Gadi Taub Profile picture
Mar 24 25 tweets 4 min read
האנטומיה של #השקר (7) – והפעם: איך מפחידים אתכם בנושא מינוי שופטים.

תסתכלו טוב על הטבלה הזאת. זו מניפולציה מא' עד ת'. אחת מיני רבות שאותם מהנדסים אקדמאים שבגדו בשליחות ועמלים על הטעיית הציבור בשירות הנצחת שלטון השופטים. >>
כך הם מספקים טוקינג פויינטס שהם למעשה לא תשובות אלא תשובות מדומות, מטעות, לטענות המרכזיות של תומכי הרפורמה. במקרה הזה הטבלה נועדה לטשטש את העובדה שכמעט בכל מדינות ה OECD נבחרי ציבור ממנים את השופטים ושיש בכך הגיון דמוקרטי עמוק (ראו סרטון בתחתית השרשור). מיד אסביר.
אבל הרשו לי להתחיל דווקא בפרטים כדי להדגים איך עובדים עליכם בעיניים. נלך סעיף סעיף.

1.שני בתי פרלמנט.
א. לכאורה טיעון הגיוני: צריך יותר כוח לבית המשפט בישראל, כי הבלם שמהווה הבית העליון על הרשות המחוקקת חסר אצלנו.
מה שלא מספרים לכם הוא שהבית העליון הוא גם בלם המאזן את בית המשפט. בארה"ב הוא מאשר את המינויים לעליון. בבריטניה הוא היה, עד 2009, ערכאת הערעור העליונה של מערכת המשפט, וגם הוא מעורב, גם היום, בתהליך המינוי של השופטים.
בית הלורדים הבריטי גם לא יכול פסול חוק של בית הנבחרים – הוא יכול רק לעקב את תהליך חקיקתו.

בשוודיה, איסלנד או ניו זילנד אין בתים עליונים. הם לא מופיעים בטבלה. וזה לא בגלל שאלה לא דמוקרטיות, אלא בגלל שהטבלה רוצה ליצור רושם מטעה בכוונה.
ב. אבל גם בלי כל זה, יש פה קפיצה לוגית ששומטת את ההיגיון מתחת לכל המהלך: אם המסקנה מהעדר שני בתים היא שצריך יותר כוח לבית המשפט העליון בישראל, למה מגנים על כוח *בלי הגבלה* לבית המשפט העליון בישראל?
אם התחלנו מהרעיון שאסור להשאיר גוף שלטוני בלי בלמים ואיזונים למולו, איך סיימנו בהצדקה להעדר גמור של בלמים ואיזונים מגוף שלטוני? זה טיעון שנשען כולו על הטעיה – עשן, מראות והסחת דעת.

2. שיטה נשיאותית עם זכות וטו לנשיא.
א. בשיטה פרלמנטארית אין שום משמעות לטענה הזאת.
מה הם רוצים, שלהרצוג יהיה זכות וטו על חקיקה? טיעון סרק.

ב. ראו 1ב.

3. משטר פדרלי.
א. משטר פדרלי הוא אכן בלם כנגד ריכוזיות השלטון. אבל הוא גם מבזר את הריכוזיות של מערכת המשפט. אצלנו אין שום ביזור. הג'ינג'י יכול לנהל את המדינה ישירות.
בארה"ב עתירות עוברות שורה של ערכאות נמוכות יותר עד שהן מגיעות לעליון. אצלנו יש ערכאה אחת לעטירות – והיא ראשונה ואחרונה, אין לפניה ואין אחריה.
ב. שיטה פדרלית אינה רלוונטית לישראל כלל. היא קטנה מידי.
אולי נחזור לבדוק את זה, אם המוחים יצליחו לחלק אותנו לשתי מדינות – מדינת תל אביב, ומדינת כל האלה, נו, איך קוראים להם? הבבונים, המשחיים, הבוטים, הביביסטים, הלא-טייסים האלה.
ג. ראו 1ב.

4. בחירות אזוריות.
השיטה האזורית יכולה גם לפגוע בזכויות מיעוטים ולהגביר את סכנת עריצות הרוב.
איך העדרן יכול להצדיק כוח בלי ריסון או הגבלה לשופטים? ראו 1ב.

