Het is begonnen!!! De eruptie van de Mauna Loa op Hawaii, de grootste actieve vulkaan op deze planeet, die zich al maanden geleden aankondigde met ondergronds gerommel. Vorige eruptie was in 1984, dus we gaan aardig wat vuurwerk zien.
Dank @SevereWeather_N!
De Mauna Loa begon om 23.30 uur local time uit te barsten, dat is 83 minuten geleden. De eruptie is momenteel beperkt tot de top en het magma bedreigt volgens @USGSVolcanoes op dit moment nog geen lokale gemeenschappen. Maar dat kan snel veranderen. Denk #LaPalma
Beeld van de krater van 12.07, helaas alleen nog maar stills en monochroom, maar ze zijn vast al bezig met iets beters installeren.
Gentle reminder dat Kilauea ook nog steeds actief is, op hetzelfde eiland. Dit was een regenboog boven de lava in de actieve krater van 22-11-2022. De schaal is hier wel een beetje anders dan op La Palma. De Euromast past hier een paar keer in op zijn kant.
Overzichtje van de 5 vulkaanmonden op Hawaii Big Island. Kohala is †, laatste eruptie 120k jaar terug, Mauna Kea 😴, laatste eruptie 5k jaar terug. Laatste eruptie Hualālai was 1801, is ± "actief". En dan heb je nog Mauna Loa en Kilauea. Die zijn nu allebei aan het uitbarsten!
De lava van Mauna Loa stroomt meestal of ZW of NO, de ZW lava kan binnen dagen of zelfs uren na eruptie de rode zone bereiken. Op Hawaii zijn ze een stuk slimmer geweest dan op La Palma, want in de rode zone is bijna niets gebouwd. Wat toeristische tenten, that's it.
De Pacifische plaat beweegt NW over Hawaii 'hot spot' en laat reeks eilanden en onderzeese bergen achter. Kauai en Oahu zijn †. Maui is 😴, 'Big Island' van Hawaï is main show en Loihi staat in de onderzeese coulissen te trappelen om Big Island te worden. marinebio.net/marinescience/…
Dat langwerpige, met sneeuw bedekte ding bestaat uit 3 overlappende kraters en is de Mokuʻāweoweo Caldera op de top van Mauna Loa (rechts, donkerbruin). Die is nu actief. Anders dan op La Palma, is dit ding 6,2 x 2,5 km groot. Daar past de Burj Khalifa 7 keer op zijn kant in.
Kort filmpje eruptie Mauna Loa vanaf Kona, in het W net ten N van de rode zone. Nu snap je ook waarom de Mokuʻāweoweo Caldera op de top vernoemd is naar de 'āweoweo-vis (Priacanthus meeki). De tint van de lava lijkt van veraf op de goudvisachtige kleuring van deze grootoogbaars.
Enorm ingezoomd shot van Mauna Loa lava, die zichtbaar vanaf Kona in de krater stroomt. Nog steeds niet genoeg lava om over de rand van de caldera de helling af te gaan stromen. Het wachten is op een livestream vanaf de top.
Ah, daar zijn de live beelden. Helaas komt de schaal waarop dit plaatsvindt niet echt over, je kunt makkelijk 25 Zalmhaven-torens op hun kant kwijt in die oranje gloeiende plas lava. Verse screen-cap.
Dit is heel vet. #USGS IR-cam toont egaal beeld: ± 0 graden. Om 21.46 local ineens een signaal! Magma duwt tegen de oude lavakorst en verhit die. Om bijna 2 uur later, om 23.32 pas, door te breken. Dan zie je de IR-sensor omhoog racen terwijl tonnen lava de krater in stromen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vandaag herdenk ik de doden. In het bijzonder mijn eigen oma, die ik nooit gekend heb. Ze stierf op 11 november 1944 in het kraambed, in een ziekenhuis op Java. De Japanners wilden geen bloed delen. Mijn moeder belandde als zuigeling moederloos in een Kamp. De schade draag ik mee
Mijn kindertijd stond in het teken van het missen van een Moeder. Bij vriendjes thuis was ik steevast ‘Moeder-jaloers’. Knuffelen deden we bij ons thuis niet. Alle liefde ging via eten, dat we op topsnelheid naar binnen schoven. Doe ik nog steeds. Die genen kun je niet uitzetten.
Ik kan zeggen dat ik me bevoorrecht voel dat ik kind ben van een levend oorlogsdocument. Mijn gedrongen, nooit helemaal volgroeide moeder, die van mijn overgrootmoeder rijstewater kreeg in het Kamp bij wijze van babyformule. Naast verdriet en gevoel van verlies is er ook trots.
