Czas by napisać jakiś dłuższy wątek🧵 z szerszym spojrzeniem na rynki akcji, bo wygląda to ciekawie. Zacznijmy od indeksu #DJIA (Dow Jones Industrial Avg). Uwaga techniczna: wykresy indeksów w USA na zamknięcie 23.11, pozostałe - na zamknięcie 24.11 /1
DJIA, najsilniejszy z indeksów flagowych w USA, dotarł do oporu, jaki stanowi szczyt z 16.08.22. Wyjdzie jeszcze wyżej? Moim zdaniem tak, a jego celem zdaje się być luka (gap) z kwietnia '22. Kto nie wierzy w siłę przyciągania/odpychania starych, nie zamkniętych luk, powinien /2
sprawdzić, jak stara luka z początków 2018 zatrzymała wzrosty WIG20 w październiku 2022, co zaczęło obecną bessę. Wróćmy do DJIA. Wykupienie mamy tu już dość spore. 2 oscylatory momentum: RSI(14) i CMO(14) - Chande Momentum Oscillator zdają się być w fazie budowy dywergencji /3
z kursem w strefie wykupienia. Nie będę opisywał CMO, w sieci jest sporo omówień tego oscylatora. Teraz S&P500 a właściwie kontrakt #ES na ten indeks. Dotarł do swojej średniej 200SMA, choć wg mnie celem jest czerwona linia trendu, do której spróbuje się przynajmniej zbliżyć /4
Tu wykupienie wyraźnie niższe. CMO pokazuje lekkie, RSI nawet nie dotarł do 70 pkt. Indeks słabszy, ciąży mu BigTech w składzie /5
Generalnie: im więcej indeks ma w składzie BigTech, banków i małych spółek z różnych branż oraz im jest szerszy, tym gorszy jego wygląd. Największym obciążeniem jest BigTech co widać po Nasdaq Composite. Co rosło najmocniej w hossie, często bywa kamieniem u szyi w bessie /6
W Europie też ciekawie. Tym razem nie będę pokazywać DAX'a czy CAC40, pokażę Eurostoxx50 indeks 50 najważniejszych firm w Europie Zach. Tu celem wydaje się zbliżenie do "Linii Zmiany Biegunów" - przełamane wsparcie staje się oporem. Pokazuje to dołek z 11'21 i szczyt z 03'22 /7
Tu też sytuacja wygląda na budowę dywergencji między oscylatorem i kursem w strefie wykupienia. DAX, francuski CAC40, holenderski AEX, belgijski BEL20 czy np. austriacki ATX, wszystkie te indeksy mają wygląd podobny do SX5E, stąd ten, a nie inny przykład /8
Konie z rzędem temu, kto mi wyjaśni siłę angielskiego FTSE100 do reszty świata. Gdybym nie wiedział, jak wygląda sytuacja na innych indeksach na świecie, powiedziałbym, że to korekta w hossie. Cel - czerwona linia? Tu też budowa dywergencji (bez wykresu) /9
Ostatnie silne wzrosty nie byłyby możliwe bez słabego zachowania Dolara. Ale tu spadki wyglądają na zaawansowane, a DXY zdaje się budować byczą dywergencję na oscylatorach i szykować do (udanej?) obrony wsparcia 104.52. Udana obrona = wiatr w oczy indeksów akcyjnych /10
Na koniec nasz, polski #WIG20. Znowu próbuje połamać średnią 200SMA (IMO chyba dziś połamie), ale potem przed nim poważniejszy problem: szczyt z maja '22 1862.95 pkt /11
Tu też mamy powrót RSI do strefy wykupienia i budowę dywergencji - wątpliwe, by WIG20 uzyskał teraz dynamikę ruchu, która spowoduje wyjście RSI ponad niedawny szczyt 82 pkt /12
Co ciekawe, górne ramię Wstęgi Bollingera (BB) zaczęło się wyraźnie spłaszczać na poziomie ok. 1825 pkt. Najwyraźniej względna dynamika ruchu słabnie i strefa 1800-1840 może być problemem dla Byków. Zachowanie pozostałych elementów Wstęgi sugeruje jej zwężanie się /13
