Het is begonnen!!! De eruptie van de Mauna Loa op Hawaii, de grootste actieve vulkaan op deze planeet, die zich al maanden geleden aankondigde met ondergronds gerommel. Vorige eruptie was in 1984, dus we gaan aardig wat vuurwerk zien.
Dank @SevereWeather_N!
De Mauna Loa begon om 23.30 uur local time uit te barsten, dat is 83 minuten geleden. De eruptie is momenteel beperkt tot de top en het magma bedreigt volgens @USGSVolcanoes op dit moment nog geen lokale gemeenschappen. Maar dat kan snel veranderen. Denk #LaPalma
Beeld van de krater van 12.07, helaas alleen nog maar stills en monochroom, maar ze zijn vast al bezig met iets beters installeren.
Gentle reminder dat Kilauea ook nog steeds actief is, op hetzelfde eiland. Dit was een regenboog boven de lava in de actieve krater van 22-11-2022. De schaal is hier wel een beetje anders dan op La Palma. De Euromast past hier een paar keer in op zijn kant.
Overzichtje van de 5 vulkaanmonden op Hawaii Big Island. Kohala is †, laatste eruptie 120k jaar terug, Mauna Kea 😴, laatste eruptie 5k jaar terug. Laatste eruptie Hualālai was 1801, is ± "actief". En dan heb je nog Mauna Loa en Kilauea. Die zijn nu allebei aan het uitbarsten!
De lava van Mauna Loa stroomt meestal of ZW of NO, de ZW lava kan binnen dagen of zelfs uren na eruptie de rode zone bereiken. Op Hawaii zijn ze een stuk slimmer geweest dan op La Palma, want in de rode zone is bijna niets gebouwd. Wat toeristische tenten, that's it.
De Pacifische plaat beweegt NW over Hawaii 'hot spot' en laat reeks eilanden en onderzeese bergen achter. Kauai en Oahu zijn †. Maui is 😴, 'Big Island' van Hawaï is main show en Loihi staat in de onderzeese coulissen te trappelen om Big Island te worden. marinebio.net/marinescience/…
Dat langwerpige, met sneeuw bedekte ding bestaat uit 3 overlappende kraters en is de Mokuʻāweoweo Caldera op de top van Mauna Loa (rechts, donkerbruin). Die is nu actief. Anders dan op La Palma, is dit ding 6,2 x 2,5 km groot. Daar past de Burj Khalifa 7 keer op zijn kant in.
Kort filmpje eruptie Mauna Loa vanaf Kona, in het W net ten N van de rode zone. Nu snap je ook waarom de Mokuʻāweoweo Caldera op de top vernoemd is naar de 'āweoweo-vis (Priacanthus meeki). De tint van de lava lijkt van veraf op de goudvisachtige kleuring van deze grootoogbaars.
Enorm ingezoomd shot van Mauna Loa lava, die zichtbaar vanaf Kona in de krater stroomt. Nog steeds niet genoeg lava om over de rand van de caldera de helling af te gaan stromen. Het wachten is op een livestream vanaf de top.
Ah, daar zijn de live beelden. Helaas komt de schaal waarop dit plaatsvindt niet echt over, je kunt makkelijk 25 Zalmhaven-torens op hun kant kwijt in die oranje gloeiende plas lava. Verse screen-cap.
Dit is heel vet. #USGS IR-cam toont egaal beeld: ± 0 graden. Om 21.46 local ineens een signaal! Magma duwt tegen de oude lavakorst en verhit die. Om bijna 2 uur later, om 23.32 pas, door te breken. Dan zie je de IR-sensor omhoog racen terwijl tonnen lava de krater in stromen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het meest hilarische van de hele #Blackface toestand is dat we ergens (tijdens de slavernij?) hebben besloten dat Sinterklaas beter zwarte mensen als knechtjes kan hebben dan zwarte duivels, zoals hij nog steeds heeft in Oostenrijk en Duitsland. (Krampus).
We weten dat we dat deden, omdat Schiermonnikoog als een van de laatste plekken in NL nog "Klozum" (Sinter Klozum) vierde met zwarte duivels. Dus we hebben zwarte mensen als een vriendelijke variant op letterlijke duivels ingevoerd.
