Bu depremlerin, Türkiye'nin belki de en çok göz ardı edilen doğal afet meselesi olan #volkanizma üzerindeki etkisini merak ediyorum. Aktif volkanlarımıza çok yakın, çok büyük depremler. Bu konudaki analizleri merak ediyorum. @fatihaltayli programında konusu açılsa çok iyi olur.
İnsan çaresizlik içinde olan biteni izlerken sormadan edemiyor: Ne bekleniyordu?
Bu soruyu iki anlamında da soruyorum:
1) Böyle bir depremde ne sonuç bekliyorduk? 2) İşleri düzeltmek için neyi bekliyoruz?
Yapı stoğu bu kadar kötüyken, bir “deprem ülkesi” olduğumuz gerçeğinin sürekli görmezden gelinirken, ülkenin en büyük fay hatlarının geçtiği şehirlerdeki binalar depreme dayanıklı inşa edilmezken, "imar barışı" adı altında çürük binalar resmileştirilirken,
15-20 yıllık olduğu söylenen binalar bile patır patır çökerken, deprem bölgesinde giriş katlarının kolonları kesilip işyerine çevrilirken, bu faylardaki bir depremde tam olarak ne olması bekleniyordu?
Benzer bir sayfada daha birebir aynı hatalar ve görselle gördüm az önce. Birbirlerinden kopyala yapıştır ile mi dağıtıyorlar, ortak bir kaynaktan mı yanlış yayılıyor bilmem.
Daha gerçekçi bir sanatçı çizimi şu şekilde (bir "okyanus gezegeni")... 👇
Bu "kaynakların" vermeye çalıştığı haber, TOI 700 e'nin keşfi (yukarıdakiyle aynı sistemdeki bir diğer gezegen daha yaşanabilir çıktı).
Sanatçı çizimi şöyle (arka planda, uzakta TOI 700 d de gözüküyor): 👇
ChatGPT güvenilir bir kaynak değildir, zira güvenilir olmak için eğitilmemiştir.
ChatGPT, *güvenilir bir kaynakMIŞ GİBİ davranacak şekilde* eğitilmiştir.
Verdiği cevaplar doğruymuş gibi gözükme konusunda çok iyi (ki çok basit sorulara verdiği cevaplar çoğu zaman doğru); ama işi bilenler için, verilen cevapların alelade birleştirilmiş fikir kırıntıları olduğu çok açık.
Birçok cevapta doğrular ve yanlışlar iç içe geçmiş halde. Dolayısıyla ne zaman güvenebileceğinizi bilmenizin hiçbir yolu yok. En tehlikeli kombinasyon yani...
Bu bakımdan, gündelik kullanımda faydadan çok zarar bile getirebilir açıkçası.
NASA birazdan 11 MİLYON kilometre ötede bulunan, küçük bir futbol stadyumu büyüklüğündeki bir asteroide, saniyede 6.6 km hızla çarparak yönünü değiştirmeye çalışacak.
11 Eylül'de araçtan ayrılmış bir kamera, çarpışmayı 600 kilometre uzaktan izleyecek.
Amaç, "kinetik vurucu" olarak adlandırabileceğimiz bu aracın asteroidin yönünü anlamlı bir miktarda değiştirip değiştiremeyeceğini görmek.
Böylece gelecekte gezegenimize çarpma riski olabilecek asteroidlere ne kadar erken, ne şiddetle çarpmamız gerektiğini öğreneceğiz.
Tepedeki linkten, 30 dakika sonra gerçekleşecek çarpışmayı canlı olarak izleyebilirsiniz.
Şu anda hedef, kamerada ufak 2 nokta olarak gözüküyor. Çünkü hedef, ikili bir asteroid sistemi. Çarpılacak olan cisim, görece küçük olan "uydu-asteroid".