beşyüzyedi Profile picture
Dec 6 22 tweets 5 min read
Doların rezerv para gücünü sağlayan ABD değil!
Küresel likidite krizlerinde sorun Fed kaynaklı değil!
Subjektif ve hafif aykırı yorumlar içeren bir #akış...

Konu: $USD, uluslararası para sisteminin haşarı belkemiği. Dolambaçlı ve sır dolu küresel para piyasalarının ana teması.
Yazma sebebim şu: BIS'in küresel para ve borç istatistikleri (bis.org/statistics/ind…) hakkında çok konuşulan gündem: "Dünyanın kayıp 65 trilyon doları!"

bloomberg.com/opinion/articl…
Finansta trilyonları görünce "3 vakte batar bu!" denildiğinde benim de kulaklarımdan dumanlar çıkmaya başlar. Düz mantık şöyledir:

Bankalarda X trilyon türev ürün varken 2008'de türevler nedeniyle bankalar battı.

Şimdi 3X türev ürün var demek ki daha büyük batık olacak!
Borçla yapılan işler elbette risk içerir & tüm varlığını kaldıraç üstüne kurmuş finans dünyası bu riskleri oluşturmayı pek sever. Fakat astronomik sayıların alt detaylarını, alınan riskin mantığını, teminatları, korelasyonları vs. dikkate almayan iddialar gerçekten anlamsızdır.
Roubini gibi her yıl "büyük kriz olacak!" deyip her 15 yılda bir tutturmak kolay. Arada 14 yıl boyunca "ne oldu hoca?" diyen yok :)

Riskleri sıralamaya tamam. Riskler kristalize olduğunda yaşanacak dalganın patikasını tahmine tamam. Krizin olacağı zamanı sallamaya, tamam değil.
Gelelim haberin detayına. 65 trilyon niye kayıp?

ABD dışında, dünya para sisteminde $'a dayalı $15 trilyon banka borcu ve $13 trilyon banka harici borç varmış. Bir inşaat şirketi dolar kredi çektiğinde veya bir banka Eurobond sattığında oluşan dolar varlıkların toplamı. Maviler:
Ortak özellikleri bilançolarda gösterilmeleri, detaylarına kolay ulaşılması ve yarattığı anapara risklerinin hızlı tespiti.

Bir de bilanço dışında türev ürünler var. Dünyanın $ cinsi swap / forward işlemleri bankalarda $39 trilyon, firmalarda $26 trilyon= $65 (grafiklerde siyah)
Toplam $65 trilyonluk bu yapı "kayıp $'lar" olarak ifade ediliyor. Rakamın büyüklüğünü anlamak için; dünyanın en büyük tahvil piyasası US Treasury'ler = ABD'nin yıllık milli geliri = $24 trilyon