Vandaag is Kurt Cobain ongeveer precies 30 jaar dood. Dit zijn Shannon Hoon en Layne Staley, 2 artiesten uit die tijd die ook stierven aan zelfmedicatie. Cobain begon al in 1987 met heroïne. Hij stierf niet aan roem, hij was ziek. Daarom was hij zo goed. Net als Layne en Shannon.
Waarom denk ik dat? Omdat we dat keer op keer zien in de geschiedenis. Niet alle artiesten zijn natuurlijk ziek in hun hoofd. Maar bij God, het helpt wel hoor. Toen Van Gogh dit schilderde zat hij opgenomen in Saint-Rémy-de-Provence, een Franse psychiatrische inrichting.
Dit is Virgina Woolf, nog zo'n uitzonderlijk talent, die in haar eentje het hele litteraire spel veranderde en nog steeds door talloze academici bestudeerd wordt. Ze liep met haar zakken vol stenen het water in om te sterven. Waarom? Omdat ze ziek was en het niet meer trok.
Oef. In deze foto zie je goed hoe dicht de nieuwe vulkaanuitbarsting bij stadje Grindavík ligt. Dit is een zeer slecht scenario. Beeld vanuit een helikopter van de IJslandse kustwacht.
Als je goed kijkt, zie je dat de lava al over de anti-lava wal van Grindavik is. De scheur in de bodem ontstond vlak ervoor. Zulke wallen hebben zeker wel zin. Maar niet als een eruptie er letterlijk naast ontstaat. Dus zeker een deel van Grindavik gaat vandaag verloren.
De scheur ligt slechts 450 meter van de eerste gebouwen van Grindavik. Ik hem hem rechts in de kaart ingetekend. De grond loopt af richting het visserstadje. Er is geen enkele manier om dit te stoppen. 😢
Wappies: "Al dat hoogwater komt door al die verwijderde dammen!!!!"
Ondertussen in de echte wereld. Elk rood puntje is een dammetje, elk zwart puntje is een flinke dam.
Bron: "More than one million barriers fragment Europe’s rivers." Beletti et al. 2020 in @nature.
Wappies: "Maar er zijn heel veel dammen verwijderd in Europa in de laatste jaren!!!"
Uhuh, in Spanje ja. Water stroomt naar beneden, kan dus niet de Pyreneeën over. Ja, in Frankrijk ook een paar, maar in de Maas zijn de dammen juist recent gerenoveerd. ale08.org/Renovation-des…
En wat is dan wel de reden? El Niño natuurlijk. 2023 wordt daardoor het warmste jaar ooit gemeten. Maar ook....
Draad. Toevallig is vandaag 60-jarige jubileum van de Surtsey onderzeese eruptie. Om 07:15 UTC op 14 november 1963 zag de kok van trawler Ísleifur II een kolom rook ten z.w. van de boot. De kapitein voer naderbij en knipte deze explosieve eruptie, zwarte askolommen spoten uit zee
Hier zie je wetenschappers in een roeibootje voor. de kust van IJsland de eruptie benaderen. Andere tijden. Dit was de eerste keer dat wetenschappers een dergelijke uitbarsting konden bestuderen, hij kreeg dan ook de naam "Surtseyaanse eruptie".
Hier beelden van de eruptie van 1963 met commentaar van Hjalmar Gudnason, een van de bemanningsleden van de trawler, die als eerste de Surtsey eruptie zagen
Ah kijk de NYT is ook wakker. Dank @stanvanpelt voor de headsup mbt dit medium. Ik tweet hier al 2 weken over. Al zeker sinds 27 oktober beweegt zich een flinke hoeveelheid magma in de buurt van Grindavik, precies onder de Blue Lagoon. Loopt dit toerismefenomeen gevaar? Draadje.
Zoals je ziet was het met name afgelopen nacht hommeles. De aardbevingszwerm bereikte een climax, de zwaarste tikte kracht 5 aan. Grindavik lag goed wakker. Die zwaardere bevingen tot Mw 5 ontstaan als de korst opgerekt wordt, door duwend magma. Ze voorspellen vaak magmadoorbraak
De eerdere, prettig hallucinante dartboardkaartjes die zo mooi precies lieten zien hoe InSAR werkt, zijn tot mijn lichte spijt, maar beter voor julllie, omgezet en topokaartjes. Je ziet hier dat het magma de korst tot 7 cm opduwt, precies onder de Blue Lagoon. Ook een veeg teken.