Cenk YALTIRAK Profile picture
Hayatta adalet, vicdan ve bilim. Doğa bilimci, tarih meraklısı, deniz jeoloğu ve jeofizikçisi, gelecek kurgucusu, doğduğundan beri kedili, Beton 5.0 karşıtı
Nov 19, 2023 22 tweets 4 min read
1) Kentsel dönüşüm ile ilgili sürekli bilim dışı, depremin her yeri dümdüz edeceği korkusu yayanların yarattığı baskı ile idare de eli kolu bağlı bir şeyler yapmaya çalışıyor. Oysa gittikçe artan bu kaosun mağdurları gerçekten evi yenilenmesi gereken insanlar olacak. 2) Bu nedenle sizi aşağıdaki bilimsel bulgulardan ve çerçeveden haberdar etmek gereksinimi duydum. Eğer fırsat olursa her ev için kesin bir kararı oluşturacak ivmeleri de hesaplayacak bir sistemi kuracağız.
Şimdilik yazılanları okuyun ve yayın. Panikle evinizden olursunuz.
Apr 25, 2023 21 tweets 4 min read
Son paylaştığım deprem ve kentsel dönüşüm tweetim sonrası herkes evinin depremde hangi ivme ile karşılaşacağını haliyle soruyor. Hem e-mail yoluyla hem buradan. Bu konuyu açığa kavuşturmamız lazım. Biraz uzun bir flood olacak, o nedenle sabrınızı rica ederim. 1. Şu anda İBB haritalarında bulunan ivmeler tek fay modeline dayanarak 2001'de yapılan bir harita üzerine inşa edilmiştir.
2. Bu harita ile yapılan tüm hesaplamalar, fayın dik ve dümdüz bir yüzeye sahip olduğu varsayımına dayanmaktadır.
Apr 24, 2023 4 tweets 1 min read
@kisacakimdir Onların kim olduğunu göremeyecek kadar kör olanların gelecekte yok olacakları görmediklerini bilin. Varsa yoksa emekli olacak ihtiyarların geçmişte savaştığı yel değirmenlerinden ürettikleri kahramanlık hikayeleri. Kanlarını zehirledikleri düşmanlıkları. Bu çocuklardan daha değerli bir şeyimiz yoktu. Öfke ve kızgınlık içindeyim. Ucuz belediyeci müteahhitlik siyaseti ile öldürüldüler. Hala neden oy vereceğiz bu kafalara bilmiyorum. Hele hele gençler.
Apr 24, 2023 6 tweets 1 min read
Marmara bölgesinde binanın yaşına, betonuna vs bağlı bir kentsel dönüşüm, bölgenin moloz çöplüğüne dönüşmesine ve gereksiz yıkımlara, gereken yerlerin yıkılmamasına yol açar. Olan, yanlış senaryolara bağlı halkın korkusunu ranta dönüştürme çabasıdır. Beton 5.0 ın gözü doymaz. Gerçek dönüşüm eğer evinizin tabanında ivme değeri bilimsel bir fay senaryosu ile yapılmıyorsa başımıza Kahramanmaraş depremlerinde gelen tekrar edecektir.
Kime anlatayım bilemiyorum. Acıbadem, Etiler, Levent, Ulus, Sarıyer'de En büyük depremde dahi 0.2 g aşmayan değerler var.
Mar 11, 2023 11 tweets 2 min read
Dün Gaziantep’te düzenlenen “Ulusal Risk Kalkanı” toplantısına davetli idim. İlk toplantıya arazi çalışması nedeni ile katılamamıştım.
Sayın Bakan ve katılımcılara aşağıda maddelediğim görüşlerimi doğrudan iletme fırsatım oldu. Bu maddeleri şimdi sizlerle de paylaşmak isterim: Image 1. Türkiye'de kara ve denizde 10 km’den uzun 600’ün üzerinde aktif fay bulunmaktadır. Her bir fayın ivedilikle ayrıntılı çalışılabilmesi ve bilimsel olarak tehlike ve riskin yeni yöntemlerle belirlenebilmesi için bağımsız bir yer bilimleri araştırma kurumu oluşturulmalıdır.
Mar 10, 2023 7 tweets 3 min read
Arazi çalışmasından dün itibarıyla döndük. Çalışma arkadaşlarım. Dr. Ufuk Tarı, Dr. Aynur Dikbaş, Dr. İrem Elitez ve Doç. Dr. Orkun Özcan ile Çardak ve Doğu Anadolu fayında kırıkların üzerinde 30 cm uydu görüntülerinden haritaladığımız fayın üzerinde kolay ulaşılmayan,> yerbilimleri literatürüne yeni katkılarda bulunacak gözlemlerimizi BİHA ile arazide cm hassasiyetinde sayısallaştırdık. Kimi zaman sert rüzgar, kar ve çamurla uğraşarak kısa zamanda çok fazla veri topladık. Bu çalışmaya destek olan off-road arazi araçlarını bize tahsis eden>
Mar 5, 2023 4 tweets 1 min read
Böyle olmayacak, tane tane anlatmak gerekiyor sanırım. Teşbihte hata olmaz diyerek bir örnek üzerinden anlatayım, belki bu sefer anlaşılır.
Diyelim ki ölümcül bir hastalığa yakalandınız. Doktorunuz teşhis için birçok gözlem, tahlil ve görüntüleme teknolojisi kullandı ve dedi ki; Eğer gereken tedaviyi olmazsan 6 ay ila 1 yıl arasında ömrün kaldı. Tedaviye hemen başlamalısın. Siz de diyorsunuz ki; tedaviyi filan boşver bana hangi gün, hangi saat, hangi dakikada öleceğimi söyle.. Ölüm üzerinden bir örnek vermek istemezdim ama anlaşılır olması için yazıyorum
Mar 4, 2023 5 tweets 2 min read
Üç ezber; 7.6 büyüklüğünde bir deprem için en az 250 km kırık lazım.

