Alright. Teknikkonsulten WSP har publicerat en rapport om framtiden för svensk kärnkraft, med särskild vinkel på SMR, "Små modulära reaktorer". Ska vi kolla lite vad som står i den? #eltwitter #energipol 🧵 wsp.com/sv-se/insikter…
WSP delar upp SMR i två segment, konventionell och avancerad SMR. En konventionell SMR är helt enkelt en vanlig tryckvattenreaktor på max 300 MW elektrisk effekt. En avancera SMR har en helt annan typ av kylning och ska i förlängningen tex kunna återanvända förbrukat bränsle.
Avancerad SMR ligger mkt långt fram i tiden. Tidigast någon gång kring 2050-2060 förväntar sig WSP att sådana SMR ska kunna finnas i kommersiell användning. Jag gissar på minst 30 år till. Vi kan alltså släppa avancerade SMR under vår livstid.
Så, hädanefter i tråden menar jag alltså "konventionella SMR" när jag skriver "SMR".

En SMR är alltså en vanlig reaktor, som kräver ett kylsystem, en ångcentral med turbin, ett ställverk och allt annat som brukar finnas på ett kärnkraftverk.
Den enda skillnaden är att reaktorn designas för någon form av serieproduktion, tillverkas på en fabrik och skeppas till platsen där den ska installeras. SMR är alltså inget mirakelkrafterk som löser alla problem.
Det är exakt samma bekymmer med förvar av radioaktivt avfall, dyra säkerhetssystem, tillstånd för elledningar och ställverk, närhet till kylvatten etc.
Fördelen är att "serieproduktionen" bedöms kunna korta ner tillverkningstiden. En standardiserad typ av reaktor anses även kunna få nödvändiga tillstånd beviljade något tidigare. Men detta vet vi inte ännu. Det finns ingen SMR i kommersiell drift ännu.
WSP delar en upp framtiden i två scenarios, ett "lågscenario" och ett "högscenario". Lågscenariot liknar det scenario vi har i sverige idag, men låg aktivitet inom forskning och utveckling av nya reaktortyper.
Högscenariot påminner närmast om Sverige på 70-talet, då vi var mer aktiva med utveckling och forskning inom området.
Med lågscenariet räknar WSP med att vi kommer att kunna ha den första SMR i Sverige uppförd tidigast 2035. Men det bygger på att nödvändiga lagar hunnit ändrats flera år innan dess, att SMR verkligen finns i kommersiell drift ute i världen. Min gissning: minst 10 år till behövs.
Ett SMR är på max 300 MW elektrisk effekt. Det är lite mindre än den elektriska effekten på O1, 450 MW. Det kommer alltså att krävas ganska många SMR för att kunna ha någon påverkan på elnätet och elpriserna.
300 MW är iofs inte småpotatis. Det motsvarar ungefär effekten på Kilforsens vattenkraftverk. Men en SMR på 300 MW är chanslös vad gäller vridmoment mot ett vattenkraftverk av samma storlek. En SMR ger alltså inte samma systemstabiliserande effekter som ett vattenkraftverk.
Vi har 46 vattenkraftverk över 100 MW idag. Det kommer att krävas i storleksordningen samma antal SMR. You do the math.
Sammanfattningsvis. Det finns idag inga SMR på marknaden. Canada kanske har ett runt 2028. Men ingen vet om det kommer vara i kommersiell drift då. Framförallt vet ingen om det är en bra affär eller inte? Finns det ingen ekonomi i SMR kommer det inte att tecknas några ordrar.
Det som först och främst måste lösas är lagstiftningen kring kärnkraft. Här är en tråd som förklarar att det inte är gjort i en handvändning.
Så, med lågscenariot, som nog får anses vara det mest sannolika, kommer vi att ha hela 6 st reaktorer a 300 MW till år 2050. Det kommer inte att räcka.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

Dec 6
Expressen har många goda sidor, men deras tyckanden om #energipol är ofta okunniga. Så även i den här osignerade ledaren. #eltwitter
Framförallt denna trötta och slappa hänvisning till ”elbrist” när det kommer till dagens elpriser.
De skenande elpriserna i Sverige beror på skenande gaspriser på kontinenten som blöder in på den svenska elmarknaden pga EU’s inre marknad. Sverige exporterar el som aldrig förr och kraftbolagen har nettointäkter i miljardklassen, per månad.
Read 4 tweets
Oct 25
Nu blir det #eltwitter om en föreskriftsändring som kommer att slå ner som en bomb när den träder i kraft 1 dec 2022. Vill ni veta vad?
Det handlar om att @elsakerhet ger ut en ny föreskrift, ELSÄK-FS 2022:3. Vem bryr sig om en sån grej förutom oss elnördar? Ni borde, för detta angår med all sannolikhet er.
Föreskriften handlar om innehavarens ansvar för att se till att dennes elanläggning är säker, så att man inte får ström i sig eller orsakar en brand. Kolla här i 6 par.
Read 15 tweets
Sep 20
Nu kommer en tråd om hur man sänker sin elförbrukning. Häng med på #eltwitter
Den grundläggande tumregeln är: lägg krutet på saker och utrustningar som värmer upp något. Blir det varmt, drar det ström.
Modern belysning är idag nästan uteslutande av typ LED. Har ni såna, låt belysningen vara tänd som ni vill. LED är galet energisnålt.
Read 16 tweets
Sep 19
Ringhals 4 är ur produktion till minst 31 Januari, enligt ägarna. Vad var det egentligen som hände? Häng med på en #eltwitter
En kärnreaktor är ur kraftproduktionsperspektivet sett inget annat än ett sätt att koka vatten till ånga, som sedan får driva runt turbiner som alstrar el i generatorer. Ringhals 4 är en så kallad tryckvattenreaktor. Där värms vattnet som omger kärnbränslehärden upp under tryck.
Detta innebär att vattnet inte tillåts koka och bli ånga. Det trycksatta, mycket radioaktiva vattnet, pumpas sedan till en eller flera ånggeneratorer, jättelika värmeväxlare kan man säga. Där värmer det trycksatta vattnet upp vattnet i sekundärkretsen.
Read 17 tweets
Sep 7
Nu blir det en tråd om kablar till utlandet och vad som menas med att de ”inte är fulla”. Häng med på en #eltwitter -tråd.
Sverige exporterar el på två sätt. Antingen genom vanliga kraftledningar, som till Norge och Finland, eller via sjökablar till kontinenten.
De vanliga kraftledningarna överför energi via 3-fas växelström. Sjökablarna överför via likström.

Den stora skillnaden mellan de två metoderna är att sjökablarna kan styras så att energiöverföringen regleras. Kraftledningarna är stendumma.
Read 14 tweets
Sep 1
Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(