Mega thread🧵για #δημοσκοπήσεις. Ο κυλιόμενος ΜΟ πρόθεσης ψήφου των 8 εταιρειών της αγοράς δίνει την ΝΔ στο 31,6%, ενώ τον ΣΡΖ στο 25%. Πόσο κοντά στην (εκλογική) πραγματικότητα αναμένεται να βρεθούν τα ποσοστά αυτά; Διαβάστε 👇
📌Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η "πρόθεση ψήφου" των εταιρειών έχει ΠΑΝΤΑ μεγάλη απόσταση από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Συνοπτικά έχουν ως εξής:
1⃣ Η δυναμική της προεκλογικής περιόδου. Η θεωρία προβλέπει (και η εμπειρία επιβεβαιώνει) ότι στην περίοδο από την προκήρυξη των εκλογών έως και την διενέργειά τους, τα ποσοστά των κομμάτων μεταβάλλονται, ενίοτε δραματικά, λόγω ενεργοποίησης διάφορων "effects".
2⃣ Το bias των εταιρειών. Και οι 8 εταιρείες συστηματικά υπο-εκτιμούν τον ΣΡΖ, σε σχέση με τη ΝΔ. Ο Μοσχονάς ονομάζει το φαινόμενο "σκοτεινό σημείο της ψήφου". Ο Βαρδουλάκης εκτιμά πως "ο ΣΡΖ αποδίδει καλύτερα με την πλάτη στον τοίχο". Οι δε δημοσκόποι, ιδιωτικά παραδέχονται >>
>> ότι υπάρχει ένα (αξιοσημείωτο) ποσοστό των ψηφοφόρων ΣΡΖ που αρνείται να συμμετάσχει στις έρευνες. Τέλος, οι ψηφοφόροι 17-21 δεν σταθμίζονται σωστά γιατί δεν έχουν ξαναψηφίσει.
3⃣ Στην "πρόθεση ψήφου" υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων. Στις εκλογές, όμως, δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι. Πού θα πάνε οι αναποφάσιστοι, είναι ένα μείζον, σε κάθε εκλογική μάχη, ερώτημα.
🧐Κανένα από τα παραπάνω σημεία δεν συνιστά κάποιας μορφής "έγκλημα" των δημοσκόπων. Ο συνδυασμός τους, όμως, μας υποχρεώνει να λαμβάνουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις *with a pinch of salt*.
📌Τα καλά νέα είναι πως οι 8 εταιρείες έχουν δημοσιεύσει πολλές δεκάδες δημοσκοπήσεων στους τελευταίους τρεις εκλογικούς κύκλους. Άρα, εξετάζοντας τα ιστορικά δεδομένα, μπορούμε να εντοπίσουμε προηγούμενες αποκλίσεις και να συγκροτήσουμε κάποιες εκτιμήσεις βάσει αυτών. >>
>> Σημειώνεται εδώ ότι το "γιατί" πέφτουν έξω, μας είναι - στην παρούσα φάση - αδιάφορο. Μας αρκεί να ξέρουμε το "πόσο".
‼️ Δείτε εδώ λοιπόν, πόσο "έξω" έπεσαν στην πρόβλεψη του αποτελέσματος ΣΡΖ και ΝΔ οι 8 εταιρείες (ΜΟ). Ιαν και Σεπτ 2019 = ερεβώδεις διαφορές. 2019 = αρκετά πιο ισορροπημένη κατάσταση, αλλά και πάλι ο ΣΡΖ υπο-εκτιμάται περισσότερο από ό,τι η ΝΔ.
🧐Δείτε πώς αλλάζει η εικόνα εάν, στο ποσοστό που δίνει η κάθε εταιρεία στον ΣΡΖ στην τελευταία της δημοσκόπηση, προσθέσουμε την ελάχιστη και την μέγιστη απόκλιση από το εκλογικό (του) αποτέλεσμα, στον ΜΟ των δημοσκοπήσεων τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές Ιαν 15/Σεπτ 15/2019.
