Θρεντ για Νίκο #Παππά, διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών και το πιο διεφθαρμένο μπλοκ συμφερόντων από καταβολής του ελληνικού κράτους. Δηλαδή, τους καναλάρχες.
Πρώτα, τα disclaimer.

1. Από το 2015 έως το 2017 ήμουν επιστημονικός συνεργάτης του ΥΨΗΠΤΕ. Ήμουν μέλος της ομάδας που σχεδίασε και υλοποίησε το διαγωνισμό και βρέθηκα μέσα στο κτίριο της ΓΓΕΕ όταν αυτός έλαβε χώρα.
2. Με τον Παππά δεν έχω προσωπική οικειότητα. Ούτε συμφωνώ (συνήθως) μαζί του στα πολιτικά. Η σχέση μας ήταν πάντοτε απλώς επαγγελματική. Και θα ήταν ατιμία να μην αναφέρω πως έναντι μας (των συνεργατών του υπουργείου) ήταν άψογος.
Πάμε τώρα στα του διαγωνισμού. Ο Νίκος Παππάς ανέλαβε για λογαριασμό του ΣΡΖ να υλοποιήσει μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις: την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, και στις συσκέψεις που γίνονταν με διάφορους φορείς, πολλοί που τώρα καμώνονται δημόσια τους κήνσορες και τους θεράποντες, έλεγαν στον Παππά: «πού πας να μπλέξεις παιδί μου, θα σε καταβροχθίσουν αυτοί, είναι αδίστακτοι».
Μεταξύ των στόχων ήταν η μεγιστοποίηση του χρηματικού οφέλους για το δημόσιο. Διότι για τριάντα χρονια δεν πλήρωναν τίποτε. Στον διαγωνισμό του 2014 όπου ο σαμαράς έδωσε τις συχνότητες στην digea, οι καναλάρχες πήραν ένα υπερπολύτιμο αγαθό του δημοσίου έναντι πινακίου φακής
Για να έχετε μιαν αίσθηση αναλογίας, για το κομμάτι του φάσματος που διατίθεται στην κινητή οι telco πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για τις συχνότητες της τηλεόρασης, οι καναλάρχες, όλοι μαζί, πληρώνουν λιγότερο από ένα (1) εκ ευρώ τον χρόνο.
Επίσης, για χρόνια οι καναλάρχες απαλλάσσονταν από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης. Με υπουργικές αποφάσεις κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς! Επι ΣΥΡΙΖΑ και Παππά εισπράχθηκε για πρώτη φορά.
Αυτή την 30ετή αδικία έναντι του δημοσίου είχαμε εντολή να θεραπεύσουμε. Ένας άλλος στόχος του διαγωνισμού, ρυθμιστικός, ήταν να διευκρινιστεί η πραγματική αξία της τηλεοπτικής άδειας. Το δικό μας benchmarking έβγαζε αρχική τιμή 3 εκ ευρώ.
Στους καναλάρχες φαίνονταν πολλά! Και τελικά οι ίδιοι την κοστολογήσαν πάνω από 40 εκατομμύρια! Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Παππάς. Οι ίδιοι οι καναλάρχες.
Έτσι, ξέρω ότι ο διαγωνισμός ΔΕΝ ήταν στημένος υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ο πρώτος που πήρε άδεια, την φτηνότερη, ήταν ο ΣΚΑΙ. Και μπράβο του, γιατί είχε «διαβάσει» καλύτερα από όλους τη λογική της δημοπρασίας.
Η διενέργεια του διαγωνισμού ήταν άμεμπτη. Αυτό το ξέρουν και το παραδέχονται άπαντες. Ακόμα και το δικαστήριο που δίκασε (και αθώωσε) Κρετσο και επιτροπή διενέργειας. Ο διαγωνισμός απέφερε στο δημόσιο 245 εκατομμύρια ευρώ.
Πείτε μου εσείς λοιπόν, ποια ήταν η παράβαση καθήκοντος του Παππά; Ότι έστειλε ΣΜΣ στον καλογριτσα ΜΕΤΑ την διενέργεια του διαγωνισμού; Μα ο διαγωνισμός είχε ήδη γίνει. Κι ο καλογριτσας εντέλει πετάχθηκε έξω από τις άδειες καθώς δεν κατέβαλε την πρώτη δόση.
Επαναλαμβάνω. Ποια η παράβαση καθήκοντος του Παππα; Του ζητήθηκε να κάνει έντιμο διαγωνισμό. Τον έκανε. Να φέρει λεφτά στο δημόσιο. Το έκανε. Να ρυθμίσει το τοπίο. Το έκανε. Αυτό στη δίκη μου αντίληψη είναι ο ορισμός της εκπλήρωσης του δημοσιου καθήκοντος. Και όχι παράβασης.
Την δίωξη Παππά την απαίτησαν (όπως και του κρετσου) οι καναλαρχες. Η ΝΔ ευχαρίστως την υλοποίησε διότι εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της. Οι κηνσορες επιβεβαιώθηκαν: «θα σε καταβροχθίσουν αυτοί παιδί μου».
Το ξεφτιλισμένο δικαστήριο υπάκουσε στις εντολές εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας. Και το καρκίνωμα της δημόσιας ζωής, οι καναλαρχες της θέσης 108, πανηγυρίζουν. Αυτη είναι η χώρα μας παιδιά. Λυπάμαι.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Markos Vogiatzoglou

