Appajubi Profile picture
Nov 22 26 tweets 4 min read
Bir gün sizi finansal özgürlüğe taşıyacak olan portföy ya da servet büyüklüğünü tamamen siz bilebilirsiniz. Bugünden yarına o portföy büyüklüğüne sizi ulaştıracak olan yatırım tutarı da biraz şansa bağlıdır. Ancak vade uzayınca şans faktörü oldukça azalır. #UVY hipermetroptur.
1️⃣ 1 ay ya da 1 yıl sonra hangi yatırım aracı hangi getiriyi sağlayacak bunu bilmek imkansıza yakın. Tahvilde, bonoda, mevduatta getiri vade tarihinde belli olsa da hala reel getiri oranı bir bilinmezdir.
2️⃣ Hangi yatırım aracı için konuşursak konuşalım mümkün olan getiri oranları arasından bir tanesi gerçekleşir. Adeta bir olasılık dağılımından rastlantısal olarak bir noktayı çekmek gibi. Ya da biraz daha somut bir örnek vereyim.
3️⃣ İçinde 5-6-7-8-9 yazan bir toplar bulunan bir torbadan rastgele bir top çekmek gibi. Belki paralel evrende tamamen aynı şey farklı bir getiri oranı sağlayabilecektir oysa ki.
4️⃣ Bu nedenle çok çok iyi düşünüp analiz edip ince eleyip sık dokuyup yaptığınız çok doğru bir tercih sonucu çok düşük getiri elde edebilirsiniz. Ya da tamamen şans eseri ya da hatalı bir analiz sonucu bir yatırım yaparsınız ve aşırı yüksek getirebilir.
5️⃣ Bu ilk durumda sizi beceriksiz yatırımcı yapmaz, ikinci durumda da yatırım gurusu olduğunuz anlamına gelmez. Ancak şöyle ilginç bir şey vardır istatistikte ve hayatta: Büyük Sayılar Kanunu.
6️⃣ Büyük Sayılar Kanunu: Şu malum torbadan top çekme olayını yeterince çok tekrarlarsanız çektiğiniz sayıların ortalaması 7’ye oldukça yaklaşır. Bu ne demek? Yatırımda vade uzadıkça şans faktörü ortadan kalkmaya başlar.
7️⃣ Belki tamamen şans eseri üç sefer çekim yaparsınız ve 9-8-9 gelir, bu sizin müthiş şanslı olmanızdan kaynaklanıyor. Ama 100 sefer çekip 8-9 civarı bir ortalama tutturmanız mümkün değil.
8️⃣ Bu nedenle yeterince uzun süre yatırımda kaldığınız durumda bir sene düşük bir sene yüksek bir sene normal getiri derken o yatırım aracının uzun dönem ortalama yatırım getirisine yaklaşırsınız. Bu bilgi cepte.
9️⃣ Şimdi daha önce ben ve başka pek çok kişinin defalarca bahsettiği bileşkelemenin gücü ortaya çıkar. Örneğin Türk hisse senetlerinin uzun dönem ortalama yıllık reel getirisi %8 ile %9 arasında oluyor.
1️⃣0️⃣ Bu oran tahvil, mevduat, para piyasası fonları vs “düşük riskli” yatırım araçlarında oldukça düşük hatta bazı ürünlerde sıfırın altında oluyor. Kısa vadede yüksek riskli olan hisseler uzun vadede asıl düşük riskli olan yatırım aracıdır anlayacağınız.
1️⃣1️⃣ Kıymetli madenler (altın gibi), gayrimenkul vs pozitif reel getiri sağlamakla birlikte bazı yıllar hisse senetlerini geride bıraksa bile istikrarlı olarak bunu başaramıyor gibi görünüyor.
1️⃣2️⃣ Dikkat ederseniz uzun dönem ortalama reel getirilerle ilgileniyorum, bu da aslında şu içinde toplar olan torba örneğimizde şu anlama geliyor: Tahvil bono gibi ürünlere yatırım yapınca içinde tamamen atıyorum 5-6-7-8-9-10 yazan toplar bulunan bir torbadan çekim yapıyoruz.
1️⃣3️⃣ Ancak hisse senetlerine yatırım yapınca 2-4-6-8-10-15-20-25-30-40 yazan topların bulunduğu bir torbadan çekim yapıyoruz. Birinde zarar düşük kazanç da sınırlı. İkincisinde zarar daha belirgin ama kazanç çok çok daha yüksek. Ortalamada fazlasıyla üstün ikinci tercih.
1️⃣4️⃣ Bu noktada artık bileşik getiri hesaplamaya geçmek istiyorum. En makul torbayı tercih ettik varsayıyorum, uzun vadeli ortalama yıllık yatırım getirisini %8.5 alıyorum. Diyelim ki hedefiniz aylık 4 asgari ücret kadar düzenli gelir elde etmek. Çok kabaca bir hesaplama yapalım.
