Dworiczna. Bez większych zmian w ciągu ostatniego tygodnia. Siły RUS po początkowych, lokalnych akcjach zaczepnych z pierwszej połowy lutego, obecnie są w defensywie. Strona ukraińska również nie prowadzi działań ofensywnych. 1/
Swatowo. Tutaj również bez większych zmian. RUS wielokrotnie próbowali zdobyć wzgórza położone na zachód od Kuzemiwki - bez żadnego skutku. Żadna ze stron nie ma wyraźnej przewagi nad drugą. Nie oczekuję większych zmian w przebiegu frontu. 2/
Kreminna. RUS co jakiś czas atakowali w kierunku wsi Makiiwka, Terny i Torśke, ale małymi siłami (pojedyncze plutony lub kompanie). Dla UA sytuacja defensywna jest tutaj bardzo dobrze opanowana. Nie mają jednak raczej w tym regionie sił na dużą ofensywę. 3/
Spirne. Obecnie Rosjanie dali sobie chyba spokój z próbą zajęcia Siwierska. Ich ataki są słabe i bez większego wsparcia artylerii. Ukraińcy utrzymują tutaj od wielu tygodni najważniejsze punkty oporu które powstrzymują skutecznie Rosjan. 4/
Bachmut. Opis tego co się dzieje - jest dramatycznie. Ukraińcy mogą już mieć tylko niecałe 4 km przestrzeni operacyjnej łączącej miasto z resztą terenów kontrolowanych na zachód od miasta. Cały pas przejścia jest w zasięgu ognia granatników, moździerzy, artylerii itd. 5/
Na północy Bachmutu sytuacja jest najgorsza. RUS podeszli już prawie do drogi 00506 - ostatniej trasy zaopatrzenia dla Bachmutu - i obecnie szturmują pierwsze pozycje UA we wschodnich podejściach do wsi Bohdaniwka i od północy wieś Artemiwśke. 6/
Upadek tej ostatniej oznacza odcięcie Bachmutu od reszty sił UA, którzy nie będą mogli poruszać się już nawet drogami polnymi zaznaczonymi w żółtym prostokącie. Wraz z jakimkolwiek silniejszym atakiem z południa na wschód od wsi Krasne, to Bachmut będzie fizycznie otoczony. 7/
Rosjanie wybrali scenariusz o jakim pisałem kilka tygodni temu tj. atak wzdłuż doliny z pominięciem wzgórz znajdujących się na zachód od wsi Krasne i Bohdaniwka. Wybrali więc wariant totalnego, minimalnego okrążenia miasta. Na zachód od Bachmutu czekają ich duże wzgórza. 8/
Teoretycznie daje to świetne możliwości obrony nawet po utracie miasta, ale również szanse na kontratak. Czy on nastąpi. Mam wrażenie, że nie. UA ściągają chyba piechotę w ten region w celu obsadzenia wzgórz a nie kontratakowania. Takie mam odczucia. 9/
Posiłki UA które się mają pojawiać być może obsadzą nową linie obrony opartą o te bardzo wysokie wzgórza. Dzięki temu obrońcy Bachmutu będą mogli wycofać się od razu na zaplecze nowej linii obrony UA i odpocząć po ciężkich walkach. Ma to logiczny sens w mojej ocenie. 10/
We wschodniej i południowej części Bachmutu UA tracą kolejne pozycję. Nadal mi to wygląda na prowadzenie powolnych, ale jednak działań opóźniających. Coraz mniej widać tutaj również sprzętu ciężkiego UA - samego miasta broni głównie piechota. 11/
W regionie wsi Krasne RUS ponawiają ataki, ale Ukraińcy przygotowali tutaj solidne linie obrony. Rosjanie dali sobie tutaj spokój od kilku dni. Być może jest to jednak cisza przed jeszcze jednym, i być może ostatnim szturmem na drogę T0504. 12/
Gorłówka. Bez większych zmian. RUS w regionie miasta mają co prawda bardzo duże zgrupowanie sił, ale coraz bardziej jest możliwe, że są to wojska wycofywane spod Bachmutu i Awdijiwki w celu odpoczynku. 13/
Awdijiwka i jej okolice. RUS osiągnęli małe sukcesy na wschód i południe od miasta, aczkolwiek nadal nie mają one większego znaczenia dla obrony miasta. Można śmiało powiedzieć, że kolejna próba otoczenia miasta zakończyła się dla RUS klęską. 14/
Marijnka. RUS zdobyli kilka ukraińskich pozycji na północ i południe od miasta oraz region centrum. Na tym się skończyło. UA utrzymało wieś Pobieda wbrew propagandzie rosyjskiej. Nie ma tutaj obaw o załamanie się frontu UA. 15/
Wuhłedar. Bez większych zmian w przebiegu linii frontu. RUS wycofali 155.Brygadę Piechoty Morskiej w celu jej odtworzenia po raz drugi w ciągu pół roku. Śmiało można stwierdzić, że RUS mieli tutaj duży plan kilka tygodni temu który się zakończył fiaskiem. 16/
Celem było odsunięcie sił UA od linii kolejowej biegnącej z Doniecka do Melitopolu (czarna linia). RUS spróbowali klasycznej operacji oskrzydlenia UA z południa i północnego-wschodu. Nic im z tego nie wyszło poza wielkimi stratami. 17/
Zaporoże. Bez zmian na linii frontu. Pojawiają się różne, dziwne informacje o dużej koncentracji sił UA w zaznaczonym na żółto kole. Jest spory problem z uzyskaniem informacji z tego obszaru. Czy coś to znaczy? Nie mam pojęcia. Pogoda nie zachęca do ofensywy. 18/
Chersoń. Bez zmian. UA część sił z tego regionu wysłało w region granicy z Naddniestrzem z powodu braku rosyjskiego zagrożenia od strony Dniepru. 19/
Podsumowanie. Wszędzie wojska RUS stoją w miejscu lub biją głową o ścianę. Wyjątek stanowi Bachmut. Sytuacja jest tam naprawdę ciężka, ale upadek miasta ABSOLUTNIE nie oznacza, że od razu upadnie Siewiersk, Słowiańsk czy też Kramatorsk. Nie ma na to obecnie szans. 20/
Czyżby I faza RUS ofensywy polegała właśnie na zajęciu tego miasta? Chyba tak. Czy szanse na RUS ofensywę mającą otoczyć cały Donbas są możliwe w marcu - raczej nie. Jeśli się podobało, prośba o udostępnianie. #UkraineWillWin#UkraineWar#UkraineRussianWar#Ukraina#Ukrainian
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kolejna aktualizacja map. Na północ do Hulajpołe Rosjanie zajęli małą wieś Hai zbliżając się do miasta Pokrowśke na około 6 kilometrów. 1/
Bliżej miejscowości Hulajpołe Ukraińcy zdołali odbić kilka pozycji wzdłuż drogi prowadzącej na północ. Trasa jeszcze 15 listopada była przejezdna. Dziś już tak nie jest. Ukraińcy w ciągu ostatnich 24 godzin skierowali tutaj do walki dodatkowe 3 bataliony. 2/
Mała Tokmaczka - najnowsze informację wskazują na to, że Ukraińcy nadal jednak kontrolują zachodnią część wsi a walki mają miejsce w jej "centrum". Dziś siły ukraińskie skierowały tutaj spore odwody w celu wyparcia Rosjan z regionu. 3/
Aktualizacja mapy przebiegu frontu na Ukrainie w oparciu o najnowsze potwierdzone, jak i nie do końca jeszcze potwierdzone materiałem filmowe. Konkluzja sytuacji na wstępnie jest jednak zła dla strony ukraińskiej. Rosjanie ewidentnie rzucili do walki szereg nowych sił. 1/
Stepnohirśk - do akcji w tym regionie weszły elementy ukraińskiego oddziału Kraken. Skutek jest taki, że elementy rosyjskich trzech brygad zaczynają tracić teren. Jeśli Ukraińcy odbiją region węzła drogowego i kolejowego to będzie to istotny sukces. 2/
