1. BORSA HARAM MIDIR MESELESİ
Pay (hisse) senedi, anonim şirketlerin mali varlıkları üzerinde mülkiyet hakkını temsil eden kıymetli evraktır. Bu senede sahip olan kimse, pay oranına göre şirketin kar ve zararına ortak olur.
2. Pay senedi almanın dini hükmü, bu senedin temsil ettiği şirketin faaliyet alanı ve finansal gelirleri ile bağlantılıdır. Buna göre faaliyet alanı ve finansal gelirleri İslam’a göre meşru olan şirketlerin pay senetleri alınıp satılabilir.
3. BORSADA GÜNLÜK AL/SAT MESELESİ
1. Hisse almaktaki amacın ortaklık kurmak olması sebebiyle belirli bir vade olması Fukaha tarafından şart kabul edilir. Bunun sadece günlük veya anlık kazanca indirgenmemesi tavsiye edilir ve hoş görülmez. Aksi durumda kumara benzetilmektedir.
4. Kazanç, belirli bir süre riskin paylaşılması ve performans sonucu oluşmalıdır. Hasılı günlük al sat işlemleri ortaklık (mudarebe) usulünün ruhuna aykırı kabul edilir. Diyanet de al-sat konusunda bu şekilde görüş beyan etmiştir.
5. Her şeyin en doğrusunu kuşkusuz Allah (c.c.) bilir.
Vesselam.
1. Hisse senedi ticari mal değildir. Şirket sermayesinin tamamı eşit paylarından her birini temsil eden Kıymetli evrak hükmünde bir belgedir. Sahibine sağladığı gelir ise kar payıdır.
2. Bir şirketin hissesini alan kimse aktif ve pasifine de ortak olur. Hisse senedinin zekatı ilk kez 1965 Kahire İslam Araştırmaları Kongresinde görüşülmüş ve 2 görüş ortaya çıkmıştır.
3. A. Hisse senedi alınıp satılmak yani ticaret için alındıysa ticari mal gibi %2.5 zekata tabidir.
B. Yatırım yapılıp gelirinden faydalanmak için alındıysa net gelirden 1/10 oranında zekata tabidir. Bu durumda zekat şirket tarafından verilmelidir.
%5 MEŞRU OLMAYAN GELİR KRİTERİ MESELESİ 1. Bu kriterin konma amacı İslam Hukuku’nca meşru olmayan gelirleri, (ister faiz geliri ister farklı yasak faaliyetlerden elde edilmiş olsun) sınırlamak, en alt seviyede tutmaktır.
2. Günümüzde şirketler faizle ilintili faaliyetlerle ister istemez hemhal olmaktadırlar. Bu nedenle İslam alimleri bu tür faaliyetlerden elde edilen gelirlere, belirli bir sınır içerisinde olmak üzere, tolerans göstermişlerdir.
3. Bununla birlikte her ne şart altında olursa olsun şirketlerin bu tür gelirlerden istifade etmelerine izin verilmemiş ve bu sınıftaki gelirlerin yardım faaliyetleri adı altında dağıtılarak temizleme/arındırma işlemine tabi tutulmasının gerekliliği belirtilmiştir.