1-) Erkilet Fay Zonu'nda 28 Şubat-10 Mart 2023 arasında olmuş 4.3 ile 4.9 aralığında 5 #deprem ve birçok küçük depremler sonrası Hürmetçi Sazlığında bu tür sıcak su çıkması ve
2-) Erciyes yanardağının etrafında sıcak su çıkışlarının olması son derece normaldir. #Kayseri
3-) Yukarıdaki #depremler sonrası jeotermal potansiyeli yüksel Erciyes sönmüş yanardağının etrafında, faylar-açılma çatlakları boyunca sıcak su çıkışları, Erciyes yanardağının patlayacağı anlamını kesinlikle taşımamaktadır.
4- Erciyes yanardağı çevresi morfotektonik haritalarında açıkça görüldüğü üzere, #depremler sonrası Erkilet fay zonu ve Erciyes açılma çatlağı boyunca gelişen yüzeysel deformasyonlar sonrası bu tür yeni sıcak su kaynakların çıkması ve bazılarının kaybolması beklenen bir durumdur.
5-) Bu tür çıkışlar her deprem sonrası, tıpkı sıvılaşma, yanal yayılma, tetiklenmiş heyelan, kaya düşmeleri gibi benzer şekilde #deprem merkezlerine yakın ya da çok uzak bölgelerde faylar boyunca sıcak su çıkışlarının olması +
5-) o fayların harekete geçtiği-büyük depremin işareti-habercisi ya da Erciyes yanardağının patlayacağı ile hiç mi hiç ilgisi yoktur
6-)Çünkü bu tür çıkışlar depremlerin ikinci etkileri olup, yüzeyseldir ve derindeki fayların harekete geçmesi ile yakından uzaktan alakası yoktur
7-) Erciyes yanardağının yeniden patlayacağı ile neden ilişkilendirilemez?
Çünkü öyle bir şey olmuş olsa, kısa bir zaman dilimi içinde binlerce-on binlerce mikrodepremler şeklinde #deprem fırtınası olurdu.
8- Sıcak suların çıkması fayların harekete geçmesi ya da bir depremin habercisi ile de ilgisi yoktur. Sıcak su çıkışları fay zonları ile ilgili olmakla birlikte, oluşum mekanizmaları farklıdır.
9-) Her sıcak su çıkışı sonrası büyük #depremler olsaydı, ülkemizin Batı Anadolu olmak üzere, JES, Sera ve kaplıca bölgelerinde, her çıkışlarda sürekli büyük depremler olurdu.
10-) Her #deprem sonrası bu tür sıcak su çıkışları olur, konunun uzmanı olmayanlar bu çıkışları hemen büyük #deprem ile ilişkilendirmeye kalkarak kirli bilgi akıtmaya devam eder. Bu tür kirli bilgiler çok fazladır.
-Bu tür kirli bilgiler ile ilgili aşağıda birkaç örnek vereceğim:
11-) 30 Ekim 2020 Sisam depremi sonrası, 30 km kuzeyde Tuzla Fay Zonu boyunca bu tür sıcak su çıkışları oldu.. Birileri Tuzla Fay Zonu boyunca her an 7.2 #deprem olabilir gibi kirli bilgi akıttı.
12-) 06-12 Şubat 2017 Yukarıköy-Tuzla (Ayvacık-Çanakkale) depremleri (5 adet 5.0 < Mw < 5.3) sonrası, Ayvacık Tuzla kaplıcaları civarında da yeni sıcak su kaynakları çıkmıştır.
13-) 6 Şubat 2023 depremi sonrası Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi bağlı bulunan Ayaklı kırsal mahallesinde benzer sıcak su çıkışı olmuştur. Yani büyük #deprem işaretçisi ile alakası yoktur.
14-Kısacası bilimsel somut veriye dayanmayan kirli bilgilerden uzak durun.. Uzmanlık alanı #deprem/fay olmayan konularda kirli bilgi akıtanlar her kim olursa olsun, lütfen sorgulayın..
15-) Deprem bilimi bu kadar ucuz olsaydı, bu konularda araştırmalar yapılmaya gerek kalmazdı.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
"Deprem Kestirimi ve Tahmininde Etik Kurallar"
6 Haziran 2022
"AFAD #deprem danışma kurulu sonuç bildirgesi"
Bu bildirgeyi lütfen dikkatlice okuyun, sosyal medyada, aklınızla dalga geçen her kim olursa olsun, prim vermeyin, sorgulayın, gerekirse suç duyurusunda bulunun #Dolunay
1. Deprem tahminleri üzerinde çalışan bilim insanları ve araştırıcıların temel ilkesi dürüstlük olmalıdır. #Dolunay
1. (devamı)
Bilim insanları topluma, kamu yetkililerine, meslektaşlarına ve medyaya karşı sorumluluklarının bilincinde olarak tarafsız davranmalı ve sahip oldukları bilgilerle bu bilgilerin içerdiği belirsizlikleri açıklıkla ifade etmelidir. #Dolunay
In the #earthquake of 06 February 2023 (K.Maraş, SE Anatolia, Türkiye), the tree trunk was cut and it seems to be displaced by 10-12 m.
