Ernest Dorsz Profile picture
Mar 23, 2023 9 tweets 3 min read Read on X
Zauwazylem, ze dosc popularnym bledem na tt jest mylenie fotorezystora z fotorezystem. Krotki watek o tym czym jest jedno, a czym drugie. #mikroprzewodniki
Fotorezyst/emulsja fotolitograficzna/emulsja swiatloczula to taki zwiazek chemiczny (najczesciej organiczny), ktory wykorzystywany jest w procesie fotolitografii, czyli jednym z podstawowych procesow wykorzystywanych w produkcji mikroprocesorow. Image
Jest on generalnie podobny do procesu wywolywania zdjec analogowych. Analogiem dla naszej emulsji jest klisza fotograficzna, w ktorej pod wplywem swiatla zachodza reakcje chemiczne. I na tym skonczmy te analogie, bo fotolitografie robilem wiecej razy niz wywolywalem zdjecia. Image
Nakladamy na nasz krzem emulsje, naswietlamy ja przez maske. Tam gdzie padnie foton, tam nasza emulsja sie utwardza. Nastepnie usuwamy nieutwardzona czesc emulsji. Potem wytrawiamy krzem. Tam, gdzie pokrywa go warstwa emulsji nie zachodzi reakcja. Image
I tak udalo nam sie zrobic jakis smieszny wzorek w krzemie.

Kazdy moze sobie oczywiscie wybrac wlasny wzorek, ale I tak wiem, ze meska czesc publicznosci przeniosla sie wlasnie do czasow gimnazjum. Image
Natomiast FOTOREZYSTOR, to taki element polprzewodnikowy, ktorego rezystancja zmienia sie w zaleznosci od oswietlenia. Jak mawial moj znajomy - "wszystko jest fotorezystorem jesli poswiecisz laserem 200 kW/cm2." Image
No I takim fotorezystorem, chociaz kiepskim moze byc kawal polprzewodnika, np. krzemu. Rezystancja krzemu zalezy od ilosci wolnych elektronow, ktore se tam Po nim lataja. Padajacy foton wybija zwiazany w krzemie elektron uwalniajac go. I tak zmniejsza sie rezystancja. Image
Troche tak dzialaja wlasnie ogniwa fotowoltaiczne. Zbiera sie te wolne elektrony I mamy prad. Dlatego tez Jak wykonuje sie pomiary elektryczne tranzystorow to gasimy swiatlo I chowamy raczki pod kolderki, bo takie fotony moga zaburzyc pomiar. Image
No i to tyle. Wracam se na piechotke do domu, to se pomyslalem, ze sie wyzale Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Ernest Dorsz

Ernest Dorsz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ernest_dorsz

Aug 3, 2024
Dobra, to wątek na szybko.
O co chodzi z zepsutymi procesorami Intela? Nie mam pojęcia. Podobno jest to kwestia utlenienia miedzianej metalizacji. Ale co to ma wspólnego z ALD? Czym w ogóle jest ALD?

Spieszę z wyjaśnieniami, bo sam temat jest ciekawy.
Image
Wszystko zaczęło się od tego, że procesory Intela 13/14 generacji zachowywały się niestabilnie (co to kurwa znaczy - niestabilnie). Samo to jest nudne jak flaki z olejem. Nawet się cieszę, bo to oznacza płacz gamerów - miód na moje serce. Ciekawiej robi się jak popatrzymy co jest Image
przyczyną tego dziwnego zachowania procesorów. Nie wnikając jak ktoś doszedł do tego, że problem tkwi w utlenieniu metalizacji popatrzmy co tak naprawdę oznacza, że "utlenione TSV przez niewłaściwy proces ALD". Image
Read 30 tweets
Feb 4, 2024
2 tygodnie temu na antenenie radia ZET w audycji #biznesmiedzywierszami odbyła się rozmowa pomiędzy redaktorem Tomaszkiewiczem, a Michałem Dżogą - country menagerem @IntelPolska. Niestety pozostała ona niezauważona, a szkoda bo padło podczas jej pare ciekawych informacji. 🧵
1⃣ Europa - technoskansen?
W latach 90ch Europa odpowiadała za 44%‼️ produkcji półprzewodników na świecie. Obecnie wynosi on około 8%. Ponadto, rodzime firmy europejskie takie jak STMicro, czy Infineon koncentruja się na zupełnie innych, mniej zaawansowanych (duże uproszczenie) Image
produktach. Europejski przemysł przegrał z konkurencją z Azji, a europejczykom szczerze powiedziawszy średnio zależało na jego ratowaniu. Ciężka, stosunkowo niskomarżowa produkcja wykonywana była w Azji, a do Europy trafiały np. tanie czipy, które wsadzało się do luksusowych aut
Read 25 tweets
Jan 18, 2024
Polecam wszystkim arcyciekawą rozmowę na World Economic Forum między Klausem Schwabem, a CEO Intela - Patem Gelsingerem.

