#TalDiaComAvui de 1971 els tramvies desapareixen dels carrers de Barcelona, després de gairebé un segle circulant.
La primera línia, entre la Boqueria i Gràcia, s'havia inaugurat el 1872.
🎥 NO-DO
La nit del 18 de març de 1971, #taldiacomavui fa 52 anys, van circular per última vegada el 49 i el 51, les dues últimes línies de l'antic tramvia que quedaven a Barcelona (amb el Tramvia Blau).
📷 AFB
Els darrers tramvies, acompanyats d'una comitiva de vehicles històrics i de la Banda Municipal, van circular fins a les cotxeres, enmig d'una munió de gent que va sortir al carrer per acomiadar-los.
📷 TMB
La cosa va acabar una mica com el rosari de l'aurora. Enmig del fervor, algunes persones van assaltar els vehicles per endur-se un record. Els tramvies van arribar a les cotxeres pràcticament desballestats.
📷 TMB
Haurien de passar 26 anys per tornar a veure circular tramvies a Barcelona. Fins al 1997, quan es van fer les primeres proves del tram a la Diagonal.
📷 Joan Carles Salmeron
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
L'obertura de la Via Laietana, a principis del segle passat, va suposar l'enderroc d'uns 300 edificis i la desaparició de desenes de 85 carrers i places.
Voleu veure aquesta Barcelona desapareguda?
#FIL 🧵⤵️
Per començar, una mica de contex: l'origen de la Via Laietana es remunta a 1859, amb l'aprovació del Projecte de Reforma i Eixample d'Ildefons Cerdà.
El pla Cerdà no només preveia l'eixample de Barcelona, sinó també la reforma de l'antiga ciutat emmurallada.
L'objectiu d'aquesta reforma interior era sanejar la ciutat vella i millorar la seva comunicació amb el nou eixample.
Cerdà preveia obrir tres grans vies, destruint molts carrerons i edificis de la Barcelona antiga.
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