w niedalekiej przyszłości, co zazwyczaj prowadzi do przynajmniej chwilowego zachowania typu konsolidacyjnego. Pierwszym ciekawym czasowym punktem, który mi wyskakuje dla wielu instrumentów (dla WIG20 też) jest pierwsza połowa przyszłego tygodnia (28-30.11). Czy to będzie /14
"ten" szczyt czy tylko lokalny dołek, z którego rynki wyprowadzą atak na pokazane wcześniej opory? Sam zdecyduj, Czytelniku 🤪Ja tylko wiem tyle, że "coś" tam może się dziać. Już wkrótce dowiemy się, co 😊 /15
A co dalej? Moja intuicja, wyrobiona kilkanaście lat temu na godzinach prób zgadywania kierunku ruchu rynków w obserwacjach na żywo 5 minutowych wykresów intraday podpowiada mi, że WIG20 chce zrobić coś w rodzaju "zygzaka w bessie", jak mawiają Falowcy Elliotta /16
Niestety, jest to narzędzie mocno zawodne 😂 a lepszym nie dysponuję, dlatego proszę się specjalnie nie przywiązywać do tej wizji. Równie prawdopodobnym jest, że wyjdzie z tego powrót do tegorocznego minimum: 1337 pkt. Ale nawet, gdybym miał rację to i tak po zrobieniu "Tego" /17
szczytu, WIG20 powinien zaliczyć głębokie cofnięcie, nim znów zaatakuje okolice >1800. Takie zdjęcie ~50 % niedawnych wzrostów, jeśli nie więcej, byłoby całkiem typowe. Aha, wyjaśnienie do ostatniego obrazka: wg mojej intuicji bylibyśmy blisko punktu "A" na tym wykresie. KONIEC
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
@GotfrydKarol@ZofiaGambetti@RobertPietraga Widzę, że Karol postanowił włożyć mi w usta coś, czego nie powiedziałem. No to "nie chcem, ale muszem" trochę polemizować, co zrobię poniżej w wątku. 1) FED nie zdecydował o wszystkim. FED, jako emitent rezerowowej waluty świata USTAWIA WARUNKI, w których rynki się poruszają/1
@GotfrydKarol@ZofiaGambetti@RobertPietraga Dlaczego? Bo ustawia CENĘ PIENIĄDZA, czyli koszt pożyczek dla funduszy. Zagranica, która działa w PL, to bardzo rzadko Najwięksi. Nie mamy tu Fidelity czy Magellana jako nabywców akcji (lub jeśli mamy, to stosunkowo małe pakiety, <5%). Zatem większość stanowią hedge funds /2
@GotfrydKarol@ZofiaGambetti@RobertPietraga HF bardzo często stosują lewar - pożyczają pieniądze, by mieć dźwignię, zwiększającą zysk z kapitału własnego. Im większa ta dźwignia, tym istotniejszy jest koszt pożyczonego pieniądza i kurs wymiany waluty. Efektem ubocznym rosnącego ich udziału na GPW /3
🧵o sytuacji na rynkach.
Czytam ostatnio coraz częściej, jakoby w październiku '22 miała się zacząć nowa hossa.
Hmmm...piszący takie rzeczy chyba nie oglądają wykresów Nasdaq'a. Nowa hossa z tak zdechłym NDQ? /1
Powód tak fatalnego wyglądu NDQ prosty - schodzenie powietrza z firm Big Tech. Generalnie: im więcej indeks ma Big Tech w składzie, tym gorzej wygląda. Najlepiej w US wygląda DJIA /2
Co ciekawe: indeksy europejskie wyglądają ostatnio znacznie lepiej niż amerykańskie, pomimo (a może właśnie dlatego?) kiepskiej opinii zarządzających o perspektywach Europy /3
Będzie znowu 🧵 o końcu Rynku Niedźwiedzia. Wiem, że się powtarzam, ale widzę, że to wciąż za mało, więc trzeba to dalej wałkować.
