Bugün biraz sağlık sektöründen bahsetmek istiyorum. Türkiye’ye babamın ufak bir operasyonu için geldim. Hastanedeki yoğunluk dikkatimi çekti ve sebeplerini araştırdım.
Belki sonlara doğru #MPARK hakkında da konuşuruz. Blog'da şirket incelemeleri çok okunmuyor çünkü. (1/11)
Son dönemde dünyada sağlık sektöründe yaşanan çok ciddi bir baskı var. Yaşam süreleri uzuyor ve nüfuslar yaşlanıyor.
Ambulans bekleme süreleri dünyanın neredeyse her yerinde çok uzun ve Avrupa'da ölüm oranı ortalamaların %10 üstüne çıktı. (2/11)
Türkiye maalesef veri konusunda Batı ülkeleri gibi değil. Buradaki ambulans çağrı bekleme sürelerini bulamadım.
Ancak İngiltere’de felç ve kalp krizi gibi vakaları da kapsayan "ikinci kategori" olaylara yapılan ambulans müdahale süreleri 90 dakikalara çıktı. (3/11)
Kamu kuruluşu Ulusal Sağlık Hizmetleri (@NHSuk), yaşam tehdit edici çağrıların ortalamasının bile 10 dakika 57 saniye olduğunu açıkladı.
Uzmanlar standart sürenin 7 dakikada olduğunu vurgularken, bu sürelerin 2017’den beri en yüksek süreler olduğunu bildirdi. (4/11)
Yine İngiltere’de geçen ay hastane yatağına ihtiyacı olan 54 bin hasta 12 saat acil serviste bekledi.
Kanada’da da durum çok kötü gözüküyor. Ülkede bir çocuk hastanesi, hizmetlerini yerine getiremediği için Kızıl Haç’tan acil yardım istemek zorunda kaldı. (5/11)
Dünyada sağlık harcamaları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Yaşlanan nüfus talebi artırıyor.
Pandemide insanlar mecburen tedavilerini erteledi ve maskeler sebebiyle grip salgınlarıyla boğuşuyoruz. Ertelenen tedaviler ölüm oranlarını artırıyor. (6/11)
Türkiye’de durum farklı değil. Sağlık harcamalarımız günden güne artıyor. Elimizde en taze @tuikbilgi'nin geçen ay gelen sağlık harcamaları verisi var.
2021 yılında sağlık harcamaları bir önceki yıla göre %41,6 artarak 353 milyar 941 milyon TL'ye yükseldi. (7/11)
Türkiye’nin en yaygın hastane ağına sahip @MedicalParkHG, araştırmalar esnasında bu alanda en çok dikkatimi çeken şirket oldu.
Değişik gelir gruplarına hitap eden hastane portföyü, Azerbaycan yatırımları, geri alım programı ilgimi daha da artırdı. (8/11)
Sağlık turizmi ve artan özel sağlık sigortası sayıları burada ana katalizörler.
Sağlık turizminde Türkiye ve İstanbul’un merkez olduğunu biliyoruz. Aşağıdaki grafik ülke gelirlerine ait. #MPARK özelinde yabancı sağlık turizmi üçüncü çeyrekte %138 yükseldi. (9/11)
Özel sağlık sigortası, iş kolu tamamlayıcı sağlık sigortasının artan etkisi sayesinde 2022’nin ilk 9 ayında %89 arttı.
Gelen son Kasım verilerine göre 3 milyon 300 binin üzerinde bir sayıdan bahsediyoruz. (10/11)
Daha önce ilaç sektörü hakkında yazmıştım, bu sefer kendi gözlemimle hastanelerdeki durum dikkatimi çekti.