5. חוקה נוקשה שקשה / לא ניתן לשנות.
א. העדר חוקה הוא סיבה להימנע מפסילת חוקים בידי בית משפט. כי במצב זה אין לשופטים קריטריונים מוסכמים לפסול חוקים והסכנה היא שהם יעשו זאת איש איש לפי אמונותיו הפרטיות.
ב. הניסוח חמקמק. הוא לא אומר שבישראל אין חוקה. כי מנסחי הטבלה הם חסידי אהרן ברק. ואהרן ברק טען שחוקי היסוד הם חוקה, ולכן, הוא טען בלי כל בסיס בחוק, יש לו סמכות לפסול חוקים של הכנסת.

6. הפרדה בין ממשלה לפרלמנט.
א. בשיטה פרלמנטרית בהגדרה אין הפרדה בין הממשלה לפרלמנט.
כך זה צריך להיות. אבל זה לא אומר שאין איזונים ובלמים. בניגוד למה שאומרים לנו מתנגדי הרפורמה, הבעיה היא לא שיש "רשות אחת" (הממשלה) ששולטת ברשויות האחרות. האמת הפוכה.
בישראל הממשלה חלשה מידי ותלויה מידי בפרלמנט, לכן מפלגות קטנות יכולות לסחוט אותה, ולהפיל אותה (כפי שקורה לעיתים מידי קרובות), ולעיתים חברת כנסת אחת יכולה להפיל ממשלה. זכור לי משהו כזה, תיכף זה יחזור אלי.
ואכן, זו הסיבה שהדמגוגיה של האופוזיציה מדלגת באופן מבלבל בין "נתניהו הדיקטטור" לבין "נתניהו החלש והסחיט".

7. כפיפות לבתי דין בינלאומיים.
א. טוב מאד שאנחנו לא כפופים לבתי דין בינלאומיים. מספיק שאנחנו כפופים לבית המשפט העליון של ישראל. דבר בלתי דמוקרטי בעליל.
ליבת הדמוקרטיה היא שאנשים חיים תחת חוקים שהם עצמם מחוקקים, ורק הם מחוקקים. זה נקרא ממשל בהסכמת הנמשלים.
בתי-דין בינלאומיים, כולל אלה של האימפריה ההאבסבורגית החדשה שנקראת איחוד אירופה, מפרים את העקרון הזה, והם מכשיר בידי הניידים האנטי-דמוקרטים כדי לכפות את דעתם על אזרחים שלא נשאלו לרצונם.

וזו הסיבה האמתית שהאליטה הישראלית רוצה בית משפט שיכול להכניע את הרשויות הנבחרות.
הניידים עמלים לשחרר עצמם ממדינת הלאום ומנגנוניה הדמוקרטיים, כי הם מקדמים סדר יום שלעולם לא יוכל לשכנע את הרוב, ובעצם שואף להשתחרר מעולם.

ב. אם היינו כפופים לבתי דין בינלאומיים, גם בתי המשפט שלנו היו כפופים להם.
הניידים אמנם מעדיפים את זה על כפיפות לריבון במדינתם, שהוא האזרחים שאותם הם מקפידים לתאר כחשוכים, בניגוד לשופטים (מקומיים או זרים) שהם כידוע נאורים מטבעם.

