Raport z frontu, aczkolwiek nie ma za wiele o czym pisać. RUS stoją wszędzie już w miejscu lub zdobywają pojedyncze hektary terenu, a ich wszystkie ataki w ciągu ostatnich 3 dni kończą się zazwyczaj konkursem na najlepszy rzut wieżą czołgów lub bwp. 1/
Kupiańsk-Kreminna. RUS podeszli pod same zabudowania wsi Makiiwka, ale zostali tam dość skutecznie powstrzymani tracąc kilka pojazdów, w tym czołgi. Pod Kreminną RUS próbują nadal zdobywać lasy wysyłając tam coraz więcej sił WDW. Nie widać jednak ich większych sukcesów. 2/
Siewiersk - bez zmian. UA nie utraciło żadnej pozycji. RUS ataki są bardzo słabe i pozbawione energii. 3/
Północ Bachmutu. RUS nie mogą zdobyć wzgórz kontrolowanych przez UA i w chwili obecnej ich ofensywa utknęła tutaj w martwym punkcie. Cały czas (4 tygodnie już) Rosjanie próbują zdobyć region wybiegu dla psów na północ od Bachmutu, ale coś im tam nie idzie. Wybieg się broni. 4/
Bachmut - RUS czynią małe postępy na południu miasta, ale nadal siły UA utrzymują jego główne i kluczowe części. 5/
Krasne - stabilnie. UA poprawiły trasy zaopatrzenia do miasta. Obecnie są 2 w miarę bezpieczne drogi oraz 1 mniej bezpieczna, ale możliwa do zaopatrywania co najmniej wsi Krasne. Nad zniszczonymi kanałami miały być położone improwizowane przeprawy. Na niebiesko główne drogi. 6/
Awdijiwka - UA ustabilizowało tutaj front na północ od miasta. RUS wycofali się co najmniej na wschodnią część linii kolejowej, a być może nawet jeszcze bardziej na wschód do samej Krasnohoriwki. W regionie wsi Sewerne UA skutecznie kontratakowało odbijając część terenów. 7/
Reszta frontu - RUS wszędzie stoją, są w defensywie, a jeśli decydują się na ataki, to są one słabe i kończą się na pozycjach wyjściowych. Mamy punkt przesilenia wg mnie i możliwe, że pomału inicjatywa będzie przechodzić w ręce UA. #UkraineWillWin#UkraineRussiaWar#Ukraine
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kolejna aktualizacja map. Na północ do Hulajpołe Rosjanie zajęli małą wieś Hai zbliżając się do miasta Pokrowśke na około 6 kilometrów. 1/
Bliżej miejscowości Hulajpołe Ukraińcy zdołali odbić kilka pozycji wzdłuż drogi prowadzącej na północ. Trasa jeszcze 15 listopada była przejezdna. Dziś już tak nie jest. Ukraińcy w ciągu ostatnich 24 godzin skierowali tutaj do walki dodatkowe 3 bataliony. 2/
Mała Tokmaczka - najnowsze informację wskazują na to, że Ukraińcy nadal jednak kontrolują zachodnią część wsi a walki mają miejsce w jej "centrum". Dziś siły ukraińskie skierowały tutaj spore odwody w celu wyparcia Rosjan z regionu. 3/
Aktualizacja mapy przebiegu frontu na Ukrainie w oparciu o najnowsze potwierdzone, jak i nie do końca jeszcze potwierdzone materiałem filmowe. Konkluzja sytuacji na wstępnie jest jednak zła dla strony ukraińskiej. Rosjanie ewidentnie rzucili do walki szereg nowych sił. 1/
Stepnohirśk - do akcji w tym regionie weszły elementy ukraińskiego oddziału Kraken. Skutek jest taki, że elementy rosyjskich trzech brygad zaczynają tracić teren. Jeśli Ukraińcy odbiją region węzła drogowego i kolejowego to będzie to istotny sukces. 2/
