#TalDiaComAvui de 1971 els tramvies desapareixen dels carrers de Barcelona, després de gairebé un segle circulant.
La primera línia, entre la Boqueria i Gràcia, s'havia inaugurat el 1872.
🎥 NO-DO
La nit del 18 de març de 1971, #taldiacomavui fa 52 anys, van circular per última vegada el 49 i el 51, les dues últimes línies de l'antic tramvia que quedaven a Barcelona (amb el Tramvia Blau).
📷 AFB
Els darrers tramvies, acompanyats d'una comitiva de vehicles històrics i de la Banda Municipal, van circular fins a les cotxeres, enmig d'una munió de gent que va sortir al carrer per acomiadar-los.
📷 TMB
La cosa va acabar una mica com el rosari de l'aurora. Enmig del fervor, algunes persones van assaltar els vehicles per endur-se un record. Els tramvies van arribar a les cotxeres pràcticament desballestats.
📷 TMB
Haurien de passar 26 anys per tornar a veure circular tramvies a Barcelona. Fins al 1997, quan es van fer les primeres proves del tram a la Diagonal.
📷 Joan Carles Salmeron
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Aquest és el lloc on es va fundar el Barça, #TalDiaComAvui fa 125 anys: el Gimnàs Solé del carrer Montjuïc del Carme, 5.
Un local que moltes vegades (encara avui) s'ha ubicat erròniament.
#FIL 🧵⤵️
Avui, potser veureu circular aquesta imatge com el lloc fundacional del Barcelona.
Sí, és una foto del Gimnàs Solé, però no és el local on es va fundar el Barça.
De fet, la publicitat ja indica que el gimnàs s'havia traslladat.
El gimnàs estava, originalment, al carrer Montjuïc del Carme, 3-5. Just al costat dels famosos magatzems El Indio (ara tancats), que fan cantonada amb el carrer del Carme.
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.
Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?
#FIL 🧵⤵️
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.
L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica.
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó.
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓
Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.
Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada.
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra).