Insinööri ei toivo, vaan laskee. Siksi laskeskelin tänään vielä ydinvoiman kannattavuutta.
Käydäänpä läpi miltä näyttää.
Ei näytä hyvältä. Ikävä kyllä.
Seuraa historiallis-futurologinen salapoliisitarina: kuka murhasi ydinvoiman ja miten? Ja mitä sitten? 1/
Kuvassa on ydinvoiman ja tuulivoiman ns. vertailukelpoinen sähköntuotannon kustannus, LCOE. Tämä saadaan, kun huomioidaan kaikki voimalaan kohdistuvat kustannukset ideoinnista purkuun, suhteutetaan ne tuotetun sähkön määrään, ja diskontataan molemmat nykyhintaan. 2/
LCOE, Levelized Cost Of Electricity, on yleisimmin käytetty tapa arvioida erilaisten sähköntuotantotapojen hintaa.
Sen päälle sitten pitää arvioida esimerkiksi ns. järjestelmäkustannuksia, joita vaikkapa voimalan liittäminen verkkoon voi aiheuttaa. Mutta LCOE on se lähtökohta.3/
Otetaanpa kuva uudelleen.
Oikealla rakentamisen hinta per kW sähkötehoa ja käyttöaste.
1. n. Olkiluoto 3:a vastaava hanke, mutta 7 vuodessa. 2. Tuulivoimala n. 2010. 3. Jos OL3:n saisi puoleen hintaan ja viidessä vuodessa. 4. Tuuli nyt. 5. Tuuli nyt Kiinassa. 4/
Diskonttokorkoa tarvitaan, koska tulevaisuudessa tienattu euro ei ole yhtä arvokas kuin tänään tienattu. Jos sijoitat tonnin nyt, ottanet mieluummin satasen ensi vuonna, kuin satasen 5 v päästä.
Siksi sijoituksia tehdessä on arvioitava sijoituksen ns. nykyarvoa. 5/
Diskonttokorko, ei "vihreät," on suurimpia yksittäisiä selityksiä siihen, miksi ydinvoimaa ei 90-luvun jälkeen paljon enää rakennettu.
90-luvulla sähkömarkkinat vapautettiin. Seurauksena oli - kuten osattiinkin ennustaa - se, että sijoitusten tuottovaatimukset kasvoivat. 6/
Vielä 1980-luvulla normaalit valtiolliset ja puolivaltiolliset sähkömonopolit olivat kyenneet siirtämään kustannukset asiakkaille, ja tekemään sijoituksia, joiden ei tarvinnut tuottaa rahaa yhtä paljon tai nopeasti kuin yksityiset sijoittajat vaativat. 7/
Monopolit olivat myös rahoituslaitosten näkökulmasta turvallisia asiakkaita, koska ne eivät oikein voineet ajautua konkurssiin. Ne saivat siis rahaa halvalla.
Kun valtion sähkölaitokset laskivat sijoitusten kannattavuutta, tyypillinen diskonttokorko oli 3 tai 5 %.
8/
Diskonttokoron ollessa kolmisen prosenttia ja ydinvoiman rakentamishintojen ollessa sitä mitä niiden uskottiin 1970-luvulla olevan - noin tonni per kW sähkötehoa - ydinvoima näytti raivodiililtä.
Jos nämä oletukset olisivat säilyneet, ydinvoima olisi ollut raivodiili.
9/
Mutta ne eivät säilyneet. Markkinoiden liberalisointi eteni sähkömarkkinoillekin. Suomi oli yksi ensimmäisiä, 1995.
Kuten oli ennustettu, sähköyhtiöiden rahoituksen hinta ja tuottovaatimus nousi. Eikä aivan vähän. 10/
Vuonna 1998 OECD:n ydinvoiman taloudellisuutta käsitelleessä raportissa todettiin (s. 209), että monopolien purun jälkeen investointipäätöksissä käytetty diskonttokorko oli noussut "dramaattisesti."
"At a 10 % discount rate, gas was the least expensive (by a margin of at least 10 %) in nine countries; coal was the least expensive ... in one country; nuclear was the least expensive ... IN NO COUNTRY."
(sama, s. 12) 12/
Miten vaatimus suuremmista tuotoista murhasi ydinvoiman?
Ydinvoimalat ovat suuria ja kalliita projekteja. Tilaaja joutuu maksamaan paljon ennen kuin voimala tuottaa yhtään mitään. Pienten yritysten on vaikea edes kerätä miljardeja kasaan. 13/
Kun sijoittajat ja pankit miettivät, antaako lainaa sähköyhtiölle joka sanoo "nytpä rakennamme atoomivoimalan!", ne joutuvat miettimään jo 1980-luvulla kantapään kautta opittuja riskejä. En puhu nyt onnettomuuksista, vaan projektien venymisestä ja kustannusten paisumisesta. 14/
80-luvulla kävi selväksi, että ydinvoimaa ei yksinkertaisesti voitu rakentaa niin helposti kuin vielä 70-luvun alussa oli ajateltu. Tekniikka olikin monimutkaisempaa kuin oli luultu.
