#ALARK
Yatırımcı sunumunu inceledim, bazı noktalara temas etmek isterim. Öncelikle yeni yapılacak yatırımlardan bahsedelim.
Tarım ve gıda tarafında yapılan yatırımları çok doğru hamleler olarak gördüğümü ifade etmiştim. Herşeyden önce şunu not edelim Türkiye bir tarım ülkesi ve bir tarım ülkesi olarak da kalacaktır, burası net. Tarım ülkesi olarak kalacak demek kötü birşey değil
Sanayiye ulaşamayacak, katma değerli üretim yapamayacak demiyorum. Söylediğim ülkemizin zengin iklimi, benzersiz coğrafi koşulları, geniş tarım arazilerine ve iş gücüne sahip olması.
Avrupa’nın en geniş tarım arazilerine sahibiz, dünyada tarımda ilk 10’dayız. Fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve nar üretiminde dünya lideriyiz. 55 ürünün üretiminde ilk 10’dayız.
Ancak arazi verimliliğinde ve emek verimliliğinde sıralamamız çok gerilerde. Bütün bu elverişli koşullara rağmen tarım devi bir şirketimiz yok, sektörün AR-GE yatırımları çok düşük seviyede. İşlenen arazilerin genellikle küçük ve geçim odaklı olması
katma değerli üretimi düşürüyor. Özetle Türkiye tarımdaki büyük potansiyelini kullanamayan, bu alanda entegre sektörler kuramayan ve özel sektör-devlet işbirliğini organize edemeyen, planlama eksikliği olan bir ülke.
Pandemiden sonra yaşanan gıda enflasyonu ve iklim değişiklikleriyle de artık açıkça ortaya çıkmıştır ki ülkemizin tarım tarafında reformist politikalara yönelmesi elzemdir.
Alarko aynı Hektaş ve Toros Tarım gibi tam olarak burda devreye giriyor. Aşağıdaki görselde görülebileceği gibi tarımda verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar başlamış. AR-GE, tarım teknolojisi yatırımı ve girişim fonu kurulması son derece doğru hamleler.
Bu alanda paylaşılan finansal verilerde gayet tatmin edici. 600M USD’lik ciro ve 175M USD’lik FAVÖK projeksiyonu yapılmış. Hem karlılık hem de şirketin konsolide finansallarında önemli pay sahibi olacak rakamlar bunlar.
Şirketin 2030 hedeflerinde enerjinin payının %40’a indirilip sektörel olarak daha dengeli bir portföye gidilmesi yolunda da en önemli alan burdaki yatırımlar olacağa benziyor.
Diğer taraflara bakacak olursak 2023 yılında Cenal’daki bakımdan ötürü bu yılki üretimin geçen yıla göre daha düşük olacağı forecast edilmiş.Özgür Bey 2023 senesinin meramın yılı olacağını ifade etmişti ancak sunumda dağıtım tarafına ilişkin geleceğe yönelik bir tahmin göremedim
Bu alanda daha detaylı bilgiler ilerleyen dönemlerde paylaşılacaktır diye ümid ediyorum. Şirketin son açıklanan yatırımları ve vizyonuyla hedefledikleri 3 Milyar USD’lik piyasa değerine kendilerinin tahmin ettiklerinden daha kısa sürede ulaşacaklarına inanıyorum.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#ULUUN
Şirket 3. Çeyrek bilançosunun daha detaylı röntgenini çektim. Tabloda 3. Çeyrek ve 2. Çeyrek kıyaslaması yapılmıştır. Finansman giderlerindeki düzelme dışında bütün önemli kalemler negatif. Hisse fiyatı grafiğindeki kötü performans bu tablodan ötürü.
Tarihsel verilere baktığımız zaman 2022 2. Çeyrek bilançolarının şirketin şahikası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Son gelen bilanço şirketin yükseliş ivmesinin kaybolduğuna ve tepeden dönüş başladığına inandırdı piyasayı.
3. Çeyrek bilançosunu beğenmediğimde twitterdaki bazı çok takipçili manipülatif hesaplar isim vermeden bana hakarete kadar getirmişlerdi konuyu ancak işimiz finans ve finansal konularda realite, somutluk her alandan daha keskin. Algılarla bir yere kadar durumu idare edeblrsnz.