Sotiropoulos Profile picture
e-lawyer
Δημήτρης Profile picture Ετιζολαμισμός Profile picture παρά θιν'αλός Profile picture stelkontos Profile picture 5 added to My Authors
Sep 23 8 tweets 2 min read
To Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε χτες την έκθεση του για τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία στην Ελλάδα.

Η επιτροπή ECRI έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της, τονίζοντας πολλά κενά και παραβιάσεις που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ελλάδα. Η έκθεση είναι αναρτημένη εδώ: rm.coe.int/ecri-first-rep…
Sep 23 21 tweets 2 min read
Να, λοιπόν, που φτάσαμε στον πυρήνα του θέματος και στο κατά πόσον τελικά υπάρχει επιλογή ή αν είναι όλα τόσο ντετερμινιστικά καθορισμένα που απλά δεν υπάρχει ελευθερία καθόλου. Ας τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή: επιλογή υπάρχει μόνο όταν μπορείς να πράξεις αλλιώς από αυτό που κάνεις. Το "αλλως δύνασθαι πράττειν".
Sep 3 12 tweets 2 min read
Αύριο το πρωί στις εκκλησίες όλης της χώρας θα διαβαστεί ένα κείμενο κατά των αμβλώσεων, δηλαδή ουσιαστικά άλλο ένα κείμενο στοχοποίησης του γυναικείου πληθυσμού για τον οποίο αρνούνται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος. Άνθρωποι που επικαλούνται τον θείο λόγο, ο οποίος βέβαια δεν έχει ούτε μισή λέξη για της αμβλώσεις. Άνθρωπος που θεσμικά και δογματικά οφείλουν να είναι άγαμοι (από αρχιμανδρίτες και πάνω) θα πουν στις γυναίκες ότι δεν έχουν δικαίωμα στο σώμα τους.
Sep 2 5 tweets 2 min read
Η Υπουργός Παιδείας @nkerameus εξακολουθεί να αποκρύπτει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2019 (δηλαδή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που αναφέρει) καταδίκασε την Ελλάδα επειδή ελέγχει την θρησκευτική συνείδηση όσων ζητούν απαλλαγή από τα θρησκευτικά. Ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει λάβει υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στις δικές της αποφάσεις έχει λύσει το θέμα νομικά λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση του ΣτΕ.

protagon.gr/epikairotita/k…
Sep 1 18 tweets 3 min read
Τις τελευταίες ημέρες διάφοροι θρησκευτικοί κύκλοι επιδιώκουν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να παρακάμψει την νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, επικαλούμενοι διάφορες κατά το δοκούν ερμηνευόμενος αποφάσεις του ΣτΕ. Καμία όμως από αυτές τις ανακοινώσεις δεν τολμά να αναφέρει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της 31.10.2019, δηλαδή μεταγενέστερη των αποφάσεων του ΣτΕ που επικαλούνται, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε
Aug 31 12 tweets 2 min read
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επικυρώθηκε η 4ήμερη απαγόρευση των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω COVID, χωρίς να εξεταστεί καθόλου στην πραγματικότητα η εναλλακτική της μάσκας κυρίως, έχει τέραστιο νομικό πρόβλημα. Ίδίως ενώ παράλληλα έκρινε ανεκτή την λειτουργία εκείνων των ημερών των υπαίθριων λαϊκών αγορών που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα επιδημιολογικά, με την στάθμιση ότι είναι άλλο να βγαίνεις να ψωνίσεις για τροφή (λες και δεν υπάρχουν supermarket) και άλλο να για να διαδηλώσεις.
