دربارهی #قفقاز
رشتو:
۱.اگر در مورد معدود مسائلی در کشور اتفاق نظر وجود داشته باشد، یکی از آنها عدم پذیرش تغییر «ژئوپلیتیک» در منطقه قفقاز است.
برخی تغییر ژئوپلیتیک را صرفا ناظر به تغییر مرز (جغرافیای سیاسی) تفسیر میکنند.
در حالی که ژئوپلیتیک برایند «جغرافیا، قدرت و سیاست» است.
۲. در مورد کریدور #زنگهزور، مسئله صرفا قطع مرز زمینی با #ارمنستان نیست (در فرض محال، پل میزدیم!!)، بلکه تغییر در ترتیبات سیاسی/امنیتی/اقتصادی قفقاز و آسیای مرکزی با بسط ژئوپلیتیک قومی ترکیه است. از این رو ایران با کریدور مخالف است و اعلام رسمی کرده است که هرگز نمیپذیرد.
۳. اگرچه آرزوی #آذربایجان اتصال زمینی از سیونیک به نخجوان است، و در شرایط بسیار خاص (شکست روسیه در اوکراین، بی ثباتی یا جنگ در ایران) احتمال اقدام وجود دارد، اما خوب میداند که در حال حاضر اراده ایران برای مداخله جدی است، و روسیه نیز نمیپذیرد، لذا لفاظی #علیف مبنای دیگری دارد.
۴. علیاف به دنبال افزایش فشار و ابزار در مذاکره است. همچنین به دنبال تعیین وضعیت کریدور-راه است. میخواهد میان #لاچین و #زنگهزور قافیهسازی کند. (اگر لاچین کریدور بماند، زنگه زور هم کریدور، و اگر زنگه زور راه ارتباطی باشد، لاچین نیز از کریدور به راه تبدیل شود).
۵. تحدید حدود مرزی با ارمنستان مسئله دیگر علیاف است. در صورتی که میلهگذاری و تحدید حدود بر اساس مرزهای شوروی سابق انجام شود، #قرهباغ در خاک آذربایجان بوده و تبدیل به «مسئله داخلی آذربایجان» خواهد شد و از دستور کار اختلافی آذربایجان -ارمنستان خارج می شود.
۶.از سوی دیگر انتخابات در #ترکیه نزدیک است و وضعیت اردوغان خوب نیست. ترکیهی پسا زلزله با دولت ائتلافی متشکل از ۶ حزب، به هیچ وجه اقتدار لازم برای حمایت از #آذربایجان در حد و اندازه اردوغان را نخواهد داشت. بنابراین برای علیاف «وقت تنگ است» و میخواهد کریدور تعیین تکلیف شود.
۷.در بدترین سناریو، در صورت اشغال #سیونیک بی درنگ باید مداخله انجام شود. البته جنگ مطلوب هیچ کس نیست و از تمام ابزارهای بازدارنده سیاسی/دیپلماسی پنهان/نظامی برای جلوگیری باید استفاده کرد.
البته نکته اساسی «برآورد صحیح و دقیق» از وضعیت است. ما نباید هزینهی دیگران را هم بپردازیم.
۸. ایران باید منافع ملی خود را تامین کند و در موضع انتخاب بین دو همسایه قرار نگیرد. هم #آذربایجان و هم #ارمنستان هر دو برای کشورمان به دلایل مختلف اهمیت دارند.
تنش فرسایشی با آذربایجان مطلوب رژیم صهیونیستی و ترکیه و حتی خود باکو است.
باید از موضع اقتدار و حکیمانه مسئله حل شود.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh