#Δημοσκοπήσεις - τρεις τις τελευταίες ημέρες (MRB, ProRata, Metron). Ο κυλιόμενος ΜΟ, δεχόμενοι ότι οι εταιρείες τα έχουν κάνει όλα σωστά και δεν υποεκτιμούν (όπως κάνουν πάντα) τον ΣΡΖ σε σχέση με τη ΝΔ, δίνει στο κυβερνών κόμμα 27,9 και στην αξ. αντιπ. 24,3 (διαφορά 3,6%).
Αναμενόμενα, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα της ProRata, ελάχιστοι πλέον πιστεύουν σε "ευρεία νίκη" της ΝΔ. Δείτε την μετακίνηση ενός 10% του εκλογικού σώματος από "ευρεία" σε "οριακή" νίκη της ΝΔ. Κρατήστε το αυτό, είναι σημαντικό εύρημα. Λόγω bandwagon effect.
🧐Υπάρχει κι ένα παράδοξο: η ΝΔ δεν μοιάζει να καταγράφει το αναμενόμενο "rebound" στο δεύτερο κύμα δημοσκοπήσεων μετά τα Τέμπη. Σταθερή την δίνει η ProRata, οριακή μείωση η Metron, οριακή άνοδο η MRB. Και μόνη η προκήρυξη των εκλογών θα έπρεπε να δώσει λίγο αυξημένη συσπείρωση!
Έχω γράψει και παλαιότερα ότι η πτώση ±4% σε δέκα μέρες που της "χρέωσαν" οι δημοσκοπικές ήταν εξωφρενική. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Επίσης, η ΝΔ σε όλη την περίοδο 2019-2023 είχε βρει τρόπους να σταθεροποιείται δημοσκοπικά μετά από κρίσεις.
Είναι άραγε τα παραπάνω απλώς μια "διόρθωση" των δημοσκόπων καθώς πλησιάζουμε προς την κάλπη;
Ή μήπως τα Τέμπη υπήρξαν "σημείο τομής", με την έννοια ότι έδωσαν εκλογική έκφραση σε κοινωνικά ρεύματα που προϋπήρχαν;
Για να δούμε! Ο δρόμος προς την 21/5 θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Από τις πράξεις και παραλείψεις της τετραετίας #ΝΔ, για μένα η χειρότερη και πιο εφιαλτική αφορά αυτό εδώ 👇🏼. Τους χιλιάδες ανθρώπους που αφέθηκαν να πεθάνουν στα ράντζα ή χωρίς καν να καταφέρουν να φτάσουν νοσοκομείο.
Δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι! Αν έμεναν στον ίδιο τόπο θα συγκροτούσαν την 55η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Μεγαλύτερη από το Ναύπλιο, την Καστοριά, τα Γρεβενά, το Μεσολόγγι.
Όσο συνέβαινε αυτή η ανείπωτη τραγωδία, ο #Μητσοτάκης έλεγε ψέμματα ότι δεν έχει λάβει την έρευνατου στενότερου του συνεργάτη (!), για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
Μινι🧵 για "τερατογενέσεις".
Η ΝΔ εγκλωβίστηκε στη θεωρία της "δεύτερης κάλπης". Ο Μητσοτάκης τρέχει να τα μαζέψει με χυδαιότητες.
Αν ΣΡΖ,ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 πάρουν >46%, έχουν 151 βουλευτές. Αν τα βρουν, έχουν κυβέρνηση.
Αυτό δεν λέγεται "τερατογένεση". Λέγεται "αστική δημοκρατία".
Όπως λέει ο @YBoyio, "η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα στον πλανήτη που λέει ότι αν κερδίσει εκλογές δεν θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση, επειδή δεν της αρέσει ο εκλογικός νόμος".
Ούτε στους άλλους επιτρέπει να κάνουν κυβέρνηση, όμως! Ακόμα κι αν χάσει η ΝΔ. Κανονικό τρελοκομείο!
Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι με την θεωρία της "δεύτερης κάλπης", σε συνδυασμό με το αφήγημα "έχουμε απόσταση ασφαλείας", υπάρχει κίνδυνος οι μετριοπαθείς πιθανοί ψηφοφόροι της να μην ασχοληθούν με την πρώτη κάλπη και να περιμένουν τον Ιούλιο.
