Sotiropoulos Profile picture
e-lawyer
Δημήτρης Profile picture Ετιζολαμισμός Profile picture 3 added to My Authors
22 Dec 20
Πέντε χρόνια πριν, 22 Δεκεμβρίου 2015, η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ψήφισε την νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.
Είχε προηγηθεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 7.11.2013 διότι ο νόμος του 2008 πρόβλεπε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνο μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.
Την δίκη κέρδισαν ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ και εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο είχε μάλιστα προλάβει και είχε υποβάλει την πρώτη προσφυγή,
Read 12 tweets
20 Dec 20
To 2016 είχα την τεράστια τιμή να εκπροσωπώ στη Δικαιοσύνη το πρώτο άτομο που αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως άρρεν χωρίς να έχει υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις (απόφαση 418/2016 ΕιρΑθ), πριν θεσμοθετηθεί νομοθετικά.
Ήταν η πρώτη αναγνωρίση από την Ελληνική Δικαιοσύνη της ταυτότητας φύλου, ως όρου που μπορούμε να επικαλούμαστε πλέον από τότε ως διακριτό δικαίωμα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του φύλου και αποδεσμεύοντάς την από τα αναπαραγωγικά όργανα.
Τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολλές αστοχίες, βρίσκομαι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκπροσωπώντας πάλι ένα τρανς άτομο, το οποίο επιδιώκει να διορθώσει ένα από τα λάθη αυτής της νομοθεσίας.
Read 11 tweets
20 Dec 20
Παρά το κλισέ "η καραντίνα θέλει καλοπέραση", έμεινα άναυδος όταν διάβασα το στάτους ενός νέου παιδιού, ευκατάστατου αλλά άεργου, που έγραψε με τρόμο ότι ανησυχεί πως θα τελειώσει αυτή η ωραία ζωή που ζούμε μόλις αρθεί το lockdown.
Υπάρχει ένα διάχυτο στοιχείο ευδαιμονισμού που καλλιεργείται προκειμένου να επεκταθούν τα όρια και οι δυνατότητες διασκέδασης στις οικιακές επικράτειες.
Δεν χρειάζεται να απαριθμήσει κανείς τις νέες επιλογές που παρέχονται από υπηρεσίες για κατ΄οίκον ψυχαγωγία, διασκέδαση κτλ.
Read 11 tweets
14 Dec 20
Αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα στο Δ' Τμήμα θα εκδικαστεί μια υπόθεση που αφορά την ταυτότητα φύλου και συνολικά τα δικαιώματα των διεμφυλικών στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, λόγω της συγκυρίας η υπόθεση δεν θα δικαστεί με δημόσια ανάπτυξη των επιχειρημάτων, αλλά βάσει των εγγράφων που έχουν κατατεθεί.
Το θέμα αφορά την αλλαγή επωνύμων των ατόμων στην διαδικασία της Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ). Η διαδικασία της ΝΑΤΦ ρυθμίζεται από τον νόμο 4491/2017, ο οποίος ενώ επιτρέπει στο άτομο να επιλέξει όποιο κύριο όνομα θέλει
Read 25 tweets
14 Dec 20
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΠΛΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε την προϊσταμένη τμήματος του Δήμου Αθηναίων που με απόφαση του δημάρχου υποβιβάστηκε σε απλή υπάλληλο.
Ο νόμος ορίζει ότι η μετακίνηση προϊσταμένου δημοτικής υπηρεσίας επιτρέπεται να γίνεται μόνο σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας αντίστοιχου επιπέδου.
Την υπάλληλο εκπροσωπεί το γραφείο μας, επικαλούμενο την απαγόρευση του άρθρου 72 παρ. 4 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, δυνάμει του οποίου ο Δήμος Αθηναίων καταδικάστηκε και το έτος 2017 με τον υποβιβασμό διευθυντή σε τμηματάρχη από το ίδιο Δικαστήριο.
