۱- یک سال پیش در چنین روزهایی، پوتین و فرماندهان ارتش روسیه به تدریج آگاه شده بودند که قمار سنگین این کشور برای ورود برقآسا و چند روزه به کیف و سرنگونی دولت اوکراین با شکست مواجه شده است. قوای روسی نه از محور شرق کیف و شهر «بروواری» توان نفوذ داشتند
۲- نه با وجود تمرکز قوای سنگین از ایرپین عبور کردند و نه از محور ماکاریف و غرب پایتخت موفقیتی به دست آوردند.
در کلیه محورهای تهاجم به سمت پایتخت اوکراین در ابتدا، میانه و انتهای خطوط تهاجمی خود اسیر کمینهای مرگبار و ویرانکنندهٔ پارتیزانهای اوکراینی در شهرهایی نظیر چرنیگف، سومی
۳- ایوانکیف و هوستومل شدند.
قوای روسی که بسیاری از آنها با تصور یک پیروزی سریع و قاطعانه حتی مواد غذایی و سوخت مورد نیاز برای حرکت وسایل نقلیه خود را نیز تنها برای دو یا سه روز همراه خود داشتند، با پشت سر گذاشتن صدها دستگاه از ادوات نظامی، هزاران جنازه از همقطاران خود و البته
۴- ننگ کشتارهای وحشیانه غیرنظامیان در ایرپین و بوچا اقدام به عقبنشینی از شمال اوکراین کردند.
هدف ابتدایی شکست خورده بود و از ماه آوریل و می ۲۰۲۲ به تدریج لشکر شکست خوردهٔ شمال کیف به همراه یگانهای جدید اعزام شده از عمق خاک روسیه با هدف «تصرف دونباس» وارد جبهه شرقی اوکراین شدند
۵- هدفی که حتی سختتر از تصرف کیف به نظر میرسید؛ اما اکنون به آخرین امید پوتین و رهبران روسیه برای کسب «پیروزی» در جنگ بدل شده است.
۶- به بهانه این موضوع و نبردهای سنگین اخیر در جبههٔ شرقی و به ویژه در شهر باخموت؛ قصد داریم پیش زمینهٔ تاریخی و روایتی خواندنی از نبردهای سنگین یک قرن اخیر در منطقه #دونباس و دلایل شکست قدرتهای بزرگ نظامی در محیط فشردهٔ شهری و جمعیتی این منطقه را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
۷- تشکیل منطقه صنعتی دونباس به اواسط قرن ۱۹میلادی و کشف معادن بزرگ زغال سنگ در شرق اوکراین باز می گردد. به تدریج شبکهٔ بزرگ ریلی و جادهای و شهرکهای مسکونی انبوه برای اسکان میلیونها کارگر معادن زغال سنگ در دونباس احداث شد
۸- کار برداشت انبوه از معادن از اواخر قرن نوزدهم آغاز شده و در دوره اوج خود حدود ۸۷ درصد از کل زغال سنگ امپراتوری تزاری روسیه را تامین میکرد. اهمیت منطقه صنعتی دونباس برای روسیه تزاری به حدی بود که در نقشهها و پوسترهای تبلیغاتی از دونباس به عنوان «قلب روسیه» نام برده میشد.
۹- با آغاز جنگ جهانی اول ارتش روسیهٔ تزاری به رهبری نیکالای دوم؛ آخرین تزار از خاندان رومانوف، در حمایت از صربستان و فرانسه که تحت حمله امپراتوری اتریش-مجارستان و آلمان قرار گرفته بودند وارد جنگ شد.
۱۰- وضعیت دشوار و شورشهای داخلی رخ داده در سالهای ابتدایی قرن بیستم در خاک روسیه موجب شده بود تا قوای رزمی این کشور به شدت دچار ضعف در سازماندهی نیرو و تجهیزات شوند.
۱۱- نتیجه این ضعف، شکستهای پیاپی در نبردهایی نظیر تاننبرگ، دریاچه مازوریان و شکست فاجعهبار و کمرشکن روسها در نبرد گورلیتز (گورلیچه) - تارنوف در برابر قوای مشترک آلمان و اتریش - مجارستان بود.
۱۲- حتی پیروزی نسبی روسها در تهاجم بروسیلوف نیز نتوانست فشار ناشی از تلفات و خسارات انبوه روسها و نارضایتی شدید مردمی حاصل از فعالیت گروههای انقلابی را کم کند.
۱۳- با وقوع انقلاب در روسیه و برکناری تزار نیکالای دوم در فوریه ۱۹۱۷ و پس از آن انقلاب اکتبر و به قدرت رسیدن بلشوویکها به رهبری لنین، وضعیت جنگ جهانی اول دگرگون شد. لنین طبق قول و قراری که از قبل با آلمانها گذاشته بود ضمن ترک مخاصمه کامل با دول متحد
۱۴- با امضای پیمان صلح برست - لیتوفسک از ادعاهای روسیه بر خاک کشورهای بالتیک، بلاروس و اوکراین دست کشید و این مناطق تحت کنترل نیروهای متحد درآمد. پیمانی ننگین که موجب خشم شدید مخالفین بلشوویکها در روسیه شد.
