Oikeastaan tämä halu esittää Suomi vuosisataisena Venäjän imperialismin uhrina kumpuaa nimenomaan tuosta ingressissä mainitusta asiasta, eli kylmän sodan suomettuneisuudesta.
Aaltola ja monet muut pyrkivät ikään kuin pesemään syntejä pois luomalla uutta marttyyritarinaa.
Sinänsä tämän muistin politiikan tarkoitusperät saattavat olla hyvänsuopia. Esimerkiksi tässä kappaleessa Aaltola selvästi peräänkuuluttaa, miten Suomi voisi oman historiansa tiedostamalla kyetä myös solidaarisuuteen kehitysmaita, so. "globaalia etelää" kohtaan.
Tämä ei ole uutta. Suojeluskuntajärjestö innostui Abd el-Krimin vapaustaistelusta Marokossa ja näki sen rinnasteisena Suomen tilanteelle. Samasta syystä Suomi tuki Etiopiaa Italiaa vastaan 1937. Maamme vasemmisto näki Pinochetin hallinnossa toisinnon vuodesta 1918. Et cetera.
Historiasta siis tosiaan _voi_ löytää tiettyä samastumispintaa, jonka kautta voi ymmärtää myös muiden kansakuntien kokemuksia. Totta kai; historia on universaalia, ei se tapahdu kansallisessa umpiossa. Ymmärrys tästä on hyvä asia!
Ongelma on, jos sitä käytetään valikoivasti.
Verrattaessa Suomea ja itäisen Euroopan maita historia on lopulta aika lohduton. Suomi maana ja suomalaiset kansakuntana pääsivät hyvin helpolla verrattuna muihin tässä nurkilla oleviin itänaapurin reunavaltioihin.
Meidän "tarinamme" ei siis ole vastaavanlainen.
Meillä ei ole kukistettuja kansannousuja -- tai no, on meillä vuoden 1918 kotimainen vallankumousyritys, joka nujerrettiin aika perusteellisesti, mutta se taas on tässä haetun narratiivin kannalta vääränlainen uhrikertomus.
Meillä ei ole lähihistoriassamme terrorinälänhätää. Ei pakkokollektivisointia, ei massakarkoituksia Uralin taakse, ei pitkää miehitystä.
Välittömimmin Stalinin toimet kohdistuivat Itä-Karjalan suomalaisiin punaisiin. Heidän kohdallaan joutuu kohtaamaan vuoden 1918 perinnön.
Mitä meillä on? No, meillä on poliittisen pragmaattisuuden sävyttämä historia; Pietarin tie autonomian aikana, YYA-sopimus, kaikki se, mistä Aaltola puhuu.
Ne itse asiassa olivat -- halusi sitä eli ei -- osa sitä "kansallista selviytymistä", josta Aaltola puhuu.
Ne eivät tietystikään tulleet ilmaiseksi. Suomen suuriruhtinaskunnan erityisasema perustui siihen, että maamme eliitti virkamiehistä elinkeinoelämään oli hyvin integroitunut imperiumiin.
Tämäkään ei oikein sovi yhteen uhritarinan kanssa.
Olen moneen otteeseen sanonut, että Suomi oli autonomisena hallintoalueena ja poliittisena kokonaisuutena vankka Venäjän imperiumin tukipilari, kuin Skotlanti briteille. Suomalaiset olivat imperiuminrakentajia, ja Suomi hyötyi imperialismista poliittisesti ja taloudellisesti.
Suomalaisten sotilaiden ja upseerien osanotto Puolan vuosien 1831 ja 1863 kansannousujen kukistamiseen lujitti maamme autonomiaa. Puolustustaistelu brittejä ja ranskalaisia vastaan 1854-1856 ja sotaretki Balkanille 1877-1878 vakuuttivat tsaarin suomalaisten uskollisuudesta.
Talouden saralla suomalaiset olivat uutteria imperiuminrakentajia, ja aktiivisesti mukana kaikkialla Venäjän voittomailla tapahtuneessa kolonialismissa, Kaukasuksen öljyvaroista alkaen.
On siis vähän hankala esiintyä "vuosisataisena imperialismin uhrina", jos on ollut itse aktiivinen osa imperiumin järjestelmää. Suomen etuoikeutettu asema osana Venäjän keisarikuntaa eroaa niin radikaalisti itäisen Euroopan historiasta, ettei sitä auta kiistää eikä mitätöidä.