Read 13 tweets
10 Dec 20
Η διαχρονική επιτυχία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ότι, αργά ή γρήγορα, αναγκάζονται να τα επικαλεστούν και οι εχθροί τους. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να ισχύει γενικά για την νομοθεσία και συναρτάται προς την ιδιοτέλεια του φορέα του δικαιώματος. syntagmawatch.gr/trending-issue…
Ειδικά, όμως, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντίφαση γίνεται πιο κραυγαλέα, όταν αρνητές της δημοκρατίας, αντίπαλοι του κράτους δικαίου, μισαλλόδοξοι πιστοί, ομοφοβικοί βουλευτές, κομπλεξικοί φονταμενταλιστές και νοσταλγοί ολοκληρωτικών καθεστώτων
αναγκάζονται, τελικά, να επικαλούνται τα δικαιώματα που βδελύσσονται. Όταν καταπατώνται τα δικά τους. Είναι κάθε φορά μία λαμπρή νίκη, την οποία γιορτάζουμε κάθε μέρα.
Read 21 tweets
10 Dec 20
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σήμερα και ο νους πηγαίνει κατευθείαν σε αυτούς για τους οποίους δεν υπάρχει ρύθμιση
Πέρα από τα θύματα και τους θύτες, για τους οποίους πολλά κατοχυρώνονται - και πολλά απομένουν σε εκκρεμότητα - υπάρχει η άγνωστη επικράτεια των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Των ακτιβιστών.
Ο όρος έχει κακοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι ακτιβιστές της πάρτης τους. Που ποντάρουν αποκλειστικά και μόνο στην αυτοπροβολή και μετρούν την επιτυχία με την αναγνωρισιμότητα και τις συνεντεύξεις ως προσωπικό αξιοθέατο.
Read 8 tweets
4 Dec 20
Πλησιάζει η 10η Δεκεμβρίου που είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ήδη μου έχει ζητηθεί από διάφορα μέσα ενημέρωσης να αρθρογραφήσω για το θέμα αυτό και διαπιστώνω με θλίψη ότι δεν υπάρχει τίποτε θετικό.
Έστω ένα βήμα, μια διεθνής σύμβαση να έχει κυρωθεί από την Ελλάδα για τα μάτια του κόσμου (εκκρεμούν πολλές), μια νέα δομή, μια πρωτοβουλία, μια γραμμή υποστήριξης, κάτι! Μόνο ήττες στο ΕΔΔΑ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μερικά βήματα με τα χίλια παρακάλια και με χιλιάδες λάθη. Απαξίωσε τόσο πολύ την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ο πρόεδρός της έφτασε να παραιτηθεί.
Read 12 tweets
3 Dec 20
Από την Δευτέρα 30η Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σύνολο των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, καθώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν απενεργοποιημένους διαδικτυακούς τόπους παρακολούθησης πορείας υποθέσεων. #ejustice #courts #lawyerslife
Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που τους αφορούν, δηλαδή δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί και να τις διαβάσουν ή έστω να ενημερωθούν για την πορεία των υποθέσεών τους.
Υποθέτω (δεν το έχω δοκιμάσει) ότι δεν υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης δικογράφου νέας υπόθεσης αυτές τις 3 ημέρες.
Read 6 tweets
3 Dec 20
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα να καταβάλει το ποσό των 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που τελούσε υπό κατάληψη, επειδή το κράτος δεν προστάτευσε αποτελεσματικά το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία. #echr #property #thread
Το ξενοδοχείο είχε καταληφθεί για πάνω από 3 χρόνια από μετανάστες και αλληλέγγυους. Η ιδιοκτησία είχε κινηθεί νομικά ώστε το κράτος να εξώσει τους καταληψίες, αλλά τα αιτήματά της είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν καθόλου από τις Ελληνικές αρχές.
Μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία διατάχθηκε η έξωση και απόδοση της νομής στην ιδιοκτήτρια δεν εκτελέστηκε από τις Αρχές. Κατά την διάρκεια των 3 ετών, η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να καλύψει τα χρέη που προέκυψαν από την κατάληψη:
Read 14 tweets
2 Dec 20
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν ήταν γνωστός στην Ελλάδα κυρίως γιατί ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραχώρησε το προεδρικό αεροπλάνο του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Αθήνα την 24η Ιουλίου 1974, το βράδυ που έπεσε η χούντα.
Συνδέθηκε έτσι με την ιδρυτική πράξη της μεταπολίτευσης.