Markos Vogiatzoglou Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MarkosVog

Feb 13
Mega thread🧵για #δημοσκοπήσεις. Ο κυλιόμενος ΜΟ πρόθεσης ψήφου των 8 εταιρειών της αγοράς δίνει την ΝΔ στο 31,6%, ενώ τον ΣΡΖ στο 25%. Πόσο κοντά στην (εκλογική) πραγματικότητα αναμένεται να βρεθούν τα ποσοστά αυτά; Διαβάστε 👇
📌Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η "πρόθεση ψήφου" των εταιρειών έχει ΠΑΝΤΑ μεγάλη απόσταση από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Συνοπτικά έχουν ως εξής:
1⃣ Η δυναμική της προεκλογικής περιόδου. Η θεωρία προβλέπει (και η εμπειρία επιβεβαιώνει) ότι στην περίοδο από την προκήρυξη των εκλογών έως και την διενέργειά τους, τα ποσοστά των κομμάτων μεταβάλλονται, ενίοτε δραματικά, λόγω ενεργοποίησης διάφορων "effects".
Read 18 tweets
Feb 12
Στο φεστιβάλ των @aski1992, που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, συμβαίνουν πολλά και θαυμαστά. Από την έκθεση τεκμηρίων που λειτουργεί καθημερινά στην πλατεία ελευθερίας, ξεχώρισα μια σειρά διαγραμμάτων από το αρχείο της ΕΠΟΝ (1942). 🧵
Εδώ βλέπουμε τα μέλη της οργάνωσης στη Δραπετσώνα, ανά χώρο δουλειάς. Μηχανουργοί οι περισσότεροι, αρκετοί εργάτες στα ναυπηγεία και στα λιπάσματα, καθώς και καπνεργάτες!
Ο ίδιος πληθυσμός, ανά μορφή οργάνωσης.
Read 9 tweets
Feb 10
🧵 για Kαλλιτέχνες, ΝΔ και Θεωρία Κινημάτων.

