1)Daha önce altın buzağı hadisesine değinmiştik. Yahudiler haricinde Hrıstiyanlar ve Müslümanlar tarafından da putperestlik olarak görünen bu hadise, acaba gerçekten de öyle midir? Çöldeki İsrail kavmi, Musa’nın yokluğunda başka bir tanrıya tapmış mıdır?
2)Tanah’ın Çıkış kitabında açıkça görüldüğü gibi, insanları altın bir buzağı yapmaya iten kendilerini Mısır’dan henüz çıkarmış olan ve minnettar olmaları gereken tanrıları Yahve’den ümit kesmiş olmaları değildir.
3)Tam tersine Yahve’nin kendileri için yaptıklarının farkındadırlar ama Musa’nın dağda çok uzun kalmasından dolayı Yahve ile bağları ortadan kalkmıştır. Yeni bir tanrıya ihtiyaçları yoktur, Rableri hala Yahve’dir ama onunla bağlantıyı yeniden tesis etmek gerekmektedir.
4)Nesiller boyu Mısırda yaşadıkları için hiç bilmedikleri çölde, öndersiz, rehbersiz kalmışlardır. Harun dökme altından buzağıyı yapar yapmaz “Ey İsrail seni Mısır diyarından çıkaran ilahların bunlardır” demeleri ise kimi müfessirlerin kafasını karıştırmıştır.
5)Daha önceki yazılarda belirttiğimiz bir noktaya tekrar değinelim. Türkçede “ilahlar” olarak çevrilen kelimenin İbranicesi olan “Elohim” çoğuldur yani ilahlar / tanrılar anlamına gelir ama İbrani Kutsal Kitabında her zaman için tekil anlamda kullanılır.
6)Burada bir başka detay daha var - önceden bahsetmiştik. Çıkış kitabına son şekilleri verilirken güneyli kahinler kuzey krallığında Kral Yarovam'ın inşa ettirdiği Dan ve Beytel kentlerinde bulunan iki altın buzağıyı ve sunağı da eleştirmek amacı gütmektedirler.
7)Yarovam, aynı tanrıya inanan ve çeşitli farklar olsa da güneylilerle temelde aynı inanç sistemi altında toplanmış, kuzey halkına yeni bir din sunamazdı. Ancak bu dinin bazı öğelerini kontrol altında tutabilirdi.
8)Bunun için iki yeni dini merkez inşa etti. Biri krallığının en kuzeyindeki Dan kentinde, diğeri en güneyindeki Beyt-El kentindeydi. Beyt-El “Tanrının Evi” anlamına geliyordu ve Yakup, Tekvin kitabına göre burada uykuya dalıp düşünde gökyüzüne erişen bir merdiven görmüştü.
9)Kuzey krallığının dini simgesi olarak iki dökme altın buzağıyı seçti. Kenanlıların tanrısı El de genç bir boğa olarak betimlendiği için, Yarovam İsrail krallığında önemli bir nüfusa ve etkiye sahip olan olan Kenanlılara da birlikte yaşamak için bir imkan sunuyordu.
10)Dan ve Beytel'deki altın buzağı heykelleri aynı Çıkış kitabında Harun’un yaptığı altın buzağı gibi başka bir tanrıya adanmış değildi yahut İsrail kavmi bu heykellere put olarak tapmamıştı. Yahve’yi temsil için yapılmışlardı.
11)Henüz Musa dağdan tabletleri getirmediği için On Emirin ilkini de ihlal ettikleri söylenemez. Çıkış Kitabı 20.babdaki ünlü emirler “Etik/Ahlaki On Emir” olarak bilinir. 34.babdaki emirleriyse “Ritüel On Emir” yahut Ahit Düsturu olarak adlandırırlar
12)Bu ikinci liste, güney kökenli “J” metnine aittir ve temelde Yahve’ye ibadet kurallarıyla ilgilenmektedir. Dolayısıyla altın buzağı buradaki “kendin için dökme ilahlar yapmayacaksın” emrinin bir ihlalidir – doğrudan Kral Yarovam’ın altın buzağılarını hedef alır.
13)Aynı asırlar sonra Kral Yarovam’ın dinden dönmesi söz konusu olmadığı gibi, bu hadise puta tapma da değildir. E metnindeki dökme ilah, kuzey krallığının suçlanması için yeterlidir ama Süleyman mabedindeki altın kaplama keruvlar bu kapsama girmez.
14)Bronz Çağında farklı anlamlara gelebilecek olan bu sembolizm, hem erken Hrıstiyan, hem de Müslüman müfessirlerce – her ikisinin ama özellikle İslamın puta tapma hassasiyetleri sonucunda - yanlış yorumlanmış gibi görünüyor.