Sağlık sektörü her zaman önemli ve enflasyona karşı daha güçlü duran sektörlerden. Radarımda olmaya devam edecek. (11/11)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Burada daha dikkat etmesi gereken kesim vadeleri orta ve kısa olanlar. Daha önce yazmıştım, sektörlere yatırım yapıyorum ve Türkiye gibi bir ülkede her an her şey yatırım yaptığım sektörü etkileyebiliyor. O yüzden benim vade anlayışım farklı. (2/5)
Seçim benim için önemli bir risk. Hele ki bu kadar bıçak sırtı ve belirsiz olanı. Ekonomik, siyasi, sosyal birçok risk barındırıyor. Burada tek tek yazmaya kalksam bu akışı bitiremem. Bence çok gelgitli bir 4 ay olacak. (3/5)
Muhteşem geçen 2022 sonrasında odağımı biraz yurt dışına kaydırma planım var. Henüz alımlara başlamadım ama yakın zamanda başlamayı planlıyorum. ⏳
Bu seride @business’ın 2023 için hazırladığı listeden dikkatimi çekenleri paylaşacağım. (1/13)
Adidas'ta Puma’dan transfer edilen (Bjorn Gulden) yeni CEO, 2025 yılına kadar satışlarda %8 artış, kar marjında %12-14 hedefleri, yeni ürünler ve yeni forma anlaşmaları dikkat çekiyor. (2/13)
Airbus en dikkatimi çekenlerden biri. Havacılık sektörünün dünyada iyi gitmesi, tedarik sıkıntılarının kısmen rahatlaması, A320 üretiminin ayda 45'e çıkarılması ve yılın ikinci yarısında 60'ın üzerine çıkarılma planı beni heyecanlandırıyor. (3/13)
Avrupa, 2022 yılında küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasının en büyük müşterisi oldu ve 101 milyon ton LNG ithal etti. Bu sayı 2021’in tamamından %58 daha fazla. Azalan Rus gazının ikamesi olarak LNG ithalatı rekor kırdı. (1/4)
LNG piyasasının en büyük oyuncuları Çin, Japonya ve Güney Kore. Avrupa'nın talebi karşısında, Asya ülkelerinin LNG kargolarını cezbetmek ve Avrupa’yla rekabet edebilmek amacıyla daha yüksek fiyat ödemesi gerekecek. (2/4)
Çin’in sıfır-vaka politikaları LNG talebinde azalmaya neden oldu. Bu sayede geçtiğimiz yıl Avrupa çok rahat LNG tedarik edebildi. 2022’de LNG pazarının %24’ünü tek başına Avrupa karşıladı. Ancak bu sene rekabet daha yüksek olacak. (3/4)
#TUPRS adına çok iyi bir sene geçirdik. Salgın etkisiyle kötü geçen iki yılın üzerine 2022’de arayı kapattık. 2023 için ise kafalar karışık çünkü petrol fiyatları çok oynak ve belirsizlik devam ediyor.
Bugün biraz bunlardan konuşalım istedim. (1/10)
Geçtiğimiz sene savaş etkisi ve salgın kısıtlamalarının gevşemesiyle petrolde ciddi bir canlanma gördük. Özellikle havacılık sektörünün iyi gitmesi de burada önemli bir katalizör oldu.
Bir ara Brent Petrol'de 130$ fiyatları gördük. (2/10)
Yılın ikinci yarısında ise özellikle Rusya’nın gelir artışını önlemek için ABD’nin petrol üretici ülkelere baskıları, kendi acil durum stoklarını piyasaya arz etmesi ve Avrupa’da ekonomik göstergelerin bozulması gibi sebeplerle petrolde geri çekilmeler gördük. (3/10)
Havacılık sektöründe pozitif gelişmeler duymaya devam ediyoruz. Avrupa'nın en büyük düşük maliyetli havayolu @Ryanair, Noel döneminde beklenenden daha güçlü gelen talebin ardından kâr tahminlerini yukarı yönlü revize etti. (1/4)
Yeni ilan edilen guidance'a göre, yıllık karın 1,325 milyar Euro ila 1,425 milyar Euro aralığında beklendiği açıklandı. Önceki hedef 1,2 milyar Euro’ydu. Şirket son çeyrekte 200 milyon Euro kar açıklamıştı.
Avrupa'da tatil amaçlı seyahat talebi güçlü. Havacılık sektörünün bu kış yüksek enerji fiyatları ve daralan hanehalkı bütçeleri nedeniyle zayıflayabileceği konuşuluyordu ama son gelişmeler bunun olmayacağını söylüyor.
Burada @eurocontrol'ün olumlu ve olumsuz senaryoları var.
Enerji fiyatları, oldukça ılık geçen kış ve küresel ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle 2023’e de düşüşle başladı. Hem petrol, hem doğal gaz hem de kömürde sert geri çekilmeler var. Geçen ayki trend devam ediyor. ⚡️ (1/6)
Avrupa'nın gösterge doğal gaz kontratı Dutch TTF fiyatları megavat saat başına 64,20 Euro ile işlem görüyor. Ağustos ayında 340 Euro/MWh'in üzerine çıkmıştık. Savaş öncesi fiyatlamalara geri döndük. (2/6)
Uluslararası ham petrol göstergesi Brent petrol ise, küresel ekonomik yavaşlama korkuları nedeniyle Çarşamba günü gün içi işlemlerde yüzde 5 düşerek varil başına yaklaşık 78 Dolar seviyelerine geriledi. 🛢️ (3/6)