***
ועכשיו לכללי:
הטבלה הזאת עושה צ'רי פיקינג.
היא בוחרת קטגוריות רלוונטיות למחצה, או לא רלוונטיות בכלל, ומדינות מסויימות ולא אחרות, כדי לסדר את השורות והעמודות כך שישראל זקוקה לבייביסיטרים בדמות שופטים.
היה אפשר לבחור קטגוריות אחרות, והיו יוצאות תוצאות אחרות: למשל, האם התובע הכללי הוא שר שראש הממשלה יכול לפטר או לא (בארה"ב הנשיא ממנה ומפטר, אצלנו לא. וחבל.
אם זה היה נכנס ארה"ב היתה יוצאת פחות דמוקרטית, ואנחנו יותר), או למי כפופים היועצים המשפטיים ומה סמכותם (שאז ישראל היתה בולטת לרעה בחולשת הממשלה מול הפקידות) וכל כיוצא באלה.
כי האמת היא שכל הטבלה נועדה להסתיר עובדה בולטת שמבהירה היטב למה אנחנו זקוקים לרפורמה אם רצוננו להיות דמוקרטיה. ברוב העולם הדמוקרטי יש היגיון בשאלת מינוי השופטים: אם יש להם כוח לבטל חוקים עליהם לייצג את הדעות הרווחות בציבור, וזאת אפשר להשיג רק באמצעות בחירתם בידי נבחרי ציבור.
אם הם לא מייצגים את הדעות הרווחות בציבור, אין הצדקה לתת להם כוח לבטל חוקים. ב 31 מתוך 35 מדינות OECD השופטים נבחרים בידי פוליטיקאים. וכך צריך להיות גם אצלנו.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Gadi Taub

Gadi Taub Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @GadiTaub1

Mar 21
ההפגנות נגד הרפורמה הן הפגנות נגד הדמוקרטיה, לא בעדה. הטישטוש כפי שאמרתי לא היה שורד לולא היו עמלים על ההטעיה הזאת, יומם וליל, אקדמאים כמו פרופ' יניב רוזנאי, פרופ' סוזי נבות, פרופ' מרדכי קרמניצר, ד"ר גיא לוריא, ואחרים.>>
אבל אבי הסילוף הוא כמובן אהרן ברק, שמעולם לא רצה ישראל דמוקרטית. הוא רצה עריצות נאורה, שבה הכוח הפוליטי ילקח מידי האזרחים וימסר לידי מי שהוא – ותלמידיו – חושבים שהם נעלים על האזרחים וטובים מהם.
של מי שלקחו לעצמם להיות האפטרופוסים של זכויתינו, בתנאי שנפקיד אצלם את ריבונותינו וחירותנו. כמובן שהדבר הסתיים בזה שחירותנו נגזלה: בישראל רומסות מערכות המשפט והאכיפה את החירות של אזרחי ישראל, ברגל גסה ובפראות סובייטית.
Read 44 tweets
Mar 20
מתווה רוטמן. טוב או רע?
.
בשמאל זועקים: זה עדיין הפיכה.
בקצה הימין תוקפים: זו כניעה.

אבל זה לא זה ולא זה. ההצעה של רוטמן היא בעיני טובה. לא מושלמת, אבל טובה. אפשר לעשות לה כוונון עדין, אבל בגדול היא נראית לי.
.
הנה הסיבות:
.
ראשית, בניגוד למה שטוענים בשמאל, הימין לא שואף "להשתלט על בית המשפט". הוא שואף להחיל על ישראל את העקרון הדמוקרטי האומר שבית משפט שיש לו סמכות לפסול חוקים צריך להיות מגוון בדעותיו. השמאל לא מאמין למה שאמרתי הרגע.
אבל אפשר להדגים את זה במעשים: המתווה שרוטמן מציג אכן איננו השתלטות ימנית, הוא מתכון לגיוון לאורך זמן. המנגנון שהוא מציע לא יאפשר בית משפט שכולו צד אחד, בשום מקרה.
.
על כן יש היגיון בלתת לאופוזיציה השפעה על המינויים. לא רק אחרי חילופי שלטון, אלא עכשיו.
Read 9 tweets
Mar 17
האנטומיה של #השקר (6) - איזו דיקטטורה בראש שלכם?

וגם: למה אני חושב שצריך לדבר על התפקיד של פרופסורים למשפטים בהונאת הציבור, וליבוי ההיסטריה. הניסיון לצייר את הביקורת שלי כאישית הוא מופרך, ותפקידו להסיח את הדעת מהטיעונים. >>
אז הנה הטיעונים. את השמות – רוזנאי, נבות, קרמניצר – אפשר להחליף. כי יש גם אחרים. זה חל גם עליהם.
אנשים אשכרה שיכנעו את עצמם – אני לא צוחק – שהרפורמה שעד אתמול היו תומכים בה או בדומה לה, לפיד וסער, היא ראשית בדיקטטורה והפשיזם.
קשה לתאר כמה הדבר הזה מופרך (ומיד אחזור לאופן שבו מנמקים זאת). כל אדם סביר עם השכלה בסיסית במדעי המדינה, שהיה רואה את הרפורמה הזאת כפי שהיא, בלי שיגלו לו באיזו מדינה מדובר, היה חושב שזו עוד דמוקרטיה פרלמנטארית, רגילה למדי.
Read 49 tweets
Mar 14
גם על פולין מוכרים לכם לוקשים. ולא, זו לא המלצה ללכת בעקבות פולין. זו המלצה להפסיק לכתוב הבלים תעמולתיים שאינם אמת.

אז אולי אתם זוכרים את הויכוח עם מתן חודורוב @MatanHodorov ושלמה טייטלבאום @Shlomo_Tei הטענה שהגבלת עצמאותה של מערכת המשפט פגעה בכלכלה ההונגרית? >>
אודי הביא נתונים שהראו שזה לא נכון. מתן התעקש. טייטלבאום תמך, וכו'. אז אודי הגיב לכל זה בעוד פוסט בפייסבוק במאמר עם טוויסט, שבשביל להבין צריך לקרוא עד הסוף.
אז הנה אודי פרלסמן בכבודו ובעצמו:
את המאמר הקצר הזה כדאי לקרוא עד הסוף, כי רק בסופו מופיעה ההוכחה הניצחת ביותר לשקר, לכזב, ולמרמה, שבהם מלעיטים אותנו אלה שטוענים שמה שקרה בפולניה ובהונגריה מוכיח שחוקי לוין יובילו לפגיעה בכלכלה הישראלית.
Read 14 tweets
Mar 14
השיח על מהי דמוקרטיה עבר סילוף כל כך קיצוני, שאולי צריך לחזור למושכלות יסוד, ואז לשחזר עקב בצד אגודל, איך סילפו את מושגינו עם משלים על שני זאבים וכבשה שמחליטים על תפריט לארוחת ערב, ואיך דחפו לגרוננו את המלך הפילוסוף - יריב הדמוקרטיה - כתרופה שאמורה לתקן אותה. >>
אז מהי בעצם דמוקרטיה? שלום כיתה א'.

דמוקרטיה היא צורת שלטון שבה הריבונות מסורה בידי האזרחים. עקרון היסוד שלה, כדברי הצהרת העצמאות האמריקאית, הוא ממשל בהסכמת הנמשלים. לכן לב הדמוקרטיה הוא אחריותן של זרועות השלטון בפני בעלי הריבונות – כלומר האזרחים. >>
כדי שהשיטה הזאת תעבוד, לא מספיקות בחירות צריך שורה של זכויות מוגנות – חופש הביטוי, חופש ההתאגדות, הגנת הרכוש, הזכות להליך הוגן ועוד. אבל כל הזכויות האלה שבירות וחלקיות אם הן לא מעוגנות בריבונות האזרחים.
Read 52 tweets
Mar 13
המצחיק הוא שבית המשפט העליון הוא הוא הסכנה מתמדת לדירוג האשראי של ישראל. ולולא המחאה הפרועה ומבול השקרים על סוף הדמוקרטיה, שאכן פוגעים בכלכלה, היה ברור שהרפורמה תועיל לכלכלה. מקס רסקין @maxraskin מסביר ב Wall Street Journal:
"המצב החוקי והמבנה החוקתי הנוכחיים [בישראל] הם כבר עתה לא מאוזנים, דבר הפוגע בכלכלה הישראלית. ישראל נמצאת מתחת לדרום סודן וערב הסעודית בדירוג הבנק העולמי בתחום אכיפת הסכמים.
זו תוצאה, בין השאר, מכך שעסקים ישראלים נאלצו להתמודד מאז 1991 עם פסק דין של בית המשפט העליון הדורש ששופטים יחקרו את הכוונות הסובייקטיביות של הצדדים לחוזה, ושיעדיפו את הפרשנות אודות תכלית החוזה על פני מילותיו המפורשות".
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(