αντιστάσεις. Για παράδειγμα, το 1951, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέπεμψε ένα νόμο που αφαιρούσε το δικαίωμα ψήφου από τους μιγάδες πολίτες. Η κυβέρνηση απλώς άλλαξε τη σύνθεσή του και ο νόμος πέρασε.
🚨Όπως σε κάθε αντίστοιχη ιστορική περίπτωση, έτσι και στη Νότια Αφρική, οι φρικαλεότητες διαπράττονται "δια της διολισθήσεως" περισσότερο, παρά "εφάπαξ" ή με απόλυτη συναίσθηση του ιστορικού βάρους των όσων συμβαίνουν.
Στη φωτό, ο - εν πολλοίς άγνωστος - ακτιβιστής κατά του Απαρτχάιντ, Στήβ Μπίκο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στα 35 του χρόνια από αστυνομικούς.
Το ομώνυμο τραγούδι του Peter Gabriel μνημονεύει τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο.
Και μιας και είπαμε για ιστορικό βάρος, να δούμε και το δεύτερο τεκμήριο από την ΑΥΓΗ του 1952. Είναι ένα σκίτσο εξόριστου στον Άη Στράτη. Αυτός, σχεδίασε έναν συγκρατούμενό του, την ώρα που κοιμάται. Και έστειλε το σκίτσο στην ΑΥΓΗ, με την εξής σημείωση: >>
>> "Ένας εξόριστος ονειρεύεται. Το κοριτσάκι του και την ειρήνη."
Έχοντας πολεμήσει από το 1940 έως το 1949, στην εξορία ή φυλακή πιθανόν από τη δεκαετία του '30, έχοντας επιβιώσει από την ήττα του εμφυλίου, τα στρατοδικεία, τις εκτελέσεις, τη λευκή τρομοκρατία, είμαστε στο 1952 κι αυτός, ο "εξόριστος" >>
>> κοιμάται με τη στρατιωτική του στολή, και ονειρεύεται μιαν ειρηνική ζωή. Και μια κορούλα, που πιθανώς να μην τον έχει δει ποτέ στη ζωή της.
Το "κοριτσάκι", αν ζει, θα είναι σήμερα πέριξ των 80.
Αυτά, περί ιστορικού βάρους.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
⁉️ Κατάλαβε κανείς τι υποστηρίζει η ΝΔ σχετικά με τις αποκαλύψεις των τελευταίων 24ώρων; Ο καθείς λέει το μακρύ του και το κοντό του.
🧐Πάμε να ξεδιαλύνουμε το θέμα:
🚨Γραμμή 1: "Είδατε; Τελικά αυτόν που παρακολουθούσαν ήταν τον Μητσοτάκη" (!). Το πήρε πάνω του ο Ζούκοφ, αλλά δεν πήγε και πολύ μακριά (Σ.τ.Σ: ανοίξτε τις φωτό για λεπτομέρειες).
🚨Γραμμή 2, ελαφρώς πιο "ευφάνταστη" βερσιόν της προηγούμενης: Ποιος "παρακολουθούσε τον Μητσοτάκη"; Μα, φυσικά, ο Τσίπρας!
🧵Στο σημερινό μας θρεντ θα μιλήσουμε για τη #Frontex, την #OLAF, τις #υποκλοπες και το επιτελικό κράτος. Όλα αυτά, χάρη σε τούτο εδώ το "διάφανο κρίνο" της #ΝΔ και του Κυριάκου #Μητσοτακης. Το όνομά του είναι Άγγελος Μπίνης.
📌Τον Αύγουστο του 2019, ο Μπίνης διορίστηκε 🧐"μεταβατικός"🧐 διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Της αρχής που αντικατέστησε όλες τις προϋπάρχουσες δομές καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου η κυβέρνηση της #ΝΔ να καρατομήσει τους ενοχλητικούς προϊστάμενούς τους.