Kaikenlaiset riskit esim. rakentajan menosta konkkaan kasvoivat. 15/
Korkeilla diskonttokoroilla ei vaan kannata tehdä pitkiä investointeja ja laittaa niihin valtavasti rahaa kiinni.
Silloin on paljon järkevämpää ostaa jotain halvempaa, vaikka sen käyttökustannukset olisivatkin suuremmat. 16/
Ydinvoiman vastustuksen vaikutus sijoituksiin oli nollaa suurempi, mutta ei missään nimessä raivodiilin pysäyttävä.
Katsotaanpa vaikka mitä OECD listasi 1998 tärkeiksi kehityskuluiksi ydinvoiman suhteen (s. 17).
Näkyykö missään "ydinvoiman vastustus"?
Ei näy. 17/
Globalisaatio meinasi tässä mm. sitä, että hiilen hinta erkani öljyn hinnasta ja sen saatavuus parani.
Tässä samasta rapsasta (s. 159) fossiilisten hinta 1978-1996. Noilla vuoden 1980 hinnoilla ja alhaisella diskonttokorolla ydinvoima olisi pärjännyt. 18/
Oleellisinta ylläolevassa kuvassa ei ole tuo hiilen hinnan hidas lasku. Oleellisinta on se, että vielä 80-luvun alussa hiilen hinnan oli odotettu nousevan nopeasti.
Tässä hiilen hinnan tulevaisuutta koskevien arvioiden kehitys samasta lähteestä, s. 166: 19/
80-luvun lopun ja 90-luvun oloissa sähköyhtiöiden oli yksinkertaisesti pirun vaikea perustella ydinvoimaan sijoittamista. Kuten OECD totesi, vallinneissa oloissa kannatti sijoittaa pieniin, rakentamiskustannuksiltaan halpoihin, joustaviin voimaloihin.
Hiileen - ja kaasuun. 20/
1900-luvun lopulla ydinvoiman murhasi siis ennen kaikkea sähkömarkkinoiden vapauttaminen. Murha-aseena toimi sijoitusten kasvanut tuottovaatimus ja hiilen (sekä kaasun) hintakehitys.
Uhri saattaisi olla hengissä, jos hiilidioksidille olisi laitettu aiemmin hinta. 21/
Mutta päästömaksuja ja muita toimia, joilla fossiilisten polttamisen lukuisat ulkoishaitat olisi laitettu saastuttajan maksettavaksi, vastustettiin sinnikkäästi - niiden toimesta, jotka vastustavat niitä edelleen mutta nyt haluaisivat ydinvoimaa.
Kun ensin tapoitte sen. 22/
Ydinvoimaa vastustaneet olivat tässä työssä toki apuna. Mutta jos ydinvoima olisi ollut selvästi kannattavampaa, olisiko sitä saatu tapettua?
En usko tähän hetkeäkään. Ei "ituhippejä" ole ikinä kuunneltu, jos pöydällä on paljon rahaa.
Vaan kun ei ollut. 23/
Optimistisillakin oletuksilla - ja esimerkiksi Suomen ja Ranskan suhteen noihin numeroihin johtaneet oletukset olivat hyvin optimistisia - ydinvoiman hintaero fossiilisiin nähden oli niin pieni, ettei riskiä projektin venymisestä kannattanut ottaa.
Eikä otettu.
24/
Mutta mennään historiasta nykypäivään.
Mitä pitäisi tapahtua, että ydinvoimaa kannattaisi rakentaa ihan hirmuisen paljon?
Kuten jo 1980-luvulla osattiin sanoa: pääomakustannukset pitää saada alas.
Valitettavasti ne menivät ylös.
25/
Itse laskien oppii yllättäviäkin juttuja.
Esimerkiksi: jos ydinvoiman pääomakustannuksia ei saada reilusti alas, mm. seuraavilla tekijöillä ei ole käytännössä mitään vaikutusta.
1. kaikki puhe "sääntelyn keventämisestä" tai lupaprosessin nopeuttamisesta. Peanuts.
26/
2. Voimaloiden käyttöiän pidentäminen. Ellei diskonttokorko ole hyvin pieni, LCOE on käytännössä sama, olipa käyttöikä 40, 60, tai 80 vuotta. (Toki olisi kivaa jos käyttöikä olisi pidempi, mutta investointipäätöksiä sillä on vaikea perustella jos diskontataan kunnolla.) 27/
3. Pienemmät kiinteät käyttökustannukset. Vaikka leikattaisiin kolmannekseen, ei näy montaa euroa hinnassa.
4. Uraanin hinta. Ei juuri vaikutusta oli se sitten 5x tai puolet.
5. Purkaminen ja jätteen hoito. Tapahtuu niin kaukana, että nettonykyhinta lähellä nollaa. 27/
Eli esimerkiksi paljon puhuttujen pienten modulaaristen reaktoreiden tilanne on tosiaan vaikea.