Eli, kuten sanottu: Aaltolan peräänkuuluttaman uuden kansallisen "tarinan" rakentaminen on hataralla pohjalla. Se on identiteettipolitiikkaa; halua esittää Suomi samanlaisena paljon kärsineenä vuosisataisen sorron kohteena kuin vaikkapa Ukraina.
Se vain ei ole totta.
Tämä on totta kai kovassa kurssissa nykyisin. Ei ole sattumaa, että vuoden päivät on hoettu isoavihaa koko ajan. Mutta mitä se kertoo, että Suomen on mentävä varhaismoderniin aikaan asti löytääkseen edes jossain määrin Ukrainan lähihistorian kokemuksiin rinnastuvan tapahtuman?
Olen kohtalon oikusta sotahistorian tutkija, kirjoittanut väitöskirjani autonomian ajasta ja opiskellut itäisessä Euroopassa. Lähinnä pidän tällaista historian valjastamista identiteettipolitiikan ja "kansallisen tarinan" välineeksi loukkaavana myös noita muita maita kohtaan.
Mutta onhan meillä jotain, eikö olekin? Kyllä, meillä on myönteisiä kulmakiviä historiassamme. Olen monasti sanonut itsekin, että vaikkapa talvisodan muistamiseen on hyvät syyt. Se oli demokraattisen maan puolustustaistelu totalitarismia vastaan, ja se edisti kansalaissovintoa.
Minä en sitten vain tiedä, mitä siitä pitäisi Aaltolan mukaan ajatella. Itse näen, että selviydyimme talvisodasta demokraattisen yhteiskuntamallimme ja oikeusvaltiomme ansiosta; oli jotain, minkä vuoksi taistella.
Aaltolan mielestä juuri näistä "saarnaaminen" onkin ylimielistä.
Evakkonarratiivit ja "Karjalan raiskaaminen" tosin on tänne kelpuutettu. Tosin niistä unohtuu suomalaisten oma penseys muita kohtaan -- jopa oman maan kansalaisia.
Toiseksi sivuutetaan kysymys Itä-Karjalasta taistelukenttänä, jossa Suomella oli jo 1919 omat pyrkimyksensä.
Kai tätä voisi jatkaa loputtomiin, mutta kyseessä on vain yksi kolumni, joten pistetään tämä kerralla pakettiin. Ei, Suomi ei ole ollut vuosisatainen uhri. Siinä "tarinassa" on paljon enemmän vivahteita. Myöntyväisyydessä ja yhteistyössä Suomi maana oli myös aloitteellinen taho.
Toiseksi: historiassa kannattaa kuunnella niitä, jotka sitä ammatikseen tutkivat. Tarinoiden ja narratiivien rakentaminen valikoivasti ja tarkoitushakuisesti, poliittisin motiivein, on tutkijalle kyseenalainen tie.
Länsimaisia arvoja ovat myös rehellisyys ja tutkijanetiikka.
Ja vaikka tämä lopun kutsuhuuto saattaakin äkkiä luettuna vaikuttaa reippaan hurmokselliselta, niin ei se kyllä millään tavalla edistä suomalaista ymmärrystä sen paremmin kotimaan historiasta kuin nykyisestä sodastakaan.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Puolalainen liberaalikatolinen viikkolehti "Tygodnik Powszechny" on julkaissut ainakin omasta mielestäni äärimmäisen kiinnostavan jutun siitä, miten nykyisen Ukrainan armeijan yksiköitä on nimetty maan sotahistoriasta inspiraatiota ottaen. Tulkkaanpa juttua ketjun verran.
Prosessi alkoi heti Maidanin vallankumouksen jälkeen vuonna 2014. Noihin aikoihin Ukrainan armeijan joukko-osastoilla oli vielä tavalla tai toisella neuvostoajoista periytyvät nimet. No, niistä hankkiuduttiin eroon. "Kaartinyksiköt" hävisivät, koska ne olivat Stalinin perustamia.
Inspiraatiota otettiin ja identiteettiä pystytettiin nyt kansallisessa hengessä kolmesta suunnasta, jotka olivat, tässä järjestyksessä:
-- Kiovan Rusin ruhtinasaika
-- Puola-Liettuan unioni ja kasakka-aika
-- Ukrainan itsenäisyystaistelu 1900-luvun alussa
Ykkösaamussa näemmä Ulkopoliittisen instituutin johtaja on lausunut eilen, että "NATO-option tuoreena pitäminen" olisi edellyttänyt "vähemmän ylimielistä ja saarnaavaa" asennetta Unkarin suuntaan EU- ja oikeusvaltio-asioissa.
Sellaista.