📌Ο Μπίνης ήταν σύμβουλος του #μητσοτακης στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσωπική επιλογή του για τη θέση στην, τότε νεοσύστατη, ΕΑΔ.
Στο προηγούμενο θρεντ για τα #70χρονιαΑΥΓΗ αναφέρθηκα στον προεκλογικό λόγο του Στρατηγού Σαράφη (1952), ο οποίος "κόπηκε" μετά από λογοκρισία του ΕΙΡ.
Ο Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός ηγέτης του ΕΛΑΣ και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, είχε εξοριστεί κατά την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας. Το 1951 εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ. Στις εκλογές του 1952 θα εκφωνούσε την κεντρική ραδιοφωνική ομιλία της ΕΔΑ.
Επέλεξα να αναρτήσω την "κομμένη" ομιλία του για δύο λόγους: Πρώτον για να έχουμε μια αίσθηση της πολιτικής πλατφόρμας και του λεξιλογίου της Αριστεράς το 1952, τρία μόλις χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου.
📰#70χρονιαΑΥΓΗ@AvgiOnline 🗞️
📌Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στα 70 χρόνια της Αυγής με τη σταχυολόγηση των φύλλων που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα 27/10 έως και 2/11/1952.
Στα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ κυριαρχούν τα νέα από τον προεκλογικό αγώνα της ΕΔΑ, ενόψει των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου 1952. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω του εκλογικού συστήματος, η ΕΔΑ με 9,55% έμεινε εκτός Βουλής, ενώ ο Συναγερμός του Παπάγου με 49% πήρε 247 από τις 300 έδρες.
Στα ενδιαφέροντα της εβδομάδας, είναι η ακύρωση της προεκλογικής ομιλίας Σαράφη απο το ραδιόφωνο, λόγω βαριάς λογοκρισίας που απαίτησαν οι υπεύθυνοι του ΕΙΡ. Σε ξεχωριστό θρεντ θα ανεβάσω όλη την ομιλία.
🧵Στο σημερινό θρεντ: Πώς να στήσεις μια μεγαλειωδώς #fake είδηση και να ταϊσεις με αυτήν την ΛισταΠετσα.τζιαρ, ακροδεξιά τρολ και την @OmadaAlitheias.
☣️Ένα ακόμα κεφάλαιο του #playbook μαύρης προπαγάνδας της #ΝΔ.
📌Στην παραπάνω φωτό βλέπετε ένα δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το δημοσίευμα αναφέρει την γραπτή ερώτηση που απήυθηνε δημοσιογράφος του στην εκπρόσωπο Τύπου της #OLAF. Ας δούμε πρώτα την ερώτηση.
☣️Παρατηρήστε ότι η ερώτηση είναι "αν ο OLAF διερήυνησε περιστατικά παράνομων pushbacks από την Ελλάδα". Αφορμή, λέει το ΑΠΕ, είναι ότι σύμφωνα με το Spiegel, "η Έκθεση ΠΕΡΙΕΧΕΙ" αναφορές σε τέτοια περιστατικά. Εδώ είναι η απάτη. Διπλή μάλιστα.
Το σημερινό θρεντ🧵είναι για τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης #Μητσοτακη - και παντελώς αναρμόδιο για τα ΕΛΤΑ - Κυριάκο @Pierrakakis.
Στην τελευταία έρευνα δημοφιλίας πολιτικών προσώπων της ProRata (07/22), o @Pierrakakis ανέβηκε 5 μονάδες, πιάνοντας στην πρώτη θέση (ανάμεσα στους Υπουργούς της ΝΔ) τον @NikosDendias.
Ο Πιερρακάκης πιστώνεται την ταχεία ψηφιοποίηση κρατικών υπηρεσιών μέσα στην πανδημία και έχει κρατήσει χαμηλό, ήπιο προφίλ, μακριά από την τοξικότητα και τις υστερίες άλλων προβεβλημένων Υπουργών. Έτσι κατάφερε, εκτός από πολλούς φίλους, να κάνει ελάχιστους "εχθρούς".