۱۵- اما لنین و کشور تازه تاسیسش بسیار خوش اقبال بودند که چند ماه بعد آلمان و متحدینش در جبهه غربی؛ مقابل متفقین (فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده) شکست خوردند و جنگ جهانی اول پایان یافت. با پایان این جنگ قوای متحد نیز از مناطق غربی روسیه نظیر اوکراین عقبنشینی کردند.
۱۶- بلشوویکها به تدریج شبهنظامیان تشکیل شده از کارگران و دهقانان روس را که برای نبرد با حکومت تزاری و کمی بعد دولت موقت ساماندهی کرده بودند را تبدیل به یک ارتش کردند؛ «ارتش سرخ».
۱۷- وظیفهٔ ارتش سرخ در سالهای نخستین خود مبارزه با گروههای شورشی و مخالفان بلشوویکها بود که به سفیدها یا ارتش سفید مشهور شدند.
۱۸- نخستین نبرد بزرگی که در منطقه صنعتی دونباس رخ داد؛ حمله تمام عیار ارتش سرخ به مناطق تحت کنترل سفیدها در روستوف و دونباس بود. نبردی که به نخستین فاجعهٔ رقم خورده برای یک قدرت برتر به هنگام ورود به منطقه صنعتی دونباس تبدیل شد.
۱۹- در قسمت بعد خواهیم گفت که چگونه اشتباه بزرگ ارتش سرخ در ورود به منطقه فشردهٔ شهری دونباس و تلفات و خسارات سنگین آنها؛ حتی میتوانست به شکست انقلاب اکتبر منتهی شود ...
پایان بخش اول
منطقهٔ صنعتی دونباس؛ خاک نفرین شده یا دژ دفاعی مستحکم؟ {بخش دوم}
۱- نوامبر ۱۹۱۸نیروهای آلمان و اتریش - مجارستان از کلیه مناطقی که طی معاهده برست - لیتوفسک به کنترل درآورده بودند عقبنشینی کردند.
۲- در جنوب این منطقه، نیروهای ملیگرای اوکراینی از شهرهای اودسا و کیف تا حومهٔ دونباس را تحت کنترل خود داشتند و منطقهٔ صنعتی دونباس و مناطق مابین دریای خزر تا دریای سیاه منطقه نفوذ نیروهای ضد بلشوویک «ارتش سفید» به مرکزیت شهر روستوف بود.
۳- ارتش سرخ پس از کنترل و تثبیت پایتخت، سن پترزبورگ و عمده مناطق مهم دیگر، در ژانویه ۱۹۱۹ آمادهٔ حمله نهایی و نابودی بزرگترین گروه شورشی یعنی ارتش سفید یا روسیه جنوبی بود. ارتش سرخ ابتدا با حمله به خاک تحت کنترل ملیگرایان اوکراینی ضمن بیرون راندن آنها
۴- از شهرهای کیف و خارکیف تا پایان مارس ۱۹۱۹، نیروهای موسوم به «جمهوری سوسیالیستی اوکراین» را در این مناطق مستقر کرد.
ارتش سفید در فاصله اکتبر ۱۹۱۷ و پیروزی بلشوویکها در مسکو تا ژانویه ۱۹۱۹تلاش میکرد تا با رسیدن به شهر ساحلی آستاراخان و کرانه دریای خزر
۵- ارتباط مناطق تحت کنترل ارتش سرخ با چاههای نفتی قفقاز و حاشیهٔ رودخانه ولگا را قطع کند؛| اما در انجام این کار ناکام ماند. با توجه به برتری محسوس نیرو و تجهیزات ارتش سرخ نسبت به سفیدها، فرماندهی ارتش سفید به رهبری «پیوتر کراسنوف» تصمیم به عقبنشینی به منطقهٔ صنعتی دونباس
۶- و تشکیل «جمهوری دون» گرفت.
مناطق تحت کنترل سفیدها از شهر روستوف در شرق منطقهٔ صنعتی دونباس تا بندر ماریوپل در جنوب غربی دونتسک بود.
۷- از ماه مارس ۱۹۱۹ ارتش سرخ اقدام به حملهٔ تمام عیار به مناطق تحت کنترل سفیدها کرد. آنها به سرعت بندر ماریوپل را؛ که خارج از منطقهٔ صنعتی دونباس و بدون مواضع دفاعی مستحکم در حومهٔ شهر بود تصرف کردند (مشابه سقوط ماریوپل در ابتدای جنگ اخیر روسیه و اوکراین)
۸- اما با رسیدن به منطقهٔ صنعتی دونباس اوضاع متفاوت شد.