Aktif faylar genç çökellerle yaşlı kayalar arasında sınır oluşturur.

Yanal atımlı faylar dik yüzeylere sahiptir. 98 kmlik fay 7.6 üretti.
yüzey kırığı morfolojik işaretli faydan uzakta.
Çardak fayı batı da güneye, doğuda kuzeye eğimli makaslama zonları ile birleşmiş burulmuş bir fay.
Feb 16, 2023 28 tweets 3 min read
Marmara Denizi’nde beklenen depremler ile ilgili farklı açıklamalar okuyorsunuz ve kafanızda doğal olarak birçok soru oluşuyor. Öncelikle bilimde tartışmanın normal olduğunu bilmemiz gerekir. Bilim, yanlışlanarak ilerleyen bir çalışma disiplindir.+ Eğer bilimde yanlışlama olmazsa gelişme de olmaz ve ona artık bilim diyemeyiz. Farklı tartışmalar olması zaten elzemdir. Yeter ki tartışanlar çalışmalarında bilimsel metodları kullanmış olsun.
Feb 14, 2023 11 tweets 2 min read
2026’ya kadar Marmara’da deprem olacağına dair haberler üzerine önemli açıklama:
Bugünden tam 20 yıl önce bir dergide yazdığım, deprem tekrarlanma aralıkları ve tarihsel depremler arasındaki zaman ilişkisine dair basit bir tahmini, sanki bugün söylemişim gibi medyada paylaşanlara yayanlara, bu haberi okuyanlara bilgi vermem gerekiyor.
Tarihsel depremleri incelediğimizde Ayasofya’nın kubbesinde hasara neden olan üç ayrı zamanda deprem olduğunu biliyoruz. MS.557, MS.989 ve MS.1509’da Ayasofya’nın kubbesini yıkan bu depremlerin her birinden önce +
Feb 13, 2023 16 tweets 2 min read
Ege bölgesi ile özellikle İzmir ve Muğla'nın depremselliği ile ilgili sizlerden çok fazla soru geliyor. Bu bölgenin ve Ege Denizi'nin fay rejimi ve deprem üretme potansiyeli ile ilgili olan bu tweet serisi, umarım sorularınıza cevap verir.
Teknik bir flood olacak, spekülasyon yok Ege bölgesindeki fay sistemi, Kuzey Anadolu (KAF) ve Doğu Anadolu Fay (DAF)'larından farklıdır. KAF ve DAF yanal ve oblik atımlı faylardır (bkz. Yanal-Oblik Fay nedir?)
Ege bölgesinde karada bulunan ve kıyıya yakın faylar ise düşey atımlıdır (Bunlara jeolojide "Normal Fay" denir)
Feb 12, 2023 18 tweets 3 min read
Merhaba, uzunca bir tweet serisi yazacağım.
Bunun hem sık gelen sorulara cevap olmasını hem de kafa karışıklarını gidermesini diliyorum.

Yer bilimciler olarak Türkiye'deki depremlerle ilgili ne biliyoruz?

Son yüzyılda üzerinde deprem olan fayların hangileri olduğunu biliyoruz+ Kısmen tarihte olmuş depremlerin hangi bölgeleri etkilediğini, bu depremleri oluşturan fayların hangileri olabileceğini biliyoruz.

Bazı fayların üzerinde sınırlı sayıda da olsa fay kazısı yaparak (yani paleosismoloji), üzerinde gerçekleşen son depremi ve daha eski depremleri de+