Energimarknadsinspektionen, ei, har beslutat om att de reducerade nätavgifterna för småskalig elproduktion ska slopas. Vad handlar detta om egentligen? Häng med på #eltwitter 🧵etc.se/ledare/staten-…
Det hela grundar sig på en gammal regel i ellagen som ger producenter av småskalig elproduktion under 1500 kW en kraftig rabatt på nätavgiften. Den tillkom för att producenter av småskalig vattenkraft ( inte solenergi ) skulle kunna få lönsamhet i sin verksamhet.
På den tiden fick elproducenter bara sälja sin el till kraftbolaget som hade koncessionen för området. Det fanns ingen elmarknad på det sätt som finns idag.
Det är, av kända anledningar, överspelat idag. Dessutom strider den regeln mot EU’s elmarknadsförordning, som slår fast att alla elproducenter ska bära sina faktiska kostnader.
En EU-förordning gäller före nationell lagstiftning, så det är bara att förhålla sig till.
Hur mkt kommer detta att slå mot svensk solenergiproduktion?
De allra flesta som har solceller på sina villatak kommer att få en något höjd nätavgift. Solcellsanläggningar under 63A och 43,5 kW betalar ingen nätavgift alls idag. Men om anläggningen är dimensionerad så att produktionen motsvarar förbrukningen blir det en marginell skillnad.
Vissa nätföretag har accepterat så kallade ”produktionssäkringar”, det vill säga att man tillåter en större inmatning på elnätet än kunden tar ut. En villa tillåts ha 16 A abonnemang medan solcellerna får mata in 25 A. Den lösningen kommer sannolikt inte längre att tillåtas.
Om ett område har många solcellsanläggningar jämfört med övriga anläggningar räknar ei med minst 5% höjda nätavgifter för solcellskunderna.
Men den stora skillnaden rör faktiskt mkt större solcellsanläggningar. Där har gränsen på 1500 kW varit direkt hämmande.
Stora solcellsparker kan ofta bli mkt större än 1500 kW. Det har inneburit att det funnits en tröskel mot att bygga större än just 1500 kW, än fast det vore tekniskt möjligt. Mkt billigare att nöja sig med strax under 1500 kW. Det hämmar en storskalig utbyggnad av solceller.
Så, kommer den här tillämpningen, som är oundviklig, att bli det dråpslag som vissa påstår?
Vi får se. Kanske dämpas den riktigt småskaliga utbyggnaden något? Men å andra sidan kommer sannolikt utbygganden av stora solcellsparker ta fart.
Bra inspel av @koffelager här. Storskalig vindkraft kommer att tjäna på detta. Nu försvinner tröskeln att nöja sig med 1500 kW effekt på en vindsnurra.
”Beken” antar jag är en förkortning av grundaren, Bengt Ekenstiernas, namn. Vad handlar då detta om?
Jo, vi plågas ju under höga elpriser i Sverige och Europa. Rotorsaken till det är alla överens om. Det är priset på råvarorna till elproduktionen som ökat dramatiskt. Råvarorna är främst naturgas och olja, mest naturgas.
Utmärkt av @Jonas_froberg Det var precis den här galna pengarullningen jag varnade för redan 2018. Minns ni elkrisen då Stockholm och Skåne skulle släckas ner? dn.se/ekonomi/lag-fr…#eltwitter 🧵
Energibolagen skrämde upp oss med nedsläckningar pga effektbrist. Allt var en bluff. Det var precis som Jonas beskriver i artikeln, en perfekt storm med giriga företag, naiva och svaga politiker och media som inte var på bollen.
Easee har alltså sålt hundratusentals laddboxar i Europa. Ett försäljningsförbud innebär att de inte får säljas innan de konstruerats om så de uppfyller kraven.
Elsäkerhetsverket har tre nivåer av försäljningsförbud. 1. Försäljningsförbud utan återtagande. Då får helt enkelt inga fler produkter sättas på marknaden. 2. Försäljningsförbud med återtagande från återförsäljare. Då ska tillverkaren ta tillbaka alla återförsäljarnas exemplar
Folket plågas av höga elpriser och vissa anför #sverigepriser som en lösning. Här kommer en #eltwitter -tråd där jag presenterar en mkt enklare och bättre lösning. Häng med! #energipol
Glöm inte att dela!
Som alltid flyr jag till fysiken. Den enda plats där jag är jag.
Vi kan lägga fast två saker: 1. Elektrisk energi i den form vi använder, växelström, kan inte lagras. Det är den ultimata färskvaran. 2. Elektrisk energi behöver överföras i ledningar med begränsad kapacitet
Hade växelström kunnat lagras hade vi kunnat bygga upp lager och samla i ladorna till sämre tider. Hade överföringskapaciteten varit oändlig, hade priserna jämnat ut sig automatiskt.
Det här är ett felaktigt tweet som får spridning just nu. Vad är det egentligen som Vattenfall gjort? Häng med på #eltwitter
För det första: Vattenfall har _inte_ gett något besked om att nya reaktorer ska byggas i Sverige. Den uppgiften är felaktig.
Det vattenfall har gjort är att ansöka till ägaren av transmissionsnätet, Svenska Kraftnät, att de är intresserade av att eventuellt ansluta tillkommande effekt till transmissionsnätet. Det är helt nödvändigt för att svenska kraftnät ska börja jobba med frågan.