Mała Tokmaczka - wiarygodne źródła rosyjskie informują, że siły ukraińskie zostały wyparte z tej miejscowości. Według Rosjan, siły ukraińskie nie były liczne i opierały się głównie o żołnierzy WOT. Dziwi mnie to bardzo, że tak ważny kierunek nie był dobrze chroniony. 3/
Na północ od Dworicznej powiększyłem obszar szarej strefy. Rosjanie prowadzą tutaj coraz bardziej intensywne działania polegające na zdobywaniu kolejnych obszarów wzdłuż granicy. 1/
Na wschód od Kupiańska również zwiększyłem obszar szarej strefy. Wielką tajemnicą jest dla mnie brak rosyjskich sukcesów na tym odcinku frontu pomimo faktu, iż Ukraińcy wycofali sporo sił z tego obszaru (na wschód od Kupiańska). 2/
Nowoseliwka - siły ukraińskie w ciągu ostatnich dni odbiły tutaj kilka zajętych wcześniej przez Rosjan pozycji. Są to jednak działania na podłożu wyłącznie taktycznym. 3/
Nowopawliwka - aktualizacja mapy za ostatnie 3 tygodnie. Rosjanie zajęli duży obszar terenu oraz około 1/3 miejscowości Nowopawliwka gdzie trwają intensywne walki. Jej upadek (bliski) doprowadzi do podejścia Rosjan pod Meżową. 1/
Stepnogorsk - Rosjanie opanowali spory fragment miejscowości z wyjątkiem osiedla wysokich bloków mieszkalnych. Te są intensywnie bombardowane przez rosyjskie bombowce Su-34 i artylerię. Sytuacja na tym odcinku ulega pogorszeniu. 2/
Biłohirja na wschód od Orichiw. Rosjanie lokalnie podjęli małe działania ofensywne zajmując obszar szarej strefy i uderzając na wieś Biłohirja. Obecnie trwają tam walki. Miejscowość jest dobrze broniona przez Ukraińców. 3/
Hulajpołe - aktualizacja mapy za ostatnią dobę. Rosjanie zajęli Wesełe oraz pokonali prawie 3 kilometry w kierunku drogi Hulajpołe - Pokrowśke. Sytuacja jest bardzo zła i zapowiada się, że w ciągu najbliższych dni Rosjanie dojdą do tej drogi. 1/
Na zachód od Pokrowska Rosjanie w ciągu ostatnich dni opanowali całą wieś Molodetske i podeszli pod pierwsze zabudowania wsi Novopidhorodne, gdzie trwają już walki. Głównym celem Rosjan jest Meżowa - będzie to główny punkt natarcia po opanowaniu Pokrowska i jego okolicy. 2/
Biorąc pod uwagę nagrania jakie pokazały się ze strony ukraińskiej i rosyjskiej zmieniam mapę na południe od Konstantynówki. Kłeban-Byk i Ołeksandro-Kałynowe oraz tereny między nimi na południe od jeziora są pod kontrolą Rosjan. Ukraińcy wycofali się za zbiornik wodny. 3/
Wołczańsk - pierwsza aktualizacja mojej mapy w tym regionie od prawie miesiąca czasu. Zaznaczyłem zmiany w posiadaniu terenów na korzyść Rosji. Niestety, ale Rosjanie pomimo podtopień spowodowanych atakiem na tamę nadal zdobywają tutaj teren. 1/
Aktualizacja linii frontu na północ od Dworicznej. Kolejny region, gdzie Rosjanie odnotowali w ciągu ostatnich tygodni małe postępy terenowe. W mojej ocenie, z końce grudnia 2025 r. możliwe jest podejście sił rosyjskich pod Wełykyj Burłuk z tego kierunku i Wołczańska. 2/
Kupiańsk. Ukraiński kontratak na północy zakończył się tylko małym sukcesem jakim było odbicie wsi Rad´kiwka. W samym mieście Ukraińcy ustabilizowali front i lokalnie próbują kontratakować. Spotyka się to jednak z intensywnymi bombardowaniami ze strony rosyjskich samolotów. 3/