Ήταν πράγματι ένας φίλος της Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε στην Αθήνα σε ένα ταξίδι - αστραπή μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τις τρεις στήλες εις μνήμην της ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, το όνομα της οποίας δόθηκε στην πλατεία Θησείου.
Read 8 tweets
2 Dec 20
Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές για σκοπούς εκδίκησης μετά την λήξη μιας ερωτικής σχέσης προσκρούει νομικά στην έλλειψη συγκατάθεσης του θύματος.
Ενώ το θύμα είχε συγκατατεθεί για την λήψη του υλικού σε συνθήκες ιδιωτικότητας και μόνο για προσωπική χρήση του δράστη, ο τελευταίος προβαίνει σε περαιτέρω χρήση, λειτουργώντας εκτός του πλαισίου της συγκατάθεσης.
Γι' αυτό η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ορίζει ότι η συγκατάθεση είναι μόνο μία ρητή έγκριση για έναν συγκεκριμένο σκοπό και η περαιτέρω χρήση είναι νόμιμη μόνο εάν δεν είναι ασύμβατη με τον αρχικό σκοπό.
Read 10 tweets
1 Dec 20
Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα έχουμε την πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά την συμβατότητα μέτρων που έλαβε η Γαλλία για την προστασία από την COVID-19 με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο προσφεύγων Renaud Le Mailloux είχε ασκήσει παρέμβαση στην επείγουσα προσφυγή ενός ιατρικού συλλόγου και δυο πολιτών στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία είχε ζητηθεί από το κράτος να λάβει επειγοντα μέτρα, όπως να διανείμει στο ιατρικό προσωπικό μάσκες FFP2
και FFP3, καθώς και χειρουργικές μάσκες στο σύνολο του πληθυσμού, να γίνουν μαζικά τεστ και να συνταγογραφηθεί συνδυασμός φαρμάκων σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο προοσφεύγων, επικαλούμενος έννομο συμφέρον από σοβαρή ασθένεια, παρενέβη υπέρ της επείγουσας προσφυγής.
Read 11 tweets
1 Dec 20
Βλέποντας στην τηλεόραση την δραματική ιστορία της Βανέσας που έχει αποκοπεί τελείως από την επικοινωνία με το παιδί της, συνειδητοποιώ πόσο επίκαιρο έχει γίνει και πάλι το ζήτημα της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας.#transrights #childrenrights #LGBTQ #parenting #thread
Την υπόθεση είχα χειριστεί στο επίπεδο της προσωρινής διαταγής και τότε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών είχε δεχτεί ότι η Βανέσα έπρεπε να βλέπει το παιδί, αλλά μετά η εξέλιξη ήταν αρνητική στα ασφαλιστικά μέτρα.
Η Βανέσα δεν είναι η μόνη περίπτωση που διεμφυλικό άτομο έχει παιδί που γεννήθηκε εντός γάμου. Γνωρίζω και αρκετές άλλες περιπτώσεις, όχι μία και δύο.
Read 12 tweets
23 Nov 20
Δέκα χρόνια μετά την θέσπιση της Σύστασης 5/2010 για την καταπολέμιση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσιεύει σήμερα την έκθεση αξιολόγησης των κρατών - μελών του ως προς την συμμόρφωση στις οδηγίες της #sogi #coe #humanrights #LGBTQ
Σε 27 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται σύμφωνο συμβίωσης ή και γάμος και σε 18 χώρες προβλέπεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας (ή και αναγνώρισης του μη βιολογικού γονέα).
Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για ομόφυλα ζευγάρια προβλέπεται σε 13 χώρες και σε 27 χώρες προβλέπεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για μεμονωμένα άτομα.
Read 26 tweets
21 Nov 20
Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι απολύτως υποχρεωτική για όλες κι όλους μας. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο να βλέπουμε να τα παραβιάζουν κρατικοί λειτουργοί, όπως για παράδειγμα πρόεδροι δικαστηρίων που, ενώ οι συνεδροί τους, οι εισαγγελείς, οι γραμματείς
και οι συμπράττοντες λειτουργοί φορούν μάσκες, οι ίδιοι πράττουν αλλιώς χωρίς να ανησυχούν για τίποτε.