Evet devasa. Fakat her borç = batık mı?
Bir de niye kayıp? Sadece biz göremiyoruz :)
Bu veriyi alıp içeriğini mantıklı şekilde anlatan az sayıda uzmanı (Zoltan, B. Setser vs) dikkate almadan, bunu çok yakın bir kriz tetikçisi saymak doğru bir iş değil. Bu türevler dün doğmadı; 2008 krizinden sonra bile sürekli artmaya devam etti. Kriz çıkarabilir. Çıkarmayabilir.
İşin özü:
Bir, USD sahipleri var (petrol veya makine satıp rezerv biriktirenler). Bir de USD'si olmayıp da onunla iş yapmak isteyenler (reel veya finansal yatırımlar, spekülasyon veya hedge'ler). USD bulmak isteyenler bunu "satın alarak" yaparsa kur riski alırlar ve $ değerlenir.
Ancak o tutarda bir $ arzı olamaz. $ sahipleri sadece getiri elde etmek, borçlananlar da para kazanıp çıkmak ister. Yani amaç borç ilişkisi kurmak. Bunu; bilanço içinde gösterilen, genelde teminatsız şekilde toptan olarak tahsil edilen kredi ve tahvil ile yapmak işin klasik yönü.
Derin ve akışkan türev piyasalardan borçlanmak da son 30 yıldır hızlı ve ucuz bir yöntem. Bu kolaylık, yerli parayı karşıya yollayıp USD borçlanmakla yapılıyor. Özünde kötü bir şey yok fakat bilanço dışına gizlenebilir olması, sakıncalı işler yapanları perde arkasında bırakıyor.
Ekonomiler küçülmeye ve riskten kaçış moduna geçtiğinde, işte bu borç yığını azalmaya yönleniyor. Bu da ABD dışındaki borçluların dolara koşmasına, $ sahiplerinin ise borç vermeyi kesmesine sebep oluyor. Ortada daha Fed yok; doları global para yapan, oyunu bu şekilde oynayanlar.
Kısa vadeli borçlanıp riskli yatırımlara girenler batmaya başladığında küresel krizler çıkıyor. Uzun vadeli borç alıp devlet tahvili alanlar ise bu borcu, pek de risk oluşturmadan artırıyor. Yani risk skalası geniş, kullanıcı sayısı fazla ve borçlular bu skala üzerinde dağınık.
Örnek olarak, bir Avrupa bankası swapla kısa vade dolar borçlanır. Karşıya euro gönderir. Aldığı dolarla da 3 aylık ABD Hazine bonosu alır. 3 ay boyunca faiz farkını kazanıp, vadesinde işlemleri kapatır. Bununla, bir ABD bankasının Fed'den repo yapması arasında büyük fark yok.
Yarattığı sistemik risk sıfırdan hallice. Fakat aynı banka; 10 yıllık swapla USD bulup, yatırımı ABD subprime tahvillerine veya (hadi daha güncel olsun) FTX borsasının kardeşi Alameda fonuna yaptığında batabiliyor. Dışarından göremiyoruz, piyasa fiyatlarından tahmine uğraşıyoruz.
Özetle; borcun brüt seviyesi inanılmaz düzeyde. Fakat net borç ve riskler bunun çok yüksek yüzdesi değil. Nereden biliyoruz? Risk yüksek olduğunda en ufak piyasa çöküşleri hızlıca, büyük tsunamilere dönüşür. 2008'den beri, bankacılığın kendisi krizlerin öznesi değil, etkileneni.
$100 trilyon saf risk olsa, her %1'lik değişimin günde $1 trilyon siliyor olması gerek. Bunlar pay piyasalarındaki gibi "hisse sayısı x fiyat" şeklinde hesaplanan (kimi zaman) fiktif değerlemeler de değil. Borç tamamen anaparadan oluşuyor. Yani trilyon batsa, aynı dk fark ederiz.
Ancak nasıl ki dünyadaki her tahvil piyasasını "batmaya namzet" görmüyorsak, sırf adının "türev" olması da bir finansal kontratı otomatik olarak riskli yapmıyor. Finansal sistem 2008'de birtakım dersler aldı. Risk alanlar en azından "nasıl hızlı batılır?" şematiğini biliyor.
Artı, son çıkan Covid krizi reel sektör ve ekonomik aktivitede çöküş kaynaklıydı; finansa etkisi reel sektör borçları nedeniyle oldu. Likidite krizinden veya türevlerden bankalar batmadı.

Peki likidite krizi riski & bardağın boş tarafı yok mu? Var elbette...
Tüm USD borç + türevler $90 trilyonu geçmişken, bunun %5'i bile gerçekten yüksek riskliyse... ufak kırılmalar, minik kelebekler pek çok şeyi tetikleyebilir (Dünyadaki tüm bankaların özsermayesi= $16 trilyon).

Buradan çıkan tek sonuç: hiçbir genelleme doğru değildir. Bu dahil. 😉
Alf de aynı konuda yazdı. Neyse ki ilk ben yazıyorum da intihal zannedilmiyor ;)

themacrocompass.substack.com/p/usd-hidden-d…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with beşyüzyedi

beşyüzyedi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @e507

Dec 5
TÜİK Kasım 2022 enflasyon verileri:

TÜFE yıllık %84,39
TÜFE aylık %2,88
12 aylık ortalama: %70,36

ÜFE yıllık %136,02
ÜFE aylık %0,74
İstatistik
Read 5 tweets
Oct 28
/AKIŞ/
PARA kavramıyla ilgili, ara sıra hatırlatmazsak unutulan ve hatalı varsayımları körükleyen malum konuyu yazalım.

