Folket plågas av höga elpriser och vissa anför #sverigepriser som en lösning. Här kommer en #eltwitter -tråd där jag presenterar en mkt enklare och bättre lösning. Häng med! #energipol
Glöm inte att dela!
Som alltid flyr jag till fysiken. Den enda plats där jag är jag.
Vi kan lägga fast två saker: 1. Elektrisk energi i den form vi använder, växelström, kan inte lagras. Det är den ultimata färskvaran. 2. Elektrisk energi behöver överföras i ledningar med begränsad kapacitet
Hade växelström kunnat lagras hade vi kunnat bygga upp lager och samla i ladorna till sämre tider. Hade överföringskapaciteten varit oändlig, hade priserna jämnat ut sig automatiskt.
Om samma sorts äpplen kostar 10 kronor i Stockholm och 100 kronor i Uppsala och det finns en oändlig stor kapacitet att frakta äpplen mellan städerna kommer marknaden att se till att priserna blir samma.
Men nu funkar inte elektrisk energi så. Sverige kan bara exportera en viss effekt till utlandet. Såhär ser det ut. (karta från SvK)
Om Sverige producerar mer el än vad dessa exportkablar kan överföra kommer det att bli ett överskott i Sverige. Eftersom el inte kan lagras så kommer det överskottet att behöva konsumeras momentant.
Och vad händer då? Jo, elpriset faller. Många äpplen på marknaden, lägre priser. När produktionen går ner, kanske på grund av ökad förbrukning pga billigt, så kommer produktionen så småningom att understiga exportkablarnas kapacitet.
Och då stiger priset igen. Här ser ni en graf på hur det fungerar när efterfrågan på el är låg, produktionen hög. Då slår vi i taket överföringsmässigt och priset går ner. Bildcred: ekonomistas.se
Så, den enklaste lösningen för att sänka elpriserna är att snabbt öka produktionen av el i SE3 och SE4. Med snabbt menar jag inte några kärnkraftverk om 30 år, utan den havsbaserade vindkraft som ligger på bordet idag.
Det finns definitivt fördelar med mer planerbar kraft i SE3 och SE4. Men det är en annan tråd. För elpriset spelar det ingen roll vad som producerar elen.
Om vi har så mkt elproduktion att vi så ofta som möjligt har mer effekt än vad exportkablarna kan överföra, så får vi våra "sverigepriser". Elpriset kommer då att sättas av den inhemska konsumtionen inom elhandelsområdet.
Fördelen med den lösningen är att vi helt och hållet råder över det själva. EU kommer inte att ha några synpunkter på att vi bygger ut ännu mer elproduktion. Vi sköter tillstånd och upphandlingar själva och har kontroll över produktionen.
Om regeringen får tummen ur och börjar godkänna vindkraftparker till havs, slutar tjura om vem som ska betala transmissionsnätet och helt enkelt got their act together så är mitt scenario inte många år bort.
Och om vi dessutom genomför en strategisk och genomtänkt plan för energieffektivisering, kombinerat med stopp för fler exportkablar så kommer fysikens lagar att hjälpa oss ur knipan.
Hur mkt mer ska vi öka produktionen då? Det fina med twitter är att det alltid finns folk som kan saker på riktigt. När det gäller sånt är det @bengtxyz ni ska följa.
Så, hur mkt havsbaserad vindkraft är på gång? Tja, totalt runt 90 GW, varav mkt i SE3 och SE4. energi.se/artiklar/2022/…
Vill regeringen verkligen göra nåt åt de höga elpriserna på 5-10 års sikt så ska de sätta full rulle på utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Varje dag är en förlorad dag. @BuschEbba@SwedishPM
Det här är ett felaktigt tweet som får spridning just nu. Vad är det egentligen som Vattenfall gjort? Häng med på #eltwitter
För det första: Vattenfall har _inte_ gett något besked om att nya reaktorer ska byggas i Sverige. Den uppgiften är felaktig.
Det vattenfall har gjort är att ansöka till ägaren av transmissionsnätet, Svenska Kraftnät, att de är intresserade av att eventuellt ansluta tillkommande effekt till transmissionsnätet. Det är helt nödvändigt för att svenska kraftnät ska börja jobba med frågan.
Expressen har många goda sidor, men deras tyckanden om #energipol är ofta okunniga. Så även i den här osignerade ledaren. #eltwitter
Framförallt denna trötta och slappa hänvisning till ”elbrist” när det kommer till dagens elpriser.
De skenande elpriserna i Sverige beror på skenande gaspriser på kontinenten som blöder in på den svenska elmarknaden pga EU’s inre marknad. Sverige exporterar el som aldrig förr och kraftbolagen har nettointäkter i miljardklassen, per månad.
Alright. Teknikkonsulten WSP har publicerat en rapport om framtiden för svensk kärnkraft, med särskild vinkel på SMR, "Små modulära reaktorer". Ska vi kolla lite vad som står i den? #eltwitter#energipol 🧵 wsp.com/sv-se/insikter…
WSP delar upp SMR i två segment, konventionell och avancerad SMR. En konventionell SMR är helt enkelt en vanlig tryckvattenreaktor på max 300 MW elektrisk effekt. En avancera SMR har en helt annan typ av kylning och ska i förlängningen tex kunna återanvända förbrukat bränsle.
Avancerad SMR ligger mkt långt fram i tiden. Tidigast någon gång kring 2050-2060 förväntar sig WSP att sådana SMR ska kunna finnas i kommersiell användning. Jag gissar på minst 30 år till. Vi kan alltså släppa avancerade SMR under vår livstid.
Nu blir det #eltwitter om en föreskriftsändring som kommer att slå ner som en bomb när den träder i kraft 1 dec 2022. Vill ni veta vad?
Det handlar om att @elsakerhet ger ut en ny föreskrift, ELSÄK-FS 2022:3. Vem bryr sig om en sån grej förutom oss elnördar? Ni borde, för detta angår med all sannolikhet er.
Föreskriften handlar om innehavarens ansvar för att se till att dennes elanläggning är säker, så att man inte får ström i sig eller orsakar en brand. Kolla här i 6 par.