15)Nitekim Çıkış Kitabında Harun altın buzağı dökülüp hazır olduktan hemen sonra bir mezbah / sunak yapar ve ertesi günü “Yahve için bayram” ilan eder ki şükran ve selamet takdimeleri sunulabilsin. Başka bir tanrıya değil elbette ki Yahve’ye.
16)Dolayısıyla burada söylenebilecek olan tek şey İsrail kavminin Musa’nın yokluğunda Yahve ile irtibatı tesis etmeye çalıştıklarıdır. Doğru tanrıyla irtibat tesisine çalışmışladır ama yöntemleri yanlıştır, Ahit Düsturuna aykırıdır.
17)Son olarak da Kur’an’daki versiyonda ilginç detaylara değinelim. Kur’an Torah’ın tersine sahneyi altın buzağının dökülmesiyle değil, Musa ve Allahın konuşmasıyla açıp bir gerilim yaşatır – çünkü Musa kavminin ne günah işlediğini henüz bilmemektedir ve endişelidir.
18)Ku’ran altın buzağıyı yapanın Harun olduğunu söylemez, anlatıya yeni bir karakter ekler -Samiri. İnsanları yoldan çıkarıp –Torahta olmayan bir detayla böğürebilen – altın buzağıyı döken Samiri’dir. Harun kavmin kendini öldürmesinden korktuğundan sessiz kalmıştır.
19)Ancak Samiri karakterinin kim olduğuna dair bugüne kadar tatmin edici bir cevap verilememiştir. Kimileri bunun bir şahıs değil kabile olduğunu söylese de, Kuzeydeki Samiriler ile tam bır bağlantı kurulması mümkün değildir.
20) Farklı teoriler olmakla birlikte, makul görünen bir teori çöldeki altın buzağı ile Yarovam’ın Dan ve Beyteldeki altın buzağıları arasında fazla bilgi vermeden bağ kurulması olabilir. Zira Samiriye bölgesi kuzey krallığının bir parçasıdır.
21)Harun'un altın buzağı hadisesindeki rolünü – İbrani Kutsal Kitabında açıkça suçlanmasına rağmen – polemik konusu haline getirmeyen bir başka şahıs da M.S 578’de ölen Süryani alim Urfa piskoposu Yakup Baradey'dir.
22) Samiri kelimesine etimolojik olarak en çok benzerlik gösteren İbranice “Şomron/ Şemer” yahut Aramice “Şamray” kelimeleri değil Etiyopyanın Ge’ez dilindeki Kutsal Kitapta geçtiği şekliyle “Samravi” olmalıdır.
23) Dolayısıyla anlatıdaki karakter (Samiri) Kurana özgüdür ama kelimenin kökündeki bağlantı Ge’ez diline yakındır. Bu durum söz konusu kelimenin o dilden alındığını göstermez, sadece iki kültürde ortak bir kavramsal anlayışın söz konusu olabileceğini gösterir.
24) Kaynaklar 1) Joel Baden, “The Composition of the Pentateuch: Renewing the Documentary Hypothesis” 2012, 2) Michael Pregill “The Golden Calf Between Bible and Quran” 2020
25) 3) Knoppers & Levinson “The Pentateuch as Torah: New Models for Understanding Its Promulgation and Acceptance” 2007 4) R.E Friedman “The Bible with Sources Revealed” 2003

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Aydın Gören

Aydın Gören Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @moonlor93654961

Jan 21
1)Daha önceki yazılarda Belgesel (Documentary) Hipotezinden bahsetmiştik. Ancak özellikle 1980’lerden sonra bu hipoteze yönelik eleştirler çoğaldı. Bu da hipotezin farklı ve yeni şekillerde güncelleşmesine neden oldu. Hatta bazı araştırmacılar hipotezi tamamen terk ettiler.
2)Bunun bir sonucu olarak yeni yaklaşımlar akademide güç kazanmaya başladı. J ve E’nin varolmadığı varsayılırken, D ve P nin hala genel anlamda geçerli olduğu özellikle Avrupa Biblikal akademi camiasında yaygın görüş haline gelmeye başladı.
3)J ve E ye dahil metinler bu anlayışta Kahinler metni (P) redaksiyonu öncesi materyal olarak ele alınmaya başlandı. Buna göre söz konusu metinler, parça parça ve bölük pörçük olarak olmalarına rağmen bir araya getirilmeleri Kahinler metnini yazanların çabasının bir ürünüdür.
Read 21 tweets
Dec 24, 2022
1) Geçen sefer İbrani Kutsal Kitabı Tanah’ta günümüzdeki anlayışla monoteist olarak okunan bazı bölümlerin esasında tam olarak bu anlama gelmediğinden bahsetmiştik. Bu kısımların asırlar içerisinde gelişen, değişen bakış açısıyla geriye dönük yorumlandıkları görülmektedir.
