Decentrale selectie in het hoger onderwijs. Beun de Haas is de baas. onderwijsinspectie.nl/actueel/nieuws…
En daar ziet de Inspectie dan op toe. Heeft de Inspectie zelf dan wèl de nodige expertise in huis of ingeschakeld? Het rapport vermeldt geen auteurs. Gezien de literatuurlijst (oudste item is 2018) zet ik meteen vraagtekens bij dit rapport. Nou ja, inventarisatie is nuttig.
Kennelijk heeft niemand bij de Inspectie zich gerealiseerd dat bijna een halve eeuw discussie over toelating tot numerus fixusstudies in feite over hetzelfde onderwerp gaat benwilbrink.nl/publicaties/97…
Belangrijke rol in deze discussie speelt het idee bij veel maatschappelijk succesvolle mensen dat dit succes een persoonlijke verdienste is, en dus navenant moet worden beloond. Debat over meritocratie heeft de laatste jaren dat idee wel aan het wankelen gebracht (7 vinkjes).
Zie bijvoorbeeld Michael Sandel 'The tyranny of merit. What's become of the common good?' : benwilbrink.wordpress.com/2020/10/07/ann…
De VSNU doet enige moeite om boven het niveau van Beun de Haas uit te komen, maar lukt dat ook echt?
Steenman, Cleutjens, Schreurs, de Boer & van Elven (2021). Handreiking evaluatie toelatings- en selectiebeleid. VSNU universiteitenvannederland.nl/files/document… Want vinden Tweeps ervan?
Een handreiking kan kort zijn. Vermeld dan toch ook sleutel-literatuur, en dat mis ik.
Er blijkt op dit thema van selectie-aan-de-poort een onvermogen om afstand te nemen, en na te gaan wat ethisch, juridisch, maatschappelijk, test-theoretisch behoorlijk is. #technocratie
Een blinde vlek in het schootsveld van bijna alle auteurs is dat als vanzelfsprekend ervan wordt uitgegaan dat DE OPLEIDING bepaalt wie op welke manier wordt toegelaten, en wie niet. Dan kun je subtiel redeneren over validiteit en bias, maar het geheel deugt dus van geen kant.
Hogescholen en universiteiten zijn instellingen van publiek onderwijs, geen private worstfabrieken die personeel zoeken.
De wetgever vindt weliswaar dat opleidingen onder bepaalde voorwaarden mogen selecteren-aan-de-poort, maar ook de wetgever heeft dit niet goed doordacht.
De overheid delegeert, in weerwil van de Grondwet, aan opleidingen hoe om te gaan met studiegegadigden die zich aan de poort melden. Verblindheid van de politiek blijkt wel uit het verbod op enige vorm van loting, ook de unaniem in 1975 gekozen gewogen loting, 40+ jaar bestaan.
Dat laatste foutje is gecorrigeerd door de motie van Harry van der Molen (CDA) en Jan Paternotte (D66), trouw.nl/religie-filoso… Zie ook brief van de minister, par. Invoering decentrale loting open.overheid.nl/repository/ron…
Over dat publieke van ons onderwijs: 'Het publiek belang, daar kunnen we zelf aan bijdragen' nrc.nl/rubriek/beatri…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink

Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Jan 23
TK morgen 19:00-22:30
Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met het toevoegen van decentrale loting als selectiemethode voor opleidingen met capaciteitsfixus in het hoger onderwijs(35765) tweedekamer.nl/debat_en_verga… Oude tijden herleven
Die oude tijden verzameld, maar dan wel NA 1726: zie hier benwilbrink.nl/projecten/lote… Image
De auteurs laten zien hoe de wortels van de staatsloterij liggen in de oplossing van een verdelingsprobleem op de markt van Brugge: wie mag er een kraam plaatsen? Een numerus fixus uit de middeleeuwen.
Verdelingsproblemen, zie bv. H. Peyton Young (1994) press.princeton.edu/titles/5379.ht…
Read 43 tweets
Jan 9
We moeten het over de examens Nederlands hebben, zeker. Maar examens zijn niet belangrijker dan het onderwijs zelf hè! Het gaat om een afsluiting van 5 of 6 jaar onderwijs. Dat moet netjes en fatsoenlijk, feestelijk als het kan. Niet op zijn Dorknopers.
volkskrant.nl/columns-opinie…
Maar ook niet langs de lijnen die Bax en Witte hier schetsen: zij ruilen de huidige examenloterij in voor een veelkoppig examenmonster dat heel het onderwijs gaat inkleuren. Het voorstel is een misvatting over plaats en aard van eindexamens in het Nederlandse stelsel.