Ο νόμος είναι ο ίδιος και αφορά όλες και όλους μας, ανεξάρτητα από την θέση που κατέχουμε στην κοινωνική και πολιτειακή ιεραρχία.
Read 14 tweets
20 Nov 20
Η κατάργηση του φαξ στον Δημόσιο τομέα δεν μπορεί να γίνει "με μια εγκύκλιο". Όλοι μας συμφωνούμε ότι το φαξ είναι μια απολύτως ξεπερασμένη τεχνολογία και ότι το Δημόσιο πρέπει να περάσει στο επόμενο βήμα #fax #egovernment #digitalservices #publicreforms
αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ο Ν.2462/1998 που αναγνωρίζει την επικοινωνία πολιτών με το Δημόσιο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) υπάρχει εδώ και είκοσι δύο (22) χρονάκια;
Τι να τους κάνει λοιπόν μια εγκύκλιος αν δεν έχουν: α) τον εξοπλισμό ψηφιοποίησης εγγράφων, β) την σχετική εκπαίδευση και γ) την κουλτούρα εξυπηρέτησης;
Read 10 tweets
20 Nov 20
350 τρανς θύματα ανθρωποκτονιών έχουν καταγραφεί (μόνο από πέρσι) παγκοσμίως. Σήμερα είναι Ημέρα Μνημης Διεμφυλικών #TDoR, για την οποία τα τελευταία 10 χρ γίνεται εκδήλωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και πορεία μέχρι την Βουλή. #TDoR2020 #TransRights #ΣΥΔ
Φέτος, φυσικά, λόγω των μέτρων το θέμα περιορίζεται αναγκαστικά στο διαδίκτυο. #TDoR2020 #TransRights #ΣΥΔ
Ωστόσο και σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Από το Κράτος. Παραθέτω τα αιτήματα της τρανς κοινότητας όπως έχουν κωδικοποιηθεί από το ΣΥΔ:
Read 45 tweets
19 Nov 20
Στις 4 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ για την έκδοση οριστικής απόφασης σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων κατά την πρόσφατη απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας. #thread #humanrights #echr #Covid19gr #constitution #freedomofassembly #righttoprotest
Απ' όσο γνωρίζουμε από την δημοσιότητα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ένα πολιτικό κόμμα (ΜέΡΑ25), ένα σωματείο (Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και μεμονωμένοι πολίτες με τα ένδικα βοηθήματα της αίτησης ακύρωσης και της αίτησης αναστολής κατά της απόφασης του Aρχηγού ΕΛΑΣ.
Η αίτηση αναστολής είχε και αίτημα προσωρινής διαταγής, το οποίο απορρίφθηκε, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η απόρριψη του αιτήματος αναστολής, πάλι για λόγους "δημοσίου συμφέροντος", δηλαδή για λόγους δικομνομικούς που προβλέπονται από το άρθρο 52 του π.δ.18/89
Read 32 tweets
18 Nov 20
H Eθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αμφισβητεί την συνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων και τονίζει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Δικαιοσύνη nchr.gr/images/pdf/apo…
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΔΑ που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για ζητήματα προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρεται σε "αναστολή" του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Τονίζει ότι η αναφορά στο άρθρο 68 της ΠΝΠ δεν αποτελεί "βάση συνταγματικότητας" της απαγόρευσης.
Και εξακολουθεί να θεωρεί αδίκαστο το ζήτημα, αναφέροντας ότι η τελική κρίση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί σχετικά.
Read 4 tweets
18 Nov 20
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ "SMS" ΣΤΟ 13033 ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Αυτό το αστείο, που έχει διαψευσθεί η κατακράτηση των SMS από τον ένα υπουργό, αλλά το άλλο υπουργείο ανακοινώνει πόσα SMS εστάλησαν την μία ή την άλλη ημέρα πρέπει να τελειώσει. #GDPR
πάρχουν ήδη σοβαρότατες "τρύπες" στην προστασία των προσωπικών δεδομένων όσον αφορά την συλλογή των SMS μετακίνησης κι αυτό φαίνεται από την ίδια την "Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων" που έχει δημοσιοποιήσει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τα μηνύματα που στέλνονται
στο 13033. Η πολιτική αυτή είναι αναρτημένη εδώ:
forma.gov.gr/docs/data-prot…
Read 23 tweets