Det här är ett felaktigt tweet som får spridning just nu. Vad är det egentligen som Vattenfall gjort? Häng med på #eltwitter
För det första: Vattenfall har _inte_ gett något besked om att nya reaktorer ska byggas i Sverige. Den uppgiften är felaktig.
Det vattenfall har gjort är att ansöka till ägaren av transmissionsnätet, Svenska Kraftnät, att de är intresserade av att eventuellt ansluta tillkommande effekt till transmissionsnätet. Det är helt nödvändigt för att svenska kraftnät ska börja jobba med frågan.
Svenska kraftnät ska då utreda om det är tekniskt möjligt att ansluta den tillkommande effekten och vad det isåfall skulle kosta och vilken tidplan som är rimlig.
Om det skulle visa sig att det är möjligt att göra så ska själva projektet genomgå miljöprövningar och alla andra tillståndsprocesser. Det är omfattande och kommer att ta lång tid. Det kommer att ta många år innan ett beslut om ev projektstart kommer.
Den här ansökan är alltså egentligen ingen kioskvältare utan helt vanlig myndighetshantering. Sverige är inte ett steg närmare någon ny kärnkraft i och med detta.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Expressen har många goda sidor, men deras tyckanden om #energipol är ofta okunniga. Så även i den här osignerade ledaren. #eltwitter
Framförallt denna trötta och slappa hänvisning till ”elbrist” när det kommer till dagens elpriser.
De skenande elpriserna i Sverige beror på skenande gaspriser på kontinenten som blöder in på den svenska elmarknaden pga EU’s inre marknad. Sverige exporterar el som aldrig förr och kraftbolagen har nettointäkter i miljardklassen, per månad.
Alright. Teknikkonsulten WSP har publicerat en rapport om framtiden för svensk kärnkraft, med särskild vinkel på SMR, "Små modulära reaktorer". Ska vi kolla lite vad som står i den? #eltwitter#energipol 🧵 wsp.com/sv-se/insikter…
WSP delar upp SMR i två segment, konventionell och avancerad SMR. En konventionell SMR är helt enkelt en vanlig tryckvattenreaktor på max 300 MW elektrisk effekt. En avancera SMR har en helt annan typ av kylning och ska i förlängningen tex kunna återanvända förbrukat bränsle.
Avancerad SMR ligger mkt långt fram i tiden. Tidigast någon gång kring 2050-2060 förväntar sig WSP att sådana SMR ska kunna finnas i kommersiell användning. Jag gissar på minst 30 år till. Vi kan alltså släppa avancerade SMR under vår livstid.
Nu blir det #eltwitter om en föreskriftsändring som kommer att slå ner som en bomb när den träder i kraft 1 dec 2022. Vill ni veta vad?
Det handlar om att @elsakerhet ger ut en ny föreskrift, ELSÄK-FS 2022:3. Vem bryr sig om en sån grej förutom oss elnördar? Ni borde, för detta angår med all sannolikhet er.
Föreskriften handlar om innehavarens ansvar för att se till att dennes elanläggning är säker, så att man inte får ström i sig eller orsakar en brand. Kolla här i 6 par.
Ringhals 4 är ur produktion till minst 31 Januari, enligt ägarna. Vad var det egentligen som hände? Häng med på en #eltwitter
En kärnreaktor är ur kraftproduktionsperspektivet sett inget annat än ett sätt att koka vatten till ånga, som sedan får driva runt turbiner som alstrar el i generatorer. Ringhals 4 är en så kallad tryckvattenreaktor. Där värms vattnet som omger kärnbränslehärden upp under tryck.
Detta innebär att vattnet inte tillåts koka och bli ånga. Det trycksatta, mycket radioaktiva vattnet, pumpas sedan till en eller flera ånggeneratorer, jättelika värmeväxlare kan man säga. Där värmer det trycksatta vattnet upp vattnet i sekundärkretsen.