Το ατύχημα στα #Τέμπη ήταν ο εφιάλτης μου για χρόνια.
Στη φωτό βλέπετε τους υπολογιστές διαχείρισης κυκλοφορίας τρένων. Είναι δύο, λαμβάνουν τα ίδια δεδομένα και πρέπει να βγάζουν τα ίδια αποτελέσματα. Ήταν η θέση εργασίας μου στο πρώτο μου μεγάλο πρότζεκτ.
1/
Η ομάδα μου έκανε τις πρώτες ψηφιοποιήσεις σταθμών και αυτοματοποιούσαμε τη διαδικασία ελέγχων και ασφαλείας.
Ο σταθμάρχης δίνει εντολή στη διασταύρωση ή στο φανάρι και όλα φαίνονται σωστά στον πίνακα του, αλλά στο πεδίο αυτή η εντολή μπορεί να μην έχει εκτελεστεί, πχ
2/
υπάρχει μια καμένη λυχνία ή καμένο μοτέρ ή
κάποιο κλαρί ή σκουπίδια εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία.
Για αυτό το λόγο κάποιος άνθρωπος παίρνει το αυτοκίνητο και τον ασύρματο, πάει σε όλα τα σημεία και σε συνεργασία με τον σταθμάρχη ελέγχει αν όντως λειτουργούν σωστά.
3/
Εμείς (τρία άτομα) αυτοματοποιήσαμε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ο έλεγχος αυτός χωρίς να χρειάζεται άνθρωπος στο πεδίο.
Αντί δηλαδή να γίνεται αυτός ο έλεγχος περιοδικά, ανάλογα με τις οδηγίες της εταιρίας,μπορούσε να γίνει πολλές φορές μέσα στη μέρα ή και σε σχεδόν
4/
πραγματικό χρόνο.
Τα τρένα μπορούν να αυτοματοποιηθουν πλήρως, αλλά οι χρήστες, επιβάτες και εταιρίες προτιμούν να έχουν άνθρωπο σε θέση ευθύνης. Οι επιβάτες νιώθουν σιγουριά και οι εταιρίες μπορούν να παραβλέψουν κάποιες διαδικασίες.
5/
Εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ για παράδειγμα να γράψουμε κώδικα ώστε να αγνοήσει το τρένο τον ερυθρό σηματοδότη. Ο σταθμάρχης μπορεί να το κάνει…
Για να γίνει η αυτοματοποίηση φυσικά χρειάζεται και η απαραίτητη υποδομή.
6/
Αν όμως επιτρέπουμε την καταστροφή της τότε θα απαξιωθούν πλήρως οι σιδηρόδρομοι, όπως έγινε στη Ν.Αφρική. Και εκεί ξεκίνησαν οι «αδύναμοι» να ξηλώνουν τα χάλκινα καλώδια και σήμερα έχουν φτάσει να οικόπεδοποιούν τη γη όπου κάποτε πέρναγε το τρένο.
7/
Ελπίζω ότι δεν θελουμε να γίνει η Ελλάδα Ν. Αφρική, για κάποιους βέβαια ίσως είναι ευκαιρία…
Η καταστροφή των υποδομών είναι ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή με δόλο και θα πρέπει να τιμωρείται ανάλογα, όχι χαζοχαρούμενα και με αφέλεια.
8/
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δολιοφθορά σιδηροδρομικού δικτύου είναι ο πιο εύκολος στόχος σε εχθρική χώρα ή σε αντάρτικο. Οι ποινές και η προστασία των υποδομών πρέπει να είναι ανάλογες.
9/9
#ΕΥΠ
όλα τριγύρω αλλάζουν,όλα τα ίδια μένουν...
Yπάρχει σωτηρία;
"Στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε κακή εικόνα της Υπηρεσίας Πληροφοριών.Τα στελέχη της με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή ήσαν μέτριων ικανοτήτων,οι αναλύσεις για τις εξελίξεις στο εξωτερικό κατώτερες
1/
από τις δικές μας πληροφορίες και εκτιμήσεις. Τις μόνες εκθέσεις που θυμάμαι να διαβάζω με ενδιαφέρον ήσαν επί δικτατορίας εκείνες που αφορούσαν τον εσωτερικό και εξωτερικό κομμουνισμό. Γρήγορα όμως αφού πήγα στην ΕΥΠ, διαπίστωσα ότι τα στελέχη της,
2/
όπως άλλωστε και οι αξιωματικοί των επιτελείων, έκριναν, από την πλευρά τους, τους διπλωματικούς υπαλλήλους ανεπαρκείς και ενδοτικούς στα εθνικά θέματα της πατρίδας μας. Αυτό που έλειπε, και ίσως λείπει ακόμη, ήταν ο συστηματικός συγχρωτισμός των στελεχών
3/
@Phocaeaus@Krasaki_Tsou@UnrollHelper Οι Έλληνες της μεγάλης Ελλάδας πολεμούσαν εναντίων της Καρχηδόνας η οποία είχε εισβάλει στη Σικελία και σημείωσαν μεγαλειώδη νίκη στην Ιμερα, την ίδια μέρα με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας σύμφωνα με το θρύλο.
Συνεπώς η παρουσία τους στα μηδικά ήταν συμβολική.
@Phocaeaus@Krasaki_Tsou@UnrollHelper Να μην ξεχνάμε και τις δυσκολίες οργάνωσης εκστρατείας σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, όπως τις αντιμετώπισαν μετά από λίγα χρόνια οι Αθηναίοι εκστρατεύοντας στη Σικελία.
Αν και τα εμπορικά πλοία ταξίδευαν τακτικότατα, οι τριήρεις είχαν περιορισμούς.
@Phocaeaus@Krasaki_Tsou@UnrollHelper Πέρα από την αξιοπλοΐα τους που ήταν περιορισμένη (ήταν γρήγορα και ευέλικτα πλοία για πόλεμο και όχι για φουρτούνες και για αυτό κακοκαιρίες κατέστρεφαν στόλους), κάθε βράδυ έβγαιναν στη στεριά για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό, γιατί δεν είχαν χώρους.