Arap Dünyasının Yaşayan En Etkili Çağdaş Sanatçısı:
Dia al-Azzavi🌿
Uluslararası çağdaş sanatın önemli isimlerinden Azzavi'nin yarın ünlü Oxford Ashmolean Museum'da sergisi açılıyor.
Sanatçı 1970'lerin sonlarından beri Londra'da yaşıyor ve eserlerini orada üretiyor. +
Dia al Azzavi, Uluslararası alanda tanınan saygın bir ressam ve heykeltıraş. En çok anıtsal ve renkli tuvalleriyle tanınan sanatçı, Arapça'da 'defatir' olarak bilinen bir tür sanatçı defteri / kitabı da dahil olmak üzere birçok eser veren bir isim.
Eser: Defatir / Bag of Bones
Resim ve metnin bir kombinasyonu olan Arapça defatir, Türkçe defterler demek ve çeşitli formlar almakta - akordeonlar, kare ve dikdörtgen kitapçıklar, puro kutuları veya diğer heykelsi çalışmalar - ancak geleneksel bir şekilde okunması veya görüntülenmesi amaçlanmamış.
Dia al Azzavi, genellikle İslam öncesi geleneklerden alınan veya çağdaş şairlerle yapılan ortak çalışmalara dayanan yapıtlarında, resimlerin kapılarını araladığı özgür ve duygusal bir dünya kurguluyor.
Görsel: Day of The Hawk Adonis
Ashmolean'da yarın açılacak olan sergi, Defatir'in 40 yılı aşkın sanatsal üretiminin gelişimini araştırıp ortaya koyuyor. Aynı zamanda, Azzavi'nin eserlerinin çoğuna hakim olan, kelimelerin ve görüntülerin bir birleşimi olarak kendine özgü resim dilinin evrimini de ele alıyor.
Sergi, Defatir'in Iraklı genç nesil sanatçılar üzerindeki etkisini de araştırıyor.
Eser: A wolf howls memories of a poet
Eser: 'Of Layla': Qasim Haddad by Dia al-Azzawi
Eser: Book of Shame / Utanç Kitabı
Irak'ın Amerikan işgali döneminde yağmalanan kültürel mirasını konu edinmiş.
Eser: Liar / Yalancı
Azzavi'nin eserlerindeki defter formu ki zaten adı da defterin çoğulu olan Defatir, sanatçının alamet-i farikası.
Eser: 'Defatir': Who do you sing to?
Ahmad Abdel Muti Hijazi by Dia al-Azzawi
Kime şarkı söylüyorsun?
Dia al Azzavi'nin tüm eserleri içerisinde beni en derinden etkileyen sarsıcı yapıtı:
Mosul Panorama of Destruction
Musul'un Yıkım Panoraması
Musul'da terörün yol açtığı korkunç yıkım ve trajedi yaşanırken, şehre yalnızca 15km uzaktaki Erbil'e bağlı bir köyün şantiyesindeydim.
Eser: Dawn long visit / Uzun şafak ziyareti
Eser: The scent of love / Aşkın kokusu
Eser: Sargon
Dia al Azzavi İslam kültür coğrafyasının yaşayan en önemli çağdaş sanatçılarından. Eserleri yoğun ilgi görüyor ve uluslararası sanat çevrelerinde büyük bir itibar ve saygınlık görüyor.
1950'lerde Azzavi, "Öncüler" adlı Bağdat sanat grubuna dahil oldu ve kendisi gibi Iraklı olan sanatçı Faik Hasan ile çalışmaya başladı. Bu grup, geleneksel ve çağdaş Irak sanatı arasında bir köprü kurarak süreklilik sağlamayı amaçladı.
Azzavi bu dönemde kendi estetiğini geliştirmeye başladı ve Irak tarihindeki Gılgamış Destanı, İmam Hüseyin ve Kerbela Faciası gibi dramatik anlardan ilham aldı.
Azzawi, Bağdat'taki Güzel Sanatlar bölümünde Arkeoloji okudu, 1962'de mezun oldu ve daha sonra, seçkin Iraklı sanatçı Hafidh al-Droubi'nin rehberliğinde Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde okudu ve 1964'te buradan da mezun oldu.
Gündüzleri antik dünyayı, geceleri ise Avrupa resmini inceliyordu. Azzawi, "Bu karşıtlık, Avrupa ilkeleriyle çalıştığım ama aynı zamanda mirasımı işimin bir parçası olarak kullandığım anlamına geliyordu" der bu durum için.
📷Sabra ve Şatilla Katliamı / Sabra and Shatila Massacre
Azzavi'nin korkunç işkencelerin utanç abidesi olan zindan: Ebu Gureyb'de yaşananları konu edinen bir eseri:
Bağdat'a, Eve Doğru:
Eser: Watching Others / Başkalarını İzlemek
Eser: The Body's Anthem / Vücudun Marşı
Looking at His Garden / Bahçesine Bakmak
Azzavi, çağda sanatın önemli isimlerinden. Yayınlanmış 14 kitabı ve çok sayıda makalesi var. Sanat dergilerinin editörlüğünü, Irak Arkeoloji Kurumu Direktörlüğü'nü yaptı.
Onu ve eserlerini keşke #İstanbul da da görebilsek.