2)Bunun çok belirgin bir örneği Tesniye kitabının 6.babındaki ünlü “Şema Yisrael” ayetidir. “Dinle, ey İsrail! Tanrımız RAB tek RAB’dir” diye çevrilir. YHWH kelimesinin üzerindeki tabu nedeniyle günümüzde dualarda onun yerine “Adonai” (Rab) kelimesi ikame edilmiştir.
3)Ancak eski haliyle yazıldığı devir ve öncesine bakacak olursak, Rab yerine Tanrının özel ismi olan Yahve’nin kullanılması daha mantıklıdır. Her kavmin bir tanrısı vardır ve İsrail’in tanrısı o kavmi özellikle seçmiş ve korumaya söz vermiş olan Yahve’dir.
Read 20 tweets
Nov 19, 2022
1)Torah’ı oluşturan beş kitaptan ilki olan Tekvin ve sonrasındaki dört kitap: Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye arasında sadece anlatım tarzında farklılıklar yoktur. Bunun yanısıra kavramsal, toplumsal ve teolojik farklar da göze çarpar. Image
2)50 babdan oluşan Tekvin kitabının ilk 11 babı yaradılış ve Nuh tufanını konu alır. 12 ila 36 arasındaysa ataların hikayeleri vardır – sırasıyla İbrahim, İshak ve Yakup. 37-50 arasındaki son kısım - ki takriben 15 sayfa kadardır – Yusuf’un hikayesine ayrılmıştır.
3)Edebi olarak novella (kısa roman / uzun hikaye) tarzındaki Yusuf’un kıssası kimi araştırmacılara göre yaradılış/tufan ve atalar anlatısıyla, Torahın geri kalan kısmı arasında bir geçiş olarak ele alınır. Kimileri ise bunu kabul etmeyerek hikayenin öğelerine dikkat çekerler.
Read 22 tweets
Aug 14, 2022
1)Şeytan ayetleri ve Garanik Vakası yeniden gündeme geldiği için ilginç bir noktaya dikkat çekmek gerekir. Neden erken dönem anlatısında siyer ve tefsirlerde bu olay yer alırken hadis kitapları bu konuda suskundur? Neden sonraki dönem Müslümanları bu olayı şiddetle reddeder?
2) İlk olarak geleneksel İslam anlatısında farklı amaçları olan söylem çeşitlerini tespit etmek gerekmektedir. Kuran bir üst metin olarak kalmak şartıyla, bu söylem çeşitleri siyer/megazi, tefsir ve hadis olarak üçe ayrılır.
3) Geleneksel anlatı kadar günümüzdeki anlayış da bu üçünün birbirini tamamlayarak bütünün parçalarını oluşturduğu kabüludür. Ancak bu üç diskur / söylem sadece farklı anlatı janr / tarzları değil esas olarak üç ayrı kültürel projedir.
Read 18 tweets
Feb 18, 2022
1) Bu kez 4 ve 6. asırlar arasındaki ilginç bir dini reforma değineceğiz. Yemen’deki Himyer Krallığı yazıtlarının incelenmesiyle belirginleşen yeni bir tek tanrıcı akıma, kimilerinin Rahmanizm diye adlandırdığı dine göz atacağız. Image
2) Himyer krallığı 2. Asırdan başlayarak Yemen’deki diğer krallıkları güçlenmeye başladı. 500’lerin başında etki alanı Yemen’den Yesrib’e uzanan bu devasa devlet 380-384 arasında önemli ve radikal bir dinsel reform yaşayarak Yahudiliği resmi din olarak kabul etti. Image
3)Ancak günümüzde yaygın olan Rabbani Yahudilik o dönemde henüz oluşmadığı için, Himyeri reformuna Yahudilik bazlı senkretik bir din olarak yahut Yahudiğilin kaybolan bir kolu olarak da bakılabilir. Araştırmalar bu değişimin aniden olmadığını ve iki asıra yayıldığını gösteriyor.
Read 25 tweets
Apr 9, 2021
1)Kimi zaman, Eski Akdeniz, Ortadoğu ve Batı Asya geleneklerinin nasıl birbirini etkilediği, ne kadar girift oldukları gözümüzden kaçıyor. Kendi inanç / öğretilerini diğerlerinden üstün gören zihniyet tüm coğrafyada etkisini inanan / inanmayan herkes için devam ettiriyor. Image
2) Kendi inanç / gelenek/ yorumlarını hayatın merkezine oturtanlar, tarihsel hadiselerin birbiriyle ilişkilerini göz ardı ederek yahut görmezden gelerek gerçeklikten kopuk izole bir anlayışı asırlarca egemen kıldılar.
3) Gelin bu kez geleneksel İslam tarihinde rolleri iyice azaltılmış olan Roma / Bizans / Sasani etkilerine ve yöre insanlarının girift iletişimlerine bir göz atalım.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(