Tosin kyllä Puola vastaanotti Suomen suunnalta niin ikään kritiikkiä, mutta vahvisti silti maamme NATO-jäsenyyden yksin tein.
Ehkäpä sitä voisi tajuta, että Unkarilla on omat rautansa tulessa, ja siinä Suomen ja Ruotsin aiempi kritiikki oikeusvaltiosta on pelkkä veruke.
Sivumennen muuten, Zelenskyin tultua valituksi presidentiksi Ukraina sopi pikavauhtia Porošenkon ajoilta jääneet skismat Unkarin kanssa ja korjasi kielilakiaan, Karpatian unkarilaisvähemmistön eduksi.
Silti Orbán on heitellyt vetoa avustuspaketteihin.
Ukrainan sodan suomalaisissa, eh, asiantuntijahaastatteluissa toistuu nyt väite siitä, että Ukrainan armeijan heikkous ovat vanhemmat upseerit ja heidän kehno neuvostokoulutuksensa.
No, eräs tällainen upseeri on Harkovan menestyksekkään hyökkäyksen toteuttanut Oleksandr Syrskyi.
Syrskyi valmistui Moskovan maasotakoulusta 1982. Hän on "vanhempi neuvostoaikainen upseeri".
Ja vielä kerran, maavoimien komentajana hän johti Kiovan puolustusta ja toteutti viime syksynä Harkovan suunnalla sodan toistaiseksi onnistuneimman ja rohkeimman operaation.
Loppujen lopuksi Ukrainan armeijassa ei ole niin montaa neuvostoaikaista upseeria, ihan jo siksi, että useimmat heistä ovat eläkkeellä. Ne, jotka vielä ovat remmissä, olivat 1980-luvulla nuoria luutnantteja. Heidän uransa kulki 1990-luvun ja 2000-luvun alun modernisaation läpi.
This article on the Soviet breakthrough on the Karelian Isthmus is for the most parts all right, but way too superficial and partly incorrect. Mostly, it repeats old English-language literature. I should know, I wrote a book on this.
For starters, the article focuses -- probably relying on Erickson Glantz and other authors -- on the organizational changes imposed by Timoshenko. Timoshenko is portrayed also making the tactical decisions, as if the theater commander was orchestrating even the minute details.
The article mentions the Soviet 123rd Rifle Division, which indeed went through several serious rehearsals before the final offensive in Summa. The commander was Filipp Fyodorovich Alyabushev. He was a new commander, appointed in January 1940. He was highly talented.
Sotilasvalat ja vakuutukset on taas vannottu, tai vannotaan viimeistään tänä viikonloppuna. Tähän liittyen päivitys tästä aiheesta, joka on kiinnostanut itseäni.
Suomen sotilasvalassa Suomeen viitataan nimittäin säännöllisesti "valtakuntana" -- ei kertaakaan tasavaltana.
Tämä ei ole uusi huomio, tietystikään. Ohessa sitaatti Anders Ahlbäckin väitöskirjasta "Soldiering and making of Finnish manhood". Suomi oli sotienvälisenä aikana demokratia, mutta jotenkin se loisti poissaolollaan sotilaskasvatuksesta.
Suomi oli isänmaa, valtio, valtakunta.
Totta kai siihen on syynsä. Ensi kerran sotilasvalan sanamuoto hahmottui helmikuussa 1918, kun Suomeen lähdössä olleet jääkärit vannoivat valansa Liepajan kirkossa. Vala vahvistettiin asetuksella elokuussa, jolloin maamme valtiomuotoa ei oltu vielä ratkaistu.
Olen viime aikoina tutustunut Howard Chandler Christyn ensimmäisen maailmansodan aikaisiin amerikkalaisiin merivoimien värväysjulisteisiin. Christy käytti ajalle epätyypillisesti naismalleja. Tämä on eräs kuuluisimmista postereista.
Kiinnostava on myös mallin elämäntarina.
Amerikkalaisille rekryyteille houkuttelevat ja monitulkintaiset sanat "I want you" lausunut malli ei siis ollut vain Christyn omasta päästään loihtima kuvitteellinen unelmanainen, hän oli todella olemassa.
Rudi Williamsin mukaan hän oli meriministeriön sihteeri Helen O'Neill.
Helen O'Neill oli syntynyt Bostonissa 1898, hän on julisteessa siis 19-vuotias. Hän suoritti Burdett Collegessa kauppatieteen tutkinnon. Perhe oli amerikanirlantilaista ylempää keskiluokkaa; naapurissa asusti Kennedyn perhe, ja JFK:n täti Margaret oli Helenin lapsuudenystävä.