ـ #رشتوی_جدید
فمنیست واقعی

این بانوی زیبا، #مریم_عمید هستند؛ از زنان روشنفکر و روزنامه‌نگار دوران قاجار. وی بنیان‌گذار نخستین نشریهٔ اختصاصی زنان و موسس دو مدرسهٔ دخترانه بود.
وی با انتشار نشریات، ضمن آموزش و آگاه‌سازی زنان، برای احقاق حقوق زنان نیز تلاش کرد. او همچنین به تشویق فراگیری هنرهای دستی توسط زنان می‌پرداخت و از نخستین زنانی بود که دو شعبه مدرسه نوین: «دخترانه دارالعلم» و «صنایع مزینیه» را بنیان نهاد و چند کتاب فرانسوی نیز به فارسی ترجمه کرد.
(یک فمنیست واقعی، به این شکل در جهت احقاق حق بانوان فعالیت می‌کنه؛ نه که مثل برخی از اوباش چپ‌گرا، با لخت‌شدن و بیرون ریختن خیک‌و‌خمره، خودش رو مبارز جلوه بده!)
راه‌اندازی مدرسهٔ دخترانه، یکی از کارهای ماندگار مریم عمید بود. وی در سال ۱۲۹۱ خورشیدی، مدرسه‌ای دخترانه با نام #مزینیه تأسیس کرد. به علت شرایط مردسالار و عدم‌رغبت خانواده‌ها به آموزش دختران، او برای تشویقِ تحصیلِ دختران، در مقابل ثبت نام دو دانش‌آموز که شهریه پرداخت می‌کردند،
یک دانش‌آموز را مجانی ثبت‌نام می‌کرد و با والدین و خانواده‌ها هم توافق می‌کرد که تا پایان دورهٔ تحصیل، نباید دانش‌آموزشان را از مدرسه بیرون بیاورند.
مدرسه مزینیه دو شعبه داشت. یک شعبه #دارالعلم بود و علوم مختلف (از خواندن و نوشتن تا ریاضیات و جفرافیا و آموزش زبان‌های خارجی) در آن تدریس می‌شد و شرط قبولی و مدرک تحصیلی، موفقیت در آزمون و امتحانی بود که توسط وزارت معارف برگزار می‌شد. این مدرسه در کنار باغ آصف‌الدوله قرار داشت.
مدرسه دوم که #دارالصنایع نام داشت و در محلهٔ «آب‌منگل» واقع بود، مدرسه‌ای فنی بود و به آموزش کارهای هنری و صنایع‌دستی (همچون قالی‌بافی، جوراب‌بافی، زردوزی…) اختصاص داشت.
در زمانی که خواندن و نوشتن برای زنان عیب شمرده می‌شد و دانش و پژوهش زنان گناه بود، مریم عمید موفق شد اولین نشریه زنان ایران را راه‌اندازی کند. این هفته‌نامهٔ ٨صفحه‌ای که #دانش نام داشت و در سال ۱۲۸۹ در تهران منتشرشد، عمرش زیاد نبود اما در دوران پسامشروطه تحولی مهم به حساب می‌آمد.
بعد از تعطیلی هفته‌نامه دانش در سال ۱۲۹۲ خورشیدی نشریه شکوفه را منتشر کرد. این نشریه تا سال ۱۲۹۸ خورشیدی یعنی تا زمان مرگ مریم عمید، انتشار یافت. از ویژگی‌های این نشریه می‌توان به پرداختن به مسائل زنان ایرانی، تحصیل و آموزش دختران و مسائل سیاسی اشاره کرد. عکس یک شماره از نشریه 👇
مریم عمید عضو انجمن همت بود. انجمنی زنانه که در تلاش برای رشد زنان در ایران بود. یکی از فعالیت‌های این انجمن، تحریم اجناس خارجی (به ویژه لباس‌های وارداتی) برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی بود. این تحریم بسیار مورد توجه بود و ظرف ‌١ماه نزدیک به ۵هزار نفر به آن پیوسته بودند.
مبارزه با خرافات و جنگ با رسم و رسوم کهنه و عقب‌افتاده در میان زنان نیز یکی از کارها و اقدامات مریم عمید بود. او برای رساندن صدای مبارزه با خرافات و عقاید ارتجاعی از نشریه شکوفه استفاده کرد. مریم در این رسانه ضمن تقبیح آداب و عقاید عقب‌افتاده زنان در ایران، وضعیت زنان در سایر
نقاط جهان (به ویژه وضعیت زنان در اروپا) را بررسی و مطرح کرد و این کار را مهم‌ترین و اساسی‌ترین راه آگاهی زنان در ایران می‌دانست.
مریم عمید از تاثیرگذارترین زنان ایران در دوران مشروطه و پس از آن بود. یادش جاودان.

