בשנת 2005 צמד החוקרים Keith Chen ו- Laurie Santos, בשיתוף אוניברסיטת Yale, ביצעו ניסוי מרתק בקופי capuchin. והתוצאות? בורדל…🔽
הבחירה בזן הקופים הזה היא לא מקרית. הם קופים חכמים, אך לא מפותחים כמו ״קופי האדם״ ועולמם לרוב מסתכם ביחסי מין ומזון- האם ניתן ללמד אותם להשתמש בכסף? ואם כן, האם ניתן לגרום להם לקנות את המזון שהם אוהבים בכסף? ומה יקרה כשייגמר להם הכסף?🔽
שלב הלמידה של הקופים התקדם די מהר. בתוך 7 חודשים הם למדו שהמטבעות שברשותם (דיסק כסוף עם חור באמצע) הם אמצעי פשוט להחלפה תמורת פירות. לכל פרי היה מחיר אחר ובמהלך החודשים הללו, למדו הקופים כמו מטבעות צריך תמורת כל פרי. ברגע שהרגישו שהם מוכנים-🔽
התחיל הניסוי וכל קוף קיבל 12 מטבעות אותם יוכל להחליף בפירות כאוות נפשו. במהלך הניסוי הציעו להם מבחר מבצעים- למשל מעט ענבים במחיר מופחת במקום אשכול שלם או חצי תפוח במחיר מוזל או מיקס פירות. הקופים למדו די מהר לחסוך, לתכנן כמה לקנות ומה ואפילו חיכו למבצעים ולא רכשו.🔽
לימדו אותם אפילו ״להמר״- כיצד? בגלל שהמבצעים השתנו כל יום, הקופים היו צריכים להמר האם ״להשקיע״ במבצע היום או לראות מה יציעו להם מחר. חלקם רכשו- חלקם המתינו. בתום תקופת הניסוי הם למעשה הבינו התנהלות כספית ולא רק איך להשתמש בכסף. 🔽
בגלל שרוב הקופים סיימו את הכסף די מהר, (כל יום קיבלו עוד באופן מצומצם והיו צריכים לחסוך) היו אפילו נסיונות גניבה רבים מהקופים העשירים- כולל אגרסיביות יום יומית עד כדי נידוי חברתי של הקופים שנחשבו ״עשירים״. ואם ההתנהגות נשמעת לכם די מוכרת מאיפה שהוא, חכו רגע-🔽
כי בשיא הניסוי ולקראת סופו, הקופים הבינו שהכסף שבידיהם יכול להחליף ״שירותים או סחורות״. איך זה נגמר? בקופה שהציעה סקס לקוף עשיר עבור מספיק מטבעות שיאפשרו לה לרכוש אשכול ענבים מיד בתום האקט…🔽
מאחורי יוזמת טראמפ עומד מהלך אדיר לשינוע אנרגיה במזה״ת שיהפוך את ישראל בין לילה לצומת שינוע אנרגיה שתייתר בבת אחת את מיצרי הורמוז, תבטל את הקלף הגאופוליטי הכי חזק של האיראנים, תפגע במצרים אנושות ותנפץ את החלומות של הסולטן הטורקי…
אז למה שמישהו לעזאזל יסכים לה?!?!
אה, וקטר…
>>>
עם גאוגרפיה ומיקום על המפה אי אפשר להתווכח ולכן הרעיון בבסיסו אינו חדש.
סעודיה שמייצאת את הנפט במיכליות יקרות ומסובכות, תלויה בתעלת סואץ ובמיצרי הורמוז.
40% מייצוא הנפט הסעודי שעובר במיצרי הורמוז, תלוי בחסדיהם של האיראנים, שנואי נפשם.
השאר עובר דרך סואץ.
סעודיה ללא ספק,
>>>
מחזיקה באחת המערכות הלוגיסטיות עם הכי הרבה פוטנציאל נזק. מצד אחד, תלויה באיראנים ומצד שני, בחסדי המצרים.
תנועה במיכליות היא תמיד מסובכת ויקרה יותר. היא איטית, פגיעה ויקרה והיתרונות בה מעטים מדי.
האמירויות הבינו את זה די מהר וכבר בהסכם עם ישראל, דאגו לפלטפורמת יציאה למערב.
>>>
בפברואר האחרון, ראש ממשלת דנמרק Mette Frederiksen הנפיקה את הנאום המפורסם (Buy buy buy) על מדיניות רכש החימוש הצפויה של דנמרק.
בשיתוף נאט״ו, הדנים בדקו לא מעט, מגוון מערכות הגנה אווירית לטווחים שונים. אני לא אעשה פה @DanielBachmat (אבל אתייג אותו שיוסיף מצידו אם יראה צורך)
>>>
ורק אגיד שנבדקו מגוון מערכות הגנה אווירית לטווחים קצרים, בינוניים וארוכים.
לפי פרסומים זרים, המערכות הישראליות (נבדקה קלע דויד ועוד אאל״ט) הובילו בענק. גם בגלל איכות ביצוע וגם בגלל ניסיון רב והוכחות משדה הקרב.
הדנים רצו ללכת על המערכות הישראליות (בדומה לשכנים הפינים),
>>>
שהובילו גם ביכולות וגם בלו״ז אספקה אבל לחץ פוליטי ביתי גרם לדנים לבחור במערכות צרפתיות-איטלקיות (SAMP/T) ועוד מערכות צרפתיות.
היכן ניתן לראות את המערכות הללו בפעולה? בכל זאת, 9.1 מיליארד דולר לא הולכים ברגל….(זה המון. יותר מחצי מההכנסות של התעשיות הצבאיות של ישראל בשנה…)
>>>
כשרק נכנסתי לעולם הדגים, עשיתי חקר שוק.
