Sinds een aantal jaar geef ik geen S.O.'s meer. Zeker voor onze leerlingen geldt vaak, een dag van te voren leren, dan de toets maken, en dan weer vergeten.
1/
Ik wilde een systeem hebben waarbij leerlingen in de onderbouw niet meer even hoefden te knallen, maar daadwerkelijk gemotiveerd worden in stukjes te leren: mijn mastery point systeem.
2/
Leerlingen halen gedurende de module allemaal punten voor verschillende onderdelen(woordenschat, grammatica, zinsvertalingen, en vaardigheden). Alles waar je punten voor kunt krijgen staat in de studiewijzer. Er zijn dus ook heel veel opdrachten waar je geen punten voor krijgt.3/
Alle punten vormen een eindcijfer. Je kunt meer punten halen dan dat je nodig heb voor een 10. Je mag een paar falen, geen probleem.
4/
Er zijn ongeveer 9000 punten te halen per module.
5/
Woordenschat: leerlingen krijgen bijna elke les woordjesoverhoringen via de elo. Er staat een QR code op het bord om ze sneller naar de opgave te krijgen. De elo geeft 8 willekeurige woordjes. Je kunt maximaal 200 pnt verdienen.
6/
Leerlingen die niet op hun telefoon willen of kunnen werken, kunnen het op papier doen.Dit kijk ik na en voer de punten in op de elo.
7/
Grammatica: Leerlingen maken op de elo grammatica oefeningen. Deze oefeningen zijn samengesteld uit een pool van x vragen. De elo haalt hier willekeurig een aantal uit. Veel antwoorden hebben feedback.
Leerlingen mogen onbeperkt een oefening proberen. De maximale score telt. 8/
Dit zorgt ervoor dat sommige leerlingen na één keer klaar zijn en anderen het vrijwillig 12 keer maken.
Wil je na de maximale score meer oefenen? Geen probleem. Je kunt geen punten kwijtraken.
9/
Er is een aparte grammatica oefening die 'oude' grammatica herhaalt. Dit komt niet terug op de toets, maar behoor je te weten en zal je moeten blijven oefenen.
Deze oefeningen staan maar een week open, hebben 5 items die binnen een korte tijd beantwoord moeten worden.
10/
Aan het einde van een hoofdstuk krijgen leerlingen een overhoring van 8 zinnen die ze moeten vertalen. Ze krijgen letterlijke zinnen uit het boek en zinnen die ikzelf heb gemaakt mbv grammatica en woordenschat.
11/
Er zijn nog een paar luisteroverhoringen en dan hebben ze alle punten bijelkaar.
Dan volgt het centrale proefwerk over dezelfde stof.
12/
Halverwege en aan het einde van een module krijgt de leerling een persoonlijk overzicht: 13/
Aan de hand van dit schema kan ik makkelijker met de leerling, de ouders, en de mentor overleggen waar de pijnpunten zitten.
Slecht cijfer, dus bijles? Dat hangt er vanaf waar dat cijfer vandaan komt.
14/
Daarnaast krijgen leerlingen in de nieuwe module een missie. Dan krijgen ze bonuspunten als bijvoorbeeld verbetering laten zien bij woordjes leren of grammatica oefeningen. Er zijn ook opdrachten voor verrijking.
15/
Daar zit een zeer uitgebreid Excel systeem achter (helaas ben ik gestopt met programmeren) om tot de juiste informatie te komen.
Het merendeel komt uit een Excel bestand van de elo's. Dus er zit veel automatisering achter. 16/
[nerd talk] Aan dit 'master' bestand zijn individuele Excel bestanden gekoppeld en die zet ik dan weer om in PDFs via een macro.
Via een add-on in Word kan ik via een Mail Merge de individuele bestanden naar de individuele leerlingen sturen. [/nerd talk]
17/
Dit systeem geeft mij veel meer inzicht in de progressie van leerlingen. Ontneemt dit de menselijke maat? Nee, cijfers, punten, kleurtjes blijven een versimpeling van de werkelijkheid. Maar zowel leerling als docent krijgen meer informatie tot hun beschikking om keuzes te maken.
En ineens was daar ChatGPT. Nu zou alles anders worden. De toekomst was hier.
De verwondering had het overgenomen van het gezonde verstand.
1/
Je ziet vaker bij ICT dat mensen verwonderd zijn, maar in verwondering kan je niet kritisch kijken.
ChatGPT is eigenlijk nog best primitief in wat het kan. Ja, de ontwikkeling zal nu sneller gaan en er zal een wapenwedloop tussen Microsoft en Google (Bard) komen.
2/
We moeten echter twee zaken uit elkaar houden: 1) GPT van nu 2) het idee van GPT.
Het eerste punt gaat over de gevolgen van het onderwijs van nu. Het tweede gaat erover wat er mogelijk aan zit te komen.
3/
Draadje met software dat ik gebruik voor mijn onderwijs.
1/
Ik gebruik (net als de rest van de school) natuurlijk Moodle en Teams.
Er zijn koppelingen mogelijk tussen deze twee softwarepakketten en de combinatie van deze twee zorgt er eigenlijk voor dat weinig tot geen andere platformen nodig hebt.
2/
Ik gebruik dan natuurlijk ook Word, maar ook nog wel LibreOffice Writer . Laatsgenoemde heeft pastel highlights en kan teksten automatisch aanvullen terwijl je type. Dat scheelt tijd.
Als we het over ICT hebben kunnen het onderwerp smartphones niet ontwijken. Hier een draadje met mijn gedachten.
1/
De wetenschap is steeds duidelijker over de aanwezigheid en daarmee invloed van smartphones (al is dit onderzoek al uit 2017): journalistsresource.org/economics/smar…
Als wij als onderwijs wetenschap serieus nemen, kunnen we bevindingen zoals deze niet zonder meer negeren.
2/
"Maar leerlingen moeten er mee leren omgaan."
Hoe gaan ze dat leren?
Als docenten weten we dat kennis niet zomaar onstaat. Daar moet begeleiding in komen.
Gaan we daar tijd voor vrij maken? Ik dacht dat we het te druk hadden om allerlei maatschappelijk zaken op te lossen
3/
Veel docenten hebben hun voorkeuren en ook bij ons op school zie je verschillenen. Wij hebben zowel Moodle als Teams en aan beide zitten voor- en nadelen.
In dit draadje wil ik simpelweg mij perspectief delen. Het is niet de waarheid.
Als studentassistent aan de Universiteit van Leiden was Blackboard de eerste elo die ik ondersteunde. Deze werd ook gebruikt bij de VU, waar ik iets meer dan een jaar op de faculteit Sociale Wetenschappen heb gewerkt.
Blackboard had zo zijn dingen, maar zoveel keus was er niet.
Mijn eerste school (SG Schravenlant in Schiedam) had itslearning (toen nog It's Learning) en vrij vroeg begon ik daar veelvuldig gebruik van te maken.
Ook mijn volgende school de KSH in Hoofddorp gebruikte itslearning. Daar was ik ook ICT&Onderwijs Coördinator.
Interessant. De les van klas 3 ging toch door. Op zich geen ramp. Ik hads rekening gehouden met deze uitval in de planners dus had bonustijd.
1/
Eerst begonnen met de studiewijzer tot aan de toetsweek te bespreken en wat algemene tips voor d voorbereiding. Zodoende kon ik nadenken wat ik verder ging doen.
2/
Ik besloot de grammatica van het vorige hoofdstuk (ook toetsstof) te herhalen mbv ChatGPT: indirect speech.
In de les heb ik zinnen laten genereren op het bord: 3/
Ik ben ook stagebegeleider en wat ik mijn stagiaires altijd als eerst aanleer is de onderverdeling van de lesstof in noodzakelijk, belangrijk, en bijzaak.
Op deze manier kan je veel flexibeler met onverwachte situaties omgaan en van je planning afwijken.
1/
Je krijgt ook een beter gevoel van controle en straalt daarmee ook rust uit. Het helpt ook bij werkdrukbeleving.
Deze onverdeling kan je goed maken als je planners op orde zijn.
2/
Over orde gesproken, mijn focus bij stagiaires ligt altijd op leiderschap (orde). Willen wij docenten behouden voor het onderwijs dan moeten wij ze het gereedschap geven om controle over de les te houden.
3/