W trakcie półgodzinnej rozmowy rozmowy poruszone zostało parę niezwykle interesujących tematów. Zapraszam z tej okazji na krótki wątek🧵 Image
1⃣ Nowa ropa🛢️

Pat twierdzi, że tak jak geopolityka XX wieku determinowana była głównie przez dostęp do ropy naftowej, tak kluczowym zasobem w XXI wieku będzie infrastruktura obliczeniowa, w tym półprzewodniki.
2⃣ Dlaczego Zachód stracił półprzewodniki🌎?

Tutaj Pat wyróżnia 2 kluczowe elementy. W pierwszym mówi o rodzaju ślepoty, która opanowała zachodnie społeczeństwa. Tworzenie łańcuchów dostaw podyktowane było przede wszystkim krótkotrwałym interesem ekonomicznym.
Read 14 tweets
Nov 7, 2023
Elo, dzisiaj na profilu kol. @mbukows znalazłem link do ciekawego artykułu autorstwa @TSniedziewski pod tytułem "Czy branża półprzewodników ominie Polskę przez brak CPK?". Potem ten artykuł zacytował kol. @sjanus_pl, a na końcu @DuchMateusz popełnił o tym wątek.
Jako osoba, która nieco orientuje się jak wygląda przemysł półprzewodnikowy, badania nad nimi oraz polskie realia poczułem się wywołany do odpowiedzi. Na wstępie zaznaczę od razu moje stanowisko względem pomysłu CPK - niech powstanie, choć widzę min 10 bardziej palących problemów
Ponieważ artykuł kol. @TSniedziewski, którego lekturę zresztą polecam (), jest w formie pytania spieszę z odpowiedzią.
Czy branża ... brak CPK? - NIE.
Pozwoliłem sobie skorzystać z prawo nagłówków Betteridge’a, ale już spieszę z rozwinięciem.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/czy…
Read 19 tweets
Nov 5, 2023
Zapraszam Was na pierwszy (i być może ostatni) odcinek Journal Clubu, do którego zainspirowal mnie @MStefan92 tagując mnie w linku do artykulu z SCMP, które twierdzi, że "Chinczykom udało się opracować scalak fotoniczny, ktory działa 3000 razy szybciej niż A100 od Nvidii". Image
Moim naturalnym instynktem oczywiście było olanie tego gówna, bo porównywanie czipów elektronicznych i fotonicznych to jak porownanie jablek i pomaranczy. Ale coś mnie podkusiło i zacząłem trochę drążyć. Jak się okazało bardzo słusznie, bo dzięki temu poznałem kawałek bardzo
ciekawej technologii, którą zamierzam omówić w tym wątku. Tematyka jest wybitnie interesująca, ponieważ znajduje się na przecięciu fotoniki, sieci neuronowych i obliczeń analogowych. Macie to szczęście, że na wszystkich 3 tematach znam się gorzej niż średnio, ale za to ten wpis
Read 26 tweets
Oct 2, 2023
DRAM - part I

Robienie z siebie błazna i denerwowanie się na przypadkowych ludzi w internecie to bardzo wyczerpujące hobby. Z tego powodu w ramach odpoczynku postanowiłem napisać coś bardziej merytorycznego. Ostatnio spytałem się Was, o czym chcecie żebym napisał wątek. Image
Mam nadzieję, że nie spodziewaliście się, że wezmę Waszą decyzję pod uwagę. Tak ten wpis będzie o temacie, na który zagłosowało najmniej osób. Dzisiaj wracamy do mojego ulubionego cyklu „Fantastyczne pamięci komputerowe i jak je znaleźć”.
Także rozsiądźcie się wygodnie i zapnijcie pasy, ‘cause Kansas is going bye-bye.
TRIGGER WARNING TEN WPIS MOŻE NOSIĆ ZNAMIONA MERYTORYCZNOŚCI Image
Read 26 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(