Sotiropoulos Profile picture
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω * Νομική Αθήνας * ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου * Συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων * Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2021
Δημήτρης Profile picture Ετιζολαμισμός Profile picture παρά θιν'αλός Profile picture stelkontos Profile picture mata Profile picture 8 subscribed
Jun 20, 2023 9 tweets 1 min read
Το ΠΑΣΟΚ εφόσον πληρώνει συλλογικά δικαιώματα στην ΕΔΕΜ και τις άλλες εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων για τα τραγούδια που ακούγονται στις εκδηλώσεις του, δεν οφείλει να αποσύρει κανένα τραγούδι θανόντος μουσουργού. Ο λόγος είναι ο εξής: το πνευματικό δικαίωμα του συνθέτη και στιχουργού αναλύεται σε δυο συνιστώσες: α) το περιουσιακό δικαίωμα, δηλαδή ότι ο δημιουργός πρέπει να πληρώνεται για κάθε εκτέλεση του έργου και
Jun 20, 2023 40 tweets 5 min read
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση Μάργαρη κατά Ελλάδας καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 ΕΣΔΑ (σεβασμός ιδιωτικής ζωής), κρίνοντας έτσι συνολικά το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας για το θέμα της δημοσιοποίησης φωτογραφιών και στοιχείων διωκόμενων με εισαγγελική διάταξη (σήμερα: άρθρο 84Α Ν.4624/2019)
Jun 19, 2023 5 tweets 2 min read
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβαζω στην Έκθεση για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του 2023 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια υπόθεση του γραφείου μας, στο κεφάλαιο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων (σελ. 70). Image Η Έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν μερικές ημέρες αναφέρει στο κεφάλαιο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, στην κατηγορία "μισαλλόδοξος λόγος" την πρώτη δικαστική απόφαση για τρανσφοβικό λόγο, από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών
Jun 19, 2023 16 tweets 2 min read
Αύριο περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έκδοση μιας πολύ ενδιαφέρουσας υπόθεσης για την Ελλάδα και την τήρηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής: για 7 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν για απάτη και πλαστογραφία ο εισαγγελέας επέτρεψε την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους Μία κατηγορούμενη όμως το 2016 προσέφυγε στο ΕΔΔΑ επικαλούμενη ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων, χωρίς να μπορεί να προσβάλλει την διάταξη, και χωρίς να διακρίνεται η περίπτωση της από τους συγκατηγορούμενούς της.
May 25, 2023 33 tweets 4 min read
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας, νομικός ή δεοντολογικός που να απαγορεύει να δει ένα παιδί την σκηνή ενός φιλιού σε ένα κινηματογραφικό έργο. Το θέμα το έχει λύσει από το 2006 το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην γνωστή υπόθεση εναντίον του ΕΣΡ που επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Mega Channel για την προβολή ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο αγόρια. Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο με την απόφασή του, με την εξής αιτιολογία:
May 24, 2023 11 tweets 2 min read
Όπως είχαμε προβλέψει, πρωθυπουργός διορίζεται ο κ. Σαρμάς.

Ενδιαφέρον από πλευράς ανθρώπινων δικαιωμάτων στοιχείο κατά την διάρκεια της προεδρίας του κ. Σαρμά στο Ελεγκτικό Συνέδριο ... ... είναι ότι με απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου αυτού προστέθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υπογράφει ο κ. Σαρμάς, στο άρθρο 10 η εξής ρήτρα:
May 22, 2023 12 tweets 2 min read
Όχι, 180 βουλευτές σε μία Βουλή δεν αρκούν για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλέπεται με ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 110 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι για να τροποποιηθούν συνταγματικά άρθρα χρειάζονται υποχρεωτικά δύο Βουλές
May 22, 2023 7 tweets 1 min read
Αυτό με τις "Πρέσπες του Αιγαίου" που λέει και ξανα-λέει το ΠΑΣΟΚ ως δήθεν αρνητικό, μάλλον πρέπει να το επανεξετάσει στον άξονα εθνικισμός - λαϊκισμός. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά επιτεύγματα της περιόδου 2014 - 2019.
May 20, 2023 11 tweets 2 min read
Αυτές τις στιγμές, η σκέψη όλων μας είναι στους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν την Δικαστική Αρχή, κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Τα ηρωϊκά άτομα που φέρουν το βαρύ φορτίο της εκπροσώπησης της μόνης κρατικής λειτουργίας που μπορεί να εγγυηθεί την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στο εκλογικό τμήμα
Mar 16, 2023 21 tweets 3 min read
Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κοινοποίησε την προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα στην Κυβέρνηση για να διερευνηθεί εάν υπάρχει περιθώριο φιλικού διακανονισμού δεν συνιστά κρίση επί του παραδεκτού. Ούτε βεβαίως σημαίνει δικαίωση, ακόμη. Σημαίνει όμως ότι το ΕΔΔΑ έχει νομικά ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής από την Ελλάδα και απευθύνει αυτά τα ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο καλείται να απαντήσει εγγράφως.
Mar 14, 2023 5 tweets 1 min read
Με τις διώξεις υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα θα ασχοληθεί ο ΟΗΕ. srdefenders.org/resource/why-a… «Συναντήθηκα με τον υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου και η ομάδα μου έχει τακτική επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά την επίσκεψή μου, κατηγορήθηκε για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση».
Mar 14, 2023 15 tweets 2 min read
Η θητεία Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία επιτρέπει ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον θεσμό του πρωθυπουργού και, κυρίως τα όρια της εξουσίας του στο πολιτειακό πλαίσιο της Γ’ Ελ. Δημοκρατίας. Αυτό που θεωρούσαμε «πρωθυπουργοκεντρικό» σύστημα, ιδίως μετά την αναθεώρηση του 1986, έδειξε κάποια αρχικά όρια με την πρώτη παραπομπη πρωθυπουργού το 1989 στο Ειδικό Δικαστήριο.
Feb 16, 2023 18 tweets 2 min read
Γιατί προσεβλήθη το ΚΚΕ που η Elena Akrita είπε την πλήρη αλήθεια, ότι δηλαδή είναι ένα σκληρά και ανοιχτά ομοφοβικό κόμμα;
Να θυμίσουμε τί έλεγαν το 2008 όταν καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ζευγάρια: Από το ΚΚΕ ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», κρίνοντας ότι δεν πρέπει να παρέχεται στο σύμφωνο συμβίωσης η προστασία του γάμου. Δήλωσε ότι αντιτίθεται στην επέκταση του θεσμού στους ομόφυλους, όχι για ρατσιστικούς λόγους,
Jan 16, 2023 9 tweets 2 min read
Η επιλογή της αβασίλευτης δημοκρατίας δεν είναι μια «αριστερή» επιβολή. Είναι τελείως ανιστόρητο να παρουσιάζεται ως μια παραταξιακή προτίμηση ο προεδρικός κοινοβουλευτισμός. Οι φιλομοναρχικοί περιφρονούν τους πατέρες του ελληνικού κράτους που δέχτηκαν μονάρχη ως λύση των ΜΔ Στις αρχές και τα μέσα του 19ου αιώνα που δεν νοείτο δηλαδή νέο κράτος χωρίς μοναρχία στην Ευρώπη. Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε επειδή θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε κατά του Όθωνα. Τα ξεχάσατε αυτά οι ακροδεξιοί ή μάλλον ουδέποτε τα γνωρίζατε.
Jan 15, 2023 7 tweets 2 min read
Η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους είναι μια πολιτειακή πράξη.