למדתי לעומק הכל כי לא הבנתי בזה כלום. 0. נאדה.
ישבתי והתחלתי ללמוד על סוגי דגים, מדינות שמייצאות מול מדינות שמייבאות ומעבדות, אריזה, תמחור, שיווק, הכל! והיה לי זמן, כי הייתי מובטל בלי שקל על התחת.
>>>
התחלתי ברדיוס הקרוב אליי- הולנד. אז לא הבנתי שהיא מעצמת סי-פוד. לא היה לי מושג.
עברתי נמל נמל וחיפשתי חברות. די מהר מצאתי עיירה קטנה אחת בשם Urk, שנמצאת באזור ה- Bible Belt של הולנד- קרי- חבל ארץ שלם של דתיים מטורפים שחיים בקומונות.
מתחתנים בקהילה, עסקים בקהילה, משהו הזוי.
>>>
בקיצור, בגלל שאני דפ״ר ובכלל לא היה לי מושג על האזור, חיפשתי חברות עם שמות של יהודים כי הייתי בטוח שיש יהודים בתחום. ככה התגלגלתי למשפחת קופמן.
הייתי מבסוט. הייתי משוכנע שמצאתי יהודים שבטוח ישמחו לעזור לי להיכנס לעסק. חמור בקיצור.
שולח מייל שמפרט מי אני והכל- אין תגובה.
>>>
ראיתי שיש הרבה שאלות, אז הנה הרבה תשובות-
ראשית את המובן מאליו- כל מוצר שעובר תהליך הקפאה, מן הסתם נפגם באיכותו, כך גם בדגים.
לאורך השנים פיתחו שלל טקטיקות הקפאה ואריזה כדי להביא מוצר קפוא אבל איכותי, למשל הקפאת IQF שהיא הקפאה מהירה במינוס 80
>>>
מעלות שאמור להביא מוצר קפוא איכותי עם מינימום תכולת מים.
אחת הרעות החולות של התעשייה הם המים.
הדגים במהלך העיבוד מרוססים במים לפני הקפאה, ואז נוצרת שכבת קרח על הדג שנקראת Glazing.
ככל שהשכבה עבה יותר, היא מגינה טוב יותר על הדג, אבל המשמעות היא שאתם קונים יותר מים ופחות דג.
>>>
גלייזינג הפך להיות חלק בלתי נפרד מהתמחור וחשוב שתשימו לב כמה גלייזינג אתם קונים. זה רשום על האריזה.
הסינים ו-וויטנאם אוהבים גלייזינג ולרוב מוכרים מוצר 20-30% גלייזינג.
זוכרים את ה- IQF מההתחלה? אז המטרה שלו בראש ובראשונה היא ויתור על הגלייזינג בתהליך ההקפאה אבל הוא יקר יותר.
>>>
זה קרה בשנת 98, עת ישבו בפיאט ושברו את הראש איך לבנות מכונית שתיתן את אותו מרווח פנימי כמו SUV אבל שלא תהיה SUV.
ה- SUV של אז, היו גדולים ומסיבים (צ׳ירוקי ופורד למיניהם) והרתיעו משפחות איטלקיות.
אל המשימה הוזעק הגאון Roberto Giolito,
>>>
מי שהיה אמון אז על אגף עיצוב הרכבים המשפחתיים בפיאט (והביא לכם שנים אחר כך את העיצוב הגאוני של פיאט 500).
הוא קיבל משימה בלתי אפשרית במונחים של אז- מכונית עם חלל פנים של SUV, אבל בקטגוריה של רכב משפחתי.
רוברטו הגיש את הפרויקט בשנת 1999.
הוא סיפר שקודם עיצב את חלל הרכב מבלי
>>>
להתחשב בכלל בצורתו החיצונית.
״כשאסיים״, אמר, ״אבנה מעטפת חיצונית״.
כשחלל הרכב היה מוכן, הוא פשוט שרטט כיסוי.
זה יצא כל כך מכוער, שהמוציאים לפועל בפיאט התפוצצו מצחוק מול הרישומים שלו.
אבל הוא מצידו התחייב- זאת תהיה המכונית הכי שימושית שייצרנו אי פעם.
התחייב וצדק.
אבל אפילו הוא
>>>
״ההתאבדות״ של סגן נשיא חברת טראנסנפט- Andrey Badalov, מצטרפת ללא פחות מ-50 מקרי מוות ״לא מפוענחים״ של אנשי אנרגיה רוסים, מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה.
50 מתו, וכולם מנהלים בכירים.
כבר נפלו מהקומות הגבוהות של בנייני היוקרה של מוסקבה בכירים מ- Lukoil, ואפילו סגן הנשיא של Yukus-
>>>
Mikhail Rogachev שנמצא מרוח על המדרכה בכניסה לבניין מגוריו, אחרי ״שהתאבד״ ודאג להשאיר מכתב ליקיריו.
פוטין פתח במלחמה נגד אנשי האנרגיה.
כי אלו האמיצים, או הטיפשים, תלוי את מי שואלים, מבקרים את המלחמה. לעיתים בפומבי, לעיתים בדלתיים סגורות.
אבל ברוסיה אין באמת דלתיים סגורות,
>>>
ומתי שהוא תיפלט לך מילה לא במקום והנפילה שלך מהחלון היא רק עניין של זמן.
הקרב בין פוטין לטייקוני האנרגיה שלו, התחיל לבעבע מתחת לפני השטח, מיד עם הפלישה לאוקראינה.
חברות הנפט והגז מפסידות מיליארדים, פועלות תחת סנקציות כבדות, ונעשקות באופן קבוע לטובת מימון המלחמה הרוסית.
>>>