اخیرا با سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل و حضور در کنار دیوار ندبه، برای خیلیها این سوال پیش اومده که این دیوار داستانش چیه که همه زعمای سیاسی از رییسجمهورها تا پادشاهان و حتی پاپ فرانسیس رهبر مسیحیان یه عکس کنار این دیوار دارند؟
براتون میگم!
نگهداری لوح #ده_فرمان#موسی بود، در اونجا نگهداری میشد.
در حدود ٢۶٠٠ سال پیش (سال ۵٨٧ پیشازمیلاد) این معبد توسط #نَبوکَدنَصَر پادشاه بابل تخریب شد. نَبوکَدنَصَر اورشلیم رو فتح کرد، ٣ هزار یهودی رو به اسارت به بابل برد (که بعدها توسط #کوروش_بزرگ آزاد شدند و به اورشلیم
برگشتند) و بعد تمام شهر از جمله معبد سلیمان رو تخریب کرد. تنها چیزی که از این معبد باقی موند، همین دیواری است که به دیوار ندبه مشهوره. ندبه یعنی چی؟ یعنی گریه و زاری. یهودیها از حدود ٢٠٠٠ سال پیش، جمعهها در کنار این دیوار دخیل میبندند و بخاطر تخریب معبد، گریه و زاری میکنند.
این مکان از اونجایی که منتسب به سلیمان نبی پسر داوود نبی از پیامبران دین موسی (یهودیت) بود، و به دلیل این که عیسی مسیح دنبالهروی شریعت موسی بود (بعدها تبدیل به پیامبر مستقل شد) و در نزدیکی این منطقه در یهودیه به دنیا آمد، هم برای یهودیان و هم مسیحیان مکانی مقدس تلقی میشد.
بعد از اسلام، پیامبر اسلام نخستینبار، قبلهٔ مسلمانان را در این مکان تعیین کرد و در ماجرای معراج پیامبر اسلام به آسمان، بر پایهٔ احادیث شیعه و سنی، مَرکب خودش رو به دیوار ندبه بست و به آسمان پرواز کرد. ولی بعدها چون یهودیها مسلمانان رو مسخره میکردند که قبلهٔ شما همون
قبلهٔ مقدس ماست، پیامبر تصمیم گرفت کعبه رو جایگزین این منطقه که حالا مسجدالاقصی نامیده میشد، قرار بده و قبلهٔ مسلمین، کعبه شد.
بنابراین دلیل اختلاف دائمی بین مسلمانان و مسیحیان و یهودیان درمورد بیتالمقدس همین مسائلی است که گفتیم. یهودیان اونجا رو ساخت سلیمان یهودی میدونند،
مسیحیان اونجا رو محل تولد عیسی میدونند، و مسلمونها اونجا رو نخستین قبلهگاه اسلام و محل معراج پیامبر میدونند. (اصلا اختلاف بر سر این سرزمین قرنها بعد باعث بهوجود اومدن جنگهای صلیبی شد)
ساختمان فعلی مسجدالاقصی توسط عبدالملک بن مروان خلیفهٔ بنیامیه ساخته شد (حدود هزار و سیصد و خوردهای سال قبل). در جریان ساخت مسجد، به دیوار ندبه آسیبی نرسید و گذاشتند کنار مسجد باقی بمونه.
خلاصه از اونجایی که این مکان برای پیروان ادیان ابراهیمی (یهودیت+مسیحیت+اسلام) مکان مقدسی هست، هرکس که از اسرائیل بازدید میکنه برای ادای احترام به پیروان این سه دین که مجموعا بیشترین پیروان دینی در جهان رو دارند، به کنار این دیوار میاد و طبق سنتی قدیمی، ادای احترام میکنه.
برای نمونه رهبر مسیحیان جهان #پاپ هم از این دیوار بازدید و ادای احترام کرده 👇
و چهرههای معروف بینالمللی با هر دین و آیینی پس از ورود به اسرائیل، از این منطقه دیدن میکنند.
رونی کلمن 👇
بازیگران و خوانندگان 👇
دالایی لاما 👇
پوتین 👇
بازدید از این منطقه مربوط به امروز نیست و دستکم از صده نخست بعد از میلاد، دیوار ندبه محلی تاریخی و گردشگری برای بازدید عموم بوده و رفتن کنار این دیوار، مطلقا ربطی به صهیونیست بودن یا اظهار بندگی به دولت اسرائیل نداره👇
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
از دیروز بارها دیدم که عزیزان توییت زدند شاهزاده رضا پهلوی بعد از #کوروش_بزرگ، دومین مقام ایرانی است که از اسرائیل دیدن کرد. این موضوع به لحاظ تاریخی درست نیست. چون کوروش بزرگ هرگز شخصا پای به منطقه اسرائیل نگذاشت. در آن زمان منطقه اسرائیل و بهطورکلی تمام مناطق شرق مدیترانه،
در حوزهٔ نفوذ حکومت #بابِل قرار داشتند و کوروش با تسخیر بابل (تقریبا منطقهٔ جغرافیایی عراق امروزی میشه)، بهصورت خودکار تمام سرزمینهای تحتنفوذ بابل -از جمله شرق مدیترانه و اسرائیل- را تبدیل به بخشی از خاک ایران کرد. اما شخصا فرصت نکرد به آن سرزمین سفر کند.
