Έχω σκεφτεί το εξής. Θα το γράψω και κράξτε ελεύθερα. Η πραγματικότητα στην οικονομία, συνήθως καταλήγει σε ενδιάμεσες καταστάσεις, παρά σε απόλυτες ιδεατές. Υπό αυτή την έννοια θα προτιμούσα ένα πάντρεμα μεταξύ προοδευτικού και οριζόντιου φόρου. Τι εννοώ: (1/5)
Όριο αφορολόγητου μέχρι Χ εισόδημα.
Οριζόντιος φόρος μέχρι ένα εισόδημα X + Y, φροντίζοντας το Y να είναι ένα μεγάλο ποσό.
Από ένα τεράστιο θεωρητικά ανώτατο όριο εισοδήματος, μικρή αύξηση του προηγούμενου οριζόντιου φόρου, χωρίς να αποτρέπει το κίνητρο παραγωγικότητας. (2/5)
Έτσι καταλήγουμε σε 3 ομάδες φορολογούμενων.
Μια που δε θα πληρώνει τίποτα.
Μια που θα πληρώνει ένα σταθερό φόρο ανεξαρτήτως εισοδηματικής κλίμακας. Αυτή αναμένω, ότι θα είναι και η πολυπληθέστερη ομάδα, ας πούμε χοντρικά το 70% των φορολογούμενων. (3/5)
Μια που θα πληρώσει ποσοστιαία κατιτίς παραπάνω από την προηγούμενη, χωρίς όμως η έξτρα αυτή φορολόγηση να επιδρά αρνητικά στις οικονομικές της δραστηριότητες. (4/5)
Φυσικά για όλα τα παραπάνω χρειάζονται ακριβείς γνώσεις περί της κατανομής εισοδήματος των πολιτών της Ελλάδας, ώστε να οριστούν δίκαια τα όρια που θα γίνεται η διάκριση. (5/5) #FlatTax #ProgressiveTax #Φορολογία
Με την πορεία που παίρνει ο πόλεμος αυτή τη στιγμή στην #Ουκρανία, κάνοντας αναγκαστικά την υπόθεση ότι δε θα οδηγηθούμε σε ΓΠΠ (σε τέτοια περίπτωση καλό μας παράδεισο), βλέπω τα εξής: (1/7)
Η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει στο σύνολό της ρωσική επαρχία. Οι Ρώσοι υπερεκτίμησαν τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και τη μαχητική ικανότητα που μπορεί να έχει ένας στρατός μικρότερος σε μέγεθος, αλλά πολύ καλά εξοπλισμένος και καλύτερα εκπαιδευμένος. (2/7)
Από την άλλη θεωρώ δεδομένο, ότι η Ουκρανία δε θα ξαναφτάσει ποτέ στα προ μαϊντάν σύνορα. Η Ρωσία μπορεί να μην κατάφερε τους αρχικούς της στόχους, παραμένει όμως, λόγω ποσότητας, μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη. (3/7)
Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου συγκαταλέγεται στα εθνικιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου. Βασισμένο στην αρχή του αρχηγού, έχοντας μια οικονομία κρατικά διευθυνόμενη, όπως όριζε η τρίτη θέση της εποχής. (1/4) #Ολοκαύτωμα #Μεταξάς
Είχε όμως τις εξής διαφορές: 1) Δεν είχε καμία βλέψη επεκτατισμού. Μάλιστα ο Μεταξάς ήταν υποστηρικτής του αφηγήματος της ελληνοτουρκικής φιλίας. 2) Θεωρούσε τα πολιτικά κόμματα καρκινώματα, φτάνοντας σε σημείο να διαλύσει ακόμα και το δικό του. (2/4)
3) Δεν ήταν αντισημίτης. Ποτέ επί 4ης Αυγούστου δεν έγιναν διώξεις Εβραίων. Μάλιστα όχι μόνο δεν έγιναν διώξεις, αλλά έχαιρε και υποστήριξης της Εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας. (3/4) protothema.gr/greece/article…
49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση κατά της χούντας, η οποία καπελώθηκε από τη χαρούμενη αριστερά και το ΚΚΕ. (1/6) #17Νοεμβρίου #Πολυτεχνείο
Τα περισσότερα στελέχη εξαργύρωσαν με το παραπάνω τη συμμετοχή τους αυτή, οδηγώντας στη συνέχεια την κοινωνία, μέσω του τρισκατάρατου ΠΑΣΟΚ σε ένα άκρο αντίθετο από αυτό που μας πήγαινε το κράτος της δεξιάς και η δικτατορία. (2/6)
Φυσικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έριξε τη χούντα, αντιθέτως εντός ημερών η χούντα του Παπαδόπουλου ανατράπηκε από τη σκληρότερη χούντα του Ιωαννίδη. Δεν παύει φυσικά να είναι μια εξέγερση σύμβολο κατά του αυταρχισμού. (3/6)
6 μήνες συμπληρώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην #Ουκρανια . Ο "περίπατος" της "αποναζιστικοποίησης" εξελίχθηκε σε αιματηρό πόλεμο φθοράς για τη #Ρωσία. Η ΕΕ αναγκάζεται να κόψει απότομα εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ζήτημα της ενέργειας. 1/5
Έρχεται δύσκολος χειμώνας, αλλά πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούν γιατί δεν υπάρχει επιλογή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι Ρωσία-Τουρκία είναι αναθεωρητικές δυνάμεις. 2/5
Έχουν κοινή ρητορική και όπως η Ρωσία μιλάει για "καταπιεσμένες ρωσικές μειονότητες", ακριβώς έτσι μιλάει η Τουρκία για "καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα". Όλη η Δύση πρέπει να σταθεί ενωμένη ενάντια στον απολυταρχικό αναθεωρητισμό. 3/5