ارتش سفید به کمک خطوط ریلی گسترده و بافت فشردهٔ شهری و ساختمانهای متراکم دونباس از شهرهای دونتسک، ماکیوکا، دبالتسوه و لیخایا دفاع میکردند و تلاش ارتش سرخ برای ورود به عمق دونباس از جهت غربی با تلفات وحشتناکی همراه شد.
۹- آنها تنها موفق به تصرف ماکیوکا در شمال دونتسک شدند و پیشروی در جبههٔ غربی به طور کامل متوقف شد.
این بار ارتش سرخ تصمیم گرفت تا از بخش شرق و شمال شرقی دونباس که زمینهای باز بیشتر و فشردگی ساختمانی کمتری داشت، هجوم خود را دنبال کند.
۱۰- اما به یک سد دفاعی طبیعی برخورد کردند؛ رودخانهٔ «سیورسکی دونتس».
ارتش سرخ علی رغم تصرف شهر لوهانسک، قادر به ادامهٔ پیشروی و عبور از رودخانه سیورسکی دونتس از جهت شرقی نبود و قوای ارتش سفید با خیالی آسوده از جناح شرقی دونباس دفاع کردند.
۱۱- تا اینکه قوای ارتش سرخ در این جبهه به طور کامل از هم فروپاشیدند.
مشابه چنین اتفاقی در سال ۲۰۲۲ نیز رخ داده بود. در ماه مه ۲۰۲۲ در ابتدای کارزار شرقی ارتش روسیه برای تصرف دونباس، قوای زرهی - مکانیزهٔ این کشور در تلاش برای عبور از رودخانه سیورسکی دونتس در منطقه بیلوهوریفکا و
۱۲- دور زدن شهرهای سورودونتسک و لیسیچانسک بودند که توپخانهٔ اوکراین با شناسایی مناطق تجمع و پلهای موقت احداث شده روسی بر روی رودخانه، ضمن هدف قرار دادن آنها حدود ۱۰۰ دستگاه ادوات زرهی ارتش روسیه را منهدم کردند و ارتش روسیه ناچار به حمله از جناح شرقی رودخانه و
۱۳- ورود مستقیم به سورودونتسک و لیسیچانسک شد که سه ماه با ارزش برای پیشروی در جبههٔ شرقی را تلف کرد.
شکست تمامعیار و تلفات ویران کنندهٔ ارتش سرخ در تلاش ناکام برای ورود مستقیم به منطقهٔ صنعتی دونباس موجب فروپاشی کامل صفوف آنها شد به طوری که با پایان ماه مه ۱۹۱۹
۱۴- ارتش سفید از لاک دفاعی خارج شده و حملهای تمام عیار را آغاز میکند. آنها ابتدا مناطق از دست رفته در دونباس نظیر لوهانسک، ماکیوکا و ماریوپل را بازپس گرفتند؛ سپس به سمت شهر خارکیف پایتخت جمهوری سوسیالیستی اوکراین (متحد ارتش سرخ) رفته و آنها را از این منطقه بیرون کردند
۱۵- وضعیت برای ارتش سرخ به قدری وخیم شد که دستور عقبنشینی سراسری از مناطق موسوم به «روسیهٔ جنوبی» صادر شد. قوای ارتش سفید و ملیگرایان اوکراینی به تدریج کلیه خاک اوکراین شامل کیف و شبهجزیرهٔ کریمه را نیز تصرف کردند.
۱۶- سفیدها در آن زمان دو انتخاب پیش روی خود داشتند. تثبیت مناطق تصرف شده در اوکراین و روستوف و پیشروی به سمت مناطق حاشیهٔ دریای خزر با هدف تشکیل کشور «روسیهٔ جنوبی» یا حمله به جهت شمال و تلاش برای فتح مسکو و نابودی انقلاب بلشوویکی.
۱۷- با انتخاب گزینهٔ اول، این احتمال وجود داشت که در سالهای آتی لنین و ارتش سرخ؛ ضمن سازماندهی مجدد قوای خود یک بار دیگر برای سرکوب ارتش سفید و تصرف مناطق تحت کنترل آنها اقدام کنند، بنابراین سفیدها تصمیم پُر ریسک «حمله به سر مار» را برگزیدند.
۱۸- از ماه جولای تا اکتبر ۱۹۱۹ ارتش سفید به فرماندهی ژنرال «آنتون دنیکین» به پیشروی خود در خاک اصلی روسیه ادامه داده و موفق به تصرف شهرهای کورسک و وُرونژ شد. اما پیشروی و موفقیت ارتش سفید در حومه شهر «اوریول» در ۳۶۰ کیلومتری مسکو متوقف شد.