Bizim için para = MEVDUAT'tır.
(biz: bireyler & şirketler)

Piyasadaki eski mevduatın yer değişimini kenara koyarsak, sıfırdan PARA yaratan tek şey KREDİ'dir.
Eski ders kitapları "Merkez Bankaları para yaratır"dan, "para çarpanları"ndan, "zorunlu karşılıkların para yaratımını nasıl kösteklediğinden" bahseder. Hâlâ yeterince eskimemiş olmaları talihsizliktir :) Çünkü bu kavramların hepsinin ÇÖP olduğunu MBler bile makalelerinde yazar...
Karmaşanın nedeni şudur: yukarıda bahsettiğimiz klasik para haricinde bir de para sistemi oyuncularına özel para vardır: REZERV PARA*. Bunu farklı bir jeton tipi gibi düşünün. Bu jeton sadece MB'ler ile ticari bankalar arasında kullanılır. Başka işe yaramaz.
*döviz rezervi değil
Read 21 tweets
Oct 25
Hazine bugün 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil satışından 4,4 milyar TL toparladı. Reel faizi -3,08 ile yine rekor düşük devam ediyor; bankalar enflasyonu yüksek beklemeye devam ediyor.
[Bankaya gelir = TÜFE oranı -3]
Hatırlatmak gerekirse; bu tahviller bankalara olağanüstü para kazandırdığı ve Hazine'ye kolay borçlanma imkanı verdiği için (kim düşünür geleceği?) yılın başında satış patlaması yapmıştı. Herhalde banka kârlarına gelen tepkiler nedeniyle arzı azaltıldı ama ayda 1 ihaleye devam...
Son: Bankalara zorla tahvil aldırılıyor ya... sabit faizli tahvillerin getirileri çok düşük ya... bankaların yaşadıkları bu zorlukların ve olası zararların hepsini tertemiz süpürüp üstüne güzelce bir çeyizlik bırakacak kadar çok para kazandırıyor bunlar. O yüzden sessizler ;)
Read 5 tweets
Oct 25
1. MB kendine ait olmayan dövizleri rezerv olarak gösterir.
2. Kur artışında "kâr elde ettim" der; Hazine'ye aktarır.
3. Diğer tarafta buna denk bir zarar, Değerleme Hesabına işlenir.

QNB Finansbank raporunun hatırlattığı bu denklemde TCMB'nin güncel zararı 323 milyara çıkmış... Image
ImageImage
Read 4 tweets
Oct 17
Eylül bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Hazine'nin KKM için ödediği kur farkları toplamı 84,9 milyara çıktı. Açıklanmayan TCMB ödemelerini de tahmin edersek genel toplam ödeme 200 milyar TL barajını geçti...
Bunlar Eylül sonuna kadar olan ödemelerdi. Mevcut KKM stokuna Ekim ve sonrasındaki 3 ayda yapılacak fark ödemelerini de dahil ederek ulaştığımız "toplam maliyet tahmini" de şu şekilde güncellendi:
Sıkça hatırlatmak istediğim bir detay:

KKM'ye dair kimi zaman "eğer olmasaydı ne olacaktı, bu yine ucuz bir borçlanma maliyeti" anlamına gelen savunmalar geliyor. What if? analizlerine bir şey diyemem ama...

KKM BİR BORÇLANMA DEĞİL.

Hazine KKM ile tek kuruş borç almıyor.
Read 6 tweets
Oct 13
30 Eylül - 7 Ekim arası TCMB bilançosunda:

Bankaların yatırdığı [YP zorunlu karşılıkları, YP teminatları ve serbest YP mevduatları] $4 milyar artmış. Bu artış da brüt rezervi zıplatmış ama bunların hepsi yükümlülük. Doğrudan "net" hesaplamayanları şaşırtabilir ama bizi ise...
Yabancı swaplarında ufak bir artış daha var, Kore taksitle yolluyorsa zaar...
Gündelik, dalgalı...
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(