Bax en Witte drukken mij nog weer eens met de neus op het feit dat Nederland nauwelijks onafhankelijke examendeskundigheid in huis heeft. Niet bij het Cito, met zijn psychometrische insteek losgezongen van onderwijs zelf. Niet bij het CvTE, dat wel de verantwoordelijkheid draagt.
Read 41 tweets
Dec 17, 2022
"De belangrijkste bijzondere doelstelling van het wiskundeonderwijs is leerlingen te leren een reële situatie te vertalen in wiskundige termen. Zo kunnen leerlingen zelf ervaren dat wiskundige begrippen in verband gebracht kunnen worden met de werkelijkheid."
Oké, of nonsens?
Helemaal oké, of gevaarlijke onzin? Het is een quote uit een proefschrift. De promotor was het dus eens. Het zal dan wel oké zijn, niet?
Je had vroeger als kind ervaring met rekenen en meetkunde: knikkeren, mens-erger-je-niet, monopolie, landjepik (nl.wikipedia.org/wiki/Landverov…).
'Een reële situatie te vertalen in wiskundige termen'.
Ik geef een voorbeeld: leerling bereidt proefwerk voor, wat is haar kans op een 'voldoende'?
Dit is toch geen onbekende situatie, ook niet voor wiskundeleraren. Toch ken ik geen leraar die hier ooit wiskunde van bakte.
Read 14 tweets
Nov 1, 2022
Ik kom tegen: Sanne Schaap, Pauline Vos, Ton Ellermeijer en Martin Goedhart (2011). De vertaalslag van een situatie naar een wiskundige formule; een studie naar vraagstellingen en leerlingprestaties op het centraal examen wiskunde B1. TDidactiekBetaWet researchgate.net/publication/34…
Het probleem hiermee is het onbepaald voornaamwoord bij 'situatie'. De auteurs problematiseren dat niet, terwijl hier toch echt met zoveel woorden staat dat dit 'vertalen' een generieke vaardigheid is. Er is zelfs een rare term voor gevonden: wiskundige denkactiviteit WDA.
Een cognitief psycholoog zou zo'n term niet kunnen bedenken: 'denken' is immers geen activiteit, al suggereert het werkwoord-karakter ook dat er een 'denker' aan te pas komt. Afijn, dit terzijde.
Read 41 tweets
Oct 14, 2022
Het gaat helemaal niet goed met het testen, toetsen en examineren in ons onderwijs, van groep 1 tot en met de masters. Met Van Naerssen ben ik van mening dat beroerde kwaliteit van beoordeling van leerlingen en studenten zich één op één vertaalt naar tekortschietend onderwijs.
Dat strooit tegenwoordig met miljarden voor allerlei flutprojectjes in het onderwijs. Weggegooid geld. Investeer nu eens 20 miljoen structureel in een club belhamels die met die toetserij aan de gang mogen gaan. No holds barred. Geen commercie. Jonge honden & vrije pensionados.
Wim Hofstee zou zo'n vrije pensionado kunnen zijn, maar hij is niet meer. Hij heeft ons wel zijn inzichten nagelaten in:
W.K.B. Hofstee (1999). 'Principes van beoordeling. Methodiek en ethiek van selectie, examinering, en evaluatie' Swets & Zeitlinger. managementsite.nl/principes-beoo…
Read 14 tweets
Sep 11, 2022
@kdenheijer @mrkoolzaad Hans Freudenthal is de godfather. Briljant wiskundige, dacht, na zijn pensonering, dat hij ook briljant didacticus moest zijn, hengelde bij een topambtenaar van OCW de opdracht voor herziening van het rekenonderwijs binnen, kreeg zeer ruim budget, en ging aan de slag met een
@kdenheijer @mrkoolzaad team enthousiaste jonge honden zonder onderzoekkennis (volgens Hans hoefde er niets meer te worden onderzocht), zonder kennis van psychologie (terwijl er heel wat gepsychologiseerd zou worden, over contexten, transfer, leren). Goedbedoelende amateurs.
@kdenheijer @mrkoolzaad Was het instituut, het IOWO, universitair ingebed? Dat dacht ik wel. Afijn, het werd na 10 jaar opgeheven. Deel van de staf ging naar SLO (!), deel ging door onder de hoed van prof. Van der Blij, universitaire vakgroep dus. Onder academische vlag verder. De groep had al ontdekt
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(