Analitycy, opowiadający ludziom, że wystarczy wzrost +20% od dna oraz połamanie linii trendu powinni być publicznie łamani kołem! /1
Raczej nie będzie końca bessy na WIG20 bez końca bessy w USA. A co my tam mamy? VIX indeks implikowanej zmienności dla S&P500 zwany popularnie "indeksem strachu" miał swój szczyt w 2022 na poz.38.9 pkt? To gdzie ten strach, ja się pytam? W dnach z 2009 i 2020 to było 85-90 pkt!/2
W dnie bessy VIX nie musi być aż tak wysoko (choć prawdopodobnie będzie), ale poniżej 50 pkt to jakieś żarty, a nie dno bessy! Zdrowe 60 pkt wydaje się minimalną wartością do zaakceptowania, jako wystarczający poziom strachu /3
#WIG20 🧵 czyli dlaczego stało się to, co się stało?
Oczywiście najprostszym wyjaśnieniem jest: bo indeks dotarł do linii trendu (na wykresie log 😊) a dzienny RSI wszedł w strefę wykupienia >70 pkt. To prawda, ale...wejdźmy trochę głębiej /1
Dlaczego nie udał się dzisiejszy test wczorajszego maksimum 1637.37 pkt? Bo to 33 świeca na wykresie H6, licząc od dna z 13.10.22, a kurs na nią wyraźnie zareagował i zrobił maksimum (co za zaskoczenie 😊) na poziomie 1633.11 pkt. Tak działa czas w połączeniu z ceną 😊/2
Ale to nie wszystko.
Ile wyniósł spadek od wczorajszego maksimum 1637.37 do zamknięcia 1602.48? 34.89 pkt. A ile mamy świec na wykresie 15 minutowym między wczorajszym i dzisiejszym max? 34 😊co ładnie się rymuje zarówno z wielkością wczorajszego spadku jak i z (16)33.11 pkt 😊/3
🧵 1/n Niedawno miałem krótką dyskusję z kimś z zespołu @BlogiBossaPL nt. stosowania na wykresach skali arytmetycznej, ewentualnie półlogarytmicznej, zwanej potocznie logarytmiczną. W tym wątku chcę skrótowo wyłożyć mój ogląd sprawy. Nie ukrywam, że widzę zdecydowaną przewagę /1
skali log, zwłaszcza w przypadku większych ruchów, gdzie zmiany cen są duże i tych trwających dłuższy czas. Do wykresów jeszcze wrócimy, ale teraz czas na mały eksperyment psychologiczny:
Załóżmy, że masz możliwość sprzedaży dziś akcji, które niegdyś nabyłeś po niższej /2
cenie. Wolisz sytuację:
A) akcje kupiłeś za 1 PLN dziś jej cena to 3 PLN
czy
B) akcje kupiłeś za 1000 PLN a dziś jej cena to 1002 PLN?
W skali arytmetycznej w obu przypadkach zarobiłeś TE SAME 2 PLN 😊
Ktoś w ogóle wybrał wariant B? 🤪/3
Wątek 🧵
Kto liczy na poważniejszy rajd na rynkach akcji, powinien z uwagą obserwować rentowności obligacji #bonds#yield rządowych, zwłaszcza amerykańskich. Przy czym najczulsze na zmiany powinny być te o dłuższej zapadalności (10 i więcej lat) /1
Od paru miesięcy rentowność obligacji jest w centrum zainteresowania Dużych. Z tego obszaru płyną kiepskie sygnały: oprócz słynnych już problemów GB z "małym budżetem" w którym dziurę miała wypełnić emisja obligacji, także Niemcy mieli niedawno problem: próbowali /2
wrócić na rynek z 7 letnimi Bundami. Okazało się, że znaleźli nabywców na zaledwie ok. połowę emisji. W USA Sekretarz Skarbu, Jannet Yellen zaapelowała do banków, by "dostarczyły trochę płynności" rynkowi Treasuries (czytaj: kupowały więcej obligacji). Czyli sprawa zaczyna /3