However, when we watch the video carefully, it is seen that the tree trunk is offset dextrally. But Mw = 7.8 and Mw = 7.6 Faults that produce earthquakes having left lateral displacement .. I think it is useful to investigate on -site. #earthquake
Due to factors such as topography, surface geology, underground geological structure, lithological characteristics and earthquake/fault parameters, 10-12 meters of displacements on the surface may be much larger than the focus of #earthquake rupture.
-Ağaç gövdesi kesilerek 10-12 m yerdeğiştirdiği görünmektedir.
(Bir arkadaşım gönderdi, videonun kime ait bilmiyorum, ama öğrendiğimde ismini ekleyeceğim).
Ancak önceki paylaşımımda da belirttiğim üzere, yüzeydeki yerdeğiştirmeler birçok etkenlerden etkilenmektedir. #deprem
Ancak dediğim gibi, topoğrafya, yüzey jeolojisi, yeraltı jeolojik yapısı, litolojik özellikler ve deprem/fay parametreleri gibi etkenlerden dolayı, yüzeydeki yerdeğiştirmelerin odak derinliğindeki #deprem kırıkları boyunca gerçekleşenden çok daha büyük olabileceği düşünülmektedir
Yani yukarıdaki etkenlerden dolayı, yüzeyde ölçülen yerdeğiştirme miktarları, odak derinliğindeki kırılan fay alanında gerçekleşen gerçek miktarlardan çok daha büyük olarak yüzeye yansımaktadır. #deprem
"Faylardan uzaklaşacağız" mühendislik açısından doğru bir yaklaşım değildir
Yüzey faylanmasından yıkılan bina sayısı YÜZDE 1'den çok çok daha azdır
40-300km uzaklıkta yer alan 11 kentimizi FAYLAR/YÜZEY FAYLANMASI YIKMADI #deprem
2-Faylarla sınırlandırılmış havzalarda, suya doygun-gevşek kalın alüviyal çökelleri kesen ve 3-6 metre yerdeğiştirme yapan yüzey faylanmaları boyunca sakınım bandları oluşturmak doğru değildir.
3-Çünkü o yüzey kırıkları boyunca kazı yapsanız bile 6 Şubat 2023 deprem izleri dışında, başka eski deprem izleri bulamazsınız.
4- Çünkü bu tür fay denetimli havzalarda her bir deprem farklı yerleri kullanır, yüzey kırıkları farklı yerlerden çıkar. Yani aynı yeri kullanmazlar..
1-) Deprem kırıkları gevşek suya doygun alüviyal çökeller içinden geçip, yüzeye çıkarken, rijid bir kütle ile karşılaştığında, evin altından geçmek yerine, evin etrafını dolaşması sizi şaşırtmasın.. #deprem
2-) 10 km derinlikten başlayarak kırılmaya yol açan fay, altından geçtiği evi yıkamaz mıydı?
Tabii ki yıkardı..
Peki
Neden yıkmadı?
Neden yıksın ki ?? #deprem
3-)Deprem kırıkları ana kayadan gevşek-suya doygun kalın alüviyal çökeler içine girip, yüzeye çıkarken saçılmaya başlarlar, üstündeki rijid hiç bir yapıyı ötelemezler, yapının etrafından dolaşırlar.
-Bu tür örnekler 1999 ve 2023 depremlerinde çok yaygın olarak görülmüştür #deprem
27.02.2023, 12:04, Yeşilyurt, Malatya'da Mw=5.6 lık tetiklenmiş depremde:
-29 bina yıkık
-1 can kaybı
-110 yaralı
-3 kişi enkaz altında
daha önce sık sık açıkladığımız üzere, 6-17 Şubat 2023 arasında, 4.0-6.6 aralığında 531 artçı + komşu faylarda tetiklenmiş bağımsız #deprem oldu
2-) 4 büyük deprem sonrası, stres düzensizliği nedeniyle 700 x 300 km genişlikte bir alanda yer alan faylar üzerinde 4.0 ile 6.6 aralığında tetiklenmiş depremler olabilmektedir.
3-) Aslında bu tür depremler olurken ağır hasarlı binalara girmek, bu binaların yakınında gezmek, değerli eşyaları çıkartmaya çalışmak, hasar tespit yapmak çok risklidir.