1️⃣5️⃣ Türkiye’de hisse senetlerinin ortalama temettü verimi brüt %7, net %6 desek yuvarlak hesap. Ayda 4 asgari ücret için yılda 48 asgari ücret kadar net temettü peşinde olmalıyız. Hangi sayının %6’sı 48 eder? 48/0.06=800 asgari ücret büyüklüğünde bir portföy hedeflemek gerekir.
1️⃣6️⃣ Burada tamamen enflasyondan arındırılmış olarak konuşuyorum tekrar hatırlatayım. Bugünkü 800 asgari ücrete denk portföy büyüklüğü asgari ücret değiştikçe doğal olarak daha büyük bir seviyeye tekabül edecek mecburen.
1️⃣7️⃣ Peki yıllık %8.5 reel getiri ile her ay kaç asgari ücretlik tasarrufumu yatırıma yönlendirerek ne kadar yılda 800 asgari ücrete tekabül eden bir portföye ulaşırım? Hesaplamasını aşağıda paylaşıyorum. Ayda x adet asgari ücret tasarruf edip t ay boyunca yatırıma devam edeceğiz
1️⃣8️⃣ Bu hesaba göre her ay 1 asgari ücret kadar tasarrufla 23 yılda istenen portföye ulaşmak mümkün görünüyor. Ama bu kadar sabırlı değilsek 23 yıl yerine aynı hedefe 5 yılda gelmek istiyorsak 1 yerine 11 asgari ücret kenara atacağız.
1️⃣9️⃣ Yıl miktarını 5’te birinden biraz daha fazlaya indirmek için tasarruf miktarını 11 kat artırmak zorundayız. Yani zamanı parayla ikame etmek mümkün ama zamanı kısaltmanın maliyeti gittikçe artıyor. Kısacası sabır iyidir.
2️⃣0️⃣ Örneğin 1 yerine yarım asgari ücretle aynı hedefe gitmek 23 yerine 30 yıl sürüyor. Bir noktadan sonra bileşkeleme etkisi o kadar güçleniyor ki portföyü esas büyüten şey konan para değil sabredilen zaman oluyor.
2️⃣1️⃣Vakit nakittir diye boşuna dememişler. Bu arada sadece hisse senedi yerine gelir getirecek başka ürünlerden de oluşturmak mümkün bu hedef portföyü. Bu durumda varlığın aylık getirisi (ev kirası gibi, yabancı hisse senetlerinin temettü verimi, tahvil kupon oranı vs) önemli.
2️⃣2️⃣ Bir de özellikle bu aylık getirilerin tahsil kabiliyeti önemli. Bu olay gayrimenkul kira gelirinde ön plana çıkıyor açıkçası. Ev kirasını tahsil etmek ve enflasyon oranında artırmak biraz uğraştırıcı biraz zorlu olabilir. Ama temettü yattığınız yerden akar.
2️⃣3️⃣Yine muhtemelen (yıllık) ev kirasının ev fiyatına oranı hisse senetlerinin temettü verimine kıyasla biraz düşük olabilir. Bu sıkıntılar da daha garanti daha kanlı canlı bir varlık elde tutmanın karşılığı işte. Neyse, sonuca bağlayalım artık.
2️⃣4️⃣ Muhtemelen Türk hisselerinin yanında diğer varlıkları ekleyince 800 yerine belki 1000 asgari ücretlik bir portföy büyüklüğü gerekecek ama sepet yapmış olmak da sizi daha güvenli hale getirecek.
2️⃣5️⃣ Finansal emeklilik kolay değil ama imkansız hiç değil. Paranız varsa parayla, paranız azsa zamanla hedefinize yürüyebilirsiniz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Appajubi

Appajubi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @appajubi

Nov 23
1️⃣Türkiye’de faaliyet gösteren tüm portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonlarına ilişkin getiri ve maliyet bilgileri TEFAS adlı bir sistemde yer alıyor. TEFAS Türkiye elektronik fon dağıtım platformu oluyor.
2️⃣ Hisse ve diğer yatırım araçlarını almak için hangi bankada (daha doğrusu aracı kurum) hesabınız olursa olsun TEFAS’a erişip bankanızın size sunduğu fonların haricinde diğer firmalara ait fonları satın alma imkanınız var.
3️⃣Örneğin yatırım için İşCep kullanıyorsunuz, İşCep size iş bankasının iştiraki olan iş portföyün kurduğu fonları önerir doğrudan. Ancak siz fon kurucusu kısmında başka bir şirket seçerek diğer tüm fonları da görebilir ve satın alabilirsiniz. Bunu yapmanıza imkan veren şey TEFAS. ImageImageImage
Read 14 tweets
Nov 20
25 milyar dolar az değil mi? Bence 100 milyar dolar diyelim yatırımlara yuvarlak olsun(!) Sasa’nın finansal tablolarını ve 2022/Q3 faaliyet raporunu inceledim. Sasa 10 yıl içinde toplam 2.1 milyar dolar yatırım öngörüyor. Mevcut maddi duran varlıkları toplamı da 900 milyon dolar.
