Cenk YALTIRAK Profile picture
Feb 14 11 tweets 2 min read
2026’ya kadar Marmara’da deprem olacağına dair haberler üzerine önemli açıklama:
Bugünden tam 20 yıl önce bir dergide yazdığım, deprem tekrarlanma aralıkları ve tarihsel depremler arasındaki zaman ilişkisine dair basit bir tahmini, sanki bugün söylemişim gibi medyada paylaşanlara
yayanlara, bu haberi okuyanlara bilgi vermem gerekiyor.
Tarihsel depremleri incelediğimizde Ayasofya’nın kubbesinde hasara neden olan üç ayrı zamanda deprem olduğunu biliyoruz. MS.557, MS.989 ve MS.1509’da Ayasofya’nın kubbesini yıkan bu depremlerin her birinden önce +
İzmit ve civarında MS.553’te, MS.976’ta ve MS.1490’da depremler gerçekleştiğini de biliyoruz. Bu açıklama, bu tarihsel depremler arasındaki zaman aralığı ile ilgili bir bilgiyi içeriyordu.
1999 İzmit depremi ile Marmara’da beklediğimiz depremler arasında da benzer bir zaman ilişkisi olacağını istatistiki olarak tahmin ediyoruz. Bu zaman ilişkisi, güneşin doğuş ve batış saatlerini bildiğimiz gibi süper hassasiyette ve kesinlikte olamaz.
Yerkürenin kendi jeolojik zamanı vardır ve bizlerin yaptığı, bu zamanı artı-eksi istatistiksel olarak anlamaya çalışmaktır. Burada elimizde tarihsel deprem verisinin de sınırlı olduğunu altını çizmek gerekir.
Kısaca, 20 yıl önce “Yarın Marmara’da deprem olacak” diye halkı korkutanlara verilen bir cevabı, bugün söylemişim gibi haber yapanların habercilik yaklaşımı, 20 yıl öncesindekiler gibi tartışılır.
Bu öngörüyü, önümüzdeki 20 yıl boyunca gelecek depremlere hazırlık yapmak için yeterli zamanımız olduğunu söylemek için paylaşmıştım o zaman. Ben dahil herhangi bir yer bilimci, beklenen Marmara depremleri ile ilgili kesin bir tarih, yıl veremez.
Ama şundan eminiz ki, 20 yıl öncesi gibi önümüzde bizi bekleyen on yıllarımız bulunmuyor. 20 yıl geriden başladığımız zamana karşı bu yarışta odaklanmamız gereken tarih değil, öncelikleri belirleyerek hazırlık yapmaktır. Kovayı taşıran, o son damla değil, içindeki sudur.
Her gün deprem tarihini merak ederek yaşayamayız. Tedbir almak ve bunu doğru yapmak için bir dakika bile değerlidir. Lütfen tarihe değil, yapmamız gerekenlere odaklanalım.
Yer bilimciler olarak yaptığımız iş ciddi, aldığımız sorumluluk büyük.
Aynı ciddiyet ve sorumluluğu, depremle ilgili haber yapanların bu haberleri başkaları ile paylaşanların da alması gerekiyor. Bilim haberciliği ve bilim okur yazarlığının zayıf olduğu ülkemizde, korku ve panik yaratacak haber manşeti atmayı doğru bulmuyorum.
Bu haberi yaymadan önce keşke bana danışılsaydı. İTÜ e-mail adresim herkese açık.
Umarım bu tweet serisi, endişe yaratan bu habere açıklık getirmiştir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Cenk YALTIRAK

Cenk YALTIRAK Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @CYaltirak

Feb 16
Marmara Denizi’nde beklenen depremler ile ilgili farklı açıklamalar okuyorsunuz ve kafanızda doğal olarak birçok soru oluşuyor. Öncelikle bilimde tartışmanın normal olduğunu bilmemiz gerekir. Bilim, yanlışlanarak ilerleyen bir çalışma disiplindir.+
Eğer bilimde yanlışlama olmazsa gelişme de olmaz ve ona artık bilim diyemeyiz. Farklı tartışmalar olması zaten elzemdir. Yeter ki tartışanlar çalışmalarında bilimsel metodları kullanmış olsun.
Şimdi gelelim Marmara’da tek mi yoksa birden fazla mı fay olduğuna.. Her şeyden önce her ne kadar farklı bilimsel çalışmalar yapıyor olsak da, Marmara Deniz’inde deprem olacağı konusunda tüm yer bilimleri camiası hemfikirdir.
Read 26 tweets
Feb 13
Ege bölgesi ile özellikle İzmir ve Muğla'nın depremselliği ile ilgili sizlerden çok fazla soru geliyor. Bu bölgenin ve Ege Denizi'nin fay rejimi ve deprem üretme potansiyeli ile ilgili olan bu tweet serisi, umarım sorularınıza cevap verir.
Teknik bir flood olacak, spekülasyon yok
Ege bölgesindeki fay sistemi, Kuzey Anadolu (KAF) ve Doğu Anadolu Fay (DAF)'larından farklıdır. KAF ve DAF yanal ve oblik atımlı faylardır (bkz. Yanal-Oblik Fay nedir?)
Ege bölgesinde karada bulunan ve kıyıya yakın faylar ise düşey atımlıdır (Bunlara jeolojide "Normal Fay" denir)
Ege kara faylarında sınırlı sayıda paleosismoloji çalışması yapılmıştır. Bir fayda daha önce olmuş tarihsel depremlerin araştırılmasına paleosismoloji denmektedir.
Read 16 tweets
Feb 12
Merhaba, uzunca bir tweet serisi yazacağım.
Bunun hem sık gelen sorulara cevap olmasını hem de kafa karışıklarını gidermesini diliyorum.

Yer bilimciler olarak Türkiye'deki depremlerle ilgili ne biliyoruz?

Son yüzyılda üzerinde deprem olan fayların hangileri olduğunu biliyoruz+
Kısmen tarihte olmuş depremlerin hangi bölgeleri etkilediğini, bu depremleri oluşturan fayların hangileri olabileceğini biliyoruz.

Bazı fayların üzerinde sınırlı sayıda da olsa fay kazısı yaparak (yani paleosismoloji), üzerinde gerçekleşen son depremi ve daha eski depremleri de+
biliyoruz. Örn: Malatya Ovacık Fayı, Ganos Fayı, Muğla Fayı, Gökova Fayı... Bu fayların üzerinde oluşan depremlerin tekrarlanma periyodunu çıkarabiliyoruz.
Kuzey Anadolu Fay'ı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay'ı (DAF) üzerinde aletsel dönemde olan depremlerin+
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(