Hier zie je de overgang. Sinterklaas intocht in Den Bosch in 1936. Let op de duivel-achtige figuur rechts van het paard. We hebben van onze zwarte midwinterduivels zwarte mensen gemaakt. Zo ongeveer het meest racistische wat ik me voor kan stellen? Leve de roetpieten. #Blackface
Dubbelde eruptie! In Kamtsjatka begon de Kljoetsjevskoj, de hoogste vulkaan in Eurazië, vandaag lava en as te spuwen. Min of meer gelijktijdig ontwaakte ook de Shiveloetsj (3e plaatje). Er wordt een serie krachtige uitbarstingen verwacht.
Bezymjanny, ook vaak actief, deelt een magmakamer met Kljoetsjevskoj. Shiveloetsj ligt daar met 77 km te ver voor. Maar een simultane eruptie door flinke magmadruk die de korst breekt is zeker mogelijk, zoals in deze studie van Korjakski en Avatsjinski. researchgate.net/figure/Cross-s…
Er zijn op dit moment precies 30 vulkanen actief op het sympathieke (RISK) schiereiland Kamtsjatka. Dat komt doordat het op 1 van de meest actieve subductiezones op aarde ligt: 85 mm per jaar. De meest actieve trog op de bol is die van Tonga, van de recente reuzenklap: 96 mm/jaar
Waar en wat is dit bekende filmpje? We zien een Strombolische KNAL-eruptie uit 2014 van Tavurvur, een kleine stratovulkaan (688 m) die in de Rabaul caldera groeit, sinds die explodeerde in ± 684 C.E. Dat was een cataclysmische VEI-6, net als Krakatau 1883.
Deze enorme gelukstreffer werd gefilmd in de morgen van 29 augustus 2014, door de prettig vaste hand van deze destijds 58-jarige taxichauffeur Phil McNamara, uit het Australische stadje Townsville, die op vakantie was met vrienden in Papoea-Nieuw-Guinea. brisbanetimes.com.au/national/queen…
De reisgids weet wat er gebeuren gaat, maar McNamara had geen flauw idee. "We absolutely crapped ourselves" toen de sonische klap kwam. Het was de 1e keer dat hij überhaupt een actieve vulkaan zag, hij had Tavurvur een paar dagen eerder bezocht en niks gezien, dit was 2e poging.
Niet het eerste waar ik aan zou denken, de Azoren- Gibraltar breukzone ligt net buiten de Med, maar er zijn ± 260 Med tsunami's gevonden sinds 6.000 BCE op basis van 900 historische bronnen. En met 5 cm zeespiegelstijging heb je al een probleem. theguardian.com/environment/20….
Wat ik altijd het gekst vindt is dat de Azoren-Gibraltar breukzone heftiger is dan de San Andreas en voor onze kust ligt. Maar dat hebben we niet door, want onder water. Beving als Lissabon 1755 komt eens in ± 300 jaar voor, dus zeer grote kans op komende 50 jaar. Maar.. krekels.
Even dat "om de ± 300 jaar" gecheckt en als deze data kloppen it's even worse. Tussen 1356 en 1531 zit 175 jaar, tussen 1531 en 1755 zit 224 jaar. Dat zou betekenen dat de volgende Azoren-Gibraltar klapper voor de kust van Portugal overdue is. Net als The Big One voor San Fran.
Pieter Dekker zei paar x dat NAM inschatte dat verlaging productie Groningen geen invloed had op sterkte aardbevingen, itt SodM. Daaruit blijkt dat Shell en Esso ruim ervaring hadden met geïnduceerde bevingen. Toch ontkende NAM verband van 1986-1993. #parlementaireenquete#pegas
Meent v/d Sluis kaartte in deze periode keer op keer dat verband aan. NAM woordvoerder Duut: “Belachelijk" “Wij verwijzen dit beslist naar het rijk der fabelen”. “Dat aardrijkskundeleraartje,” die “onnozele sukkel”. De toon was ronduit kwaadaardig en Duut werd niet teruggefloten.
Doordat niemand hem steunde kwam v/d Sluis met steeds raardere ideeën over bomijs en radialen. Dat raakte kant noch wal, maar SodM en TNO hadden dat op moeten pakken. Meent had geholpen moeten worden, niet uitgelachen. Zei Hans Roest ook maandag. #parlementaireenquete#pegas