۱۹- با سازماندهی مجدد و ضد حملهٔ بزرگ ارتش سرخ، قوای ارتش سفید در هم کوبیده شده و در پایان ماه نوامبر؛ شکست حمله به مسکو قطعی شد و سفیدها شروع به عقبنشینیهای پیاپی کردند.نیروهای سفید بار دیگر مرکزیت خود را در منطقهٔ صنعتی دونباس قرار دادند.
۲۰- اما این بار دیگر نیرو و تجهیزات کافی برای دفاع از دونباس نیز وجود نداشت و در سال ۱۹۲۰ آنها به شبهجزیرهٔ کریمه عقب رانده شدند و پس از چند ماه درگیری سنگین سرانجام در دسامبر ۱۹۲۰؛ ارتش سرخ به طور کامل بر سفیدها غلبه کرده و فاتح جنگ داخلی روسیه شد.
۲۱-به طور کلی میتوان گفت حملهٔ مستقیم ارتش سرخ و ناتوانی در تصرف منطقهٔ صنعتی دونباس که منجر به فروپاشی قوای تهاجمی آنها شد؛ میتوانست به بهای سنگین از دست دادن اوکراین، روستوف، مناطق غرب دریای خزر و چاههای نفت قفقاز تمام شود (در صورت عدم تصمیم ارتش سفید برای حمله به مسکو)
۲۲- یا اینکه اگر سفیدها از نیرو و تجهیزات بیشتری برخوردار بودند؛ حتی امکان شکست ارتش سرخ در نبرد مسکو و از دست دادن پایتخت وجود داشت که به هر ترتیب محقق نشد. اما ارتش سرخ از تجربه شکست سنگین خود در دونباس بعدها در نبرد با ارتش جنوبی آلمان نازی بهره برد.
۲۳- در قسمت بعدی خواهیم گفت منطقهٔ صنعتی دونباس چگونه مانع از تحقق رویای آدولف هیتلر مبنی بر دستیابی به چاههای نفت قفقاز شد.
پایان بخش دوم
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🧵تحلیلی بر وضعیت سیاسی و میدانی جنگ #اوکراین؛ ۳۳۰ روز پس از آغاز تجاوز ارتش #روسیه
به تدریج به پایان یازدهمین ماه از نبرد میرسیم. پیش از آن که وضعیت سیاسی و میدانی جنگ را بررسی کنیم، بد نیست خوانندگان عزیز این مطلب، یک نکته فراموش شده را دوباره به خاطر بیاورند:
«ما قرار بود در بهترین حالت یک دفاع آبرومندانه برای اوکراین و تهاجم پرتلفات برای روسیه را پیش/
از شکست و سقوط دولت کیف شاهد باشیم. توقف موقت در فصل زمستان یا موفقیت محدود ارتش روسیه در جبهه دونتسک نشانهٔ ضعف کشوری نخواهد بود که همچنان از نظر مساحت، منابع، توان نظامی و اقتصادی چند برابر پایینتر از رقیب خود و قدرت نظامی دوم دنیا قرار دارد.»
تحلیلی بر عملیات سرنوشتساز خرسون؛ ۲۵۵ روز پس از آغاز جنگ اوکراین
هنگامی که در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی ارتش #اوکراین با عملیاتی غافلگیر کننده موفق به تصرف مناطق وسیعی در شرق استان #خارکیف و شهرهای #ایزیوم و #کوپیانسک شد، پیش بینی میشد تا موج بزرگ حمله بعدی در شمال غرب استان #خرسون آغاز شود؛ اوکراینیها ابتدا در شمال استان #دونتسک دست به گسترش
حاشیه امن مناطق تصرف شده زده و ضمن آزادسازی شهر لیمان، با عبور از رودخانه اُسکیل در شرق کوپیانسک به سمت شهر راهبردی Svatove حرکت کردند. تنها چند روز پس از تصرف لیمان، عملیات بزرگی در حاشیه غربی رودخانه دنیپر در شمال غرب استان خرسون آغاز شد.
«ما دارای چند هزار سلاح هستهای هستیم. زرادخانه هستهای #روسیه از ناتو پیشرفتهتر است؛ در صورت تهدید علیه خاک اصلی روسیه، تردیدی در استفاده از سلاح اتمی نخواهیم داشت».
اینها جملاتی است که از چند روز قبل از آغاز تهاجم ارتش روسیه به #اوکراین تا امروز بارها توسط پوتین و سایر
رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی روسیه تکرار شده است. هنگامی که #آمریکا و #بریتانیا در واپسین ساعات پیش از آغاز جنگ، در حال ارسال هزاران تیر موشک ضد زره برای اوکراین بودند؛ زمانی که طلایهداران ارتش روسیه در حومه کییف زیر ضربات خرد کننده توپخانه و دستههای پیاده ارتش اوکراین