Aug 30 31 tweets 4 min read
Η καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ το 2019 για την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών που ακόμα η Υπουργός αδυνατεί να συντονίσει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«87. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι το τρέχον σύστημα απαλλαγής των παιδιών από τα θρησκευτικά δύναται να θέσει απαράδεκτο βάρος σε γονείς με κίνδυνο την έκθεση ευαίσθητων πτυχών της προσωπικής ζωής τους και ότι η πιθανότητα διλήμματος είναι πιθανό να τους αποτρέψει από το να υποβάλουν αυτή την αίτηση,
Aug 25 24 tweets 4 min read
Για τον Κώστα Ταχτσή και τον σαν σήμερα θάνατο του το 1988 προτείνω να ακούσετε την καταπληκτική σειρά ποντκαστ που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η @k_bakogianni με τίτλο «Ποιός σκότωσε τον Κώστα Ταχτση;» #poiosskotosetontaxtsi Είναι η μεγαλύτερη και πιο σοβαρή έρευνα που έχει γίνει για το θέμα αυτό και εξετάζει τα επικρατέστερα σενάρια μιλώντας με όλους τους ανθρώπους που δέχτηκαν να της μιλήσουν για το θεμα (μέχρι και το «τεκνό του Ταχτσή» που δεν ήταν όμως εραστης!).
Aug 25 52 tweets 7 min read
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνω ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εμμένει με την Γνωμοδότηση 2/2022 που δημοσίευσε σήμερα ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να συλλέγει δεδομένα "θρησκευτικής συνείδησης" για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. #thread Μετά την απόφαση 1748/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκπροσωπήσαμε επιτυχώς γονείς και μαθητές και με την οποία ακυρώθηκε η Υπουργική Απόφαση απαλλαγής από το μάθημα, επειδή δεν είχε ζητήσει το Υπουργείο την Γνώμη της Αρχής, η Αρχή εξέδωσε κατόπιν αιτήματος την εν λόγω Γνώμη
Aug 24 7 tweets 2 min read
«Απόρρητα» εξ ορισμού σε δημόσιες διαδικασίες πλέον δεν υπάρχουν και όποιος νόμος προβλέπει τέτοια απόρρητα a priori και χωρίς εξαιρέσεις είναι απλά αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. #επισυνδεση #Βουλή #υποκλοπές Ας μη διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Βουλής, ως θεματοφύλακας ενός «απορρήτου» που αφορά μια συνεδρίαση επιτροπής μελών της εθνικής αντ/πείας: έπρεπε να γνωρίζει ότι στην εποχή μας η τεχνολογία, αλλά και η νομολογία δεν επιτρέπουν τέτοιες παλαιολιθικές αξιώσεις. Είναι και νομικός!
Aug 24 10 tweets 2 min read
Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει "wonder" ότι στην δημοκρατία κάθε άτομο επιτρέπεται να επιτίθεται δημόσια στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλος ο υπόλοιπος κοσμος θα το χαρακτήριζε ένα από τα αυτονόητα της δημοκρατίας. Ο Απόστολος Δοξιάδης θεωρεί όμως ότι κάθε τέτοια επίθεση δεν εμπεριέχει, με κάποιον μαγικό τρόπο και το συστατικό της αλήθειας. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι η "αλήθεια" αφορά πραγματικά περιστατικά,
Jul 15 17 tweets 3 min read
Βγαίνει σήμερα ένας πρώην Αρεοπαγίτης στα "ΝΕΑ" και γράφει ως guest ένα άρθρο που ξεκινάει με την φράση "ως γνωστόν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η άμβλωση είναι παράνομη". #fakenews #humanrights #abortion #justice Όχι, δεν έκρινε καθόλου αυτό. Είναι θλιβερό ανώτατοι δικαστές (η ιδιότητα είναι ισόβια κατά το σύνταγμα) να σχολιάζουν δημόσια τις δικαστικές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων και να μην τις έχουν διαβάσει καν ή να μην τις έχουν κατανοήσει αν τις έχουν διαβάσει.