📖 Στον τόμο με τις Βλακωδεις Κυβερνητικές Αποφάσεις, θα γραφεί με χρυσά γράμματα η επιλογή #ΝΔ να βάλει απέναντι το σύνολο των καλλιτεχνικού κόσμου, μόνο και μόνο για να ξοφλήσουν κανάς-δυο υπουργοί γραμμάτια σε ιδιωτικά κολέγια.
📌Οι καλλιτέχνες είναι παραδοσιακά ένας παρεμβατικός επαγγελματικός κλάδος: Στις τάξεις του υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, είναι φορέας εναλλακτικών προσεγγίσεων, είναι ευαισθητοποιημένος και ΚΥΡΙΩΣ τα μέλη του έχουν δημόσιο βήμα. >>
>> Οι καλλιτέχνες, διάσημοι αλλά και λιγότερο διάσημοι, έχουν πολυπληθή fan bases, σχέσεις με τα ΜΜΕ αλλά και γιγάντια κανάλια direct επικοινωνίας με το κοινό τους.
Read 13 tweets
Jan 31
Με αφορμή αυτό το tweet του @sinetosrealisti, να πούμε δυο λόγια για το @ERTflixOfficial, το οποίο όντως δημιουργήθηκε επί θητείας @LeftKretsos. Image
Πρώτα - πρώτα, την Υβριδική Τηλεόραση (νυν Ertflix) την έφτιαξαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ το 2017. Το project έτρεξε in-house και κόστισε το αδιανόητα χαμηλό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ [λιγότερο από ένα (1) επεισόδιο οποιασδήποτε σειράς μυθοπλασίας]. Image
Ενόσω το πρότζεκτ ήταν ακόμα στα σκαριά, οι τεχνικοί της ΕΡΤ μας το παρουσίασαν (τότε δούλευα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με ΓΓ τον Κρέτσο). Ο Κρέτσος το αγκάλιασε αμέσως, και το φθινόπωρο του 2017, στο παγκόσμιο συνέδριο HbbTV, ανακοίνωσε την έναρξη>> Image
Read 11 tweets
Jan 24
📌Οι 13 (δεκατρείς ‼️ ‼️) διαφορετικές γραμμές της κυβέρνησης του Κυριάκου "είμαι βλαξ, δεν ήξερα" Μητσοτακη για τις #υποκλοπές.

🧵Γιγάντιο θρεντ - χρονικό για τις παλινωδίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, με αφορμή τη σημερινή, ντροπιαστική ανακοίνωση κατά Ράμμου.
Ξεκινάμε από τα σημερινά: Καταρχάς, ο Οικονόμου ισχυρίζεται, όπως πάντα, ότι ο #Μητσοτάκης "δεν ήξερε". Ο #Ραμμος, πάλι, της #ΑΔΑΕ, μπορεί να κατάφερε να μάθει κάτι, αλλά είναι "με τους κακούς"! Γιατί; Διότι έχει "προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ". 🤯🤯🤯
Η δε #ΠτΔ να μείνει μακριά. Δεν την αφορά η υπόθεση. Των "παρανόμως εξαχθέντων στοιχείων"! 🤯🤯🤯
Read 25 tweets
Jan 20
Στο σημερινό 🧵μερικά συμπεράσματα για τις #υποκλοπες, διαμέσου των τοποθετήσεων ανθρώπων που κατά δήλωσή τους είναι (ή ήταν) "φιλικοί" στην κυβ. #Μητσοτάκη. Τίτλος: "Δύο όψεις μιας κρίσης", όπως ακριβώς κι ένα άρθρο του @SKalyvas που δημοσιεύτηκε στην "Κ" προ διμήνου. Image
Η *μία όψη* είναι αυτή που διατυπώνεται στο άρθρο του κ. Καλύβα. Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως ο εν λόγω δεν έχει γράψει τίποτε άλλο επί του θέματος. Ούτε πριν ούτε μετά. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν "γνωρίζει το θέμα σε βάθος". >>
>> Άλλωστε, όσοι δεν έχουμε "ειδικές ικανότητες" (ποιες να είναι αυτές άραγε; ), δεν μπορούμε καν να να καταλάβουμε (!) τι "περίπου" (!!!) συνέβη. Image
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(