Mała Tokmaczka - wiarygodne źródła rosyjskie informują, że siły ukraińskie zostały wyparte z tej miejscowości. Według Rosjan, siły ukraińskie nie były liczne i opierały się głównie o żołnierzy WOT. Dziwi mnie to bardzo, że tak ważny kierunek nie był dobrze chroniony. 3/
Na północ od Dworicznej powiększyłem obszar szarej strefy. Rosjanie prowadzą tutaj coraz bardziej intensywne działania polegające na zdobywaniu kolejnych obszarów wzdłuż granicy. 1/
Na wschód od Kupiańska również zwiększyłem obszar szarej strefy. Wielką tajemnicą jest dla mnie brak rosyjskich sukcesów na tym odcinku frontu pomimo faktu, iż Ukraińcy wycofali sporo sił z tego obszaru (na wschód od Kupiańska). 2/
Nowoseliwka - siły ukraińskie w ciągu ostatnich dni odbiły tutaj kilka zajętych wcześniej przez Rosjan pozycji. Są to jednak działania na podłożu wyłącznie taktycznym. 3/
Nowopawliwka - aktualizacja mapy za ostatnie 3 tygodnie. Rosjanie zajęli duży obszar terenu oraz około 1/3 miejscowości Nowopawliwka gdzie trwają intensywne walki. Jej upadek (bliski) doprowadzi do podejścia Rosjan pod Meżową. 1/
Stepnogorsk - Rosjanie opanowali spory fragment miejscowości z wyjątkiem osiedla wysokich bloków mieszkalnych. Te są intensywnie bombardowane przez rosyjskie bombowce Su-34 i artylerię. Sytuacja na tym odcinku ulega pogorszeniu. 2/
Biłohirja na wschód od Orichiw. Rosjanie lokalnie podjęli małe działania ofensywne zajmując obszar szarej strefy i uderzając na wieś Biłohirja. Obecnie trwają tam walki. Miejscowość jest dobrze broniona przez Ukraińców. 3/
Hulajpołe - aktualizacja mapy za ostatnią dobę. Rosjanie zajęli Wesełe oraz pokonali prawie 3 kilometry w kierunku drogi Hulajpołe - Pokrowśke. Sytuacja jest bardzo zła i zapowiada się, że w ciągu najbliższych dni Rosjanie dojdą do tej drogi. 1/
Na zachód od Pokrowska Rosjanie w ciągu ostatnich dni opanowali całą wieś Molodetske i podeszli pod pierwsze zabudowania wsi Novopidhorodne, gdzie trwają już walki. Głównym celem Rosjan jest Meżowa - będzie to główny punkt natarcia po opanowaniu Pokrowska i jego okolicy. 2/
Biorąc pod uwagę nagrania jakie pokazały się ze strony ukraińskiej i rosyjskiej zmieniam mapę na południe od Konstantynówki. Kłeban-Byk i Ołeksandro-Kałynowe oraz tereny między nimi na południe od jeziora są pod kontrolą Rosjan. Ukraińcy wycofali się za zbiornik wodny. 3/
Wołczańsk - pierwsza aktualizacja mojej mapy w tym regionie od prawie miesiąca czasu. Zaznaczyłem zmiany w posiadaniu terenów na korzyść Rosji. Niestety, ale Rosjanie pomimo podtopień spowodowanych atakiem na tamę nadal zdobywają tutaj teren. 1/
Aktualizacja linii frontu na północ od Dworicznej. Kolejny region, gdzie Rosjanie odnotowali w ciągu ostatnich tygodni małe postępy terenowe. W mojej ocenie, z końce grudnia 2025 r. możliwe jest podejście sił rosyjskich pod Wełykyj Burłuk z tego kierunku i Wołczańska. 2/
Kupiańsk. Ukraiński kontratak na północy zakończył się tylko małym sukcesem jakim było odbicie wsi Rad´kiwka. W samym mieście Ukraińcy ustabilizowali front i lokalnie próbują kontratakować. Spotyka się to jednak z intensywnymi bombardowaniami ze strony rosyjskich samolotów. 3/