Αποτελεί εκδήλωση ενάσκησης δημόσιας εξουσίας.

#thread #funeral #Constantine Αποφασίζεται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και επιβάλλει την παρουσία πολιτειακών συμβόλων και αξιωματούχων του στενού πυρήνα της κρατικής υπόστασης.
Jan 7, 2023 13 tweets 2 min read
Το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα έχει πολύ ενδιαφέρουσες πολιτισμικές, αλλά και νομικές πτυχές. Το 2015 ως δικηγόρος του Συλλόγου των Αθηναίων υπέβαλα στο Ε.Δ.Δ.Α. την προσφυγή κατά της τότε άρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει στην διαδικασία διαμεσολάβησης της UNESCO Η απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς υπογράμμισε ότι άλλη οντότητα έπρεπε να είναι η προσφεύγουσα, εννοώντας την Ελληνική Δημοκρατία.
Jan 5, 2023 11 tweets 2 min read
«Α, μία ντραγκ που ΚΑΛΛΙΑΡΝΤΕΥΕΙ αυτά που κάνουν άλλες ντραγκ!!! Πόσο πρωτοποριακό, ας την πάρουμε στα σοβαρά.» Πολλοί αναρτούν ένα βιντεάκι μιας ντραγκ κουίν που λέει, μέσες - άκρες, ότι η τέχνη του ντραγκ δεν απευθύνεται στα παιδιά κι ότι είναι μια βρώμικη κατάσταση για ενήλικες.
Dec 10, 2022 4 tweets 1 min read
Διαφθορά είναι η εκμετάλλευση εξουσίας που σου έχει ανατεθεί (δημόσιας ή ιδιωτικής!), όταν την ασκείς πρός αποκλειστικά ίδιον όφελος. Αυτός είναι ο διεθνής ορισμός του όρου corruption, ο οποιος είναι ευρύτερα πολιτικοκοινωνικός και φιλοσοφικός κι όχι στενά νομικός.
Dec 10, 2022 10 tweets 2 min read
Διαφαίνεται απόπειρα σύγχυσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και της υπόθεσης της Εύας #Καϊλή, ενώ είναι πασίγνωστο ότι το θέμα διαφοροποιείται νομικά για έναν θεμελιώδη λόγο: - είναι άλλο η άρση του απορρήτου για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρού εγκλήματος, ανακριτική πράξη που αποσκοπεί στην συγκέντρωση αποδείξεων για ποινικό αδίκημα και γίνεται από τις Αστυνομικές Αρχές
Dec 9, 2022 24 tweets 3 min read
Με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας της Εύας #Καϊλή, αξίζει να θυμηθούμε την πορεία της και το λάθος της ένταξής της στις βουλευτικές λίστες του ΠΑΣΟΚ. Η Εύα Καϊλή είναι η εντυπωσιακή κυρία που μαγνήτιζε τα βλέμματα με την εξωπραγματική ομορφιά της, προσόν που κρίθηκε απολύτως επαρκές για να εισαχθεί στην πολιτική.
Dec 9, 2022 13 tweets 1 min read
Τα κόμματα δεν έχουν μάθει απολύτως τίποτα από τους αποτυχημένους που έβαλαν για υποψηφιους βουλευτές στις λίστες του 2019. Είναι πανέτοιμοι να κάνουν τα ίδια και χειρότερα: μόνο κριτήριο η αναγνωρισιμότητα από την τηλεόραση.