Niiden rakentamiskustannukset suhteessa sähkötehoon ovat _korkeammat,_ ellei tilauksia tehdä tarpeeksi sarjatuotantoa varten.
Ja kuka täyttää tilauskirjat niin täyteen? 28/
Edes ydinvoimalta esim. Ruotsissa perityt verot eivät ihan hirveästi näy investointilaskelmassa. Toki niiden poisto helpottaisi. Vähän.
Mutta ainoa millä on oikeasti vaikutusta: pääomakustannukset on saatava alas. Rakentamisen hinta alas, ja halpaa rahaa. 29/
Rakentamisen hintaan ei voitu Suomessa paljon vaikuttaa (luvituksen kulut ovat LCOEssa pyöristysvirheitä), mutta takana oli aika, jolloin valtio olisi saanut rahhaa halavalla.
Sitä olisi ehkä kannattanut laittaa joku miljardi atoomipyttyyn. 30/
Jos joku on ihan vakavissaan haluamassa ydinvoimaa lisää eikä vain huutele lämpimikseen, niin tiedätte nyt mitä tehdä: hallitusohjelmaan 1-5+ miljardin suora tai epäsuora tuki ydinvoiman rakentamiseen.
Sillä voitaisiin saada diskonttokorkoa alas.
Muuten jää huuteluksi. 31/
Ruotsissa ollaan nyt laittamassa veronmaksajan rahaa uusiin ydinvoimaloihin. Jos kustannukset pysyvät kurissa ja projektit valmistuvat, se voi olla hyvä diili. Riskit ovat kyllä isot, enkä henkeäni pidätä valmistumista odotellessa.
Mutta tähän kannattaisi lähteä mukaan. 32/
Koska jos nyt tehtäisiin ruotsalaisten kanssa samalla designillä useampia voimaloita, niin sitten voisi olla mahikset saada noita rakentamiskustannuksia alas, ja ydinvoimasta järkevä sijoitus.
Ei oikein muuten. Eikä tuokaan ole varmaa. Mutta voisi ehkä toimia. 33/33
Ai niin. Ne muut kustannukset.
Tuulivoimasta aiheutuu tosiaan ennen pitkää isompia ns. järjestelmäkustannuksia kuin samasta määrästä ydinvoimaa. Kuten säätö- ja varavoiman tarpeesta.
Näitä kuluja on, mutta vaikka tuulta olisi n. 80%, ne jäävät alle 100 % tuulisähkön hinnasta.
Joten voitte ottaa uudelleen tämän kuvaajan, kertoa lukemat tuulen osalta kahdella, ja katsoa mitä tapahtuu.
Energiajärjestelmien tutkimuksessa todetaan, että joku määrä ydinvoimaa LUULTAVASTI laskisi silti sähkön kokonaishintaa.
Ongelma on vaan se, kuka sen maksaa.
Vallitseva "markkinat hoitaa"-malli ei oikein kykene hoitamaan tätä nyt meneillään olevaa siirtymää ilman turbulenssia.
Eli laittakaapa valtion budjetista jokunen miljardi asioiden hoitamiseen. Ei tämä oikein muuten ratkea.
Laitetaanpa vielä päivitetty kuva, jossa on ydinihme: rakennuskustannukset 950 €/kWe, rakennusaika vain 5 v, käyttöaste 90%. Tämä on alle puolet Kiinan ydinvoiman hinnoista.
Noilla hinnoilla kannattaisi jo rakentaa sitten kun tuulivoiman rakentaminen alkaa hiipua.
Väännän vielä rautalangasta: tämä on siis se, miltä tilanne näyttää SIJOITTAJILLE. Jotka mm. Suomessa päättävät, mitä voimaloita rakentaa.
Kokonaisuuden kannalta olisi varmaankin järkevää rakentaa reaktori tai pari. Mutta kuka ne maksaa?
PS. Jos jaksoit lukea tänne saakka, saatat jaksaa lukea seuraavan kirjanikin jahka se valmistuu. Liittymällä Reilumpaan kerhoon tuet esim. tällaisia tietoiskuja - tähänkin meni nyt melkein koko työpäivä sittenkin - ja saat kirjan kun se tulee ulos.
Moni ei tajua, että ilman tuulivoimaa, sähkön hinta olisi korkea paljon useammin.