Jul 13 6 tweets 1 min read
Έχοντας παρακολουθήσει την δίκη στην υπόθεση Λιγνάδη από την πρώτη μέρα, μέσα από την ίδια την δικαστική αίθουσα, έχω διαμορφώσει μια πολυ σαφή εικόνα για την απόφαση του δικαστηρίου σε όλα τα επίπεδα της. Θα μπορούσα να γράψω παρά πολλά και αναλυτικά για το θέμα αυτό, όμως αυτο που προέχει είναι να διαβάσουμε το ίδιο το κείμενο της δικαστικής απόφασης.
Jul 12 4 tweets 1 min read
Αν δεν εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας νέα υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών τώρα που το ΣτΕ τους ακύρωσε και την περσινή … …θα εκδώσει το δικηγορικό μας γραφείο μια γνωμοδότηση για τον σύννομο τρόπο με τον οποίο θα πρεπει: α) οι γονείς να υποβάλουν τις δηλώσεις απαλλαγής και β) τα σχολεία - με άμεση εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος (όπως έλεγε και το ΣτΕ επι εγκυκλίου Λοβέρδου)
Jul 12 6 tweets 1 min read
12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ Image Η πρώτη ποινική υπόθεση με εφαρμογή του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για το τρανσφοβικό έγκλημα, δηλαδή λόγω επιλογής του θύματος από τον δράστη για την ταυτότητα φύλου, δικάστηκε σήμερα, σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Ευβοίας
Jul 12 9 tweets 2 min read
ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ
Είναι καθήκον της Εισαγγελίας, ως ενιαίας δικαστικής αρχής, να υπερασπίζεται την τυχόν καταδικαστική πρόταση που δεν ακολούθησε το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και αθώωσε μια κατηγορούμενη. Η αθωότητα ισχύει όμως και μετά την εισαγγελική έφεση, απαρασάλευτη μέχρι την τυχόν αμετάκλητη καταδίκη.
Jul 11 16 tweets 3 min read
Η νέα απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ για τα θρησκευτικά έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία για τον #GDPR που αφορά ένα πολύ μεγάλο φάσμα υποθέσεων που αφορούν Υπουργικές Αποφάσεις ή ακόμη και Νόμους. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι όταν μια κανονιστική διοικητική πράξη καθιερώνει μια επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει και "ειδική κατηγορία δεδομένων" (ευαίσθητα δεδομένα), τότε το κρατικό όργανο που την εξέδωσε έχει υποχρέωση να έχει ζητήσει την γνώμη
Jul 10 5 tweets 1 min read
Υπάρχει απόρρητο και έναντι του συντρόφου και έναντι του συζύγου. Ζευγαρια που μοιράζονται κωδικούς, προφίλ και κινητά το κάνουν από ανασφάλεια και η κατάληξη είναι σχεδόν πάντα να έρχονται μετά σε εμάς και να λένε για τα προσωπικά δεδομένα τους που παραβιάστηκαν. Όσα κοινά προφίλ και πάσγουορντ να έχει ένα ζευγάρι, όποιος θέλει να απιστήσει θα βρει τρόπο να το κάνει. Επίσης στα ζευγαρια που δεν έχουν κοινούς κωδικούς κτλ ΠΑΝΤΑ όταν ψάξει ο ένας στα απόρρητα του άλλου θα βρει κάτι δυσάρεστο κι απρόβλεπτο. Νόμος.
Jul 10 15 tweets 2 min read
Και αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη του ο κ. Γιατρομανωλάκης αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ένα μεγάλο «ε, και;» αντηχεί στην είδηση αυτή από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Jul 10 4 tweets 1 min read
Ζούμε ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαχωρίσουν τον ηθοποιό, από τον σκηνοθέτη, τον ενδυματολόγο και τον θεατρικό συγγραφέα. Ανθρώπους που αρνούνται την έννοια του context και θεωρούν πως οτιδήποτε μπορούμε να το διαβάσουμε έξω από το πλαίσιο που το περιστοιχίζει.
Jul 7 9 tweets 2 min read
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την νίκη μας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε για άλλη μια φορά την Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό, καθώς η διαδικασία με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή δεν σέβεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των γονέων τους.