اطلاعات بیشتر در این مورد را در کتاب «کتیبههای کوروش» بخوانید. دانلود PDF این کتاب از کانال تلگرام 👇 t.me/Bahman_Ansari/…
این شاهکاری که میبینید، نهر داریون است در شوش خوزستان. کانالی برای آبرسانی منطقه شوشتر خوزستان که به دستور #داریوش_بزرگ ساخته شد و دانش ساخت سازههای آبی نزد نیاکانمان را نشان میدهد.
(رشتو)
یکی از بزرگترین سازههای آبی در دوران باستان، #سازههای_آبی_شوشتر است که قدمت آنها به دوران هخامنشیان بازمیگردد.
نهر داریون بهعنوان بخشی از این سیستم آبرسانی، یکی از شگفتانگیزترین و قدیمیترین سازههای آبی شوشتر است که یک کانال آبیِ «دستکند» میباشد.
دستکند به سازهٔ معماری که با دست و بدون ابزار خاصی ساخته شود، میگویند.
پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران و تنفیذ شاه، دوره جدیدی در تاریخ ایران آغاز شد. حسین علا، نخستوزیر وقت، استعفا داد و شاه، سید ضیاءالدین طباطبایی رو برای سمت نخستوزيری کاندید کرد. اما پیش از انتخاب ضیاء، زمانی که جمال امامیخویی یکی از
کاسه مینایی پایهدار
اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری قمری
ساوه
سفال مینایی که همواره در بررسی پیشینه نگارگری ایرانی مورد توجه قرار میگیرد، ظریفترین گونهٔ سفالی دوران اسلامی است که به اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری قمری تاریخگذاری میشود. این کاسه مینائی پایهدار نمونهای ارزشمند و جالب از اینگونه سفالی است که کتیبه شعری به زبان
فارسی در بیرون دارد. نقش اصلی در میان و کف ظرف شامل نقش طرح شمسهای به رنگهای لاجوردی، فیروزهای، سیاه و قرمز است که در اطراف آن در چهار قسمت چهار ترنج به ابعاد کوچکتر وجود دارد. ترنجها به رنگ سیاه طرح شدهاند و درون و اطراف آن به رنگ قرمز و فیروزهای درآمده است.
سکه سیمین مهرداد اوّل اشکانی
دوره اشکانی (مهرداد اوّل ۱۳۲- ۱۷۱ پیش از میلاد)
قطر : ۲۱ میلیمتر
تصاویر: آرشیو موزه ملّی ایران
این سکه سیمین دوره اشکانی با نقش مهرداد اوّل (اشک پنجم) نمونهای جالب توجه از سکههای با کلاه باشلقی است که در این دوره رایج بوده و از محوطه شوش بدست آمده است.
همچنین در پشت این سکه علاوه بر نقش کماندار در حالت نشسته، کتیبهای به زبان یونانی باستان وجود دارد که در زمان مهرداد اوّل کلمه «مگالو»، به معنی «بزرگ» به آن افزوده شد. مهرداد، اولین شاه پس از هخامنشیان بود که به این لقب دست یافت و ملقب به #شاهنشاه شد.
یکی از سوالهایی که زیاد پرسیده میشه اینه که حاجی فیروز کی بوده؟ چرا اسمش عربیه؟ چرا سیاهه؟ حتی یه عده که قوه تخیلشون بالاتره گفتن حاجی فیروز مربوط به سنت بردهداری هست 😂
بریم سراغ رشتوی امشب 👇
١-
نوروز جشن «دوبارهزایی» و تولد است. تولد بهار. تولد طبیعت. پایان سرما. از قدیم در ایرانباستان رسم بود که پایان زمستان و تولد بهار و رویش مجدد طبیعت را جشن میگرفتند.
٢-
قدیمیترین نشانههای نوروز در میان ایرانیان، به اسطوره "جمشید" نسبت داده شده است. این خود نشان میدهد که ایرانیان، در هزاران سال پیش -خیلی پیشتر از هخامنشیان- آغاز بهار و نوزایی طبیعت را جشن میگرفتند.