Geçen ay yayınladığı en güncel faaliyet raporunda Sasa yapmayı planladığı bütün yatırımları sıralamış, 2.1 milyar dolar toplam yatırım yapacağını bildirmiş. Bu yatırımların mevcut ciroyu her yıl 1.9 milyar dolar artıracağını oldukça iyimser bir şekilde öngörmüş.
2.1 milyar dolar yatırımı nasıl yapacak? Kasasında 70 milyon dolar nakit var, 1.2 milyar dolar civarı da banka borcu. Gelecekte edeceği karlar, belki biraz daha banka kredisi ve belki bedelli yapr bulur. Ben güveniyorum buna, sıkıntı yok.
Read 20 tweets
Nov 18
1️⃣Uzun vadede Amerikan hisseleri mi daha çok getirir yoksa altın mı? Evvela son 107 yıllık grafiğe bakalım (1915 sonrası altın fiyat verisini çekebildim, daha geriye gideni aramakla uğraşamadım sabah sabah). 1915’te S&P500 endeksi 9.33 iken altın ons fiyatı 19.25 dolarmış.
2️⃣Tabi her iki veride de enflasyonun ve 100 yılı aşkın değerlenmenin etkisiyle değerler o kadar büyüyor ki grafiğin ilk 60-70 yılı çok küçük kalıyor ve grafikten bir şey anlaşılmıyor. Aynı grafiğe logaritmik ölçekle bakınca bu sorunu halledebiliyoruz.
3️⃣Grafikte dikkatinizi çekmiştir, 1970’lere kadar altın fiyatı birkaç sıçrama haricinde sabit gitmiş. Bunun nedeni Bretton Woods dönemi ve Hatta öncesinde de para birimlerinde altın standardının işlemesi. Yani para basılması altına bire bir bağlı. Bu nedenle de altın fiyatı sabit
Read 20 tweets
Nov 17
1️⃣Borsa 3-4 ayda ikiye katladı. Özellikle son birkaç haftadaki artış ne yürüme ne koşma şeklindeydi. Adeta uçuş oldu. Bu yükselişler hisselerdeki fiyat algılarımızı da biraz bozdu. Salgın öncesinde neredeydik şimdi ne olduk merak ettim, inceledim.
2️⃣Son üç yıla odaklandım. 100-endeks (temettü ve sermaye artırımları dahil) 15 kasım 2019’dan bugün öğlen saatlerine kadar olan süreçte %380 arttı. Aynı süreçte USD artışı ise %224. ABD enflasyonunu dikkate alınca bizim endeks anca doların satın alma gücünü koruyacak kadar artmış
3️⃣Bugün endeks kapsamında yer alan şirketlerin tek tek ne kadar getiri sağladığına baktım. Son üç yıl içerisinde halka arz olan ve sonradan endeks kapsamına giren Kontrolmatik, Smart güneş gibi hisseleri Kasım 2019 yerine doğal olarak halka arz fiyatlarıyla kıyasladım.
Read 27 tweets
Nov 17
F/K şirketten şirkete değişir, iskonto oranı ve geleceğe yönelik kar büyüme beklentileri bu göstergeyi aşağı tanda yukarı hareket ettirir. Eğer o yıl olağandışı bir şekilde donem karı düşmüşse paydadan kaynaklı F/K uzaya gidebilir.
Genellikle çığır açacak fikirleri olan ya da tepeden tırnağa paçalarından inovasyon akan şirketler, ya da yaşam döngülerinin henüz başlarında olup çok parlak gelecek vaat eden şirketlerde risk iştahı da uygunsa (düşük iskonto oranı yani) 100+ F/K oranları görülür.
Bu inovasyon üstüne inovasyon yapan şirketler piyasa değerlerine kıyasla küçüktür ama genellikle teknoloji, yapay zeka, yazılım, otomasyon gibi endüstri 4.0 tarzı şirketler olurlar. Çalışanları mavi yakadan ziyade çok yüksek tahsilli beyaz yaka ve mühendis, yazılımcı vs olur.
Read 10 tweets
Nov 16
Bu bilgileri kim yayıyor bilmiyorum. Kasım başı itibarıyla dünyanın en değerli 100. şirketi Caterpillar, 122 milyar dolar piyasa değeriyle. Sasanın bir 6 kat daha gitmesi lazım. 20 milyar dolarlık piyasa değeriyle 800-900. Sıra civarında yerini alabiliyor.
Twitter’da dünden beri birkaç hesapta aynı bilginin dolaştığını görüyorum. companiesmarketcap.com sitesinden dünyadaki ilk 100, ilk 1000 ve daha fazlası takip edilebilir. Sasa 20 milyar dolar piyasa değeriyle 830. Sırayı devralır. HP, Michelin gibi devleri geçmiş oluyor.
Kia, Deutsche Bank, Societe Generale gibi firmaları geçmesi de an meselesi. Sasa bu sitenin kapsadığı şirketler arasında dahi çıkmıyor bu arada, gözlerinden kaçmış. Ya da dikkate almamışlar. Demek ki bu 830 şirket arasında başka ülkelerden başka sasalar da girmiş olabilir.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(