Εάν επαναληφθεί λοιπόν η απόκλιση της πρόθεσης ψήφου, βάσει των στοιχείων των *ίδιων εταιρειών* που δίνουν σήμερα τον ΣΡΖ στο 25%, τότε αυτός ενδέχεται να πάρει από 31% έως και ...34% (‼️), ανάλογα με το εύρος της απόκλισης.
Αντίστοιχα, η εικόνα για την ΝΔ. Βάσει των ιστορικών στοιχείων για κάθε εταιρεία, ο νυν δημοσκοπικός ΜΟ 31,6% της ΝΔ ενδέχεται να καταλήξει σε ένα 33,2% έως 36,6%.
Εξετάζοντας λοιπόν συνδυαστικά (α) τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και (β) την ιστορικότητα της κάθε εταιρείας, επιτρέψτε μου να διατυπώσω τις εξής υποθέσεις εργασίας (σημεία 1 έως 3, βλ. παρακάτω) και εκτιμήσεις (σημεία 4 έως 6) :
1⃣ Η διαφορά των δύο κομμάτων ενδέχεται να είναι (πολύ) μικρότερη από αυτήν που καταγράφουν σήμερα οι δημοσκόποι.
2⃣ Ο ΣΡΖ λογικά θα γράψει πάνω από 30%. Ο στόχος του 32% είναι εφικτός.
3⃣ Εάν η ΝΔ φτάσει *ομαλά* έως τις κάλπες, ενδέχεται να πιάσει ένα 34-35%.
4⃣ Πρώτος στρατηγικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι διαφορά κάτω από 3%. Το momentum θα αλλάξει πλευρά σε αυτήν την περίπτωση.
5⃣ Πρώτος στρατηγικός στόχος για τη ΝΔ πρέπει να είναι το 35%, ώστε να μπορεί να πουλήσει το αφήγημα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.
6⃣ Η πλέον κρίσιμη (και δυσανάγνωστη) παράμετρος, είναι η ψήφος 17-35. Είναι δεδομένο πως η ΝΔ θα ακολουθήσει πολιτική "αποτροπής ψήφου". Ο ΣΡΖ πρέπει να κινηθεί επιθετικά στο "get out the vote". Όποιος επικρατήσει, αποκτά αυτομάτως στρατηγικό πλεονέκτημα.
7⃣ Επίσης κρίσιμο το *πώς* θα πάμε έως τις εκλογές. Οποιαδήποτε αναταραχή (hint: καλλιτέχνες), ενδέχεται να προκαλέσει κινήσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη ΝΔ.
Όμως αυτά, τα λεγόμενα "ποιοτικά στοιχεία" των δημοσκοπήσεων, ας τα αφήσουμε για επόμενα θρεντ. Mic drop🎤
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Στο φεστιβάλ των @aski1992, που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, συμβαίνουν πολλά και θαυμαστά. Από την έκθεση τεκμηρίων που λειτουργεί καθημερινά στην πλατεία ελευθερίας, ξεχώρισα μια σειρά διαγραμμάτων από το αρχείο της ΕΠΟΝ (1942). 🧵
Εδώ βλέπουμε τα μέλη της οργάνωσης στη Δραπετσώνα, ανά χώρο δουλειάς. Μηχανουργοί οι περισσότεροι, αρκετοί εργάτες στα ναυπηγεία και στα λιπάσματα, καθώς και καπνεργάτες!
📖 Στον τόμο με τις Βλακωδεις Κυβερνητικές Αποφάσεις, θα γραφεί με χρυσά γράμματα η επιλογή #ΝΔ να βάλει απέναντι το σύνολο των καλλιτεχνικού κόσμου, μόνο και μόνο για να ξοφλήσουν κανάς-δυο υπουργοί γραμμάτια σε ιδιωτικά κολέγια.
📌Οι καλλιτέχνες είναι παραδοσιακά ένας παρεμβατικός επαγγελματικός κλάδος: Στις τάξεις του υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, είναι φορέας εναλλακτικών προσεγγίσεων, είναι ευαισθητοποιημένος και ΚΥΡΙΩΣ τα μέλη του έχουν δημόσιο βήμα. >>
>> Οι καλλιτέχνες, διάσημοι αλλά και λιγότερο διάσημοι, έχουν πολυπληθή fan bases, σχέσεις με τα ΜΜΕ αλλά και γιγάντια κανάλια direct επικοινωνίας με το κοινό τους.