Vähän kuin sanoisivat, että kyllä kannattaisi aurinko korvata tuikuilla. Koska just silloin kun ulkona on pimeää niin aurinko ei paista. Että tuikku on parempi kun sen voi sytyttää halutessaan.
Ja todella moni olisi valmis kusemaan suomalaisten housuihin hätäilemällä.
Kyllä, sähkö voisi olla NYT vähän halvempaa, jos valtio olisi mahtikäskyllä pakottanut yksityiset yritykset ostamaan polttovoimaloita kun ne halusivat ostaa tuulivoimaa.
Mutta tämäkin kriisi menee ohi.
Mutta silloin sähkö olisi ollut jo muutaman vuoden ajan kalliimpaa mitä se oli ennen kriisiä.
Ja hintaero vain kasvaisi ajan myötä.
Se olisi todella paska juttu maalle, jonka teollisuus on niin riippuvaista halvasta sähköstä.
Voi herra jeesus miten minua sieppaakin nämä energiamölinät nykyään. Käytin VUOSIA elämästäni yrittäen saada kannatusta mm. ydinvoiman lisärakentamiselle.
Oikeistolta tuli sympatiaa, mutta lisärakentamisen edellytys eli valtion puuttuminen energiamarkkinoille oli ehdoton ei-ei.
Vihreissä oli paljon dogmaattista vastustusta, mutta se alkoi hiipua joskus 2013-2015 tienoilla.
Eikä vihreiden kannoilla ollut käytännössä merkitystä ilman päätöksiä, millä valtio olisi käytännössä rahoittanut ydinvoiman rakentamisen osin tai kokonaan.
Viimeistään n. 2015-2016 tuli selväksi, että ydinvoiman merkittävän lisärakentamisen esti käytännössä se, että se olisi vaatinut valtiovetoisen suurhankkeen. Mikä oli vallinneessa "markkinat hoitaa"-ilmapiirissä kirosana.
Ydinvoiman vastustus oli tähän verrattuna pieni ongelma.
Kerrataanpa vielä tosiasiat aiheesta ydinvoima & sähkön hinta.
1. Suomessa myönnettiin 2000-luvulla ydinvoiman rakennuslupia asukaslukuun suhteutettuna todnäk eniten maailmassa.
Ongelma EI ole ollut, että ydinvoimaa "ei saanut rakentaa."
Ongelma oli, ETTEI SAATU RAKENNETTUA.
2. Ylivoimaisesti suurin syy siihen, miksi ydinvoiman rakentaminen hiipui sekä Suomessa että maailmalla, olivat halvat fossiiliset polttoaineet - hiili, kaasu, Suomessa myös turve. Näin oli myös Neuvostoliitossa, jossa "vihreistä" ei tarvinnut välittää.
3. NeuvostoliitossaKAAN ydinsähkön hinta ei ollut kilpailukykyistä hiilisähkön kanssa edes hiilen maailmanmarkkinahinnan ennätysaikoina 1979. Rakentaminen alkoi sielläKIN siksi hiipua jo ennen Tshernobyliä - se oli vain naula arkkuun.
Monen mielestä "sosiaaliturvasta" voitaisiin tuosta vaan leikata vaikka mitä. Kävin läpi mitä vuoden 2020 menoista löytyy. Tässä ketjussa kuvina, täällä tarkemmin:
Sosiaaliturvan menot yhteensä 2020 olivat 75,891 miljardia euroa. Näistä toimeentuloturvaa oli 45,3 miljardia, palveluita 29,4 ja hallintoa 1,2 miljardia euroa. "Hallinnon tehostaminen" ei yksinkertaisesti voi tuoda suunnattomia säästöjä. 2/
Ylivoimaisesti suurin menoerä on vanhuuden kulut. Yhteensä 32 048 miljoonaa euroa eli noin 42 prosenttia kaikista sosiaaliturvan menoista. 3/
Omiin poliittisluontoisiin kannanottoihini vaikuttaa isosti käsitykseni tulevaisuudesta. Tässä lyhyesti.
Uskoakseni meneillään on fossiilitalouden loppupeli. Menossa on suurin talouden perusteiden myllerrys sitten teollisen vallankumouksen. Nykyiset kriisit ovat osa tätä. 1/
Nykyiset kriisit ovat joko suoraan holtittomasti kasvaneen fossiilitalouden sivutuotteita (esim. ympäristökriisi) tai fossiilitalouden loppupeli ainakin myötävaikuttaa niiden syntyyn ja kriisien vakavuuteen.
Siksi kriisejä tulee lähivuosikymmeninä lisää. Kenties kiihtyvästi. 2/
Järjestelmä ja logiikat, jotka tuottivat paljon vaurautta n. 1950-2000, vanhenevat päivä päivältä. Se ei estä etenkään menneeseen tarttuvia yrittämästä "ratkaista" kriisejä logiikoilla, joiden parasta ennen-päivä meni jo.