Με αφορμή ερώτημα του κ. @christosroukos, προσπάθησα να υπολογίσω (χονδρικά!) το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ποσοστό αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα και εξηγώ παρακάτω πώς προέκυψαν οι αριθμοί από τους οποίους εξήχθησαν τα ποσοστά.
Σε αυτό το άρθρο του καθηγητή Δρεττάκη βλέπουμε πως το 2011 ο "νόμιμος" πληθυσμός (δημότες) ήταν 9,716 εκ., εκ των οποίων δικαίωμα ψήφου είχαν 8,003 εκ.. Το κρατάμε.
Η ΕΛΣΤΑΤ, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχει εκδώσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021! Ας το καταγράψει κι αυτό ο Μητσοτάκης στο βίντεο με τα επιτεύγματα της "4ης βιομηχανικής επανάστασης".
🧵Ο συνάδελφος και φίλος @GTrapeziotis λέει "μην ασχολείστε με τις δημοσκοπήσεις". Διαφωνώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες που θέλουν να έχουν εικόνα για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αρκεί να ξέρουμε τι διαβάζουμε.
>> Είναι γνωστό πως, σε μέρος του κοινού, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις έρευνες. Ο λόγος είναι ο εξής: Το 2012 και το 2015 (τρεις φορές) οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του ΣΡΖ (και του ΟΧΙ). Το 2019 έπεσαν έξω και στη ΝΔ.
Όσοι έχετε διαβάσει προηγούμενα σχετικά θρεντ, θα έχετε παρατηρήσει πως αποφεύγω τους εύκολους "χαρακτηρισμούς" για τις εταιρείες και τις έρευνές τους. Η πάγια θέση μου είναι πως υφίστανται τρόποι να διαβάσουμε τις δημοσκοπήσεις, αμβλύνοντας τη σημασία του όποιου bias.
Η κ. @AMLogotheti αναφερει ως θανάσιμα αμαρτήματα του Γκλέτσου οτι δούλεψε ως «μασέρ σε αντρικό χαμάμ» και ότι είχε ερωτικές εμπειρίες με άντρες. Η ευκολία και άνεση με την οποία στελέχη μηχανισμών της ΝΔ εκτοξεύουν ομοφοβικό δηλητήριο είναι ζήτημα. 🧵
Γιατί καταδεικνύει την υποκρισία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου υπήρξε άλλη αντιμετώπιση. Να πούμε εδώ ότι, περιπτώσεις σαν του Γιατρομανωλάκη (η πολιτεία του οποίου ήταν άθλια, και κρίνεται για αυτήν) συνιστούν σπουδαία βήματα προς τα εμπρός για την ελληνική κοινωνία. >>
>> Εξηγούμαι: δεν είναι σύνηθες ένας πολιτικός να μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Όσοι πιστεύετε ότι είναι ασήμαντο ή αδιάφορο, σκεφτείτε πόσοι έφηβοι μεγαλώνουν σε συντηρητικές οικογένειες και δυσκολεύονται να βρουν κατανόηση ή κουράγιο να ανοιχτούν.
Ο #Μητσοτάκης είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικής περσόνας. Στο παρελθόν, πολλοί τον υποτιμήσαμε. Κάναμε λάθος. Στο παρόν θρεντ 🧵, αναπτύσσω την θέση ότι ο "Κούλης" είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος.
Ο Μητσοτάκης είναι φορέας ενός (φαινομενικά) εξωφρενικού παράδοξου: Μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι, παραμένει ο ο πιο δημοφιλής πολ. αρχηγός. Και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ο οποίος έγινε υβριστικό σύνθημα!
Και για άλλους πρωθυπουργούς έχει ειπωθεί π.χ. ότι είναι προδότες, "τζέφρυ", καθάρματα, κ.ο.κ.. Το "γαμιέσαι" όμως είναι πολύ βαρύτερο από τα παραπάνω, τόσο λόγω της οξύτητας της ίδιας της λέξης, όσο και της ευρύτατης διάχυσης του συνθήματος.