Wij willen een heronderhandeling over de stikstofafspraken. Dat hebben wij als CDA de rest van de coalitie laten weten.
Zodra er zicht is op de akkoorden in de provincies, het landbouwakkoord en de regelingen voor de boeren willen we binnen de coalitie dat gesprek aangaan. 1/8
De afgelopen tijd heb ik intensief met de rest van mijn partij gesproken over de verkiezingsuitslag. Ik noemde die uitslag eerder al een oorvijg aan de gehele politiek. Zo'n signaal kun je wat ons betreft niet negeren. 2/8
Het is duidelijk dat de onvrede in de samenleving diep zit en breed gedragen wordt. En het gaat verder dan alleen stikstof. Het gaat over problemen zoals de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen die het kabinet niet heeft opgelost.
Dat moet echt beter. 3/8
Als CDA zien wij al langer dat er ook steeds grotere kloven in onze samenleving ontstaan. Dat gaat verder dan stad/platteland, Randstad/regio. Voorzieningen verdwijnen uit de dorpen én de buitenwijken.
Het is het gevoel dat de overheid er niet meer voor heel Nederland is. 4/8
Met de afspraken in het coalitieakkoord over stikstof zien we dat we te veel vanaf de tekentafel hebben gedicteerd hoe het moet, terwijl de werkelijkheid weerbarstiger is en in het geval van het stikstofdossier wat anders vraagt dan wij aanvankelijk dachten. 5/8
Een vitaal platteland, een goede boterham voor boeren en goede natuur voor de volgende generatie staan centraal. De patstelling rondom "2030" doet compleet geen recht aan die doelen, die we als coalitie allemaal delen. Daarom willen over dat doel heronderhandelen. 6/8
Ik snap heel goed dat veel mensen denken ‘eerst zien en dan geloven’. Dat vertrouwen moeten we terugwinnen. Met luisteren en samenwerken brengen we daadwerkelijke verandering tot stand. Verandering die werkt voor heel Nederland. 7/8
Met die opdracht gaan wij de komende periode aan de slag. In Den Haag en bij de vorming van de nieuwe coalities in de provincies. Dat zie ik als onze dure plicht als CDA. 8/8
“Daar gaan we weer.” Dat dacht ik bij het lezen van het nieuws vandaag. Waar een minister vorige week nog is uitgemaakt voor ‘gestoorde gek’ werd een journalist nu uitgemaakt voor ‘rioolrat’. Dieptepunt na dieptepunt volgen elkaar op. De democratie raakt alsmaar meer vergiftigd.
Deze taal is schandelijk en ronduit verwerpelijk. We twijfelen of we ons er tegen moeten uitspreken, want de ophef lijkt de dieptepunten alleen maar verder aan te wakkeren. Want telkens als je denkt dat het niet lager kan, volgt er iets nieuws dat tóch weer erger blijkt te zijn.
Onze democratie wordt door bepaalde partijen in toenemende mate enkel nog gebruikt als podium waarbij haat en intimidatie het verdienmodel vormen.
Vandaag was een bijzondere dag. De reacties op mijn AD interview maken pijnlijk duidelijk hoe scherp de polarisatie in Nederland inmiddels is. Ik ben ten volste overtuigd van de noodzaak om de stikstofuitstoot zo snel mogelijk met de helft te verminderen. (1/5)
Dat gaan we echter alleen realiseren als we dat samen doen. Zoals ik een paar weken geleden schreef: we hadden veel eerder met de boeren het gesprek moeten starten met de vraag: “wat hebben jullie nodig om de stikstofuitstoot te halveren?” (2/5)
Ook vandaag maakt weer kristalhelder: we hebben een mentaliteitsverandering nodig. In de samenleving, om te beginnen in Den Haag. De landelijke politiek praat veel te veel over mensen, in plaats van met mensen. (3/5)
In FD en Trouw is aandacht voor een investering die ik twaalf jaar geleden heb gedaan in een start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij. Het gaat om een bedrag van ca. 26.500 euro. 1/6
Ik ben verder op geen enkele manier bij het bedrijf of de bedrijfsvoering betrokken geweest. Deze aandelen heb ik verkocht voordat ik minister werd. Ik heb deze investering altijd meegenomen in mijn belastingaangifte. 2/6
Voor mijn aantreden als minister heb ik al deze informatie gedeeld met de landsadvocaat en derhalve met de formateur. Ik heb mij steeds volledig gehouden aan alle regels die er gelden voor bewindspersonen. 3/6
1/6 After long and intense conversations the last couple of days, the #Eurogroup came to a good conclusion today. We made sensible agreements together for Europe and the NL to face the #coronacrisis.
2/6 We have put a comprehensive package on the table that will help countries finance the medical costs, that will help companies and our employees. Under the right conditions it will also help to build our national economies on the long-term.
3/6 The #ESM can provide financial help to countries without conditions for medical expenses. It will also available for economic support, but with conditions. That's fair and reasonable.
1/7 De afgelopen dagen waren intensief, maar we hebben een goede uitkomst bereikt in de #Eurogroep vandaag.
We hebben verstandige afspraken gemaakt voor Nederland én Europa om de gevolgen van de #coronacrisis het hoofd te bieden.
2/7 We leggen een omvangrijk pakket neer dat landen helpt om medische kosten op te vangen, we helpen bedrijven en werknemers en we bouwen samen onder de juiste voorwaarden aan sterke economieën en gezonde overheidsfinanciën voor alle landen.
3/7 Bij de discussie over het #ESM hebben we kunnen vasthouden aan onze inzet: via het ESM kunnen landen hulp krijgen om hun medische uitgaven op te vangen, zonder voorwaarden.
Very long, intense and also constructive #Eurogroup about this #coronacrisis that affects us all.
We’re dealing primarily with a health crisis and it’s important that Europe makes funds available. We also agreed on EIB support for our struggling companies and entrepreneurs.
NL was and remains against the idea of #Eurobonds, we think this will create more problems than solutions for the EU. We would have to guarantee debts of other countries which isn’t reasonable. The majority of the Eurogroup shares this view and does not support Eurobonds.
On the use of the ESM is no compromise yet and therefore the leaders must decide on this topic. The ESM is a lender of last resort when countries are in deep financial trouble. In our view the use of this budget has to come with some form of conditions.