Πρώτα - πρώτα, την Υβριδική Τηλεόραση (νυν Ertflix) την έφτιαξαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ το 2017. Το project έτρεξε in-house και κόστισε το αδιανόητα χαμηλό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ [λιγότερο από ένα (1) επεισόδιο οποιασδήποτε σειράς μυθοπλασίας].
Ενόσω το πρότζεκτ ήταν ακόμα στα σκαριά, οι τεχνικοί της ΕΡΤ μας το παρουσίασαν (τότε δούλευα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με ΓΓ τον Κρέτσο). Ο Κρέτσος το αγκάλιασε αμέσως, και το φθινόπωρο του 2017, στο παγκόσμιο συνέδριο HbbTV, ανακοίνωσε την έναρξη>>
📌Οι 13 (δεκατρείς ‼️ ‼️) διαφορετικές γραμμές της κυβέρνησης του Κυριάκου "είμαι βλαξ, δεν ήξερα" Μητσοτακη για τις #υποκλοπές.
🧵Γιγάντιο θρεντ - χρονικό για τις παλινωδίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, με αφορμή τη σημερινή, ντροπιαστική ανακοίνωση κατά Ράμμου.
Ξεκινάμε από τα σημερινά: Καταρχάς, ο Οικονόμου ισχυρίζεται, όπως πάντα, ότι ο #Μητσοτάκης "δεν ήξερε". Ο #Ραμμος, πάλι, της #ΑΔΑΕ, μπορεί να κατάφερε να μάθει κάτι, αλλά είναι "με τους κακούς"! Γιατί; Διότι έχει "προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ". 🤯🤯🤯
Η δε #ΠτΔ να μείνει μακριά. Δεν την αφορά η υπόθεση. Των "παρανόμως εξαχθέντων στοιχείων"! 🤯🤯🤯
Στο σημερινό 🧵μερικά συμπεράσματα για τις #υποκλοπες, διαμέσου των τοποθετήσεων ανθρώπων που κατά δήλωσή τους είναι (ή ήταν) "φιλικοί" στην κυβ. #Μητσοτάκη. Τίτλος: "Δύο όψεις μιας κρίσης", όπως ακριβώς κι ένα άρθρο του @SKalyvas που δημοσιεύτηκε στην "Κ" προ διμήνου.
Η *μία όψη* είναι αυτή που διατυπώνεται στο άρθρο του κ. Καλύβα. Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως ο εν λόγω δεν έχει γράψει τίποτε άλλο επί του θέματος. Ούτε πριν ούτε μετά. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν "γνωρίζει το θέμα σε βάθος". >>
>> Άλλωστε, όσοι δεν έχουμε "ειδικές ικανότητες" (ποιες να είναι αυτές άραγε; ), δεν μπορούμε καν να να καταλάβουμε (!) τι "περίπου" (!!!) συνέβη.
Ο κύριος @SPothitos ζητεί να επισημάνω "πού διαφωνώ" με τα ψέματα της ακροδεξιάς #Υπόγας της #ΝΔ για τους λεγόμενους "Αγανακτισμένους". Πολύ ευχαρίστως. Θρεντ 🧵λοιπόν, για το (εκ των υστέρων) κατασυκοφαντημένο Κίνημα των Πλατειών.
Πρώτα - πρώτα, οι ορισμοί. Η διεθνής και εγχώρια βιβλιογραφία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "Αγανακτισμένοι". Ο σωστός όρος είναι το Κίνημα των Πλατειών. Είναι διεθνές, ξεδιπλώθηκε στον δυτικό κόσμο και η αθηναϊκή του εκδοχή διήρκησε από τις 25 Μαίου 2011 έως τις 30 Ιουλίου 2011.
Η αφετηρία της κινητοποίησης ήταν ένα κάλεσμα μέσω FB για συγκέντρωση στη Διον. Αρεοπαγίτου. Την επομένη, η συγκέντρωση μετακόμισε επί της πλατείας Συντάγματος και πήρε χαρακτηριστικά Κατάληψης της Πλατείας.