نویسنده: #بهمن_انصاری

ریتوییت کنید تا دیده بشه ❤️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Bahman Ansari 𓄂𓆃

Bahman Ansari 𓄂𓆃 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Ansari_Bahman

Mar 20
«ریشه اسطوره "#حاجی_فیروز" در ايران باستان»
ـ #بهمن_انصاری
ـ #رشتوی_جدید

یکی از سوال‌هایی که زیاد پرسیده میشه اینه که حاجی فیروز کی بوده؟ چرا اسمش عربیه؟ چرا سیاهه؟ حتی یه عده که قوه تخیلشون بالاتره گفتن حاجی فیروز مربوط به سنت برده‌داری هست 😂

بریم سراغ رشتوی امشب 👇 Image
١-
نوروز جشن «دوباره‌زایی» و تولد است. تولد بهار. تولد طبیعت. پایان سرما. از قدیم در ایران‌باستان رسم بود که پایان زمستان و تولد بهار و رویش مجدد طبیعت را جشن می‌گرفتند.
٢-
قدیمی‌ترین نشانه‌های نوروز در میان ایرانیان، به اسطوره "جمشید" نسبت داده شده است. این خود نشان می‌دهد که ایرانیان، در هزاران سال پیش -خیلی پیش‌تر از هخامنشیان- آغاز بهار و نوزایی طبیعت را جشن می‌گرفتند.
Read 20 tweets
Mar 18
قبلا هم توضیح دادم که ما چیزی به اسم قوم فارس نداریم. خدمت علامه‌های توییتر عارض بشم که عباراتی نظیر ملت فارس، فُرس، پارس، پرشیا، Persia, Persians و... در کتاب‌های تاریخ، اعم از کتاب‌های یونانی، لاتین، پارسی، عربی و... از ٢٠٠٠سال پیش تا
امروز، همه در معنای «ملت ایران» به کار رفته. نام کشور ما ایران در دوران هخامنشی با عنوان «سرزمین پارس»

و در دوران اشکانی و ساسانی با عنوان «ایرانشهر» ثبت شده.
Read 8 tweets
Mar 15
ـ #رشتوی_جدید
آیا می‌دونستید، مصریان باستان هم نوروز داشتند؟

احتمالا تا حالا نشنیدید ولی مصریان باستان، آغاز بهار رو جشن می‌گرفتند و به آن #نیروز_قبطی می‌گفتند! حالا ریشه این جشن کجاست؟ وقتی کمبوجیه پسر #کوروش_بزرگ، مصر رو فتح کرد و مصر تبدیل به یک ایالت از ایران شد، #نوروز هم
وارد فرهنگ مصر شد. در کتاب صبح الاعشی نوشته قلشقندی در حدود ششصد سال پیش آمده است: «نوروز که یکی از مشهورترین اعیاد مصر است از ایران باستان گرفته شده و به آن "نِیروز قِبْطی" داده‌اند. این عید با همان نام و آداب و سنن ایرانی، در مصر برگزار می‌شود.»
در کتاب مناهج الفکر از همان نویسنده نیز آمده: «مصریان در آن روز شادی کرده، آتش می‌افروزند و آب بر روی هم می‌پاشند که از مراسم ایرانیان به مراتب مفصل‌تر است. مردم شام (سوریه) نیز همین آیین را در اول ماه نیایش که یکی از ماه‌های رومی است، برگزار می‌کنند.»
Read 5 tweets
Mar 14
تاریخچه و پیشینه #چهارشنبه‌سوری در ایران باستان.
ـ #رشتوی_جدید
(حتما ریتوییت کنید تا این سنت ایرانی را همه بشناسند)

آتش یکی از چهار عنصر مقدس در ایران باستان بود. این چهار عنصر عبارت بودند از: #آتش، #آب، #خاک، #هوا.
پیش از آغاز بحث در مورد جشن چهارشنبه‌سوری، باید ببینیم آتش که عنصر اصلی جشن چهارشنبه‌سوری هست، چرا تا این اندازه در ایران باستان اهمیت داشت؟
👇
در هزاره‌های دور، زمانی که نه بخاری وجود داشت، نه شوفاژ و نه آب‌گرم‌کن، و حتی خبری از قرص سرماخوردگی و پنی‌سیلین هم نبود، بسیاری از مردم با اولین سوز زمستانی، بیمار می‌شدند و
Read 22 tweets
Mar 11
اونور آب نشسته و از یه طرف میگه چرا مردم پولشونو از بانک‌ها بیرون نمی‌کشند! از طرف دیگه میگه چرا ماشین ثبت‌نام می‌کنند و خونه می‌خرند و پولشونو تبدیل به دلار می‌کنند!

عزیز من، ملت که نمی‌تونن اندک‌سرمایه‌ای که با هزار بدبختی جمع کردند رو نقد تو بالش زیر سرشون نگه دارند و شاهد
آب شدن و بی‌ارزش شدن دوزار و ده‌شاهی‌شون بشن که با هزار و یک بدبختی جمع کردند!

قبل از این که ژست مبارز بگیری، یه دودوتاچهارتا بکن خودتو بذار جای ما بدبخت‌بیچاره‌هایی که داریم داخل کشور زندگی می‌کنیم! تو این تورم و گرونی، اگه به فکر حفظ کردن همین دوزاری که پس‌انداز کردیم نباشیم،
دو فردا دیگه شکممون رو تو میای سیر کنی؟
نشستن اونور تو اوج رفاه، پول و پس‌اندازشون با خیال راحت تو بانکه و شکمشون سیره، توقع دارن ملت داخل ایران دست از هر تلاشی برای بقا بکشن تا آزادی به دست بیاد!

گشنگی نکشیدید و شرمندگیِ جلوی زن و بچه رو تجربه نکردید که بفهمید چی میگم.
Read 5 tweets
Mar 11
این داداشمون 👇 #شاه_اسماعیل_دوم هست. نخستین پادشاه ایرانی که با موادمخدر ترور شد!

داستان اینطوریه که اسماعیل دوم، نسبت به شاهان دیگه صفوی، آدم متفاوت‌تری بود. این بابا از قدرت قزلباش‌ها کم کرد، نفوذ پریخان خانوم دختر شاه تهماسب (خواهر خودش) رو در تصمیمات مهم لشگری و
کشوری کم کرد، علاقمند به اهل تسنن شد و دستور داد لعن و نفرین خلفای راشدین کنار گذاشته بشه، و در عین حال بسیار خشونت‌طلب بود و هرکس از شاهزادگان دودمان صفوی که به نظرش می‌تونست خطرناک باشه رو سریع می‌داد گردن می‌زدن. این بود که کلا مورد نفرت دربار بود.
کله‌گنده‌های مملکت یه مدت برای خلاص کردنش نقشه‌ها ریختن. سرانجام به این نتیجه رسیدن که از اعتیادش برای مرگش استفاده کنند!

این داشمون معتاد به فلونیا بود. فلونیا چیه؟ ترکیبی از حشیش و تریاک و چند ماده مخدر سنتی دیگه! نوع مصرفش هم اینطوری دیگر بود، این مخدر رو با
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(