Otel Abbasi diğer oteller gibi lüks konfor sunan bir yer değil. Burada kalmanın en en özel hissi İran’ın kadim / geleneksel sanatlarının muhteşem ve yaşayan örnekleri içinde zamanda yolculuk yapma ve tarihin içinde yaşama duygusu.
Safevi Odası gibi 450 - 500 yıllık odalarda boş yer bulmak çok zor. Bunun dışında caddeye ya da enfes bahçeye bakan odalar olarak iki ana grup oda var. Caddeye bakanlar 100-150$ / gün (oda+kahvaltı) civarında. Bahçeye bakanlar daha pahalı.
Safevi Odası ve benzeri diğer 5 asırlık mekanları çok hassas bir şekilde koruyup, sürekli bakımını yapıyorlar.
Abbasi Otel lobisinde de geleneksel sanat işlerini görebilirsiniz.
Abbasi Otel’in tarihi yemek salonlarından biri
Duvar işlemeleriyle bezeli bir toplantı / konferans salonu.
Bahçeye bakan oda balkonundan genel görünüm
Çayhaneye giden havuzlu bahçe yolu
Abbasi Otel’in meşhur çayhanesi. Özellikle safranlı & fıstıklı dondurmasını mutlaka deneyin. Çok güzel ve başarılı bir dondurma.
Duvarlardan detaylar
Abbasi Otel’de yer bulabilirseniz İsfahan’a gidince konaklayın. Sadece İran’ın değil, dünyanın da sanırım en eski oteli olsa gerek.
Camdan nar ağacı
Üzüm ve selvi motifleri de otelin duvarlarını süslüyor.
İsfahan’da bir doğu masalı Abbasi Otel. Buraya gelirseniz bir gece de olsa konaklayıp bu deneyimi yaşayın.
V’esselam🌿
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1989 yılında Mekke’de ender görülen, istisnai bir arkeolojik kazı gerçekleştirildi. Kazının arkasında dönemin güçlü isimlerinden, 1973 petrol ambargosu ile Avrupa’yı dize getiren, S.Arabistan Petrol Bakanı, Mekke doğumlu Zeki el Yemani vardı.+
Bu kazı çok değerliydi. Çünkü Mekke döneminde vahyin önemli bir bölümü bu evin çatısı altında gelmişti.
Nebininﷺ küçük bir mescidinin de olduğu bu evde Hatice(ra); Kasım, Abdullah, Rukiyye, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma'yı doğurmuştu.
Yapılan kazı, Hz.Muhammed’in ﷺ eşi Hatice bint Huveylid’in evini açığa çıkarmıştı. Olabildiğince hızlı, adeta bir kurtarma kazısı gibi gerçekleştirilip tamamlanan çalışmanın ardından, bir kazı raporu niteliğinde de olan “The House of Khadijah bint Huwaylid adlı kitap yayınlandı.
@AhmetGunestekin sergilerine düzenli olarak saldıran barbarlığın görünen yüzü korkunç bir ilkelliğin, aşağılık kompleksi dolu bir cehaletin yansımasıdır.Bu topraklara sevgisi olmayan, şahsiyet yoksunu ve çiğ bir düşmanlıktır yapılan saldırı. Diğer yüzü ise sanatçının BAŞARISIDIR.
@AhmetGunestekin in KOSTANTİNİYYE adlı bu eseri Venedik Bienali esnasında şehrin en prestijli mekanlarından birinde sergilendi. Eserin içinde İstanbul’un tarih boyunca aldığı onlarca isim, şehrin kültürel zenginliğini simgeleyen ikonik öğeler var. Bienal sonrası İstanbul’a geldi.
İstanbul’da, ait olduğu şehirde kalıcı olarak sergilenmesi, kentle, halkla buluşması istendi eserin. Fakat bir grup kara cahil yobaz çıktı, “yakarız, yıkarız, Fatih’in torunuyuz lan biz” diyerek eseri yakmak üzere gelince eser kaldırıldı depoya.
İran’da alınacaklar listesinde ilk sıralarda yer alır Safran. Tıpkı Türk safranı gibi İran safranı da dünyaca meşhur. Ancak İran mutfağında daha çok kullanılıyor. Gramı 3 - 7 $ arasında satılıyor safranın. ++
Safran çiçeğin çanağının etrafındaki teller. Fiyatı ve kaliteyi bu tellerin renk verme oranı ve aroması belirliyor. Tek bir safran çiçeği teli kimi zaman 3,4 çiçek telinden daha fazla renk ve aroma verebiliyor. Bu üst kalite safranın gram fiyatı 7$ civarında.
İsfahan çarşılarında sadece safran satan dükkanlar var. İran mutfağının en önemli unsurlarından olduğu için safran işi ile uğraşan çok kişi var. Kendine özgü ve oldukça hoş bir kokusu var safranın.
En özel yiyeceklerden biridir bal. 2009 yılından bu yana bal koleksiyonu yapıyorum. Gittiğim tüm ülkelerden oraya ait yerel ve özel ballardan hem tattım hem de aldım. Dünya ve Türkiye balları üzerine epey bir araştırma, okuma yaptım. İşte bal dünyası+
Bal kutsal metinlerde de geçer:
‘’Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine göz göz ev (kovan) edin. Sonra da her türlü çiçekten, meyveden, ürünlerden ye ve Rabbinin sana yayılman için belirlediği yolları tut!"
Onların karınlarından renkleri çeşit çeşit bir şerbet çıkar ki, onda insanlara şifa vardır.’’ (Nahl Suresi, 68-69)
Gerçekten de onlarca değişik türde bal vardır. Aromaları ve lezzetleri dışında temel olarak çiçek balları ve salgı balları olarak iki ana grupta ele alabiliriz balı.
Fotoğrafı çektiğim nokta İspanyol toprağı. Dağ ve arkasındaki 2 kilometrekarelik alan ise İngiliz egemenliğinde.
Akdeniz ve Atlas Okyanusu'nun birleştiği bu stratejik noktadan gemilerin tüm giriş - çıkışları kontrol edilebiliyor. +
Avrupa Kıtası'nda bulunan tek maymun cinsi de Cebelitarık Dağı'nda yaşıyor. Denizle karanın birleştiği bir düzlükte adeta bir anıt gibi, heykel gibi ansızın beliriyor Cebelitarık. Alabildiğince ihtişamlı. İçeri İngiltere vizem ile girebildim.
İngiliz Cebelitarık bölgesinde yaşayan Müslümanlar için İber Yarımadası'nın fatihi Tarık bin Ziyad'ın adını taşıyan bir de mescit bulunuyor.
Bu nokta 8.yüzyılda Arapların Tanca üzerinden gemilerle gelip yarımadaya ilk ayak bastıkları nokta.Bu nedenle de önemli bir hafıza alanı.