Διαφαίνεται απόπειρα σύγχυσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και της υπόθεσης της Εύας #Καϊλή, ενώ είναι πασίγνωστο ότι το θέμα διαφοροποιείται νομικά για έναν θεμελιώδη λόγο:
- είναι άλλο η άρση του απορρήτου για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρού εγκλήματος, ανακριτική πράξη που αποσκοπεί στην συγκέντρωση αποδείξεων για ποινικό αδίκημα και γίνεται από τις Αστυνομικές Αρχές
- είναι άλλο η άρση του απορρήτου για "λόγους εθνικής ασφάλειας", που αφορά την άμυνα του Κράτους και γίνεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η υπόθεση παρακολουθήσεων των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά το κατά πόσον η Ε.Υ.Π. ενέργησε νόμιμα, δηλαδή εάν υπήρχαν πράγματι "λόγοι εθνικής ασφάλειας" για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Εάν δηλ. ο Ανδρουλάκης έθετε σε εθνικό κίνδυνο την χώρα.
Η υπόθεση Καϊλή, αρχικά δεν αφορά την Ε.Υ.Π., αλλά τις Βελγικές αστυνομικές αρχές που διερευνούν την τυχόν τέλεση ποινικού αδικήματος, όχι "λόγους εθνικής ασφάλειας".
Δεν ειναι γνωστό κατά πόσον τίθεται καν θέμα παρακολούθησης του τηλεφώνου της κ. Καϊλή για ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Ειναι γνωστό ότι τον Ιούλιο η κ. Καϊλή είχε γνωστοποιήσει ότι παρακολουθείτο και το δικό της τηλ., αλλά δεν γνωρίζουμε εάν αφορούσε αυτή την υπόθεση και από ποιους παρακολουθείτο.
Επομένως, ο ισχυρισμός ότι οι υποθέσεις αφορούν "το ίδιο πράγμα" είναι εντελώς εσφαλμένος νομικά, πραγματολογικά και πολιτικά.
Δεν είναι καθόλου "το ίδιο πράγμα" να παρακολουθεί το κράτος έναν πολιτικό για "λόγους εθνικής ασφάλειας" με το να παρακολουθούν οι διωκτικές αρχές έναν πολιτικό για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
Όποιοι παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, είναι μέρος του προβλήματος.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας της Εύας #Καϊλή, αξίζει να θυμηθούμε την πορεία της και το λάθος της ένταξής της στις βουλευτικές λίστες του ΠΑΣΟΚ.
Η Εύα Καϊλή είναι η εντυπωσιακή κυρία που μαγνήτιζε τα βλέμματα με την εξωπραγματική ομορφιά της, προσόν που κρίθηκε απολύτως επαρκές για να εισαχθεί στην πολιτική.
Στην πορεία το ίδιο προσόν κρίθηκε απολύτως επαρκές για να εκφωνεί δελτία ειδήσεων.
Κάθε φορά που συγκλονίζεται η κοινωνία από ένα ειδεχθές έγκλημα, αρχίζει το τράβηγμα του νομοθέτη από το μανίκι.
Κραυγές για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ βέβαια έχει καταργηθεί και απαγορευτεί με πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εδώ και 30 χρόνια σε όλη την Ευρώπη, τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εναλλακτικά, προτάσεις για μόνιμα ισόβια που κι αυτά έχει κριθεί από τα διεθνή όργανα ότι είναι μία ποινή που αντίκεται σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Όταν το σεξ “ελέγχεται” από τον νόμο και την δικαιοσύνη, ένα είναι το στοιχείο που θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας: η συναίνεση.
Σε όλες τις αναλύσεις για το σεξ και το δίκαιο, το κρίσιμο είναι αν υπάρχει ελεύθερη συμφωνία. Όταν λείπει το στοιχείο της συναίνεσης, το σεξ γίνεται κακοποίηση, βιασμός, κακούργημα. Από ανθρώπινο δικαίωμα, καταντά παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος.
Και πάμε στην περίπτωση που το σεξ είναι παροχή αμειβόμενης υπηρεσίας. Εκεί που το εργατικό δίκαιο συναντά την σεξουαλικότητα!
To κακούργημα του βιασμού προϋποθέτει σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας και εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη. Κάθε άλλη ίσης βαρύτητας πράξη που τελειται χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Τώρα, για τους ανήλικους (συνεχ.)
υπάρχει εξ ορισμού το θέμα της συναίνεσης: οι ανήλικοι κατά κανόνα δεν έχουν νομικά την ικανότητα να συναινέσουν. Όχι όμως όλοι οι ανήλικοι: ο νόμος θέτει στο 15ο έτος της ηλικίας την νομική ικανότητα συναίνεσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε σεξουαλική πράξη (συνεχ.)
σε βάρος ανηλίκου είναι βιασμός, καθώς ο Ποινικός Κώδικας τυποποιεί τις παράνομες σεξουαλικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων ανάλογα με την ποινική απαξία καθεμιάς.