V'esselam🌿
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kadınlar Pazarı, İstanbul Fatih’te ağırlıklı olarak Siirtlilerin, genel olarak da Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Vanlıların yöresel ürünlerinin ve damak tatlarına hitap eden lezzetlerin bulunduğu, sevilen bir gastronomi mekânı++
Kadınlar Pazarı’ndaki ürünleri ve lezzetleri mevsimsel ve kalıcı olarak ikiye ayırarak değerlendirmek lazım.
Mesela ışkın ve bu diğer yabani otlar ancak Nisan ve Mayıs ortasına kadar bulunabilir.
Işkın soyularak çiğ yenir. Diğerleri aynı ıspanak gibi pişirilir.
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Kadınlar Pazarı’nda Diyarbakır ve Siirt’ten gelen koyun yoğurdu bulunur. Biraz pahalıdır ama o kokusu, kaymağı ve lezzeti bambaşkadır koyun yoğurdunun. İçine nane ve biraz acı biber suyu katıp yapılan ayranını da çok severiz.
Operation Baby Lift / Bebek Kaçırma Operasyonu
Amerika’nın 20 yıl boyunca kana boğduğu Vietnam’da yol açtığı facialardan biri de kimsesiz kalan binlerce bebekti.
Ağır bombardıman ve toplu katliamlardan kurtulup sağ kalan binlerce bebeği 1975'te devşirdi ve beraberinde götürdü.++
Amerika'nın Vietnam'da savaşta yetim kalan bebeklerden birkaç bin tanesini kaçırıp çoğunluğu Amerika'ya olmak üzere, Kanada ve İngiltere gibi kendine yakın ülkelere dağıtıp evlat edinilmelerini sağladı.
Bu operasyonun temel motivasyonu artan kamuoyu baskısını azaltmaktı.
Anne, babalarını öldürüp, uzak diyarlarda başka insanlara büyüttürülen bu çocukların önemli bir kısmı ileride, Birinci Irak Savaşı'nda Iraklılarla savaştırıldı. Amerika derenin taşıyla, derenin kuşunu vuruyordu. Hem kamuoyu algısı yönetiyor, hem de kendisine asker yetiştiriyordu.
Kuran-ı Kerim Yasin Suresi'nde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçen Antakya'ya önce iki elçinin gönderildiği, daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinden ve şehrin kenarından gelen bir kişiden söz edilir.++
''Şehrin kenarından'' gelen bu kişinin ''Ey kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz?" dediğinden dolayı öldürülüp şehit edildiği anlatılır. Erken dönem Havarilerin Antakya’da Hristiyanlığı şekillendirdikleri zamandaki olay ile Yasin Suresi'ndeki bu anlatım birbirine çok benzer.
Yasin Suresi'nde adı verilmeden anlatılan bu kişinin Habib-i Neccar olduğuna inanılır. Tıpkı Racul'us Salih (Salihlerden, iyi bir adam) nitelemesinden Hz.Hızır anlaşıldığı gibi. Antakya'yı Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos I. Nikator M.Ö. 300'de kurdu.
Fatih Lezzet Rotası🍴
Belki İstanbul'un en büyük ilçesi değil ama lezzetin merkezi bana göre kesinlikle Fatih. Çorbadan dönere, sulu yemekten kebaba, balıktan tatlıya Fatih yemek için en doğru rotalardan.
Büyük Karaman Caddesi'ndeki Meşhur Karadeniz Pidecisi ile başlayalım.++
İstanbul’da en lezzetli kebap yiyebileceğiniz yerlerden biri Duygu Kebap. Mutlaka listenize ekleyin.
Kuzu şiş, vakitli gidip yakalayabilirseniz kuzu ciğer / pirzola ve böbrek de yiyebilirsiniz ama kebabı çok başka. Fatih Kadınlar Pazarı'nın bir üst caddesinde köşede.
Horhor'da Paçacı Hasan
İstanbul’da mükemmel ayak paça ve kelle paça içebileceğiniz yer Paçacı Hasan. Paça ilaçla beyazlatılan değil, ütülenmiş ve Diyarbakır’dan geliyor. Her gün saat 16.00’da çıkıyor. Kelle sadece kuzu kellesi. İsot biberi, lahmacun ve tencere yemekleri de enfes.
Herkesin ama özellikle de karar alma süreçlerinde aktif olanların ve siyaset ile uğraşanların mutlaka incelemesi ve bilmesi gereken bir kuram Oyun Teorisi.
Onu geliştiren ise Matematikçi John Nash'in ünlü Nash Dengesi.++
Oyun teorisi:
Bireyin başarısının diğerlerinin seçimlerine dayalı olduğu ve bireyin, diğerlerinin yapacağı seçimlerin izdüşümünde gerçekleşecek tercihlerinin ortaya çıkaracağı bazı stratejik durumların matematiksel olarak davranış biçimlerini yakalamaya çalışır.
Karar verenlerin diğer düşüncelerle uyumlu ya da rekabet halinde olduğu sosyal durumları modelleyen bir yaklaşım olması oyun teorisinin en temel özelliği.
Oyun teorisinin geleneksel uygulamaları bireylerin davranışlarını değiştirmeden bir denge bulmaya çalışır.